Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 907
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
За феритин се пие желязо. Просто той, заедно с желязото показва какво е обективното състояние с желязото в тялото. Понякога в кръвта е ок, но запасите (феритина) са никакви и важни процеси като производството на хормони страдат.
При мен желязото бързо (30 таблетки бях изпила) мина средата на референтните, хемоглобина ми също (никога не ми се беше случвало), енергията ми се подобри, но феритина от 8 стана 11, а аз целя над 50 да стане.
За ИР и гликиран хемоглобин следи. Но при ИР не винаги добрите стойности на гладно, значат, че всичко е ок. Ако продължаваш да не отслабваш може да помислиш за нисковъглеходратно хранене.

# 151
Змейковица, какво желязо пиеш, и при какво TSH ти изписаха хормон?

# 152
  • Пловдив
Змейковица, какво желязо пиеш, и при какво TSH ти изписаха хормон?

https://galen.bg/jamieson-gentle-iron-zhelyazo-kompleks-28-mg-h90-kapsuli
https://www.amazon.de/dp/B08PVLMH39?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

Тези двете ги редувам, като повече пия от първото, защото от второто ми е малко по-гадно на стомаха.
Ендокринологът реши да ми изпише хормон, за да повлияе на възлите, които имам - това по негови думи. Аз не съм отваряла дума дори. ТСХ ми беше около 2,50. Това се случи август (не почнах хормона) - исках да изчакам малко, за да видя дали няма да възстанови все пак функцията си жлезата след Подострия тиреоидит. Но нещата само станаха много по-зле...

# 153
Змейковица, много се радвам за теб! Сега само си следи редовно показателите, за да видиш да не би да падне желязото отново и както са ти казали и по-напред – изследвай и феритин, за да знаеш колко са ти запасите от желязо.

Мен вчера ме изписаха от св. Иван Рилски, премислих нещата на спокойствие и ще дам последно мнение, като ще се опитам да съм максимално обективна. Да, видно е как в болницата се пести – липса на топла вода през нощта, няма санитарка, пациентите сме по трима в стаи предвидени за двама (отделно, че майка ми като лежа в това отделение преди почти 20 г. добре помня, че стаите бяха за двама души). Да, упойката ме пусна преди да са завършили процедурите и беше наистина гадно. ОБАЧЕ от образуванието в дебелото черво са взети СЕДЕМ биопсии, отделно има една от дуоденома, защото подозират възпаление. Също така в момента, в който се осеферих напълно, ме изпратиха на скенер с контраст, като ми осигуриха контраста и въпреки че в документите, с които ме изпратиха, пишеше, че изследването не е по клинична пътека, не съм платила и една стотинка, дори и за контраста. Освен скенер направиха моментално и тумор маркери, както и други изследвания – калий, натрий, бъбречна и чернодробна функция и тн. Отделно, че ми осигуриха прахчетата за промивката вечерта преди процедурите. В допълнение – викат ме на реален контролен преглед. Само за сравнение – преди 4 години се наложи да си правя хистероскопия в болница Доверие и контролният преглед беше по телефона. Докторът изобщо не ме извика да ме прегледа. Освен това- всяка стая в Иван Рилски си има баня с тоалетна, а в гореспоменатата частна болница тоалетната беше обща за не знам колко стаи. Мога да добавя, че персоналът в отделението е настина мил, не съм чула крясъци по никого, не съм усетила пренебрежително отношение, дори и когато с очите си виждах как наглееше една от жените в стаята ми. Накрая ми казаха, че засега няма да плащам потребителска такса, защото ако се окажа с карцином съм освободена от нея. Та, като сложа на кантар нещата – предпочитам условията да не са идеални, но при проблем да се реагира веднага, отколкото да се чудят как да ме препратят при друг лекар, да чакам допълнително за скенер, да плащам за скенер и тн. Ще се върна в това отделение, просто ще проуча възможността да съм в самостоятелна стая.
Скрит текст:
Апропо – част от негативизма ми идваше от двете пълни простакеси, с които делях една стая и заради които не можех да се наспя нормално. За три нощи в болницата ми се събират около 10 ч. сън.

# 154
  • София
Acid_Burn,  а пък аз искрено се надявам да не е карцином и изобщо да не се налага да се връщаш там.

И аз съм на мнение, че предпочитам адекватна лекарска помощ и по-мизерни условия, от уау обстановка и липса на адекватна реакция.

# 155
tsvety_gd, дори и да не е карцином, образуванието трябва да се махне, защото запушва дебелото черво, кърви и ми докарва ниско желязо, а и е рисково да се развие впоследствие в карцином. Та, дано се наложи да се върна там, за да го махнат ендоскопски, отколкото да се наложи отворена операция по какъвто и да било повод. Още повече че при отворената операция директно ще махнат цекума, което не е ок.

# 156
А защо не са махнати тези неща при първата колоноскопия, казаха ли ти?
В смисъл, то каквото и да са намерили, мястото му не е там, и трябва да се махне, независимо от резултата от биопсията.
Защо са ги оставили, та да трябва да се подлагаш на това отново 🤔

# 157
Lemy, много е голямо образуванието, то направо запушва дебелото черво. Явно са решили първо да видят с биопсия какво точно е и после да се умува как да се махне. Ако е доброкачествено - ще се помъчат да го махнат ендоскопски, ако не е - май е по-добре хирургът после да вижда какво трябва да махне, защото обикновено при премахване на карцином се махат и околните лимфни възли, които също се изпращат на хистология. Междинният вариант е да е доброкачествено, но да не могат да го махнат ендоскопски и пак да се отиде на отворена операция.

# 158
С Хашимото може ли да се приема сок от алое? Тъкмо щях да поръчвам, и видях,че пише,че е мощен имуностимулатор.
Ако да, кой от двата вид е по-добър според вас?
Скрит текст:

# 159
  • София
Acid_Burn, пожелавам ти да плащаш потребителска такса. И да се махне това образувание по по-лекия начин. Така както го описваш, не е зле,наистина. Единственото,което не мога да приема за такава болница е това с упойката. Странно е това и не е пестене според мен. Както и със санитарките - няма хора просто. И в други болници е така, за съжаление.

# 160
catty_m, благодаря ти!

Според мен и това с упойката е пестене - изчислили са колко ще трябва за процедурата и понеже се е проточила, не е била достатъчно. Още повече, че след процедурата те слагат на инвалидна количка (седяща), а не те връщат в стаята, докато още спиш. Та, излиза, че хем трябва да стигне за ендоскопиите, хем трябва да те пусне в точното време. Не беше приятно, ама на фона на останалото мога да го преглътна. И да, санитарките са малко навсякъде. Не е лесна тази работа и за парите, които се дават пак се намират жени и то не от малцинствата. А и честно казано - двете селяндурки, с които делях стая, ми бяха по-голям проблем. Едната ми спираше тока по няколко пъти на ден, чак накрая се радвах, че си тръгвам И за да не продължа да деля едно пространство с нея.

# 161
Здравейте! С Хипофункция съм 75мкг еутирокс, но ми се наложи да пия антибиотик- широкоспектърен- Ципрофлоксацин. Дали може да ми разбута TSH? Тъкмо е в норма..

# 162
За ТСХ не зная, но има отвратителни странични ефекти. Ако е профилактично, както обичат да изписват, изобщо не бих го пила. Ако е по конкретни показания, бих помолила да го сменят. Във форума има тема за левофлоксацин, те са близки, хвърли ѝ око.

# 163
Здравейте!
Може ли да ми кажете тези, които са ходили при Начев в събота в Надежда- Кога е най-подходящо да отида като час? Той ми каза работя от 7:00-17-00 и да отида, но не съм от София и за първи път ще го посещавам, с малко дете съм също и бих искала да избегна големи опашки. Благодаря ви!

# 164
Когато съм ходила при него в Майчин дом, ходех 20-30 минути преди началото на работното време, той и започваше по-рано, влизах сред първите. После се трупаха хора. Влиза се по ред, без запазени часове. Той работи адски бързо, един преглед при него е средно 49 секунди, така че и да има опашка, няма да чакаш много.

Общи условия

Активация на акаунт