Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 753
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте. Включвам се в темата, за да ви следя, да се уча и да питам, разбира се. Simple Smile
Имам въпрос относно дъщеря ми. Има назначено лечение от лекар, което започна с 25 мг. (Извинявам се, може да бъркам, дали 25 или 0,25... ел тироксин). След няколко месеца се направи контрола, ТСХ беше почнало да спада, но не толкова, колкото се иска на лекуващия лекар. Назначи през ден доза от 50 мг. Каза ѝ да се ориентира по датата- четна, нечетна. Дъщерята си купи и кутийка за хапчета и разпределя в нея седмичните дози, но днес се сетих, че кутийката е кръгла и дали се усеща от коя страна я отваря през нощта, не е ясно. Питането ми е да споделите ваш опит как по- прецизно да приема хормона? Дали да не разделя дозата за всеки ден? Аз виждам и тремор, мога ли да я посъветвам за прием на Б5 на своя глава? Благодаря предварително.

# 571
Не помня Л-тироксина дали има от 75 /защото Еутирокса има всякакви мкг/ , та ако има 75, може да се взема 1/2 таблетка което е 37,5 . Толкова е и 25+50, което приема делено на 2 дни усреднено е 37,5. Другия вариант за точно дозиране е течния Акутирокс. Иначе отделно да кажа, да не се изследва и гледа само ТСХ, въобще не е показателен сам по себе си!

# 572
mariat, винаги гледайте и фт4 и фт3. Те са важните показатели дали организмът получава достатъчно хормон, хубаво е да са над средата на референтните граници. Не мога да си обясня защо масово ендокринолозите гледат само ТСХ, коментирано е многократно в темата. На мен с фт4 12 са ми казвали "О, супер си, всичко ти е в норма"... ми, не бях наред, ама хич.

Стискам палци да си намерите дозата и животът да върви спокойно. За б5 нищо не мога да кажа.

Момичета, използвам случая да питам за следенето на децата. Аз със сигурност съм била в хипофункция последните месеци от бременността и при раждането, щото, нали "всичко е в норма". Детето засега си се развива нелошо, дребничко, гъвкаво, с чудесна способност за концентрация и заиграване самичко. Аз обаче си треперя да не отключи Хашимото на майка си. Кога и какво е удачно да започна да следя? Засега се успокоявам, че съм направила всичко възможно за хубав чревен микробиом, давам витамин Д и гледам да не изпадам в тревожност. Но си ме чопли мисълта...

# 573
Е не е нужно чак така да стоиш напрегната. Аз на моя син направих за първи път на 5г, смятам, че е било подходящо да направя и по-рано...но при него имаше индикации за изследване. Късно проговори, нервен, храненето беше много еднообразно и от там много дефицити на витамини, просто си крещяха нещата, но аз тогава не съм мислела в тази посока. Първо защото в родилния ми бяха казали проверен е спокойно и аз се успокоих, второ тогава и аз мислех че е типично "женско" заболяване, че той е малък още и т.н. Даже отидох да пусна изследвания за В12 и желязо и си викам - Я и щитовидните да видя за всеки случай.

# 574
Няма смисъл от самообвинения и треперене, наистина! Защо не мислите положително, имате информация, достъпни изследвания и достъпен хормон. Ще се направи каквото е необходимо! Човешкият организъм не е робот, има предразположеност, наследственост, добре е да сме подготвени, но няма абсолютноост, не е нужна паника. Достатъчно фатални нещо има, Хашимото не е най- страшното в този свят, бъкан с отрови, пластмаси, радиация и стрес. Моите деца от години са с хашимото, никой не ми е следил хормоните през бременността, просто тогава беше по желание, отдавна са на хормон, живи и здрави са си, умни, нормални. Много съм благодарна на лекарите, които ги следяха като малки, на наличието на изследвания и хормон за заместване. Дълго време се терзаех и обвинявах, изследвах всичко възможно, всичко. Ми. Това е положението. Обсъждали сме, че вече много деца и мъже имат Хашимото, отдавна не е типично за възрастни жени.

# 575
Благодаря ви, момичета. Прави сте, друго си е човек да чуе нещо окуражаващо от хора в подобно положение.

# 576
И аз се чудя по темата с децата. Синът ми е на 7, досега не съм изследвала нищо за щитовидните. На ръст е като връстниците си, но е много слаб и злояд. Яде по малко и огладнява много често. Отделно все му е топло (от бебе), а кожата му е супер чувствителна.
С какви изследвания да започна?
Само ехограф при ендокринолог няма да е достатъчно нали?

# 577
За да се види функцията на жлезата си трябват кръвни изследвания, моя ехограф до преди няколко години си беше супер, но съм с проблем от момиче. Ако ще го изследваш така и така ще го дупчат детето, пусни пълен щитовиден профил и провери за дефицити - желязо, В12 и Д.

# 578
Благодаря ви. Всеки път се изследват 5-те показателя на щитовидната жлеза. Знам, че трябва да се следи всичко.

# 579
Ох,много ми е трудно да разбера разликите. При фт4 -22 и фт3-6.4 миналата седмица,смъкнах дозата на 100. Имам сърцебиене, липса на апетит, дискомфорт в гърдите и стомаха и съм леко изнервена. Не знам какво да правя

Според мен е било грешка, че сте намалили. Супер са ви изследванията. Като намалихте на 100 имаше ли подобрение? Ако няма или се чувствате по-зле, върнете се на по-високата доза. Често ходене до тоалетна може да има и при хипо от адреналин. При всички хора са различни симптомите за хипо. Трябва да забележите кои са вашите. Аз съм предозирала с Т4 и като симптом имах тежест в гърдите и сърцебиене през нощта. Почти съм сигурна, че като сте свалили на 88 Т4 след ден-два ще се почувствате още по-зле

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 13:48 от roxx

# 580
Ох,много ми е трудно да разбера разликите. При фт4 -22 и фт3-6.4 миналата седмица,смъкнах дозата на 100. Имам сърцебиене, липса на апетит, дискомфорт в гърдите и стомаха и съм леко изнервена. Не знам какво да правя

Според мен е било грешка, че сте намалили. Супер са ви изследванията. Като намалихте на 100 имаше ли подобрение? Ако няма или се чувствате по-зле, върнете се на по-високата доза. Често ходене до тоалетна може да има и при хипо от адреналин. При всички хора са различни симптомите за хипо. Трябва да забележите кои са вашите. Аз съм предозирала с Т4 и като симптом имах тежест в гърдите и сърцебиене през нощта. Почти съм сигурна, че като сте свалили на 88 Т4 след ден-два ще се почувствате още по-зле

Да,точно тежест в гърдите и сърцебиене имах. През нощта особено усещането е бляк. От два дни съм на 88 и съм добре.

# 581
Здравейте, мъж съм на 30г .
От някои по-стари теми прочетох над 20 страници ,но не видях мъже да коментират,забранено ли е или нямат такива проблеми ;д .

28 години не съм имал никакъв косопад,но за година  и половина 2 изгубих половината си коса  и продължава всеки ден. В началото си казах,че явно си ми е време ,нищо че и 2мата ми дядовци имаха повече коса от мен(сега)докато бяха живи на по 70+.  Края на лято 2024 започнах да се съмнявам ,че имам "мъжкото оплешивяване" понеже от когато го забелязах в началото, косата ми стана ужасно суха и просто изчезваше не по стандартния за 1 мъж начин ,не знам как да го обясня, навсякъде по скалпа има все 1 линии(хоризонтални,вертикални) където косата е по рядка,някъде по-дълги някъде по-къси,също така стои някак сплескана на много места все едно е на възел. Отидох при дерматолог и ми пусна TSH излезе 2.3 (измерено около 14 часът + че тогава приемах 5000mcg biotin ,още не знаех ,че тези неща влияят на резултатите). Каза ми ,че изследванията са нормални и че оплешивяването е генетично и предложи някакви процедури ,все тая. От тогава до сега косата ми падна супер много и преди 4 дни ми пуснаха TSH  за съвсем различно нещо и излезе 4.9  (отново взимах биотин,но по- ниска доза този път 62.5mcg)

Та ако може да питам за мъж 4.9 нормално ли е ?
И ако не е нормално възможно ли е това да е причина за косопад ?

Здравейте отново, пуснах си  ТСХ Т3 Т4 МАТ ТАТ .

TSH                >          4.39   предишният път беше 4.9
Free T4          >          14.6
Free T3          >          4.18
ТАТ (Tg Ат)   >          16.6
A-TPO (MAT) >          <9

Как мислите,трябва ли да отида на лекар и да взимам някакви хапчета?

# 582
Според вас колко време след изтичане на срока на годност на Л-тироксин може все още да се използва (на опаковката мисля, че пише "най-добрър до", а не "използвай преди")?🤔 Оказа се, че имам останали опаковки вкъщи и мога да ги дам на позната.
Мибобо, моите таблетки Л-тироксин вкъщи са от 75 мкг, така че поне преди е имало опаковки от 75 мкг.🙂

# 583
Иван, за хормон си. Имаш хипофункция. Виж си референтните за антителата, за да си наясно дали имаш и Хашимото.

Долче, аз лично пия т3+т4 (дитирон) с изтекъл срок и нищо му няма. Нищо няма да й стане в отрицателен аспект. Най-много да не й подейства, но не вярвам. Нека пие и след 45 дни ще си проличи.

# 584
Долче, доста си се позапасила.
Но съм чувала, че 6 месеца може да се използват.
Едва ли нещо им има, може ефекта да е по-малък.

Общи условия

Активация на акаунт