Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 695
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
Възможно ли е да ти идва висока дозата? Това ми приличат и на симптоми на хиперфункция...🤔
Аз си сметнах съотношението на Т3 и Т4. 2,64  Това добре ли е? Реверсивен Т3 не съм изследвала досега. Аз при хипофункция имам като най-неприятни симптоми задържане на вида и подпухване на лицето, особено в областта около очите. Като се погледна в огледалото, веднага забелязвам разликата...
Дозата Еутирокс със сигурност ми е висока и я намалявам постепенно. Колкото до Т3 - нормално е в началото да имам симптоми на хиперфункция.
Съотношението за което говоря в предишния си коментар е между реверсивен Т3 и FT3, за конверсията на FT4 в FT3 има друг калкулатор, който е на първа страница. За мен изследването на реверсивен Т3 е полезно и е добре да се прави.

# 616
От линка от предишната ти публикация имаше опция отдолу и за съотношението Т3/Т4 и си го изчислих.🙂
Разбрах, че ти говориш за другото съотношение.
Според мен симптомите ти са от хипер и още трябва да напасваш дозите.
Я да ви питам, вие забелязали ли сте дали се стряскате лесно?

# 617
От линка от предишната ти публикация имаше опция отдолу и за съотношението Т3/Т4 и си го изчислих.🙂
Разбрах, че ти говориш за другото съотношение.
Според мен симптомите ти са от хипер и още трябва да напасваш дозите.
Я да ви питам, вие забелязали ли сте дали се стряскате лесно?
Линкът от предишната ми публикация е за съотношението реверсивен Т3/FT3.

# 618
Да, има таква опция отдолу да се изчисли и FT3:FT4 (стига се до https://www.optimaldx.com/calculators/free-t3-free-t4-ratio-calculator)

"От линка от предишната ти публикация имаше опция отдолу и за съотношението Т3/Т4 и си го изчислих.🙂"

При мен за първи път е поднормено FT3, пуснах изследвания заедно с други (ревматологично), заради едно "душене", замаяност... симптоми, каквито от мноооого отдавна нямам Rolling Eyes
FT 3 ( свободен Т3 ) ↓ 2.85 pmol/l 3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 ) 19.30 pmol/l 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 2.260 mIU/l 0.300 - 4.200

# 619
Пенева, явно ти е лоша конверсията. На твое място бих включила Т3.

# 620
По-скоро бих проконтролирала дали настоящо приеманите лекарства не ми блокират конверсията... Добре, че пуснах сега, след 3м прием... после ще имам почивка и ще видя дали има подобрение. Че то на едно помага, на друго пречи...

# 621
Acid, според мен си здраво предозирана (по симптоми). Аз бих намалила т3. Дори и реверсивният т3 сочи това. Всеки път, като ти гледам резултатите, си мисля, че имаш добра конверсия и т3 ти идва излишен.

# 622
Acid, според мен си здраво предозирана (по симптоми). Аз бих намалила т3. Дори и реверсивният т3 сочи това. Всеки път, като ти гледам резултатите, си мисля, че имаш добра конверсия и т3 ти идва излишен.
Е, как реверсивният Т3 сочи предозиране? Нали уж трябва да е до 15 ng/dl (моето е 65) и съотношението трябва да отива към 20, а моето е под 10? Освен това - имам симптоми на хиперфункция, когато кача дозата, но след 1 седмица на тази доза преминават и последната седмица преди изследването пак бях със симптоми на хипо.

# 623
Acid,
По-принцип излишния т4 се превръща в реверсивен. Основно Т4 вдига реверсивния. Въпреки че T3 не се превръща директно в rT3, високи дози T3 могат да имат някакъв индиректен ефект, ако се приема в комбинация с T4.
Ти си предозирана с т4. Според мен плавно да намаляш дозата Т4 и да следиш симптомите и хормоните. Като намалее т4 и реверсивния ще намалее и ще може да се прецени дозата на т3 дали трябва да се вдига. Сложен случай наистина...
Отделно, може би като наваксаш желязото, конверсията ще се подобрява.
Подкрепа за черен дроб и надбъбречни жлези също– тъй като rT3 често се вдига при стрес и лош детокс.

# 624
В случая аз не гледам цифрите и съотношението, а крайния резултат. Високите дози т4 не водат до подобрение, защото Т4 непрекъснато се преобразува до неактивната форма rT3 (и да тогаваевентуалносе включва т3). А стойностите на твоя реверсивен се качват, т.е т4 ти е много. Трудното заспиване също води към високи дози.
Тъй като rT3 е неактивен хормон и не може да активира рецепторите на тиреоидния хормон, пациенти с високи нива често изпитват симптоми на хипотиреоидизъм.

# 625
Стеличка, благодаря! Намалявам постепенно Т4, дано скоро да има ефект. След един месец отново ще направя изследвания и ще вдигна отново Т3 чак като сваля достатъчно Т4.

# 626
Acid, и аз съм на мнението на steli4ka - трябва да намалиш Т4, съответно rT3 ще спадне и да добавяш постепенно Т3.
Пенева, тези симптоми, които споделяш вероятно са от ниското ниво на Т3.На каква терапия си, само на Т4 ли?

# 627
Значи ще махна втората доза Т3 и ще направя изследвания след 1 месец. Благодаря момичета! ❤️

# 628
Acid, и аз съм на мнението на steli4ka - трябва да намалиш Т4, съответно rT3 ще спадне и да добавяш постепенно Т3.
Пенева, тези симптоми, които споделяш вероятно са от ниското ниво на Т3.На каква терапия си, само на Т4 ли?
Да, зимата на 62.5, лятото на 50. От 4 години, откакто съм на тази схема TSH е в диапазона 1.8-2.2, FT4  17-18, FT3 4-4.2 (при същите граници). От 3м съм на Сулфасалазин, според мен той ми разбърка нещата. С ревматолога ще видим дали се налага още... Като го спра ще проверявам накъде вървят нещата и тогава ще мисля...

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 20:21 от peneva_a

# 629
Защото реално въпреки добрата стойност от изследванията ти на Т4, с поднормен Т3 си е хипофункция.Компрометирана е или конверсията или ЩЖ.

Общи условия

Активация на акаунт