Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 668
  • 735
  •   1
Отговори
# 45
Категорично имаш хипофункция. Категорично! FT4 е на долна граница, FT3 също не е оптимален, въпрос на време е и той да падне драстично. Косопадът почти 100% е от хипото. Мазната кожа може би също. За съжаление ще трябва да си дозираш хормона сама, иначе никой ендокринолог няма да ти назначи терапия. Имаш ли други симптоми?

# 46
Шизобеър, за съжаление се сблъскваш с реалността, че за ендокринолозите "в норма" означава "чудесно", но това изобщо не е вярно. Чети първото мнение и темите назад, образовай се и търси за себе си какво ти действа добре.

# 47
schizobearx, може да пуснеш изследванията и в темата за Изследване на Хормони, за коментар от denis. Половите за съжаление не изглеждат добре за възрастта, но дано да е нещо моментно. При всички положения е добре да се обсъди с лекар, но ако при последващи цикли са все така или по-лоши, ще е добре да се обърне внимание. Не искам да плаша по никакъв начин, но при мен LH и FSH изглеждаха по подобен начин когато бях на 26-7 (преди 4 години горе долу), за което АГ-та ми даваха хомеопатични лекарства, добавки като инофолик, агнес или вечерна иглика. И в крайна сметка си мина време, загрубяха нещата и поради липса на друг шанс в момента съм бременна с донорска яйцеклетка (за което съм безкрайно благодарна, но това е друга тема). Пак казвам не искам да звуча плашещо, просто мисълта ми е че щеше да е хубаво някой да ми спомене за замразяване на мои яйцеклетки докато още я имаше тази възможност. Стискам палци при теб да е просто моментно състояние и всичко да е наред!

# 48
Освен другите, "инсулин в норма" също не значи, че е добре... Някои лаборатории са до 25 на гладно, което си е мнооооого...
Пусни и другите резултати тук или в темата за хормоните (мисля, че е в раздел "искам бебе"). Тези високи FSH и LH може да са в резултат на ИР и поликистоза на яйчниците (проявена или не).

# 49
Първо искам да ви благодаря за бързите отговори! На въпроса дали имам други симптоми - не мога да кажа със сигурност дали са свързани с ЩЗ, но нещата с които имам хроничен дискомфорт са: потене дори когато ми е студено, липса на всякаква енергия, постоянно се чувствам като прегазена, болят ме мускулите (като добавям към това че тренирам доста интензивно). Отделно имам и Улцерозен колит, та и чревният ми тракт е доста нестабилен. Имах и доста сериозна студова непоносимост, но сякаш с годините съм я преборила донякъде. Интересното е, че още през 2022-ра година стойностите на МАТ са ми били завишени, и отново получих “почвай противозачатъчни” без никакви обяснения, или пояснения. Тогава даже и DHEA-S беше високо, но пък половите хормони бяха добре.

Acid_burn - какво имаш предвид с това да си набавя хормона сама?

peneva _a - точно заради поликисотзата ще посетя и гинеколог, тъй като последно ми гледа яйчниците точно преди година и тогава всичко беше наред, но нека видим сега. Относно инсулина - често ми се налага да го пускам редом с глюкоза тъй като от страната на баща ми всички са диабетици, включително и той, та съм доста нащрек. Последните ми изследвания и за двете сега ще приложа тук:

# 50
Аз писах в предходната тема, след прегледите при двама ендокринолози си избрахме лекаря, който ще наблюдава младежът. С жлезата всичко е наред, след три месеца ще направи нови изследвания на вит. Д, след 6 месеца преди да замине за студентстването, ще направи пълни изследвания и за жлезата. Започна прием на витамин Д, първо по 20 000 един път в седмицата после по 5600. По негово желание, ще ограничи глутена, от доста време е ограничил захарта. Кроасани, вафли, бисквити  други такива,  заради друг член на семейството не се купуват от много години. За училище си носи сандвич или нещо друго от вкъщи.
При него само антителата са повишени и витамин Д е в зоната на остър дефицит.

# 51
Назад някой спомена Ашваганда.
Подходяща ли е за нас?
Тоест за човек с хашимото и хипофункция.
Прочетох малко за нея. Хареса ми.

# 52
Спорен въпрос е за ашвагандата Simple Smile От това, което прочетох, стигнах до извода, че няма как да се разбере предварително как ще се отрази на съответния човек - дали добре или зле, така че трябва да се пробва.

# 53
Елора, на мен ми я предписа лекар, заедно с родиолата, точно като бях в скандална хипофункция и с високи антитела. Не смея аз да я предписвам другиму Simple Smile, но на мен определено помогна.

Шизо, умората от хипофункцията е точно такава - постоянна, всеобхватна, ни сън помага, ни кафе. Може по цял ден да лежиш и пак си смазан. Acid вероятно има предвид сама да си купиш и дозираш хормон, ако ендокринолог не ще да ти изпише. Тук доста момичета правят така, защото масово лекарите гледат само ТСХ, а то при теб е ниско, макар че очевидно има хипофункция и автоимунен процес.

Охлювче, да ти е здрав младежа и да не се налага да ни четеш Simple Smile))

# 54
Шизобеър, по отношение на хормона имам предвид, че ще трябва без лекар, с помощ от дамите в темата, да го дозираш и да си пускаш изследвания, за да видиш дали е дозата е достатъчна. Както правят и много други, в това число и аз.

# 55
Благодаря ви.
Може би да намеря някаква с малка доза и да я пия вечер.
Да не е сутрин.
Четох, че и вечер може да се пие.

# 56
Благодаря ви.
Може би да намеря някаква с малка доза и да я пия вечер.
Да не е сутрин.
Четох, че и вечер може да се пие.

Може. Тя се води адаптоген, тоест би следвало да балансира имунната система и да е супер за нас. Пиех веднъж сутрин и веднъж вечер, капсула от 500 мг. На всеки три месеца - две седмици почивка. В месеците на жестоко безсъние и стрес покрай бебето ми беше супер. Сега пия по една капсула дневно.

# 57
Видях доза и по 125 мг  в ихерб и се чудя дали да не опитам с такава доза.
По едно вечер.
Ще помисля.

# 58
Здравейте, слагам две изследвания - от юли 2024 без хормон и терапия, и от вчера - 45 дни след старта с 25 мг Еутирокс и около 5 месеца прием на вит. Д.  Не съм изследвала повторно Б12, Мат и Тат.
Големият ми въпрос е защо Т3 е паднало на дъното и каква терапия би следвала? Освен вдигане на дозата на 37.5 мг нещо друго трябва ли да направя?  Много благодаря на всички отзовали се Simple Smile
Скрит текст:
Юли 2024

Фев 2025

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 11:54 от raduni

# 59
Моля, напомнете ми - с Хашимото чия ли не трябваше да се консумира или ленено семе.
Четох някъде, но не мога да се сетя къде.

Общи условия

Активация на акаунт