Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 676
  • 735
  •   1
Отговори
# 60
Raduni, ще с опитам да обясня, ако сбъркам момичетата ще ме поправят. В началото, когато започне хипофункция, на жлезата ѝ е по-лесно да произвежда FT3, защото е с една молекула по-малко от FT4. С времето пада и FT3. Ти си започнала хормон, но той не ти е достатъчен, а едновременно с това жлезата вече не произвежда толкова хормони. При хипофункция, в началото като се започне хормон има влошаване, точно защото жлезата е изтощена и с внасянето на хормон отвън, тя започва да работи по-малко. Оттам и падането и на FT3. Трябва да вдигнеш дозата на хормона, като 37,5 може да не ти е достатъчно, но това ще се види впоследствие. Имаш ли симптоми?

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 19:30 от Acid_Burn

# 61
Acid, имам симптоми - най-най големия е че сякаш съм в зимен сън от една година, постоянно ми се спи; отделно кожата на дланите и на стъпалата е много суха чак драска, и последните години качих едни 6-7 кг.
Иначе съм на ниска доза, защото започнах с хормона през януари и от прочетеното разбрах, че се вдига с малко (12,5мг) през 45 дни. Значи това влошаване е нормално и да продължавам така докато се почуствам по-добре и съм на правилната доза Simple Smile Благодаря много, успокои ме, че не съм объркала нещо.

# 62
Raduni, нищо не си сбъркала, продължавай така.

Аз от днес съм в гастроентерологията на УМБАЛ Св. Иван Рилски за гастро и колоноскопия. Утре ще направят и двете процедури с упойка. Ако ме бяхте видели как излъгах за хипото и нивото на TSH, сигурно щяхте да се гордеете с мен. 🤭😂

# 63
А каква е връзката между хипото, тсх и процедурите с упойка?

# 64
А каква е връзката между хипото, тсх и процедурите с упойка?
Пита ме лекарят, който направи ехографа на черен дроб. Искаше инфо за здравословното ми състояние по повод излишните килограми.

# 65
Аз реших че има някаква връзка с упойката.
И на мен там едно време ми правиха гастроскопия.
Ти защо ще правиш и двете?

# 66
Заради дефицита на желязо, честите повръщания и фамилната обремененост с рак на дебелото черво.

# 67
Стискам палци всичко да е наред!

# 68
Стискам палци всичко да е наред, Аcid!

Не разбрах само защо е трябвало да лъжеш за хипото и ТСХ, да не би да ти е ниско ТСХ-то и да те обявят за хиперфункционална, пък ти да не си?

# 69
Благодаря!
TSH от доста месеци е нула, а и когато започнах хормон не беше над референтните. Така че просто нямаше как да кажа истината, още повече, че лекарят попита само за TSH. И за дозата Еутирокс излъгах - то иначе ако им кажа, че взимам 250 мкгр, ще се гътнат от ужас.

# 70
  • София
Acid_Burn, стискам палци всичко да е наред.

# 71
Момичета, благодаря ви!

Изследването вече мина. Оказа се, че имам някакво образувание между тънкото и дебелото черво, взета е биопсия и днес ще ми правят скенер с контрастно вещество. Знам, че контраста не е добър за щитовидната. Имате ли някакви препоръки?

# 72
Ох, продължавам да стискам палци всичко да е наред!
Аз правих преди година ЯМР с контраст, нищо не съм правила специално и не съм забелязала някакво влошаване. Бях чела май нещо да се пие, ама не го помня и не съм пила

# 73
  • София
Момичета, благодаря ви!

Изследването вече мина. Оказа се, че имам някакво образувание между тънкото и дебелото черво, взета е биопсия и днес ще ми правят скенер с контрастно вещество. Знам, че контраста не е добър за щитовидната. Имате ли някакви препоръки?
Стискаме палци!
Вода трябва да се пие след това много, това знам.

# 74
Да, пие се много вода, за да се изпикае по-бързо контраста и в допълнение може да се пие по 1 прахче АСС 600 мг. в деня на изследването и в двата дни след него, но това е основно за протекция на бъбреците, не толкова на щитовидната.

Общи условия

Активация на акаунт