Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 905
  • 735
  •   1
Отговори
# 180
Joannna.v имаш Хашимото - автоимунен процес атакуващ жлезата, той е сравнително слаб. Прочети първата страница на темата и ако искаш опитай да намериш причина за антителата.  Относно самата работа на жлезата, не може да се каже много, защото е изследван само ТСХ, а той е хормон на хипофизата не на щитовидната. Той привидно е с добра стойност, но това не дава гаранция как са Т4 и Т3 (щитовидните хормони). Сериозен дефицит на вит.Д, В12 е добър.

Stefaniya звучиш толкова разпиляно, интересува те само ТСХ и мисля, че не разбираш, че не това е проблема въпреки, че пишеш, че разбираш какво ти казаха преди мен. Какво значи нямам гуша, и ние нямаме мислиш че това е задължително ли?!
Първо винаги трябва да се изследваш в една лаборатория, за да може да има сравнение на резултатите, второ - осъзнай, че са ти важни как са Т4 и Т3, а не ТСХ. ТСХ се влияе от хиляди неща - стрес, настинка и ред други, дори от месечния цикъл и затова не е показателен без щитовидните хормони.

# 181
Здравей, Joannna.v! Както много пъти съм споменавала, за да получите адекватен отговор, трябва да споменете дали пиете хормон; диагностицирани ли сте със заболяване/-ия; какви оплаквания имате; и т.н.
Иначе, не знам какво се очаква да коментираме. Simple Smile
В тези изследвания липсват двата най-важни показателя - FT4 и FT3. Те са хормоните на щитовидната жлеза.
TSH ти е добре.
Едните антитела са завишени, което означава, че е налице автоимунен процес, т.е. Хашимото.
Витамин D е много нисък - наложително е ударно суплементиране.

# 182
Здравей, Joannna.v! Както много пъти съм споменавала, за да получите адекватен отговор, трябва да споменете дали пиете хормон; диагностицирани ли сте със заболяване/-ия; какви оплаквания имате; и т.н.
Иначе, не знам какво се очаква да коментираме. Simple Smile
В тези изследвания липсват двата най-важни показателя - FT4 и FT3. Те са хормоните на щитовидната жлеза.
TSH ти е добре.
Едните антитела са завишени, което означава, че е налице автоимунен процес, т.е. Хашимото.
Витамин D е много нисък - наложително е ударно суплементиране.

Извинете, за неадекватността. Бях на ендокринолог по повод силна тревожност, направи ми и ехограф ( жлезата изглежда чудесно) и ми пусна тези изследвания. До сега не съм имала проблем със щитовидната.

# 183
Разбирам. Тук, мисля, те насочихме в известна степен. За жалост, изследванията показват, че има започнал автоимунен процес.
Ако бях на твое място, бих отишла при друг ендокринолог, който отново да погледне жлезата и да потвърди, че няма изменения. Също така, обезателно бих изследвала трите хормона заедно - TSH, FT4 и FT3, за да се види дали пък няма нужда от прием на синтетичен хормон, което - поне за момента - при теб изглежда малко вероятно, но все пак - трябва да се провери.
Също е важно да попълниш всички дефицити на витамини и минерали - едва ли е само D.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 18:00 от Гърне без похлупак

# 184
Разбирам. Тук, мисля, те насочихме в известна степен. За жалост, изследванията показват, че има започнал автоимунен процес.
Ако бях на твое място, бих отишла при друг ендокринолог, който отново да погледне жлезата и да потвърди, че няма изменения. Също така, обезателно бих изследвала трите хормона заедно - TSH, FT4 и FT3, за да се види дали пък няма нужда от прием на синтетичен хормон, което - поне за момента - при теб изглежда малко вероятно, но все пак - трябва да се провери.
Също е важно да попълниш всички дефицити на витамини и минерали - едва ли е само D.
Изключено много ви благодаря! Може ли да ме насочите за другите витамини и минерали които да пусна?

# 185
Моля! Може да пуснеш (ако, разбира се, имаш възможност): Фолиева киселина, Желязо, ЖСК, Феритин, Калций, Хомоцистеин, Инсулин + Глюкоза (и двете - на гладно, еднократно), Гликиран хемоглобин, Липиден профил.
За това се сещам на първо време. Simple Smile Ако нещо съм пропуснала, някой да допълва.

# 186
Включвам се само за да обясня набързо на новите дами в темата защо не се гледа само ТСХ, макар че лекарите масово само това гледат.

Фт4 и фт3 са щитовидните хормони в организма - ако те са достатъчно добри, (в горната част на референтните стойности) значи щитовидната жлеза произвежда достатъчно от тях. Или пък пиете достатъчно хормон. Тоест организмът си получава каквото му трябва, и е щастлив.

ТСХ е хормон, с който хипофизата юрка щитовидната жлеза да произвежда повече щитовидни хормони. Ако фт4 и фт3 са ви ниски и не пиете хормон, ТСХ вероятно е висок, защото в организма има недостиг. Хипофизата го знае и крещи на щитовидната  чрез ТСХ: "Ехооо, напъвай се още, давай, давай".

Ако щитовидната жлеза обаче е увредена или не работи оптимално, тя няма как да отговори на призива. В този случай се проверява дали има автоимунен процес (с ТАТ и МАТ), или има дефицити на вещества, които подпомагат работата на щитовидната - Гърне добре ги е изредила.

В този смисъл, високо ТСХ е показател, че нещо не е наред. Но за да се знае цялата картина, трябва да се видят ФТ4 и ФТ3 и да се прецени спрямо тях каква доза хормон да се пие. Възможно е ТСХ да е високо заради скорошно боледуване, но те да са добре и да няма нужда от нищо. Възможно е щитовидните да са на дъното, макар ТСХ да е в норма и тогава да се обмисли как да се действа. Но просто трябва да се види цялата картинка.

Стефания, не знам какво имаш предвид под холистичен ендокринолог, но съжалявам за трудностите, през които минаваш. Надявам се това обяснение да помогне. Прочети и първия пост в темата. Пожелавам ти скоро да гушкаш детенце.

# 187
Благодаря ти. ❤ Под холистичен имам предвид, човек който е ориентиран да гледа дали има дефицити на витамини, да дава насоки за билки и добавки, които биха помогнали и разбира се се използват заедно с хормоните, които трябва да се пият. Моята докторка ми е позната и ми изписва само л тироксин и селен. Аз на своя глава си пускам някакви други неща, но няма кой да ми ги разчита.

# 188
Такъв ендокринолог е почти невъзможно да намериш, не случайно тук в тази тема сме се събрали хора, които ни се е наложило да се самообразоваме, членуваме във ФБ групи, четем книги и се справяме почти изцяло сами с изследвания, дозиране и т.н.
Сещам се само за доктор Недялкова, която гледа малко по-широко картинката и изписва добавки (билки не доколкото знам), но там часове няма с година напред. Бях чела, че обмисля да започне онлайн консултации, но нямам представа дали е започнала. Относно цените за прегледите при нея са "уау"

# 189
  • София
Аз от 1 година се опитвам дасе доредя до нея, но няма и няма. Има онлайн консултации, но и за тях няма часове. Има платформа, която попълваш и УЖ ще се свържат с теб. Два пъти попълвах и нищо. Пълна трагедия. Цените въобще не коментирам. Честно казано даже не вярвам да ни изненада с нещо повече, от колкото знаем тук.

# 190
Дами, пуснах си мнението в друга тема, за разчитане на резултати. Мислех, че пиша тук.. Та ситуацията ми е ТСХ 0,08 и Т4 - 18 преди месец. В моемнта ТСХ е 0,2, Т4 не е мръднал. Дозата ми е 100 мкг.
Дискомфорт имам, но ми се събраха доста неща, та обмислям да изчакам още месец да се успокои всичко и нова контрола. Ако ТСХ е поднормено да намаля ли дозата с 12,5? Нали дозираме по Т4?
ТАТ и МАТ съм пускала миналата година, единия вървеше към горна граница, но не я минаваше. На ехограф бях добре. Дали да ги пусна пак?
Омотах се нещо..

# 191
LittleWolf, не даваш референтни стойности и мерни единици, та е малко трудно да отговоря, освен това не казваш и стойностите на FT3, обаче само мога да ти кажа, че на мен от много месеци TSH ми е 0 и въпреки това съвсем доскоро хормоните на щитовидната не бяха ок. Та, виж FT3 и FT4 и после ще обсъждаме каква да е дозата на хормона. И да, пусни за всеки случай и антителата.

# 192
А защо си на 100мкгр? След като дори и Хашимото нямаш. Аз не ги разбирам много и ми е интересно. Simple Smile И въпрос към групата: в коя лаборатория да пусна фт4 и фт3 според вас? Досега съм пускала само във Вита и Рамус. Чела съм, че в бодимед е най-добре.

# 193
Stefaniya ако намериш такъв ендокринолог .... всички тук търсим такъв. За съжаление няма! За Недялкова чета много лоши отзиви в друга група. Поне стигнах до извода, че не си струва, преди семейният ни бюджет да олекне.

# 194
Аз по принцип скрийншоти качвам ама.. да.. Извинявам се.
ТСХ референтни - 0.270 - 4.30, Т4 - 12-22
Покачвах дозата откакто започнах хормона 12,5 мкг, тъй като в един момент симптоми се завръщаха, Т4 стоеше под средата. От юли миналата година съм на 100, като контрола тогава след 40 дни показа:
TSH - 0.529u[IU]/mL/   0.270 - 4.30
fT4 - 16.03pmol/L/  12-22
fT3 - 3.55pmol/L  3.1 - 6.8
Чувствах се идеално. Следя се само в една лаборатория.
Тук от половин година много боледуване, лекарства - антибиотици и кортикостероиди, манипулации.. Нещо се скапа явно..

Общи условия

Активация на акаунт