Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 874
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
Доколкото прочетох тук, наистина така се оказва, че според повечето лекари щом е в референтни, значи всичко е наред.
На мен по-скоро на първо четене питането ми е дали оплакванията ми имат връзка с тези резултати?

Задухът може да е също и от ниско желязо - проверявала ли си го?

#BGMлоялнапрограма

Да, желязото ми беше ниско, но започна леко да се покачва… но според хематолога не е причина за оплакванията ми.
 То усещането ми е много странно, това което описвам сякаш ми тупти сърцето в гърлото и сякаш имам въздух в гърлото, в момента в който си отворя устата, даже ми е трудно да се храня в такива моменти и всъщност точно това усещане ми създава дискомфорт с дишането, много е трудно да го опиша, какво остава да знам към какъв специалист да се обърна и затова съм започнала наред.

# 241
Здравейте, от известно време следя темата и сега реших да пиша по повод последните ми резултати. Посетих Ендокринолог наскоро със следните оплаквания - покачване на теглото - качила съм около 6 кг за два месеца, като междувременно се храня здравословно и балансирано, не преяждам, дори по-скоро съм в дефицит. Тренирам 5 пъти в седмицата, вкъщи, но относително интензивни тренировки. Уморена съм, имам косопад, много суха кожа по ръцете, особено около ноктите, петите също. Бях при доктор Шигарминова, в стари теми видях, че се препоръчва. Тя ми пусна щитовиден панел, но каза, ако стойностите са в граници, да търся проблем другаде. Можете ли да ми дадете насока - какво мога да правя с тези стойности сега? Има ли лекар, който ще ми обърне внимание? Мога ли да си самоназнача нещо?

# 242
Изследванията ти, като цяло, не са лоши. Естествено, стойностите не са чак оптимални. И аз мисля, че проблемът е другаде.
На колко години си? Да не е нещо, свързано с половите хормони?

#BGMлоялнапрограма

# 243
На 35 съм. Досега съм изследвала щитовидни хормони горе-долу веднъж в годината или по-рядко и ТХС се е въртяло винаги около 1. Тук малко ме изненада, че се е покачило толкова. Дали да го изследвам пак след някакво време?

# 244
Изследвай вит.Д, желязо и феритин (заради косопада), както и инсулин... Това покачване на теглото е странно, често свързано с ИР Thinking

# 245
Инсулинът е изследван. Simple Smile На мен ми се струва наред.

#BGMлоялнапрограма

# 246
Сега го видях, че на телефона е дребничко Simple Smile При ограничения в храненето, често е наред на гладно...  а тук е и съвсем ниско Thinking
Бих повторила. Но не с много ограничено хранене два дни и без тренировка 2-3 дни...

А и е важно къде се качват тези килограми, че мазнините тежат по-малко от мускулите, а тук става дума за тренировки 4 пъти седмично, да не би да се трупа мускулна маса?
Косопад има и при малко протеин в храната, да не би диетата да е веганска?
Разсъждавам просто за възможни причини...

# 247
Момичета, изкарах грип А преди няколко дни и още съм с вирусен синузит, но скоро ще се оправя, надявам се.
Въпроса ми е, колко време да изчакам след оздравяването, за да пусна пълен пакет щитовидни?

# 248
На 35 съм. Досега съм изследвала щитовидни хормони горе-долу веднъж в годината или по-рядко и ТХС се е въртяло винаги около 1. Тук малко ме изненада, че се е покачило толкова. Дали да го изследвам пак след някакво време?
Да, профилактиката си е наложителна, дори при напълно здрав човек. TSH, обаче, сам по себе си не дава почти никаква информация. Той винаги се тества, заедно с FT4 и FT3. Така че няма абсолютно никакъв смисъл да го проверяваш индивидуално занапред.

Момичета, изкарах грип А преди няколко дни и още съм с вирусен синузит, но скоро ще се оправя, надявам се.
Въпроса ми е, колко време да изчакам след оздравяването, за да пусна пълен пакет щитовидни?
Аз бих изчакала поне 1 месец.

Момичета, дойде време и аз да поискам мнение за моите резултати, които, честно казано, този път доста ме объркват. Confused Мисля, че и за други потребители ще е любопитно да обсъдим как стоят нещата.

Ето ги:

Скрит текст:

Както съм споменавала и преди, от около 2 г. насам ежедневно приемам по 112 мкг "Tirosint" и по 50 мкг T3 (разделено на два приема, т.е. сутрин - 25, привечер - пак по толкова).

Ще разгранича в отделни точки въпросите, които ме вълнуват:

1. За разлика от последните ми няколко изследвания, сега FT4 леко е паднал. Не е зле, но все пак, чудя се дали да не вдигна малко дозата? Примерно, от 112 да мина директно на 125? Simple Smile

2. Значи, с този T3 ми е най-голямата мистерия. Очевидно този път, за разлика от предишните, излезе над горната референтна. Аз, обаче, въобще, ама въобще нямам симптоми на предозиране! Даже напротив - последно време ми е много сънливо и безенергично, някак не мисля трезво, всичко ми е като на забавен каданс, с паметта съм си зле, имам огромна ментална умора, апатично ми е, запек също е налице. Frowning Не знам, просто съм в чуденка какво се случва и как въобще е възможно да не усещам чак пък нищичко, а хормонът да хвърчи в небесата, общо взето. Някой има ли предположение каква може да е причината?
Също, вече намалих дозата на T3 - в момента приемам по 25 мкг сутрин и 12.50 в късния следобед. Да видим как ще е на следващото изследване.

3. Този Reverse T3 как ви се струва? Аз, честно казано, очаквах, че ще е по-нисък, предвид терапията, на която съм. Не че е зле, де, но наистина ми се искаше да е още по-надолу.

4. Стойностите на Инсулина и Глюкозата също са ми непонятни. Радват ме, разбира се, особено предвид че за пръв път виждам Инсулина си толкова нисък - на предишни тестове все ми беше около 10. Обаче, последните 2 месеца - поради ред причини - се храня високовъглехидратно и доста хаотично. Качих няколко килограма, също така. При това положение, наистина ми е странно, че Инсулинът е толкова приятно нисък... Даже ми е направо необяснимо.

5. Нивата на витамините, според мен, са добри. Вие как смятате?

6. В заключение: вече започвам да си мисля, че оплакванията, които имам, не са свързани само или директно с ЩЖ. Чудя се дали тази липса на енергия (на моменти - чудовищна) не е свързана с нисък Кортизол или някакви хронични възпалителни процеси в тялото ми. Аз си имам оплаквания точно в двете по-чувствителни области - УНГ и стомашно-чревния тракт. Май не съм ви споменавала, но неотдавна, при извършване на дихателен тест в "Genica", излезе, че имам метан-обуславено SIBO. Аз си го предполагах, де, защото имам много специфични оплаквания. Та, сега тепърва ще мисля как да боря състоянието. Запекът ми най-вероятно е от това, а не от самата щитовидна.
Отделно, началото на януари изкарах Варицела. Мисля, че и това трайно ми компрометира имунитета, енергията и метаболизма. Disappointed
Абе, като цяло, от началото на 2024-та (няма грешка в изписването на годината) нещо не се чувствам добре.

#BGMлоялнапрограма

# 249
Варицелата е сред вирусите, които много тормозят цялото тяло и изобщо не е безобидна. Напълно възможно е симптомите да са влошени от нея, щом си така отдавна. Как са женските хормони, възможно ли е да си спряла да кърмиш скоро или да си в начална менопауза, репродуктивни процедури да са правени и да са ги разбъркали?

# 250
Гърненце, варицелата тотално срива организма, особено имунната система. На твое място щях да изкарам още няколко месеца и тогава да пускам изследвания.

Момичета, моят тумор е доброкачествен. Представлява много голям полип. Лекарката ми я нямаше, защото ѝ се наложило да взима нощни смени, но един от асистентите ме отбеляза, че трябва да ми се обадят, каза и че ще говори с професорката да се махне ендоскопски. По негови думи полипозата не е толквоа голяма, но е на гадно място. Така че все още чакам, но вече поне знам, че нямам рак. Благодаря на всички ви за подкрепата, не знаете колко много значеше за мен! HeartHeartHeart

Иначе днес пуснах нови изследвания в Бодимед, вкл и реверсивен Т3. Оказа се, че вече го изследват в България, срокът за изследването е 5 работни дни като пробата я работят в сряда.

# 251
Acid _Burn! 🤗🍀❤️

# 252
Варицелата е сред вирусите, които много тормозят цялото тяло и изобщо не е безобидна. Напълно възможно е симптомите да са влошени от нея, щом си така отдавна. Как са женските хормони, възможно ли е да си спряла да кърмиш скоро или да си в начална менопауза, репродуктивни процедури да са правени и да са ги разбъркали?
Мерси за мнението! Не съм имала бременности. Не съм правила и никакви репродуктивни процедури. Simple Smile
Половите бяха добре, но не съм ги тествала от 2 г. насам. Все пак, с цялата промяна, която направих в живота си - здравословен хранителен режим; повече движение; нормализиране на почти всички показатели, които съм изследвала (хормони, витамини, минерали); полезни добавки; опити за по-здрав сън; избягване на стреса; и сваляне на около 40 кг. през последните години (близо съм до идеалното си тегло вече) - някак не вярвам да са се влошили драстично. Въпреки това, ще ги проверя пак на някакъв недалечен етап, поне да знам, че не е там основната причина.
Иначе, при мен "историята" е следната - в началото на '23-та почнах да приемам и T3, паралелно с T4, като мога да кажа, че си изкарах супер остатъка от годината. Нямах почти никакви симптоми, пътувах доста, имах си енергия, бяха немалко положителните емоции в живота ми. В края на '23-та и началото на '24-та, обаче, нещо ме тръшна чудовищно. Смело мога да кажа, че беше по-кофти от Варицелата. Според мъжа ми, е било Коклюш. Та, 2-3 месеца ме държа, докато се възстановя напълно (кофтито е, че тогава не пих антибиотици). Оттам - през самата година изкарах множество по-слаби инфекции; гърлото ми беше възпалено буквално на всеки 3-4 седмици. И в края на годината ме удари Варицелата, която, сякаш, направо довърши всичко. Не знам дали ще успея да изляза от този порочен цикъл. Ваксини ли да слагам, какво да правя, тъмна Индия ми е всичко с тия гадни инфекции.

Acid_Burn, поздравления! Много се радвам за чудесните новини!  Hug  Flowers Hibiscus
Сега вече можеш да си отдъхнеш. Знам какво е да чакаш подобни резултати...
Относно Варицелата - не знам доколко е повлияла на резултатите. Както се вижда, всичко уж е наред. Даже Инсулинът ми е перфектен. Глюкозата също е супер.
Иначе, ясно, че е гаден вирус. Тъпото е, че няма какво да направиш, освен да чакаш да ти мине (пих и "Ацикловир", де) + да се надяваш, че няма да остави дългосрочни последици.

#BGMлоялнапрограма

# 253
Acid _Burn чудесни новини, много се радвам!

Гърненце моят инсулин е така последните 2 пъти когато го изследвам 4,5-5,5, а точно сега съм напълняла и хич не се ограничавам в хапването на сладко и въглехидрати, че все стрес имам и натам ме избива. И аз не си обяснявам защо, само се надявам да не е тръгнал нещо да се изчерпва за да е така нисък. Но замерих единия път кр.захар вкъщи преди и след хранене, няколко пъти на ден, няколко дни...не засякох проблем.
И аз мисля, че варицелата ти се е отразила, малко или много. Реверсивния определено трябва да е по-нисък, но поне не ти е над норма.
Относно хаштага
Скрит текст:

# 254
Acid_Burn, браво, чудесни новини.
Hug

Общи условия

Активация на акаунт