Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 748
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
Иван, за хормон си. Имаш хипофункция. Виж си референтните за антителата, за да си наясно дали имаш и Хашимото.

TAT  0-115    аз 16.6
MAT  0-34     аз <9     Това са референтните в тази лаборатория

Това са антителата нали? 

Изглежда,че нямам хашимото .

Ама как така от нищото изведнъж трябва да пия хормони ,много ми е странно.Възможно е от 10 години или повече да съм така.Какво ще стане ако не пия ?

Тази или другата седмица ще отида на ендокринолог.Всеки ли може да свърши работа(да си отида в поликлиниката) или трябва да търся  някой специален лекар.

# 586
Иване, прочети поне първия пост на темата. Simple Smile

# 587
Иван, за хормон си. Имаш хипофункция. Виж си референтните за антителата, за да си наясно дали имаш и Хашимото.

Долче, аз лично пия т3+т4 (дитирон) с изтекъл срок и нищо му няма. Нищо няма да й стане в отрицателен аспект. Най-много да не й подейства, но не вярвам. Нека пие и след 45 дни ще си проличи.

Bongobongo, може ли да кажеш на какви дози т4 и т3 си? В какви стойности на хормоните се чувстваш добре?

# 588
Иване, прочети поне първия пост на темата. Simple Smile

Чел съм го,сега пак го прочетох. Какво търся обаче?

Имам и брадикардия с 33-35 пулс съм ,това бях пропуснал и не знаех ,че имат връзка.Кое визирате Вие,да гледам оптималните стойности от 1вия пост ,а не тези от лабораторията ли ?

# 589
Иван,не е изведнъж. Да,може от 10 години да си така. Още при предишните изследвания си бил за хормон. Стойност на тсх над 2,5 е хипофункция. Но при теб са ниски и фт3/фт4, което потвърждава, че жлезата не работи оптимално. Да,няма Хашимото. Тат и мат са антителата. В случая, ако имаш дефицити на Д, б12, желязо, цинк и бъдат наваксани, има вероятност да се размине хормон. Ако не стане с попълването на дефицитите и не се пие хормон, нещата с годините ще се задълбочават. Развива се инсулинова резистентност, диабет тип 2, високо кръвно, надбъбречна умора....въобще много проблеми и дискомфорти. Просто се насочи към ендокринолог (дано се падне добър) и ще вземете решение какво да се прави. Нека ти пусне всичко,което може поне да него плащаш (и което може да има отношение към косопада освен щитовидните).

Sint, на 100 мкгр т4 съм и 6 мкгр т3. Последните 2 години много бях занемарила заради други проблеми (вниманието и нервите ми бяха насочено към детето), но от 2 месеца се взех в ръце и вече съм ок. Бях се докарала до надбъбречна умора и първо подкарах с добавки надбъбречните жлези, след което вдигнах и т4. Бях на 87 мкгр т4 и 12 мкгр т3, но не се чувствах добре. Ясно беше, че трябва да вдигна т4 (при мен т3 на 6 мкгр е оптимално), но не можех заради лош кортизол (при опит за вдигане имах ужасни симптоми на предозиране). Изкоментирах си резултатите с другарче и започнах коензимен Б5, кортекс (жлеза сушена), билки за надбъбречните, високи дози вит С (3 гр дневно на 3 приема), магнезий цитрат и оротат (сутрин едното, вечер другото), калций и витамин Е. Схемата си я правих сама по една книга за надбъбречните. Определено вече се чувствам по-добре и резултатите са вече нагоре на фт3 и фт4 (щото преди вдигах дози, но хормоните не мърдаха в резултатите).

# 590
Иван,не е изведнъж. Да,може от 10 години да си така. Още при предишните изследвания си бил за хормон. Стойност на тсх над 2,5 е хипофункция. Но при теб са ниски и фт3/фт4, което потвърждава, че жлезата не работи оптимално. Да,няма Хашимото. Тат и мат са антителата. В случая, ако имаш дефицити на Д, б12, желязо, цинк и бъдат наваксани, има вероятност да се размине хормон. Ако не стане с попълването на дефицитите и не се пие хормон, нещата с годините ще се задълбочават. Развива се инсулинова резистентност, диабет тип 2, високо кръвно, надбъбречна умора....въобще много проблеми и дискомфорти. Просто се насочи към ендокринолог (дано се падне добър) и ще вземете решение какво да се прави. Нека ти пусне всичко,което може поне да него плащаш (и което може да има отношение към косопада освен щитовидните).

Sint, на 100 мкгр т4 съм и 6 мкгр т3. Последните 2 години много бях занемарила заради други проблеми (вниманието и нервите ми бяха насочено към детето), но от 2 месеца се взех в ръце и вече съм ок. Бях се докарала до надбъбречна умора и първо подкарах с добавки надбъбречните жлези, след което вдигнах и т4. Бях на 87 мкгр т4 и 12 мкгр т3, но не се чувствах добре. Ясно беше, че трябва да вдигна т4 (при мен т3 на 6 мкгр е оптимално), но не можех заради лош кортизол (при опит за вдигане имах ужасни симптоми на предозиране). Изкоментирах си резултатите с другарче и започнах коензимен Б5, кортекс (жлеза сушена), билки за надбъбречните, високи дози вит С (3 гр дневно на 3 приема), магнезий цитрат и оротат (сутрин едното, вечер другото), калций и витамин Е. Схемата си я правих сама по една книга за надбъбречните. Определено вече се чувствам по-добре и резултатите са вече нагоре на фт3 и фт4 (щото преди вдигах дози, но хормоните не мърдаха в резултатите).

Много ти благодаря за изчерпателния отговор. Бъди все по-добре от тук нататък!

# 591
Мерси, момичета! И аз реших, че най-много да не подействат напълно таблетките с изтекъл срок, но реших да питам и тук, понеже не помня да ми се е случвало да взимам такива.
Елора, бях се запасила с няколко кутии 75 мкг, после минах на 100 мкг, а след това и на течния хормон и съм забравила, че имам още кутии от 75 мкг.😅
Бонго, а сушената жлеза нали няма как да се дозира точно (така съм чела)? Нея в добавка към хормона ли я взимаше или...?🤔 Откъде я поръчваме? Питам от любопитство, стана ми интересно някаква е връзката и' с оптимизиране на щитовидния панел.🙂
Иван, аз веднъж съм била с ТСХ 4,160 (и неоптимално Т4 и Т3) и се чувствах много, много зле.

# 592
Долче, имах предвид изсушена надбъбречна жлеза (adrenal cortex). Аз поръчвам от айхърб, но вече може и тук да го има.

# 593

Е това е приказка,мерси за отговора.  Само още нещо да питам,че тука  май сте с повече опит от докторите .     Докторите дали знаят ,че  тсх над 2 е проблем? Да не се окаже,че се водят по референтните стойности на лабораториите и да ме пита за какво съм дошъл като ми няма нищо,понеже съм около границата Smile . Имали ли сте такива случаи и да е трябвало да ходите на друг лекар,защото 1вият не е искал да ви предпише лекарства?

# 594
Бонго, каква доза В5 взимаш, и какви билки?
А как ти е цикъла с такава доза витамин Ц, става ли по-скъден?

# 595
Най-често лекарите  се водят по референтните.

# 596
За повечето лекари ТСХ-то над 2 става проблем, само когато си жена и кажеш, че целиш забременяване...😀
Бившата ми ендокриноложка твърдеше, че с ТСХ 4,160 и неоптимални Т4 и Т3 съм си екстра, а за неприятните симптоми пък съм си въобразявала или били от друго....🤪

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 23:09 от dolce miele

# 597
Иван, има вероятност с твоето тсх да не ти обърнат достатъчно внимание. Бъди настоятелен, досаден, разказвай си симптомите на дълго и на широко. Кажи си за брадикардията и пулса. Иначе, както каза Долче, ако беше жена можеше да поизлъжеш за необходимото внимание Stuck Out Tongue Winking Eye

Lemy, снимам б5 и билковото (отпред и отзад). В съдържанието на билките първите 3 изброени директно ги игнорирам като състав и взимам отделно големи дози. Забравих да напиша, че и биофлавоноиди включих. В случая Цитросепт. Няма проблем с цикъла - нищо по-различно от друг път.

# 598
Днес ходих при нов ендокринолог, както съм ги подкарала, ще обиколя всичките в София и ще тръгна и по другите градове Satisfied Резултатите ми не ѝ се сториха никак логични и предположи, че може да има лабораторна грешка. Сега трябва отново да се изследвам, а аз съм кошмар за лаборантите и вече не знам къде ще ми търсят вени. Не стига, че цените са ужасно високи и здравната каса не покрива много от изследванията, ами лабораториите не носят и никаква отговорност за работата си, а все пак въз основа на техните резултати се определят терапиите на болни хора...

Този път се бях подготвила с малко по-различни от стандартните въпроси, така че ще напиша какво ми отговори, може да е полезна информация и за други, лутащи се в дебрите на автоимунните болести Simple Smile

- попитах я дали ще ми препоръча да си взема L-Tyrosine, но отговорът беше, че имала много лош опит с този препарат при две нейни пациентки и въобще не го препоръчва.

- за ашвагандата каза, че няма проблем да се пие.

- питах и дали може да се приемат гъби лъвска грива /противовъзпалително действие, за мозъка, против умора/, кордицепт /противовъзпалително и енергизиращо действие, противодействие на автоимунни заболявания/, майтаке /намалява нивата на кръвна захар и холестерол/, рейши /хронична умора/ и шийтаке /помага за управление на кръвната захар и поддържането на здравословно тегло/, но нейното мнение е, че не е добре за хора с автоимунни, освен ако нямат и някакъв друг проблем като херпес зостер и т.н.

- според нея оптималният резултат за витамин Д е около 45 ng/mL и аз съм предозирала, но не било проблем за организма и просто трябва да спра приема за един месец, а после да продължа с по-малка доза.

- накрая попитах дали може да се правят терапии с лазер или LED маски с червена светлина против розацея, както и лазерна и фотоепилация, и според нея няма да има никакъв проблем за щитовидната жлеза при такива процедури.

# 599
Относно лекарите, вчера видях това в профила на д-р Недялкова, ако някой има намерение да ходи при нея
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт