Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 695
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
Niki7, дозата ти е ниска. Дори и втората снимка да са по-скорошните изследвания, пак е ниска. Не виждам изследван FT3, което е грешка, но и без него се вижда, че си още в хипофункция. Пусни едно изследване на FT3 просто за да му знаеш стойностите сега и на твое място бих вдигнала хормона. Също имаш нужда от Б12 и вит. Д.
Благодаря. FT3 трябваше да пусна нали, а той каза, че другите две само са достатъчни. Витамин D увеличих дозата , и пак ще пусна изследвания след месец. Какъв вит.B 12 е добре и по колко/ Ще увелича и еутирокса - mimobo.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 15:21 от niki7

# 676
Niki7, дозата ти е ниска. Дори и втората снимка да са по-скорошните изследвания, пак е ниска. Не виждам изследван FT3, което е грешка, но и без него се вижда, че си още в хипофункция. Пусни едно изследване на FT3 просто за да му знаеш стойностите сега и на твое място бих вдигнала хормона. Също имаш нужда от Б12 и вит. Д.
Благодаря. FT3 трябваше да пусна нали, а той каза, че другите две само са достатъчни. Витамин D увеличих дозата , и пак ще пусна изследвания след месец. Какъв вит.B 12 е добре и по колко/
По принцип е хубаво да се пусне целият щитовиден панел - TSH, FT3, FT4 и двата вида антитела. Имай предвид, че касата не поема изследването на FT3 и единия вид антитела (не помня кой). Б12 е добре да е метилкобаламин, подезични таблетки, но съм чувала и положителни мнения за спрея на Бетър Ю. Вит Д го взимай с нещо мазно, добре е да е липозомен. Бях давала калкулатор по колко вит Д да се взема при дефицит. Ако го намеря, ще го публикувам отново. При всички положение е добре да взимаш не по-малко от 4000 IU, заедно с К2.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 15:25 от Acid_Burn

# 677
Ще пусна всичко, първия път така пуснах, а доктора каза, че антителата не са важни и винаги ще варират. Много ви благодаря за съветите . Вит. Д взимам на Better You с вит.К2 спрея , ще видя и вит В 12 техния.

# 678
Ще пусна всичко, първия път така пуснах, а доктора каза, че антителата не са важни и винаги ще варират. Много ви благодаря за съветите . Вит. Д взимам на Better You с вит.К2 спрея , ще видя и вит В 12 техния.
Ето го калкулатора:
https://edubily.de/blogs/ratgeber/vitamin-d-rechner
На немски е, но ако не говориш този език - с преводач се разбира всичко.

# 679
Антителата са ми много над нормата - МАТ ми беше някъде над 800, останалите хормони са в норма. Но според доктора тези антитела са се повишили от прекаран вирус, жлезата била много добре работеща.
Пълна какафония...
С думата "тиреоидит" се означава състоянието на жлезата, а самия тиреоидит се получава от различни неща и затова са различни видовете заболяванията. Хашимото т.е. автоимунния се е получил от атака на антитела.

Ето тук цитат:
Скрит текст:
Тиреоидитът може да възникне поради автоимунно заболяване (тиреоидит на Хашимото, болест на Грейвс, следродилен тиреоидит или безболезнен спорадичен тиреоидит), инфекция (болезнен субакутен тиреоидит или супуративен тиреоидит), лекарства (амиодарон, литий, интерферони и интерлевкин-2; и инхибитори на контролни точки) или фиброза (тиреоидит на Ридел).
Болезненият тиреоидит включва инфекциозен, подостър тиреоидит, травматичен или индуциран от радиация тиреоидит, а безболезненият тиреоидит включва автоимунен, следродилен и индуциран от лекарства тиреоидит. Тиреоидитът може да се класифицира на остър, подостър и хроничен тиреоидит:

-Острият тиреоидит се причинява от бактериална инфекция на щитовидната жлеза;
    -Подостър, известен също като грануломатозен тиреоидит, се причинява от вируси;
    -Хроничният включва автоимунен тиреоидит на Хашимото, следродилен тиреоидит и други безболезнени тиреоидити, включително ятрогенен (вследствие на медицинско или хирургическо лечение) и индуциран от лекарства тиреоидит.

# 680
Принципно антителата се повишават от конкретна причина - вирус, бактерия, алергия, възпаление и т.н. Simple Smile . Ако човек успее да открие причината и я отстрани обикновено антителата спадат. Така, че е ако е било от вирус би трябвало след време да спаднат...Вероятно си с Хашимото. Относно добре работещата жлеза - това се вижда от хормоните, но не само да са в норма, а да са оптимални сега последно Бонго качи една табличка, трябва да са в зелената графа за да се каже, че жлезата работи добре.

Бонго дръпнах я и като пускам новата тема, ще я сложа...дано не забравя, че имах много стрес и съм с ужасна концентрация и памет. Та ако пропусна напомнете ми Simple Smile

# 681
Има и друга теория за антителата, на Рей Пийт - че повишението на антителата се получава от самата хипофункция, т.е. жлезата се мъчи да работи и сама атакува себе си, но не съм сигурна дали съм разбрала механизма правилно.

А иначе тази табличка с препоръчителните стойности не дава пълна представа. Немалко хора се чувстват най-добре, когато ФТ4 и ФТ3 са им над нормата. По принцип в нета има информация (ама не съм сигурна кой е източникът), че горната граница за ФТ4 е 42 в pmol/l, въпреки че в лабораториите е 21-23 в тази мерна единица. Ако на стойност 28 се чувстваш добре, това е хем над нормата на лабораториите, хем е в тази по-широка норма. Но най-важното е симптомите да изчезнат и наистина да се чувстваш добре, без да имаш симптоми на тиреотоксикоза, т.е. другата крайност. (Само трябва да се има предвид, че ако на доза 50-75 мкг имаме симптоми като нервност, треперене, панически пристъпи, отпадналост, това обикновено е заради неоптимален, т.е. нисък кортизол, а не от предозиране на хормона.)

По отношение на дозите Т4, които трябва да се приемат, чела съм публикация от лекар, че преди да се въведе ТСХ като критерий, т.е. когато са дозирали хормона по симптомите на пациентите, най-масово предписваните дози са били между 200 и 400 мкг. След това, когато се въвежда ТСХ като определящ критерий, масово предписваните дози се понижават до диапазона 75-150 мкг, което, както виждате, сега са в пъти по-ниски. А това означава, че пациентите продължават да имат симптоми и де факто да са си хипотиреоидни, но ТСХ им е в норма, а лекарите само това гледат, за съжаление. Цялата парадигма на диагностициране и лечение на хипотиреоидизма е погрешна, откакто ТСХ е въведен като златен стандарт.

А за ТСХ също имаше публикация, не помня дали не беше същата, че за да има повлияване на симптомите, той трябва да е съвсем близо до нулата, примерно 0,2 - 0,3. Така че ТСХ 2 може да изглежда перфектно на ендокринолозите, но то си говори за хипофункция, ако вече сме започнали терапия с хормон. А ако не сме и тепърва ни диагностицират, това също си е хипофункция, защото при наистина здравите хора ТСХ обикновено е под 1, най-много през зимата да се качи до 1,5.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 18:24 от Sol y Sombra

# 682
(Само трябва да се има предвид, че ако на доза 50-75 мкг имаме симптоми като нервност, треперене, панически пристъпи, отпадналост, това обикновено е заради неоптимален, т.е. нисък кортизол, а не от предозиране на хормона.)
Хващам се за този пост, без да визирам конкретно авторът. Моля, посочете с какви добавки се регулираше кортизолът!

# 683
Минавам да допълня, че дори в листовката на Еутирокс е отбелязано, че 100-200 мг е поддържаща доза "за заместване на естествените тиреоидни хормони при намалена продукция от щитовидната жлеза". Аз ендокринолог да предпише над 100 не съм виждала, обикновено като видят 75, вече им става некомфортно...

Сол и Сомбра, с удоволствие те чета. Благодаря.

# 684
От много време съм си на 125, много не много, няма как.
Даже в началото на зимата ми каза 2 пъти в седмицата да мина на 150.
Сега ще ги намалям на 100 мисля. Идва топлото време.

# 685
Предписват, поне на нас Joyно пък някои хора над 150 се оплакват от сърцебиене и т н
Аз вече мисля, че е мит че антителата може да паднат. Например при автоимунен артрит, и изобщо други автоимунни заболявания антителата не падат, въпреки лечението. При Хашимото в крайна сметка има автоимунен процес, и той не винаги има първопричина ( извинявай Изабела). Понеже си имаме други автоимунни, ми...нямат причина. И дори след лечението и ремисия, антителата и увредста си седи.

# 686
Хепи, на мен ми паднаха антителата. От трицифрени през януари, през декември ТАТ ми беше в норма, МАТ малко над нея. За себе си лично го отдавам на комбинацията пробиотик, ашваганда и златен корен, но знам ли... така или иначе дозата на хормона не съм променяла, даже леко я вдигнах. Ще видим след няколко седмици дали наваксването на витамин Д е помогнало на функцията на жлезата. Simple Smile

# 687
Имах страшно високи антитела и ги смъкнах.
Как, не мога да кажа. Пих си хормона, почнах да чета за отслабване. Опитвах се да ям правилно, почнах  да махам храни.
Чак след 2-3 години може би ги тествах отново и бяха вече в норма. Е, все още бях дебела.

# 688
Радвам се за вас!

# 689
Благодаря, но все пак на моменти едното играе. Май мат все играе.
Но не са тези кошмарни стойности, които бяха на първото изследване и ендокриноложката се хвана за главата и ме изгледа много жално.

Общи условия

Активация на акаунт