Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 681
  • 735
  •   1
Отговори
# 690
При някои антителата падат от намаляване на стреса, при други от спиране на глутена. Трети обаче, вероятно повечето, се лутат и общо взето не могат да ги овладеят.

А за кортизола може да се приема прегненолон или Б5, но доколкото знам, най-добрият начин е да се започне прием и на Т3, освен на Т4. Но за тази цел е препоръчително нивото на Т4 да е поне 20 пмол/л. Аз личво не го спазих това правило, започнах Т3 при по-нисък Т4 и нямах проблеми, но обикновено предупреждават Т4 да е стабилно повишен, за да се понесе по-лесно Т3.

Но ако сте на сравнително ниска доза, примерно 25-50 мкг, и не можете да повишите заради симптомите от нисък кортизол (които всъщност се дължат на висок адреналин), тогава просто трябва Т4 да се повишава много плавно и през големи интервали.

Още нещо ще допълня, което мен лично много ме ядосва: не само лабораториите често дават съвсем различни резултати, но освен това според реактивите в една и съща лаборатория може да се окажеш в двата края на референтните стойности, защото при едното изследване са използвали едни реактиви с дадени реф. стойности, при следващото вече са ги били сменили. Така ми се случи на мен преди години, в тази лаборатория, в която се изследвам. Тогава при тях реф. граници за ФТ4 бяха 7,8 - 15 pmol/l. Това дори само по себе си е странно, защото обикновено в тази мерна единица ги дават 12-22, но там бяха така, и то години наред. Та изследвам се аз, постепенно повишавам дозата на Т4. Тръгнах от поднормен ФТ4 (беше 7 pmol/l). Хайде, докарвам го до 14 и вече съм щастлива, че съм почти на горната граница, готвя се да включа Т3. Да, ама на следващото изследване те бяха сменили реактивите, а с тях и референтните стойности. Аз отново имах стойност 14, но вече реф. граници бяха 12-22 pmol/l, което означава, че моята стойност беше на долната граница. А всъщност стойността беше все 14 pmol/l. Това е нещо, което аз не мога да разбера - как при едни и същи мерни единици можеш да работиш с толкова различни референтни граници? Зависело от реактивите, това е обяснението, което получих, но за мен това е идиотщина. Така че оттогава имам не едно, а десет наум по отношение на лабораторните изследвания специално на щитовидните хормони.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 09:12 от Sol y Sombra

# 691
х HAPPY х автоимунните са различни и вероятно антителата им се активират от различни неща, просто при щитовидната е засечена някаква закономерност  и аз смятам, че е правилна. Казвала съм и за сина ми и за майка ми как са си вкарали антителата в норма точно намирайки проблема, там където се сочи да се търси...
Иначе в книгата Автоимунен палео-протокол се говори за всички автоимунни без изключение, т.е. смята си се, че коренът на автоимунните е в стомашно-чревния тракт.

Относно дозите, позната е на 150 и 175мкг, изписани от моята лекарка, аз съм на 100 и 125. А тези които получават сърцебиене при високи дози, ако не са предозирани, то тогава е заради нисък кортизол.

# 692
Здравейте,
 Момичета да ви попитам за мнение относно подути пръсти на ръцете сутрин и подпухнали клепачи. Опитах да го свържа с МЦ, но не. От месец всеки ден се събуждам така. Имам Хашимото  и лека хипофункция, но засега не ми изписват хормон. На кето диета съм от 8 месеца заради ИР , но не пия по повече от литър вода на ден.

# 693
Крайните кето режими доколкото аз знам не са ОК за хора с проблеми с щз. Вдигнете малко въглехидратите и пийте повече вода. Аз когато съм много подпухнала пия и чай от магданоз. Когато човек има няколко медицински състояния, с които да се бори е малко трудно да си избере приоритет. Аз от години вече съм разбрала, че първо трябва да се погрижим за щз и след това за всичко останало.

# 694
По принцип всякакви форми на задържане на вода са свързани с хипотиреоидизма, т.е. в случая явно с ниска доза хормон.

А за храненето потвърждавам - конверсията на Т4 в Т3 е зависима от въглехидратите, по-конкретно от инсулина, така че нисковъглехидратното хранене или кетото са противопоказни. Трябва да се консумират въглехидрати, но при тежка ИР трябва да се направят няколко неща:
1) правилна заместителна терапия с щитовидни хормони - това означава дозата на Т4 да се определи не толкова по изследванията, колкото по симптомите, телесната температура, пулса; не е зле да се включи и Т3, ако само Т4 не върши достатъчна работа дори при високи дози;
2) храненето трябва да съчетава въглехидрати, белтъчини и мазнини, като се започва със съотношение между въглехидратите и белтъчините 1:1. Това е съотношението между чистите грамове въглехидрати и протеин, например 1 банан съдържа 25-30 г въглехидрати, 1 пържола съдържа 40-50 г протеин - гледат се тези макронутриенти, а не колко грама тежи съответната храна. Освен това е препоръчително поне отначало въглехидратите да идват предимно от плодове, може и някой картоф. Постепенно съотношението на въглехидратите към протеина става 1,5:1, после 2:1, после 3:1. Може да се увеличат картофите, да се включи бял ориз, плодови сокове, но всичко това трябва да става много плавно. И е изключително важно терапията с хормон да е правилна, т.е. с достатъчно висока доза, което обикновено означава да вземем нещата в свои ръце, защото лекарите рядко предписват такива дози, да не говорим, че ако изобщо някой се съгласи да предпише Т3, не знаят как да го дозират. Например Малина Петкова преди години беше предписала да се приема цяла таблетка от 25 мкг наведнъж сутрин, което повечето няма да го понесат.

# 695
Ще пусна всичко, първия път така пуснах, а доктора каза, че антителата не са важни и винаги ще варират. Много ви благодаря за съветите . Вит. Д взимам на Better You с вит.К2 спрея , ще видя и вит В 12 техния.
Ето го калкулатора:
https://edubily.de/blogs/ratgeber/vitamin-d-rechner
На немски е, но ако не говориш този език - с преводач се разбира всичко.

Правилно ли разбирам според калкулатора - 7000 единици на ден?

# 696
Niki7, да, дозата, която ти трябва за попълване на дефицита е 7000.
Само да ти кажа, че аз години наред пих 4000 IU и си стоях с лек дефицит, вече взимам 8000IU.

# 697
Аз пак като черна станция да кажа Simple Smile , че за вит.Д, освен К2 трябва и магнезий, той е кофактор за усвояване!

# 698
Аз пак като черна станция да кажа Simple Smile , че за вит.Д, освен К2 трябва и магнезий, той е кофактор за усвояване!
Благодаря. Страхотни сте Simple Smile Да , взимам и магнезий, и вит. Д е съчетан с К. Хубав ден!

# 699
С какъв магнезий е по-добре в тази комбинация?

# 700

По едно и също време ли?
Иначе аз Д успях да го вдигна. Разгеле. Толкова години мъка.
Но продължавам на моменти да си взимам.
Ако пия 5000 не пия к2.
Ако пия две таблетки пия к2.
Магнезий пия два пъти на ден. Тъй че все има магнезий.
Е, остава борбата с желязото.

# 701
Здравейте,
 Момичета да ви попитам за мнение относно подути пръсти на ръцете сутрин и подпухнали клепачи. Опитах да го свържа с МЦ, но не. От месец всеки ден се събуждам така. Имам Хашимото  и лека хипофункция, но засега не ми изписват хормон. На кето диета съм от 8 месеца заради ИР , но не пия по повече от литър вода на ден.
От години винаги се събуждам с подпухнало лице, включително и устните ми са така подути, че знам как бих изглеждала, ако си сложа хиалурон Grinning През това време съм била с резултати и за хипо и за хипер функция, защото нещо все не успяват да ми уцелят дозата на хормона, така че вероятно подпухването не е характерно само за хипофункция.

# 702
Резултати за хиперфункция въобще не означава хиперфункция. За хиперфункция, или за тиреотоксикоза, може да се говори само при наличие на такива симптоми - ускорен пулс (над 100), треперене на ръцете, нервност, трудно заспиване, често ходене до тоалетната по голяма и малка нужда, диария също може да се появи, необяснимо и рязко отслабване въпреки увеличен апетит, засилено изпотяване, усещане за горещина. Ако само резултатите показват ФТ4 или ФТ3 над норма или ТСХ под норма, това не значи все още нищо, ако симптомите си остават на хипо, а задържането на вода, подуване и т.н. си е симптом на хипотиреоидизъм. Както вече стана въпрос, не са малко хората, които имат нужда от наднормени резултати за ФТ4 и ФТ3 и със сигурност от ТСХ около 0, за да се чувстват наистина добре.

От друга страна, подобни отоци може да има също от нарушена бъбречна функция или от сърдечни проблеми, но те също може на свой ред да са резултат от хипофункция.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 12:56 от Sol y Sombra

# 703
Елора не е нужно по едно и също време, просто да има прием, защото е нужен за усвояването на Д. Аз пия вечер.

Морска вълничка хелатиран бисглицинат е хубав магнезий, но при нисък кортизол го смъква още, затова аз лично последно време минах на малат.

# 704
Здравейте,
 Момичета да ви попитам за мнение относно подути пръсти на ръцете сутрин и подпухнали клепачи. Опитах да го свържа с МЦ, но не. От месец всеки ден се събуждам така. Имам Хашимото  и лека хипофункция, но засега не ми изписват хормон. На кето диета съм от 8 месеца заради ИР , но не пия по повече от литър вода на ден.
От години винаги се събуждам с подпухнало лице, включително и устните ми са така подути, че знам как бих изглеждала, ако си сложа хиалурон Grinning През това време съм била с резултати и за хипо и за хипер функция, защото нещо все не успяват да ми уцелят дозата на хормона, така че вероятно подпухването не е характерно само за хипофункция.
Наскоро ми излезе това видео, по темата от 6:57.https://youtu.be/Q7empXATvZ0?si=hTkl3iMq4PIA8NWZ

Общи условия

Активация на акаунт