Знае ли някой лек за ТИНИТУС (Шум в ушите) - 4

• 1 671
  • 31
  •   1
Отговори
  • In the land of Never Never
Ето кратко обобщение от предишните теми за хора, които имат шум в ушите.
Причините за тинитус са различни при различните хора. Сред основните  причини за този шум са:
 - проблеми със сърцето (прекарани инсулти или инфаркти);
 - проблеми с кръвоносните съдове (ангиологични);
 - проблеми от психологично естество (психични травми);
 - проблеми от психиатрично естество (не асоциирайте с лудост, макар и шум, музика, гласове да тормозят и хората с психиатрични заболявания);
 - физически травми;
 - шипове в цервикалната област (шипове в гръбначният стълб);
 - високо кръвно налягане;
 - загуба на слуха - неврит, отосклероза, в следствие на лечение с антибиотик;
 - възпаление или запушване на Евстахиевата тръба;
 - като последствие от прекаран грип;
 - хистаминова непоносимост;
 - прекомерната употреба на аспирин;
 - според някои учени, причина може да бъде и електросмога (системно и силно въздействие електромагнитните вълни, излъчвани от електронните устройства)
 - най-лошите, за щастие редки причини за шума - аневризми, тумори в областта на шията и главата.

Ще се опитам съвсем накратко и най-общо да обобщя нещата, които са помогнали или могат да помогнат.

Първото и задължително нещо е да се отиде на лекар УНГ и да се направят изследвания на слуха - аудиограма. Ако не установи проблеми в слуховия апарат (напр. причина може да е ушна кал), може да се консултирате и с отоневролог.

Важно!!! - Според отоневролозите, ако се отиде в първите дни след получаването на тинитуса и се приложи лечение, шансът за излекуване е по-голям.
Обикновено се предписват съдоразширяващи медикаменти като Бетасерк, Кавинтон, Ноотропил, и медикаменти като Селеногин и Гинко билоба.
Добре е да се внимава за съдържанието на токсични вещества в добавките с Гинко, тъй като те променят ДНК и водят до злокачествени заболявания и други увреждания. Иначе Гинко намалява шума при прием над 2 мес., съфорумка споделя че при нея е помогнало.
Препоръчва се повече движение, тъй като подобрява кръвообръщението;
Популярни са още лечение с барокамера (не много ефективно);
Упражненията на Норбеков;
Два вида ТЕС терапии - едната е Техники за емоционална свобода, а другата - Транскраниална Електростимулация;
Акупунктура.

За отвличане на вниманието и заглушаване на шума в ушите може да се използва т.н бял шум. В ютюб напишете: white noise, и ще ви излезнат много клипове, обикновено с продължително времетраене, и непрекъсвани от реклами, със звуци, с които сме свикнали или ни успокояват, например морски вълни, дъжд, щурци, и подобни. За заспиване може да са пусне успокояваща музика, т.н. космическа музика. Има много сайтове които предлагат такава успокояваща музика без реклами, с продължителност до 11 часа.
Има и приложения със специални шумове за телефон.

Полезни хранителни продукти:
моркови - отговарят за нормалното кръвоснабдяване на тъпанчето;
тлъсти сортове риба - благодарение на съдържанието на Омега-3 мастни киселини, рибата е в състояние да предотврати появата на слухови халюцинации;
орехи - забавят процеса на стареене, подобряват работата на вътрешното ухо, стимулират функцията на организма за самопречистване;
морско зеле - този продукт се отнася към изключително важните за ушите храни, в него се съдържа голямо количество йод, който има пряко отношение към вестибуларния баланс, посредством нормализирането дейността на нервите;
яйца (кокоши) - източник са на така необходимото вещество лутеин, благодарение на което се разширява диапазонът на уловимите от ушите звукови сигнали;
черен шоколад - активизира дейността на кръвоносните съдове, участва в снабдяване на вътрешното ухо с кислород;
пилешко месо - богато е на белтъчини, които са "строителен материал" за вътрешната структура на ухото;
спанак - в него се съдържа голямо количество хранителни вещества, предпазващи ухото от намаляване или загуба на слуха.

Вредни продукти:
спиртни напитки - предизвикват спазми на кръвоносните съдове, в резултат на което е възможно да се появят слухови халюцинации;
сол - задържа влагата в организма, вследствие се повишава кръвното налягане и съответно шумът в ушите;
тлъсто месо - нарушава кръвоснабдяването на ушните миди, поради наличието на големи количества вредни мазнини; повишава нивото на холестерола в кръвта;
пушени колбаси и други продукти с дълъг срок на годност - в тях има вещества, които водят до нарушения на вестибуларния апарат;
кафе, чай - кофеинът нарушава кръвообращението и е вреден за слуха, затова, ако не можете да се откажете от такива напитки, ограничете приема им.

Статия за тинитуса:
https://www.credoweb.bg/topics/general/tinitus-shum-v-ushite/2248
Има доста информация на сайта на Фрамар.
Това е информация на английски за лечение на тинитус чрез невропластичен метод:
https://www.seekingbalance.com.au/our-programs/
Това е информация за уред, който помага при доста случаи, но самото лечение трябва да се провежда под лекарско наблюдение. Не е известно, дали някъде се предлага у нас. 
https://www.lenire.com/
Линк към първата, втората и третата тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=277550;;20
https://www.bg-mamma.com/?topic=975521
https://www.bg-mamma.com/?topic=1181816
Който знае английски или руски, подбрала съм няколко видеа от ютуб с повече информация за различни методики за подобряване на състоянието. Ако гледате на лаптоп, може да се сложат и субтитри на български, с автоматичен превод от английски на български, първо се пускат субтитрите на езика, и после, чрез настройките на видеоклипа се отива на превод и се намира от списъка български език.
Скрит текст:
https://www.youtube.com/watch?v=lpr3AM7_kOk  Уебсеминар на д-р Шишонин
https://youtu.be/yh1WLR-zIeQ?si=Kws0a kBuROT4OkP7  Методът на Seeking balance
https://youtu.be/pVbTfcbWuyQ?si=7dxFdt92ryGxbOyX  How to help tinnitus – 15 tips
https://www.youtube.com/watch?v=pk-bdBrlFxg  Treble health - Gold standard tinnitus treatments
https://youtu.be/XQJqDLDRXl0?si=-rm-dQci6Y1ne6KC Устройство тинитус зепер
https://youtu.be/y4zuVk5STuM?si=hJIJCiL1_1CGCZ_W   How I cured my tinnitus
https://youtu.be/PH0NxMcL8oM?si=o9DNhjxx8bkx43C0 What causes the heart beat tinnitus
https://www.youtube.com/live/7t6Qbnxqp4g?si=TbL0c39uTqJLAyig Solving Pulsatile Tinnitus
https://youtu.be/fFccMcU-ooc?si=glsqd28xy1Sl0-0a  Stop Tinnitus: How to Quiet Your Brain
https://youtu.be/v1LqLRu7lcU?si=H0hJDYdxAdFdxipx Если сделать это упражнение, уйдет писк и шум в ушах

# 1
Здравейте от около 3 месеца вече поддържам високо кръвно. Първоначално беше 180/170/160 сега с лекарства спада на 150/140
Но оттогава имам и ужасен шум в ушите. По-точно свистене. Сякаш бутилка с газ има отворена и изпуска. Често се събуждам сутрин с направо заглъхнали уши. Меря кръвното и то е в небесата.
Мислех че кото започна с хапчетата ще се нормализира но не.
Преди го чувах вечер на тишина. От известно време го усещам доста осезаемо и през деня.  Въпреки всичките шумове навън.

Glikoza Много благодаря 💐

# 2
Здравейте, опитах се да изчета темите набързо, в крайна сметка не можах да разбера - има ли някой, който поне е разбрал, откакво му е този шум в ушите? За излекувани, май почти няма такива Sad
При мен шумът се появи постепенно, някъде от 2-3 години. Първо беше съвсем слабо и отвреме-навреме. Иначе като характер шумът при мен е като някакво метално свистене. И май само или предимно в лявото ухо.
Тъй като преди 3 месеца получих проблеми с щитовидната жлеза, а покрай това стана ясно, че имам сериозен дефицит на вит. Д и той евентуално се е понижил именно тогава - преди 2-3 години (от 5 години сме в Белгия, аз си изследвах вит. Д примерно на 2-рата година, беше към долна граница, но в норма и аз си казах - О, няма проблем за мен в такъв случай, ние ходим на море всяка година, връщам се често и в България и забравих за това. Оказа се после като говорих с други българи в Белгия, че и при тях е било така - първите 1-2-3 години без проблем с вит. Д и след това се срива и те започват да го приемат редовно).
Та моята надежда е, че тъй като в момента пия вит. Д всеки ден между 3000-6000 единици на ден, да си го попълня и да отшуми. Но вече 2 месеца не виждам подобрение. 
Ще съм благодарна за насоки - какво и при кого да изследвам, за да разбера, какво се случва?
Важно е да добавя, че преди 2-3 години започнах да усещам (пак постепенно ставаше и това обяснява, защо не съм взела мерки) една като подутина в гърлото, отзад към носоглътката. И сутрин се събуждам с облепено със секрети гърло. Мислех, че съм пипнала някакви вируси или съм понастинала, че климатът тук е по-влажен и какво ли не. Защото и не беше кой знае какво нещо - нямам температура, нямам хрема, не ме боли гърло и т.н. Но пък започна този първо съвсем слаб и инцидентен, а сега по-силен и почти постоянен шум. Проблем с евстахиевата тръба? При УНГ ли да отида? Има ли и други с такъв проблем, как се лекувахте?

П.П. Само да допълня, тъй като прочетох, че много хора се съмняват, как ниското кръвно може да е причина за шум. Едва ли. Аз от края на гимназията съм с доста ниско кръвно, примерно 90/60 и не съм имала шум 30+ години досега.

# 3
Здравейте, опитах се да изчета темите набързо, в крайна сметка не можах да разбера - има ли някой, който поне е разбрал, откакво му е този шум в ушите? За излекувани, май почти няма такива Sad
При мен шумът се появи постепенно, някъде от 2-3 години. Първо беше съвсем слабо и отвреме-навреме. Иначе като характер шумът при мен е като някакво метално свистене. И май само или предимно в лявото ухо.
Тъй като преди 3 месеца получих проблеми с щитовидната жлеза, а покрай това стана ясно, че имам сериозен дефицит на вит. Д и той евентуално се е понижил именно тогава - преди 2-3 години (от 5 години сме в Белгия, аз си изследвах вит. Д примерно на 2-рата година, беше към долна граница, но в норма и аз си казах - О, няма проблем за мен в такъв случай, ние ходим на море всяка година, връщам се често и в България и забравих за това. Оказа се после като говорих с други българи в Белгия, че и при тях е било така - първите 1-2-3 години без проблем с вит. Д и след това се срива и те започват да го приемат редовно).
Та моята надежда е, че тъй като в момента пия вит. Д всеки ден между 3000-6000 единици на ден, да си го попълня и да отшуми. Но вече 2 месеца не виждам подобрение.  
Ще съм благодарна за насоки - какво и при кого да изследвам, за да разбера, какво се случва?
Важно е да добавя, че преди 2-3 години започнах да усещам (пак постепенно ставаше и това обяснява, защо не съм взела мерки) една като подутина в гърлото, отзад към носоглътката. И сутрин се събуждам с облепено със секрети гърло. Мислех, че съм пипнала някакви вируси или съм понастинала, че климатът тук е по-влажен и какво ли не. Защото и не беше кой знае какво нещо - нямам температура, нямам хрема, не ме боли гърло и т.н. Но пък започна този първо съвсем слаб и инцидентен, а сега по-силен и почти постоянен шум. Проблем с евстахиевата тръба? При УНГ ли да отида? Има ли и други с такъв проблем, как се лекувахте?

П.П. Само да допълня, тъй като прочетох, че много хора се съмняват, как ниското кръвно може да е причина за шум. Едва ли. Аз от края на гимназията съм с доста ниско кръвно, примерно 90/60 и не съм имала шум 30+ години досега.
Първо отидете на УНГ, да ви каже и за това подуване, което чувствате. Може би е вътрешно възпаление, и да ви предпише нещо. След това преценете дали е нужно да отидете на отоневролог, евентуално. Потърсете специалисти с добри отзиви, за да не е формален прегледа.
Аз имам усещане като че ли нещо се търкаля в слуховия канал, като топче, при навеждане. Ходих преди няколко години на УНГ,  д-р Ала Сабах Камал, в супердок го намерих. Каза че е остатък от неизлекувано възпаление. Предписа ми няколко неща, повечето бяха добавки. Ама аз нещо не бях сериозна, пък и то не е някакво страдание, че да не мога да живея.
Сега, като ми се установи хистаминова непоносимост, имам понякога болки в едното ухо, като че ли има възпаление, и то вероятно е това. Но то се появява от оток, който е характерен за това състояние, след време минава. Причината не е проблем в ухото, а реакция на хистамина.
Като ме надуха вятър, също започва да ме боли едното ухо, загрявам едра морска сол на тигана, слагам в памучна кърпа, като топче и го държа до ухото няколко пъти на ден по десетина минути. Обикновено след няколко такива нагревки минава.
А пищенето си го имам, май му се вдига честотата, но засега го понасям. От кръвното при мен се мени честота, или е по-глухо, или по високо. При мен кръвното се мени, ниско обикновено, но понякога се вдига и вземам хапче тогава.
За шума, ако ви открият причината, може и да се лекува, но обикновено не е лесно да се разбере от къде е. Главата е сложен орган. Понякога съдоразширяващи помагат, но по-добре да ви ги предпише лекар.
За витамин Д3, много е важно да се следи, поне два пъти в годината, през късната есен и края на зимата го мерете, за да може да си нагласите дозата за сезона. Добре е да сте по-близо до горната граница. Има добре поддържана тема за витамин Д, ако имате въпроси, попитайте там.

# 4
Благодаря за бързия отговор! Така ще направя - първо УНГ и да видим, дали и какво ще установи. Но трябва да се прибера средата на март в България, че в Белгия, ако не е нещо спешно, преглед при специалист, особено добър, след 2-3 месеца някъде.
То и в България като си помисля, че в Ямбол почти не са останали лекари УНГ - има няколко по-възрастни само. Най-младият е на 60+ Simple Smile И скоро водих свекърва ми, защото има нужда от слухов апарат, не ми вдъхнаха доверие.
Този д-р Камал в София ли е?

# 5
Благодаря за бързия отговор! Така ще направя - първо УНГ и да видим, дали и какво ще установи. Но трябва да се прибера средата на март в България, че в Белгия, ако не е нещо спешно, преглед при специалист, особено добър, след 2-3 месеца някъде.
То и в България като си помисля, че в Ямбол почти не са останали лекари УНГ - има няколко по-възрастни само. Най-младият е на 60+ Simple Smile И скоро водих свекърва ми, защото има нужда от слухов апарат, не ми вдъхнаха доверие.
Този д-р Камал в София ли е?
Да, здравната система е в колапс, но това явно не интересува тези, от които зависи. Освен в големите градове, в малките населени места специалисти не са останали, освен на доизживяване.
За среден медицински персонал, да не говорим, там е трагично. И да те лекува лекаря добре, като няма сестри в болницата, можеш скоропостижно да си заминеш поради липса на сестрински грижи. И там са пенсионерка до пенсионерка.
В София лекари с лопата да ги ринеш, ама добрите са също рядко, и те искат майка си и баща си за преглед. За платен преглед на гастроентеролог платих 200 лева, без да е хабилитирана или нещо такова, просто наистина добър лекар. Не съжалявам, помогна ми, но не считам за нормално.
Та така, оплаках се и аз, защото за каквото и да ти потрябва лекар, трябва добре и дълго да разпитваш, да проучиш в интернет за мнения на хора, които са се лекували, за да се спреш на някого.
Този д-р Камал е в София, намерих го чрез он-лайн платформа. Мненията за него бяха много, и положителни, и за това се спрях. Преглеждаше в някакъв медицински център, който не бях чувала и ходила, но това не е проблем.

# 6
  • Варна
Здравейте, от няколко години си живея с лек шум в ушите, по-силен в дясното, следствие от недоизлекувана ивфекция най-вероятно. Свикнах с него, не ми пречи чак толкова, но сега ми предстои пътуване със самолет, какво да очаквам, малко ме е страх. Пробвах да си сложа тапи, от тези които са за плуване, но си чувам пулса с тях. Виждам, че има специални тапи за летене 35 лв., но ми изглеждат същите като за плуване. Как ви се отразява летенето, какво ще ми препоръчате?

# 7
  • София
Не знам кое заглушава постоянното свистене и не вярвам да има, шумът е просто отвътре. В самолет може да пробваш да дъвчеш дъвка (при излитане, кацане, смяна на въздушното налягане и тн.)

Скрит текст:
Д-р Николай Улевинов, УНГ, Университетска педиатрична белодробна болница – София:

Пътниците, страдащи от хронична алергична хрема с постоянно запушен нос, както и хората с остро респираторно заболяване, трябва много добре да се подготвят преди полет!

При промяна на налягането по време на излитане и кацане може да се получи запушване на евстахиевата тръба и силни болки в ухото. Затова носът да е отпушен с капки, а по време на полета да се дъвче дъвка и да се пие течност на малки глътки продължително време.

При липса на адекватна подготовка и полет при запушен нос може да се получи т.нар. аероотит. Той се проявява с натрупване на течност в лигавицата на средното ухо и силни болки. Ако стане това, трябва да се потърси помощ от УНГ специалист.

# 8
Здравейте, личният ми лекар ми изписа 7-дневен курс с Аугментин х1 табл.на 12ч. във връзка с инфекция на горните дихателни пътища - зловеща хрема, кашлица и тн.  Изобщо забравих да я питам дали е безопасен за хора с тинитус. Като го купих,  прочетох листовката и не открих нищо по темата, съответно изпих първата таблетка. Обаче, реших да прочета и англоезични форуми, вкл. една мед. статия - боже мой, сумати хора се оплакват от увеличен шум и ми се изправи косата! Приемали ли сте този антибиотик и ако да- имаше ли проблеми?

# 9
Аз съм го пила ,не съм имала проблеми.

# 10
Пих първата таблетка от назначения курс. За съжаление нещата излязоха извън контрол - безсъние, гадене с повръщане. Шумовете в двете уши се измениха 2 часа след приема и станаха по-силни. В едното ухо бученето е толкова силно, имам чувството, че главата ми вибрира. В другото тихичкото свистене е доста усилено и го чувам постоянно, въпреки маскиращите фонови звуци. Ще се побъркам от страх. Пих вит. Б още тогава, сега изпих още една.

# 11
Според мен оплакванията са свързани с вируса който карате но за ваше спокойствие се консултирайте с личния ви. При мен при настинка/грип/вирус винаги ми се засилва пищенето в ушите след курс на лечение нещата се нормализират.

# 12
Благодаря за успокоителните думи!

Редакция - Аугментин не е за мен. Не съм спала повече от 48 часа, заради гаденето и бодърстването, които той ми причини, а го приемах както трябва. 2 часа след приема на втората доза, го повръщах на епизоди сигурно цяла нощ. Когато си легнах, осъзнах, че имам нови шумове в ушите, а не просто усилване на старите: сега имам още звук от работещ фризер, тихи щурчета и допълнително съскане в ухото, което до сега само бучеше. Не мога да си намеря място от стрес. Нали този антибиотик беше от безопасните? До приема му се чувствах много добре, имах само хрема. Сега съм като премазана от влак и ... с нова присъда. CryCry

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 11:33 от Beche

# 13
Благодаря за успокоителните думи!

Редакция - Аугментин не е за мен. Не съм спала повече от 48 часа, заради гаденето и бодърстването, които той ми причини, а го приемах както трябва. 2 часа след приема на втората доза, го повръщах на епизоди сигурно цяла нощ. Когато си легнах, осъзнах, че имам нови шумове в ушите, а не просто усилване на старите: сега имам още звук от работещ фризер, тихи щурчета и допълнително съскане в ухото, което до сега само бучеше. Не мога да си намеря място от стрес. Нали този антибиотик беше от безопасните? До приема му се чувствах много добре, имах само хрема. Сега съм като премазана от влак и ... с нова присъда. CryCry
Надявам се като се наспите, шума да започне да намалява. Вземете нещо за сън, ако сте напрегната, и дневни релаксанти, като валериан.
Антибиотиците действат по различен начин, този е от пеницилиновата група, вероятно тях трябва да ги избягвате. На мен аугментина ми понася,  но получавам разстройство. От ципрофлоксацина, който е синтетичен антибиотик, се изприщвам.
По принцип, при мен шумът също се мени, понякога пищенето става направо силно, влияе се от различни фактори. Но има и моменти, когато е по-умерен. Вероятно ще стане така и при вас, като се изчисти организма.

# 14
Благодаря за насоките! Пих сироп Алора, той е успокояващ, и съм заспала за 1 час. Като се събудих, уви, същото е в главата ми. Намерих цинк, магнезий и гинко унас, изпих ги. Страхме е,че тези шумове няма да престанат и ще си останат, дори и да намалеят. При вас само увеличаване на наличните ли има в такива случаи или и нови тонове? Ципрофлоксацин и доксициклин съм пила напоследък и не ми се отразиха изобщо като стр.ефекти, а този прост пеницилин ме разби!

Редакт.- освен бучене, щурци, бръмчене на фризер, съскане на някалка "гласа", което периодично се усилва и спада, от днес имам и бързо тупкане, което усещам в главата, повече отдясно. Доколкото разбирам това е т.нар. Пулсиращ тинитус.  Само това ми липсваше на причиненото от антибиотика тредневно безсъние и на негов фон драстично влошаване на шума. Веднага премерих кръвното и пулса - нищо особено. Скоро ходих на ендокринолог и пусках изследвания- нямам хипо и хиперфункция, доплерът ми навремето беше нормален, направо не знам. Не мога да живея така. Хем много шумове, хем силни. Пуснала съм климатика на силна степен, телевизора е на макс и пак се чуват част от тях, а тупкането ми вибрира чак. Не мога да маскирам толкова много различни честотни звуци. Моля, който е имал такъв тинитус да пише някакъв съвет какво да направя.

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 15:41 от Beche

Общи условия

Активация на акаунт