Прекомерното изпотяване при децата

• 409
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте!
Дъщеря ми е на 2г.и половина. Забелязвам, че много се поти през деня и особено, когато спи. Обличам я леко (памучно бельо+ тънка блузка и панталонче). В къщата ни не е много топло, а в стаята, в която спим е 19-20 градуса. Слагам ѝ тънка пижама и чувалче 2.5tog.
Редовно ѝ правим профилактични изследвания и установихме, че е с АД. Полагам ежедневни грижи за кожата (брат ѝ беше по същия начин).
Със сигурност има и други дечица в подобна ситуация. Как процедирате Вие? Обмислям закупуване на мерино чувалче. Имате ли наблюдения дали се облекчава състоянието по време на сън, ако използвате такъв вид завивка?
Благодаря!

# 1
Имам син на почти 11 години. До третата му годинка живеехме в апартамент, който се отопляваше с конвекторни радиатори. Спеше под прозореца само по боди и памучно одеалце или по чувалче за сън тъничко като боди  и с памучно одеалце и пак преобличах нощно време, а в стаята не е било повече от 22° и то през деня. Никога не е носил потник, в градината спеше по чаршаф зимата и пак му сушаха пижамата след сън. Просто има такива деца.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 06:40 от Mama Ru

# 2
За изпотяването не мога да дам съвет, но мерино чувалче е много добра идея, защото вълната регулира телесната температура и дори влажна запазва около 60% топлина.

Аз бих сменила по-скоро памучното бельо с мерино, памука влажен не отдава лесно влага и студи, затова не се ползва и за функционно облекло.
 Проблемът с вълнените неща е, че са скъпи и някои деца казват, че им боцка, колкото и да е фино бельото. Моето само като ги погледнеше и отказваше да ги облече, за което ме беше много яд.

# 3
Да, може би боцка. В сайта на “Shushulka” има интересни неща и бельо включително.

# 4
  • Countryside
Още един глас за мериното, особено за мериносовото бельо на Шушулка. И мериносово чувалче.
Моята дъщеря много се потеше като малка, а същевременно ръцете и краката й бяха студени. Тогава нямаше така масово мерино и постоянно я преобличах. Оказа се липса на магнезий. Вече няма този проблем, а за магнезия ни светна ендокриноложка по друг повод и се оказа права.

# 5
Липса на витамин Д, също води до потене.
Особено по тила.

# 6
Липса на витамин Д, също води до потене.
Особено по тила.
Не, изпотяването е главно по главичката. Налага се след обеден сън да я суша със сешоар.
Може би все пак ще пусна една ПКК, вит. В12 и вит. Д 🙂

# 7
Преди да я водите на изследвания, пробвайте да охлаждате повече стаята преди сън. И моята спи с 2.5 тога и в стаята е 18 градуса. С тънка пижама е.
Ако е повече проветрявам хубаво половин-един час преди лягане.

# 8
За другото не знам, но вълненото чувалче много хубаво попива пишкано. Даже понякога съм се чудила напишкано ли е или не 😀

# 9
За другото не знам, но вълненото чувалче много хубаво попива пишкано. Даже понякога съм се чудила напишкано ли е или не 😀
Ами 😀 преди 3 седмици сама си пожела гърнето и пишка само в него . За дневния сън е без памперс, но нощно време си пишка в него все още. Като знам как не сме спали година и половина, не съм от ентусиастите да я будя. 😀

Общи условия

Активация на акаунт