СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 657
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Кои граматични правила са се променили например?

Едно време мен ме учеха, че думата "обаче" се огражда със запетаи. Сега не било така и госпожата по БЕЛ в училище го приела като грешка. Има и други примери, но този е най-пресен и на прима виста се сещам за него.

# 346
  • София
Да, освен в правописа на някои думи, има разлики и в пунктуацията от времето, когато аз съм била ученичка.

# 347
Априлски душ, а има ли възможност да се комуникират тези въпроси със школата? Защото за мен остават неясни подобни корекции и няма да създадат опит у детето.
Напоследък и аз се "хващам в много издънки" в правописа, а съм с претенции Hushed Сещам се за интервал след препинателен знак - тире, точка, наклонена черта, двуеточие и т.н. Оказа се, че не бях много наясно кога и дали се поставят интервали след подобни знаци. При колебание проверявам, но ако нямам и идея, че съм го заучила грешно или пък нещата са се променили и аз не съм разбрала...Но...човек се учи докато е жив, казват Simple Smile

# 348
Школа "Междучасие" са отворили системата за записване на външни ученици за пробни изпити през април.

# 349
Априлски душ, а има ли възможност да се комуникират тези въпроси със школата? Защото за мен остават неясни подобни корекции и няма да създадат опит у детето.
Напоследък и аз се "хващам в много издънки" в правописа, а съм с претенции Hushed Сещам се за интервал след препинателен знак - тире, точка, наклонена черта, двуеточие и т.н. Оказа се, че не бях много наясно кога и дали се поставят интервали след подобни знаци. При колебание проверявам, но ако нямам и идея, че съм го заучила грешно или пък нещата са се променили и аз не съм разбрала...Но...човек се учи докато е жив, казват Simple Smile
Аз им го показах още веднага. Още не бяхме си тръгнали с детето, като видяхме грешно подправените думи и поправената стилистика  и се върнах да им го покажа. Хванаха се за главите, нищо не казаха, но се надявам се да вземат мерки

# 350
В НПМГ ходихме миналата година, надникнахме в две стаи и в тоалетната.
В частните те занимават много време.
Споделете моля, ако знаете как протичат дните на отворени врати в училищата.

# 351
С тези "отворени врати" в учебни дни няма как да се ходи. Не знам защо не се направят в някой уикенд....

# 352
Здравейте, Simple Smile

Нахлувам и аз, като майка на седмокласник. Бих искала малко инфо, относно изискванията при решаването на задачите от 2-ри модул по МАТ.
Детето ми прави пробен по МАТ в Регалия и са му орязали точки за това, че не е писал подробно решенията...например не е посочил допустима стойност или правило, което е от дадена теорема!
 Оказа се, че нито в училище, нито на уроците  е показано как трябва де се решават тези задачи! Само при нас ли е така?

По БЕЛ - струва ми се субективно оценяването! Повече се цени наизустяване, отколкото собствено тълкуване!

# 353
Детето ми прави пробен по МАТ в Регалия и са му орязали точки за това, че не е писал подробно решенията...например не е посочил допустима стойност или правило, което е от дадена теорема!
 Оказа се, че нито в училище, нито на уроците  е показано как трябва де се решават тези задачи! Само при нас ли е така?

Вие как разбрахте, че не му е показано? Само защото той така твърди или сте гледали какво е правил и той, и друго детете на същия урок? Не се доверявайте съвсем на децата - не винаги като кажат, че нещо не им е показано е точно така. При нас си показват учителите, но детето не слуша какво му се говори. Знам със сигурност защото аз лично водих борба с него да започне да разписва по-детайлно решенията си. Иначе скача от условието на решението без да изведе доказателствената част.

По БЕЛ - струва ми се субективно оценяването! Повече се цени наизустяване, отколкото собствено тълкуване!

Че е субективно, субективно е. В частта на преразказа и тезата със сигурност. Но освен нея има още един куп задачи, които показват реални знания по граматика, пунктуация, четене с разбиране, познаване на литературните произведения. Тезата например е 6 точки - и да го оценят субективно 2 поне ще му пишат. Задачата с правописните грешки е между 10 и 14 точки и в нея няма субективизъм, но затова за всяка грешка му отнемат точка.

# 354

Вие как разбрахте, че не му е показано? Само защото той така твърди или сте гледали какво е правил и той, и друго детете на същия урок? Не се доверявайте съвсем на децата - не винаги като кажат, че нещо не им е показано е точно така. При нас си показват учителите, но детето не слуша какво му се говори. Знам със сигурност защото аз лично водих борба с него да започне да разписва по-детайлно решенията си. Иначе скача от условието на решението без да изведе доказателствената част.

Че е субективно, субективно е. В частта на преразказа и тезата със сигурност. Но освен нея има още един куп задачи, които показват реални знания по граматика, пунктуация, четене с разбиране, познаване на литературните произведения. Тезата например е 6 точки - и да го оценят субективно 2 поне ще му пишат. Задачата с правописните грешки е между 10 и 14 точки и в нея няма субективизъм, но затова за всяка грешка му отнемат точка.

Благодаря за отговора. Ще говоря с учителите, исках първо да сверя часовника...
Относно БЕЛ - не уточних, че имам предвид частта с тезата и преразказа! Останалата си иска познания:)

# 355
Моля Ви, не цитирайте такива чаршафи, някои четем от телефон и е неприятно да се скролва всичко това

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 16:39 от second

# 356
Извинявайте, не успях да разбера как да скрия цитата!

# 357
  • София
Не във всички школи се обяснява за подробното разписване.
Моето правило е: каквото е в главата и не е теорема, да е на листа. По-добре повече, отколкото по-малко.
Всички основни задачи се доказват също.
Примерно формулата за ъгъл между ъглополовящи, между височини,...

Нека по пробните им отнемат точки, на НВО вече се са се научили.

# 358
В тази връзка, как успяват да съберат всичко в малките полета, които са им дадени? Имат ли право на допълнителни листи за 2-ри модул?

# 359
  • София
Имат по две странци голям формат за всяка задача от втори модул. Напълно достатъчно е.

Общи условия

Активация на акаунт