СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 675
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Какви са тия допустими стойности?

Примерно се пита в задачата за колко време ще се напълни басейн и трябва да напишат, че t > 0, т.е. няма как да е отрицателно число или 0.
Да, точно. Пълни глупости. И за това да вземат точка. После може да поискат и обяснение защо не може да е отрицателно число

# 376
  • София
Разгледайти изпитните варианти от миналите години, в които има и критериите за оценка, и примерни решения на задачите от втори модул, и ще се ориентирата колко подробно се очаква да е разписана задачата.
https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/natsionalno-vanshno-otseny … i-klas-po-godini/

# 377
  • София
Разгледайти изпитните варианти от миналите години, в които има и критериите за оценка, и примерни решения на задачите от втори модул, и ще се ориентирата колко подробно се очаква да е разписана задачата.
https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/natsionalno-vanshno-otseny … i-klas-po-godini/
Абе моето дете разписва достатъчно подробно, щом на пробен в школата по МАТ на втори модул ѝ отнемат по 2-3 точки, ама честно казано не ми се вярва да искат да се пишат подобни неща. Възможно е и аз да не съм запозната, защото не следя какво точно учат и затова искрено се учудих.

# 378
Естествено! Без транспортир

Къде мога да видя изискванията? Защо без транспортир?

# 379
Допустимите стойности задължително се записват и вярвам, че се взимат точки за това. И в училище, и по курсове им се обръща внимание за това. Това е коректно разписване на задача, което е основата и за по-сложните задачи нататък, в които ДС са не просто положителни числа. Вярно изглежда незначително, но според мен е задължително.

# 380
За да не мерят ъгли, когато се иска те да бъдат пресмятани.

В инструктажа за ученика пише какво може да се носи
https://dideva.alle.bg/p/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0 … 0%BB%D0%B0%D1%81/

Иначе мисля че много силни емоции за един пробен изпит се вихрят тук.
Не е ли всъщност по-добре децата да имат отнети точки за такива неща сега, вместо на изпита? Не е ли хубаво че им се обръща внимание на незначителните детайли, за да станат още по-добри като запомнят защо са били орязани на пробен?

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 12:25 от second

# 381
Точно за това са тези ПИ, за да се сблъскат с възможно най-много неща, които после на реалния изпит да не пропускат.

# 382
И аз смятам, че пробните помагат, за да се види къде бъркат децата и да се подобрят! 

Пък мен ме учудва, че има едно, как да го кажа, обобщение колко лесни са НВО сега, в сравнение с преди...

Лесни, лесни...ама като вземем огромното количество материал, понякога непреподаден добре, прибавим и това, че децата не са роботи - всяко си има притесненията, емоционалността и Хормоните, които пък идват баш в тази възраст и се получава съвкупнаст от много фактори! Еми, според мен, не е пък толкова лесно...а и се претоварват ( предполагам почти всички ходят в школи и при частни учители)!

# 383
  • София
Грета, шепа деца в национален мащаб имат високи точки, голям процент не могат да решат вярно първата част, какво остава да разпишат задачите. Лесни са може би за едно 10% от випуска.

Така е. Много деца не се справят с изпита. Но то затова е изпит, да се види кои са тези 10%, които се справят и кои от тях разписват добре. Другите ще си решават теста от първия модул, там изненади няма.

Въпросът защо децата не се справят е съвсем отделен.

# 384
Здравейте и от мен! Малко късно се включвам в тази група, но вече изчетох доста теми назад.
Интересуват ме дните на отоворени врати в различните училища. Някой посещавал ли е до сега такива и знаете ли дали има срещи с учители и като цяло какво представляват, каква е организацията? Има ли някакво представяне, начален час или всеки си отива когато реши в посочения ден..?  А за съответните дати на сайтовете на училищата ли следите?

# 385
Записвам се и аз малко късно в темата.Моята дъщеря иска да продължи с математика.Там се чувства по-силна.Някой от Пловдив да е ходил на пробните в Търговската гимназия ?

# 386
И само с отварянето на миналогодишното НВО по мат: https://www.mon.bg/nfs/2024/06/nvo_math-7klotgovori_21062024.pdf може да се види, че в 22ра задача са споменати допустими стойности в примерното описание. Лошото е, че не е дадено как ги разбиват задачите по точки, за да се види оценяването на стъпки. Смисъл има в тази стъпка, защото има задачи, в които решението може да довежда до два отговора и точно с допустимата стойност да се отхвърли единия.

За съжаение, в някои школи пропускат да обяснят, че това е изискване при описването.

# 387
  • Бургас
Да кажа на бургаските майки, че тази събота от 11:15- 17 ч. ще има училищна борса в Tria Space Central Park (новата сграда до МОЛ Галерия).
Скрит текст:
Ще участват над 20 училища. Децата ще имат възможност за попълване на тестове за кариерно ориентиране. Имам програмата в пдф формат, но не знам как да я споделя Simple Smile

# 388
  • у дома
В допълнение на sanaka да кажа,че всъщност ДС на текстовите задачи си се учи по програма-прилагам снимки от учебника на Архимед,за съжаление от тел не мога да ги сложа в скрит текст...

# 389
Записвам се и аз малко късно в темата.Моята дъщеря иска да продължи с математика.Там се чувства по-силна.Някой от Пловдив да е ходил на пробните в Търговската гимназия ?
Моят младеж беше. Не са им лоши тестовете, казват, че са малко по-трудни от реалното нво. Имат всеки месец по един пробен и по мат, и по бел, така че може да пробвате.
Моят изкара 70 точки, а на бел - 88. Очаквах повече, но за първи пробен бива, освен това имаше леко разминаване с взетия материал. Ще го пусна само още веднъж май месец пак в Търговската на вече по-завършен материал.

Да допълня, щото много ме е яд - една задача по мат я беше решил вярно, но пренесъл отговора грешно на листа, както и още една елементарна задача, дето дет се вика на ум я решил, но пак от невнимание написал нещо грешно. Та и това е важно да тренират - концентрацията.

Общи условия

Активация на акаунт