СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 598
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
Ако втората дата е по-рано - тип предварителни изпити - тогава няма да е взет целия материал. А ако направят изпит върху част от материала, а вторият е върху целия материал, изпитите няма да са равностойни.
Е толкова ли е важно изпитът в 7 клас да е върху ЦЕЛИЯТ материал. Какво точно ще стане ако изпадне едно произведение по БЕЛ при наличието на сегашните колко - почти 20 броя? Засичат колко е по официален учебен план материалът до 15 май и НВО-то е върху този материал. Останалото се учи, но не влиза в изпита. Те ибез това непрекъсното сменят какво влиза и какво не като типове задачи.
А това с материала, които се взима предишния ден и на следващия държиш НВО върху него е другото безумие. Моят син с частният си учител вече покри целият материал по математика за годината без особен стрес и без бързане. От тук нататък ще е само тестове и преговор докато се затвърдят знанията в главите им. Човекът предуреди в началото, че за него това е верният начин, защото няма как предишния ден да си взел какво е например еднакви триъгълници и на изпита в модул 2 да имаш такава сложна задача.

Това с 15-те деца нищо не доказва. Това са децата, които покриват сегашните супер ограничени критерии за втора дата - карантина, болница и смърт в семейството. За съвсем друго говоря аз - втора дата за всички деца, не само за тези, които са в най-трудната възможна ситуация.

П.С. Извинявай за тона и не го взимай лично. Набрала съм тези дни по пустия седми клас, а лошото е, че не пия Wink

# 601
Интересно и как работите на тези 15 деца остават анонимни? И това не е начин.

# 602
  • София
Е, личните им данни ли да публикуват?

Преди как можеше, сега до последно. На 17 взимат последния материал, на 18 ги изпитват. Ама хайде сега
Като чуя вече думата материал, да не казвам за какво се сещам, че...не могат, горките, да изплуват от този рядък, вонящ материал, ни деца, ни учители
Преди годината приключваше на 15.06. за седмокласниците, съответно изпитите бяха в края на май.

Може да се направи изпит върху част от материала, но не и два изпита с една и съща тежест върху различен обем материал.

# 603
Аз пък се чудя, като има такива фрапиращи нарушения на учебния процес като 12 непреподадени урока в 6 клас, защо всички родители не са се събрали и да искат обяснение от учителя, от класния, от директора?

# 604
Отделно от това преди тежестта беше много по-голяма, въпреки ранната дата. И по БЕЛ имаше фразеологични изрази, даже речник купувах тогава.. по математика много разписване..

# 605
Не е нужно материалът за втория изпит да е различен. Може пак да е същият. Оправдания има много, варианти също. Който не иска да помисли как е най-добре за децата винаги ще каже, че не може.
Първият ми досег с различна от нашата образователна система беше в 10 и 11 клас, когато съучениците ми, които искаха да учат в САЩ почнаха да държат TOEFL и SAT. Още тогава се стъписах колко по-умно са го измислили за тези изпити. Първо - частни уроци изобщо не трябват. Учеха по едни чудесни напълно разбираеми учебници, от които като го минеш няколко пъти и си старателен в напълно достатъчно. А че чуждестранните учебници надхвърлят като качество в пъти българските се бях убедила и преди, а в университета си затвърдих напълно мнението ми. Нищо чудно, че нашите деца са функционално неграмотни - нашите учебници само за тежест в чантите стават. Да сте виждали школа, която ползва одобрен от МОН учебник? Ако училището не подготвя по стандартния начин за НВО, защо изисква децата да го знаят това?

Второ - можеш да се явиш на колкото дати искаш и никой не подлага на съмнение трудността на теста. Явно някакви умни глави бяха измислили въпросите така, че да са еднакво трудни и да няма субективизъм в тях. Само нашите умни глави не могат да го направят. Това, че нямаш фиксирана дата ти позволява да вършиш със собствено темпо - ако си по-бавен отиваш на по-късна. Ако си умник и бързак - на по-ранна

Трето - имаше система, при която ако си се явил за повишаване на оценката на няколко изпита SAT ти признават най-високата, но ти я намаляват с определен процент. Не помня детайли, но беше инструмент да стимулират учениците да се подготвят добре още з апървия изпит и въпреки това да имаш шанс за втора дата.

Това е било преди повече от 25 години. Аз съм била на 16-17 годинини тогава, във време в което нямахме достъп до целия свят както сега и този съвсем различен подход ме изуми.

25 години по-късно в БГ все още имаме един изтрел, не можем да създадем еднакви изпити, изпитите са субективни и децата ходят на уроци, за да покрият държавният стандарт, но иначе са функционално неграмотни. Ми не знам какво има да и харесвам на системата ни.

# 606
  • София
Но всичките явявания на Тойфел и САТ си ги плащаш, нали?

# 607
Аз не искам повече изпити!
Не искам да се влачим цяло лято.
Не искам детето да има N-пъти стрес.
Не искам някои да си купуват отговорите
Не искам надпланов прием.
Не искам с връзки да се влиза някъде

Искам всички да се явят заедно И АКО някой не издържи психически или умствено или другояче, той е бил при същите условия като всички останали. Подбор.

Нито едно от по-големите ми деца не съм го спирала дори за ден преди изпитите от училище, или да излиза навън да не се разболее, падне, одраска или не знам какво си. Ако се затвори една врата, се отваря друга!

# 608
  • София
Освен за българските университети /и платения САТ, който обаче не е приемен изпит/, аз не знам някъде другаде да има две дати за изпити/интервюта. А за стреса - с две дати той си е просто двоен.

# 609
Sunlight, на частни уроци се ходи, не за да покриеш МОН стандарта, а за да изпревариш другите силни деца. Т.е. дори един ученик да е овладял много добре учебния материал, вероятно пак ще ходи на частни уроци, за да изпревари други също толкова добри ученици. Дори и децата от частните училища, където подготовката е доста по-добра, в масовия случай също ходят на уроци.

# 610
Аз пък се чудя, като има такива фрапиращи нарушения на учебния процес като 12 непреподадени урока в 6 клас, защо всички родители не са се събрали и да искат обяснение от учителя, от класния, от директора?

Мила Атова, защото няма смисъл. Няма кадри, ръководството знае за всички проблеми, но нищо не предприема никога. Просто чакаме да свърши тая агония с това училище и да се махнем.
Не са ми децата с връзки там. Не ни е районното, кандидатстваха в общият ред и от всички училища, за които има хубави отзиви в интернет - там ги приеха на 3-то класиране заради няколко свободни места. Кварталното ми също не е добро и не исках да остават в него, затова си мислех, че правя нещо в интерес на децата. Обаче не се оказа точно така.
По време на ковид голямото беше 2 клас и следобедната учителка беше психясала тотално. Беше се обградила с чинове и ако някое дете се опиташе да отиде да я попита нещо по домашното крещеше „Махай се, ще ме убиеш“. Пускаше си една печка в краката и отваряше прозорците посред зима по цял следобед. Децата се криеха в тоалетната да се стоплят. На 2-рия или 3-тия ден като си взех детето вкоченено, го спрях от занималня и го прибирах наобяд (не знам как успях, защото това е забранено по-принцип – ако си се записал, а не ходиш те изключват изцяло от занималнята, а аз все пак имах нужда от още 2 години). Лично говорих с директорката, обясних и какво става и направихме петиция да се смени тази учителка. Директорката ме увери, че това е недопустимо и ще предприеме мерки веднага. Познай – нищо не се промени. Тази жена продължи да простудява децата цялата зима и си завърши годината като тяхната следобедна учителка.
На другото дете почина внезапно класният във 2 клас. Разбрахме от социалните мрежи, не от ръководството. След няколко дни все пак психолог влязъл да поработи с класа. Като си тръгнал новата заместничка казала на плачещите деца (всички обичаха класния) – „Вадете един бял лист, ще правим контролно“
В първи клас в съседния на нашия клас една майка заплаши директорката, че ще подаде жалба в МВР и съдебно дело ако не премести синът и в друг клас. Причината беше, че нямаше никакъв отклик от страна на директорката за множеството побои от друго дете над нейното. Побои в смисъл – счупена глава след удар в парното и 2 (два пъти), счупена ръка. Жената искаше само да бъде преместен нейният син в друг клас, за да престанат да го бият.
В трети и четвърти клас починалият учител беше заместен от пенсионирана госпожа. Няма да я нарека учителка, защото не е такава. Жената продаваше бързи кредити на закъсали по време на час, а децата се самообучаваха като четяха уроците сами. Детето казваше с истинска изненада как когато имали заместничка, тя всъщност им преподавала. Като се оплакахме учителката подобри положението като започна да кара някое от децата да излиза пред класа и то да преподава урока вместо нея. Много иновативно било – час по самообучение. Пак се оплакахме. Влезе психолог да говори с децата ПРЕД госпожата как се провеждат класа. Децата бяха 3-ти клас и не са посмели да гъкнат. Пак се оплакахме и влязохме в директно пререкание в госпожата. Директорката я посъветва да излезе от общата група във вайбър и повече да не разговаря с родителите. Тя ги изкара до 4 клас. Всички деца минаха на самообучение.
От 5-клас нагоре продължава с подобни истории. Има и стабилни учители, но моите деца са каръци и по основните предмети е много зле. Вече никой не се оплаква обаче – повечето учим с децата или ги записваме на уроци. Ама иначе училището се горедее с високият си бал на учениците си и държи сравнително висок прием за нови – в топ 15 на София е последните години.
Ако ме питате защо не съм си преместила децата от там – много пъти съм го обмисляла. Проблемът е, че големият имаше добра учителка от 1 до 4 клас и се подлъгах по нея. докато разбера, че тя е бяла лястовица те вече си бяха направили среда и приятели и не искаха да се махат – трябваше да ги насиля, за да стане. Освен това разпитвах много други познати и от тях чух почти същите истории за техните „реномирани“ училища. Така и не намерих някое, за което да ми кажат нещо хубаво и да си заслужава да откъсвам децата от приятелите им.
Но децата вече са по-големи, разбират добре какво се случва, сравняват го с обучението, което получават при частните си учители и пародията в държавното и със сигурност не искат да останат в него.

# 611
Има деца ходят не само на частни уроци, но и на два-три курса. Дъвчат ги тези задачи до при па дък, че явно има мамчета, които няма да преживеят, ако чедото не изкара бала, необходим за оставане в СМГ.  Има  хора  полудели. Донякъде ги разбирам, донякъде не. Ако детето няма 100 по мат и 99 по бел, и изтърва стипендията за Станфорд ...и Харвард
За това и скапаната ни държава е виновна, като остави да има десетина свестни училища в милионен град, а всичко останало да е като серия в сървайвър
Sunlight_eli, това, което си написала го има и в други училища, не само във вашето, за съжаление, безхаберието е масово в държавната сфера. Това е и причината да хвърчат деца от урок на урок, поне да имат някакъв шанс за по-добро училище

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 18:57 от Априлски душ

# 612
Sunlight_eli, това, което си написала го има и в други училища, не само във вашето, за съжаление, безхаберието е масово в държавната сфера. Това е и причината да хвърчат деца от урок на урок, поне да имат някакъв шанс за по-добро училище

И аз това казвам, ама май не ме разбират.
Това, което аз искам е:
- децата всъщност да научават нещо в училище, а не само да си губят времето в него и после да ходят на частни уроци (кой беше написал, че не разчита на училището за език. Аз моят син го бях отписала от децата, които могат да научат език след 6 години интензивен английски в училище с ранноезиково обучение. Пуснах го на курс само за да си успокоя съвестта, че съм положила максимум усилия. След 6 месеца като ми казаха, че си говори с стажантката канадка в офиса на английски се изсмях невярващо. После го чух и ми падна ченето от изумление)
- учебниците да са хубави и разбираемо написани и ако четат от тях децата да могат да се подготвят за изпитите си дори сами, а не само да ги разнасят в раниците и да се изгърбват.
- учителите в училище да им преподават материала, а не да говорят по телефона и да им обясняват глупости (детето има предмет, които нашега съм кръстила "теория на конспирациите". Това за мен е най-успешният учител в цялото училище - всичко обяснено от него в час се пресъздава на 100% вкъщи. Проблемът е, че не е по предмета, а за това, как Айнщайн и Тесла направили опит за телепортация на кораб и моряците се вградили в кораба, как пирамидите са постоени от извънземни, как ни управляват рептили и с какво да се запасим като избухне другата седмица 3-тата световна)
- седми клас да не е вододелна линия в живота им (как така във Финландия всяко училище е еднакво добро, а в БГ тези са 10 на брой?)
- да могат да си сменят предпочитанията ако не са преценили правилно на крехката възраст от 13 години (на една позната синът беше влязъл в Търговско банковата. За там му стигнал бала на пустия съдбовен изпит. Отнело му няколко месеца да разбере, че е голяма грешка. Закъсал в училище яко. Накратко - тя го прати на обменна програма в Холандия за 1 година, за да го спаси от лошия избор тук. Там един ден влязъл някакъв човек и попитал кой иска да се занимава със снимане и кино. Само той вдигнал ръка - видяло му се интересно, връчили му професионална камера и допълнителни часове за обучение. Това доведе до доста други интересни събития в живота му. Вече е млад мъж с висше образование от чужбина. Средното в Търговско банковата го завърши като частен ученик с 3-ки. Язък за усилията му в 7 клас)

И понеже нищо от това не е реалистично да се случи в БГ, може би ако въведат поне едно облекчение от 2 дати би било напредък. Може би.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 19:22 от sunlight_eli

# 613
Уха, колко се разгорещила темата!
Мнения различни и всеки със своята субективна истина!

Но нашето мило, родно образование е под всякакво ниво!

На частни уроци не се ходи само ако искаш да биеш най-добрите, ходи се защото в училище не могат да усвоят материала! Има и такива деца сигурно, но те са единици - и те пак не разчитат само на училище, а на сериозна самоподготовка!

Ще се радвам много, да ми посочите училище, в което ученето е на ниво, така че да няма нужда от школи или частни уроци! Веднага ще го атакувам, защото нито имам излишни пари, нито пък времето, което инвестираме е излишно...

И да, не е нормално за София да има само шепа "добри" училища, за които се борят деца от цялата страна! Сбъркано е всичко!

# 614
  • София
Във ВУЗ има много дати за изпити /не за всички специалности/,  защото няма много кандидати- има предварителни изпити, има кандидатстване /прием от летния семестър, само да иска човек да учи, сега има планове две висши да могат да се завършиат по държ. поръчка, само да избутат децата средното, после има много възможности, ако им се учи...

Общи условия

Активация на акаунт