За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 168
  • 765
  •   1
Отговори
# 420
Един бърз кулинарен въпрос.

Живея в чужбина и наскоро ми дадоха ето този продукт. Обичам да правя бисквитена торта, но не я правя често, защото няма как да си набавя нишесте на прах, което иначе ползвам. Пробвах с този специален пудинг и стана чудесна на вкус. Но и той не се продава тук.

Майките в София и Пловдив, може ли да ми кажете в кои магазини купувате или сте виждали този продукт? Скоро ще пътувам до България и искам да си заредя в куфара Laughing

# 421
Може да е под друго име. Би трябвало във всяка чужбина да има нишесте. Иначе в големите вериги съм го виждала.

# 422
  • Deutschland/HE
Фенрис, приятелка така не намираше нишесте в Дания, просто седеше не при брашното, а на друг регал. Аз като написах царевично нишесте ми излезе, за картофено сигурно също има.

# 423
Не са много 30 минути. За Великден винаги става въпрос за по-голямо количество яйца, които трябва да се сварят наведнъж, а и да издържат повече дни. Аз лично харесвам не съвсем твърдо сварени яйца, но такива си ги правя през годината, когато се консумират веднага след сваряване. За Великден не рискувам с недоварени яйца.
Те си стават твърдо сварени така както написах, за недосварени и дума не може да става. Аз за себе си варя по-малко защото също не обичам напълно втвърден жълтък но ставаше дума за Великден.

Нишесте от такъв тип бих търсила по-скоро като пудинг или от сорта, ако търсиш нишесте ще излязат тизи неовкусените с които сгъстават сосове а не десертните кремчета.
Но ако се търси конкретният крем, бих проверила асортимента на Йоткер за съответната страна, вероятно ще са доста неща и ще подне ровене но поне ще се разбере със сигурност имат ли го.

# 424
Тук има нишесте, но не е с вкус на ванилия, а обикновено Simple Smile Пробвала съм, но не се получава вкуса.
При нас е по-кофти избора на чуждестранни стоки, защото няма големи български диаспори като в други държави със собствени български магазини. И просто не се внасят много неща.
Като отивам в България си купувам нишесте на прах с вкус на ванилия и с тези пакети си правя бисквитена торта понякога, но запасите ми свършват бързо Simple Smile Научих съседи, семейство и приятели да ядат бисквитена торта и сега всеки пита да направя такава, ако има повод за торта Simple Smile

Този специален пудинг много ми хареса, по-вкусна ми стана тортата. Чета, че е разработен за българския пазар, та още по-малко вероятно е да го намеря тук.

# 425
Само у нас им викаме нишесте на тези овкусените пакетчета, сама си видяла че няма смисъл да го търсиш така. Нишесте си е това което ти намираш под това име. Търси някакъв пудинг или крем, виж и из магазини като Метро за някакви пакети заготовка за сладкарски крем такъв ванилов.

# 426
  • Deutschland/HE
А онлайн да поръчаш? Норвегия сте извън ЕС и е малко трудно наистина, защото се залага на местните вкусове основно. Ако има италиански или други чуждестранни магазини, може там да видиш.

# 427
  • Варна
 Фенрис, може тук , пише за София, цена 1.89 за брой/70 грама.
https://shop.gladen.bg/vendor/dr-oetker?price_range=from_0.00-to_3.50

# 428
  • Mediterraneo
Разбирам търсенето за крема на Йоткер. При нас се намират изключително трудно, особено съвсем обикновеният пудинг. В Карфур има някакви неща, в Мьолер има други на марката, но точно определени продукти, които търся, ги няма. Явно си разчитат на местните пудинг смеси, натияс, флан и пр. Аз си купувам от магазин с бг, румънски и руски стоки, но при нас има такива магазини доста.

# 429
В Била и Кауфланд го има със сигурност (като се прибереш). Има и шоколадов.

# 430
  • In transit
Fenris, този "специален" крем е рекламен трик... разликата между него и обикновения пудинг ванилия на д-р Йоткер е брашното.
Обикновения пудинг е само с нишесте и е за 500мл мляко, а специалния крем е с нишесте и брашно, за повече плътност на самия крем и е за 1 литър мляко.

Ето за справка: https://www.oetker.bg/produkti/p/puding-vaniliya
https://www.oetker.bg/produkti/p/specialen-puding-za-biskvitena-torta-vaniliya

Сигурна съм, че всяко едно обикновено нишесте с добавка на някаква ванилия, даже не истинска ванилия, а ванилин...защото д-р Йоткер ползват ванилин, ще се получи по същия начин.

Ето такъв, в немския амазон: https://www.amazon.de/-/en/Professional-Classic-Vanilla-Flavoure … ing/dp/B00LBBMLTA , прдполагам, че може да поръчвате оттам?

# 431
  • София
Един бърз кулинарен въпрос......................

Майките в София и Пловдив, може ли да ми кажете в кои магазини купувате или сте виждали този продукт? Скоро ще пътувам до България и искам да си заредя в куфара Laughing
Този нишестен крем го имам,  даже съм купила 3 бр,  за какво не  е ясно, след като не ползвам по принцип такива готови  кремове, но да има, така излиза. Купила съм го от супер, най-обикновен супер CBA , убедена съм, че го има и в други магазини, Билла, Фантастико не е проблем да се намери и струва стотинки. За да не съм голословна даже съм  го и снимала, да се знае , че  е  на лице и какво съдържа, нищо особено: царевично нишесте ПШЕНИЧНО брашно ( така е написано с главна буква), бета-каротин ( това е за по-силен цвят) сол. Може да съдържа - мляко.
Нишесте било царевично или картофено се продава по цял свят, не може да няма и при теб, просто не знаеш къде да го търсиш, не знаеш, как се нарича на съответния език, може би за това и не го намираш. Ако споделиш, при добра воля,  къде си в чужбина може би ще ти помогнем със съответното название на езика, а знаеш ли как точно се нарича го намираш, добавяш суха ванилия и ....готово, имаш го.
Скрит текст:

# 432
Един бърз кулинарен въпрос.

Живея в чужбина и наскоро ми дадоха ето този продукт. Обичам да правя бисквитена торта, но не я правя често, защото няма как да си набавя нишесте на прах, което иначе ползвам. Пробвах с този специален пудинг и стана чудесна на вкус. Но и той не се продава тук.

Не е отговор на въпроса ти, но чудесна бисквитена торта правя със смес от разбита сметана и на dr.Ötker Paradies. В някои държави се казва Olé

И да, подкрепям горното мнение. В чужбина няма готови нишестета с аромати както в България, но нишесте има, което можеш да овкусиш с ванилия и да оцветиш с хранителна боя. Dr.Ötker има готови пудинги, които са точно нишестета.

# 433
Здравейте, имам приятелка, която прави страхотни сладкиши, но почити никога не споделя рецептите. Вече за 2ри път ни черпи с нещо, което е като плодова пита и аз за 2ри път директно питам и разпитвам, но виждам, че няма да получа информация. Joy

Дали някой би дал предположение за рецепта, (особено за блата/тестото) по снимката?
Стоеше леко влажен, сочен и неронлив, което не знам с каква техника се получава. На мен повечето печива ми стават сухи, като кексът например. Grinning

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 11:33 от Rocket

# 434
Roket, на мен ми прилича на вишневия пай на Тина - Рина.
Напиши в Гугъл "Вишнев пай на Тина Рина" и ще ти излезе.

Общи условия

Активация на акаунт