За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 170
  • 765
  •   1
Отговори
# 405
Ще си задам и тук въпроса, тъй като не получих отговор в една стара тема. Дано не съм в грешка и сега.
Нямам яйцеварка, но ми се струва, че тя вари яйцата на пара. Ако е вярно това, мога ли аз да ги варя на пара в мултикукър? И ако да, на колко време?

# 406
  • Варна
На само един клик разстояние в Гугъл - може.            https://www.youtube.com/watch?v=CXR1Cs2lWkE

# 407
Точно на това не попаднах вчера, преди да попитам първия път. Видях за еър фраер, където съм пробвала, но не ми харесват.
Когато питам нещо, винаги съм проверила преди това и или не съм намерила информацията, или й търся потвърждение.
Благодаря ти!

# 408
Белушани, по принцип може, има много рецепти в нета, но ако е за Великден, не те съветвам да експериментираш. Аз две години си прецаках Великденските яйца с мултикукъра и вече се отказах. Всичко ми се напука, хем по различни рецепти. Явно зависи от много неща - конкретен модел уред, брой яйца. Или поне почвай да правиш експерименти още отсега, за да нацелиш "твоята" рецепта до празника.
Ако пък просто се интересуваш за ежедневно варене на яйца, тогава всяка рецепта ще ти свърши работа, защото няма да е такъв проблем, че яйцата ще са напукани.

# 409
GG*, благодаря ти за отговора. За Великден питам, да и се радвам, че се включи да споделиш опит.
Ти на кой метод се спря щом се разочарова от мултикукъра?

# 410
Слагам яйцата в хладка вода, без капак и на средна степен на котлона. В момента, когато водата заври - изключвам котлона, слагам капак и оставям така за 30 минути.
При мен този метод се е доказал, почти нямам счупени и всеки път се ядосвам, като взема да експериментирам по други рецепти.

# 411
  • София
Слагам яйцата в хладка вода, без капак и на средна степен на котлона. В момента, когато водата заври - изключвам котлона, слагам капак и оставям така за 30 минути.
При мен този метод се е доказал, почти нямам счупени и всеки път се ядосвам, като взема да експериментирам по други рецепти.
+1!

# 412
На мен ми прави впечатление, че като че ли са с по-дебели черупки яйцата. Миналата година за пръв път през живота ми не се счупи нито едно яйце. Когато варя по 1-2 яйца за нещо, също не ми се пукат. Аз слагам нагъната хавлиена кърпа около дъното и стените на тенджерата, яйцата стягам в марля и така варя 13 минути, след като заврат. Това за 13-те минути го чух веднъж от Донка Байкова, каза че за това време се унищожава салмонелата

# 413
  • Sofia
Ще пека риба/бакаляро/на урна с доматен сос и лук.
Трябва ли предварително да задуша/запържа лукът или не?

# 414
  • In transit
Ще пека риба/бакаляро/на урна с доматен сос и лук.
Трябва ли предварително да задуша/запържа лукът или не?
Да, задушава се. Може да ползваш тази рецепта за основа...само заменяш праз лука с пресен или стар лук. Идеална е за мерлуза (бакаляро, както ѝ казваш ти).

# 415
  • Sofia
Просото трябва ли да се накисне във вода преди готвене?

# 416
  • София
Ще варя джолан в бира и след това ще го глазирам.
Смесва ли се бирата с вода,колко да се вари,слага ли се сол?
За глазирането мед,червен пипер и какво друго да добавя.

Просото трябва ли да се накисне във вода преди готвене?
Залива се с гореща вода да постои около 30 мин.

# 417
  • In transit
Натуся, аз не слагам вода, няма нужда...само в бира го приготвям джолана. Ето ти една рецепта.
За глазирането към меда и пипера добави малко мазнина (олио, зехтин, каквото ползваш). И го препичаш на горен грил, докато хване коричка и загар.

# 418
30 минути не са ли им много? Подобен метод ползвам когато варя на котлон но стартерам от студена вода и студени яйца, за твърдо сварени ги оставям 17 минути. Пак така спирам котлона като заври водата, слагам капак и отмествам съда да не е върху горещ котлон.
За Великден даже все се заричам че и по-малко трябва да ги варя, че нали на боите пишат с гореща вода да се действа и те реално още по няколко минути имат и стават преварени за моя вкус.

# 419
Не са много 30 минути. За Великден винаги става въпрос за по-голямо количество яйца, които трябва да се сварят наведнъж, а и да издържат повече дни. Аз лично харесвам не съвсем твърдо сварени яйца, но такива си ги правя през годината, когато се консумират веднага след сваряване. За Великден не рискувам с недоварени яйца.

Общи условия

Активация на акаунт