Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 688
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Бояна все пак каза, че само е  чувала (понеже няма личен опит с бг училище в 9 клас) това за сваления  от университета материал в 9 клас и не  знае дали е вярно.  Не е вярно, да, но редица родители, чиито деца имат затруднения с математиката и се налага външна помощ,  развиват такива измислени теории.. И това не е нещо ново.

Мецане, AlphaCentauri, the doors какво е било по наше време, кой с какви знания  и къде придобити е бил приет във ВУЗ, как и дали е завършил, нe e валидно за децата днес и не може да се правят сравнения.

The doors, каква ненужна математика набутват на нямащите интерес и неискащите в ЕГ да се занимават с нея нататък? Учат в 11 и 12 клас само ООП мат. В софийските езикови поне най-масово избираният профил в комбинация  с друг предмет за 4-ти обаче е именно  мат..

Мецане, Санака вече  е обяснила,  ООП мат се учи от всички до 12 клас вкл, дори и в училищата по изкуствата, които са към МК.  Някога, ако не се лъжа, в тях наистина в последните години мат въобще не се учеше, но ето поредно доказателство за това, че не трябва да сравняваме сега с някога..

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 13:17 от Просто русалка

# 601
@sanaka:
Е, тя точно обратното казва - че няма свален университетски материал.
Така, де, виноват, че не съм го написал много разбираемо - каква е хипотезата за този материал?

И аз не знам. Спомена се нагоре. Аз като изкарала два семестъра в ТУ, след което осъзнала се, че ще бъда най-некадърния инженер автоматика, имам лека мания по нивото на математика в средните училища.
Има малко сваляне на университетски материал в профилите, което за някои Унита дори се оказва недостатъчно. Просто трябва да се гледат учебните планове в профилите 10 и 11 клас и какво се изисква за съответната специалност, която цели детето.

Русалка, то и аз съм чувала много неща, но преди да ги разпространявам, ги проверявам. Защото иначе си е говорене, колкото да си слушаме собствения глас. Образно казано.

# 602
  • София
@sanaka:
Е, тя точно обратното казва - че няма свален университетски материал.
Така, де, виноват, че не съм го написал много разбираемо - каква е хипотезата за този материал?

И аз не знам. Спомена се нагоре. Аз като изкарала два семестъра в ТУ, след което осъзнала се, че ще бъда най-некадърния инженер автоматика, имам лека мания по нивото на математика в средните училища.
Има малко сваляне на университетски материал в профилите, което за някои Унита дори се оказва недостатъчно. Просто трябва да се гледат учебните планове в профилите 10 и 11 клас и какво се изисква за съответната специалност, която цели детето.

Русалка, то и аз съм чувала много неща, но преди да ги разпространявам, ги проверявам. Защото иначе си е говорене, колкото да си слушаме собствения глас. Образно казано.
Все пак има съществена  разлика между това да твърдиш нещо, което само си чул , и това да споделиш чутото с уговорката, че не знаеш дали е вярно.

Предполагам горе визираш 11 и12 клас. Интересно е това в поста ти с частта за малкото свален материал от университета.. Не е никак малко, всъщност, във форума пише университетски преподавател, помня поста й тогава, че с тези профили , АКО се преподава/ учи на ниво  в тях, естествено,  се изземва значителна част от работата на преподавателите в 1 курс.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 13:33 от Просто русалка

# 603
  • София
Човек като напише, че нещо е чул и не знае това е въпрос. Да закрием форума, защото някой нон стоп има претенции само експерти от МОН да пишат тук, че и вече щом не може да се пише, че не знаеш нещо, то вече се оливат някои. Успокойте се, моля.

# 604
Все пак има съществена  разлика между това да твърдиш нещо, което само си чул , и това да споделиш чутото с уговорката, че не знаеш дали е вярно.

Предполагам горе визираш 11 и12 клас. Интересно е това в поста ти с частта за малкото свален материал от университета.. Не е никак малко, всъщност, във форума пише университетски преподавател, помня поста й тогава, че с тези профили , АКО се преподава/ учи на ниво  в тях, естествено,  се изземва значителна част от работата на преподавателите в 1 курс.

Същественото е кой 1 курс. В български университет или някой в чужбина. Това и наблегнах в предишния ми пост. Всеки да си проверява какво му трябва за съответното Уни. В 9 клас свален материал няма.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 18:32 от Не се сърди, човече

# 605
  • София
Аз идеално разбрах на какво наблегна. Програмите тук и в чужбина са относително уеднаквени, да, но приоритет на гимназиалното образование си остава подготовката за нашите университети все пак.  Който  има идеи за навън, никой не го е  спрял,  длъжен е да си проучи сам дали нещо му липсва. Изучаваният материал  ООП +профил е принципно достатъчен за справяне с изпит/прием в чужди унита, тук-таме може да има  раздел/тип задачи, за който ученикът да трябва да се доподготви сам, понеже все пак  въпросният липсва в изучаваното по програма у нас.  Писали са и родители с ученици в АК, че са го правили децата им,  и такива с деца от ЕГ.. Но  това не е причина да определяме материала, свален от университета в 11 и 12 клас,  като количествено малко. Не е малко, напълно достатъчно е за безпроблемен старт и извън БГ. Няма  европейски университет, който да НЕ признава математиката от профил като начално изискване на ниво диплома преди всякаквите изпити. Тоест никой от тях не счита, че има съществено разминаване между ученото тук и там до 12 клас вкл.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 14:18 от Просто русалка

# 606
Математиката от профил да, ама тази само от ООП? За който не е бил в профил математика?

# 607
  • София
Еми който не е бил профил математика, няма да има проблеми да кандидатства в България (засега) където си иска, за чужбина, обаче трябва да се следи какви изисквания има конкретното място, което се цели за конкретната специалност. Това имам чувството, че постоянно се дъвче из темите вече Joy

# 608
  • София
Ох, Мецане, диалогът беше за профил конкретно и най-вече за твърдението, че дори материалът, изучаван там,  е недостатъчен за някои чужди унита. Хора само с ООП математика едва ли ще се пробват масово  във  ФМИ у нас, особено за най-желаните специалности,  нито  в ТУ най-вероятно, нито във ВИАС, нито пък ще кандидатстват в  TU Delft,  ЕTH Zürich, École Polytechnique, Politecnico di Milano и подобни реномирани технически университети навън. Ако ги искат тези варианти, ще си оплетат кошницата много по-рано от 11 клас, още с избора на училище след седми, което или е математическо, или гарантирано предлага  този профил в 11 и 12 клас (или при  по-късна ориентация/смяна на курса най-късно  към 10 клас посредством преместване). В изброените в  чужбина  няма да го приемат  с ООП така или иначе за доста инженерни специалности, математики и информатики още на ниво диплома,  тоест преди всякакви изпити и събеседвания ще го резнат, а в нашите ( и в  чуждите без ограничения за дипломата  дали е  с ООП или ПП мат) и да го приемат примерно с ДЗИ БЕЛ, ДЗИ мат, умножен по съответния коефициент или с изпита на ООП материал, е доста  голяма после вероятността да не  завърши, ако става дума за тежки специалности с много математика.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 15:30 от Просто русалка

# 609
  • София
E, завършили с профил има едва от 2022г., а и преди това децата влизаха и учеха успешно специалности с много математика. И тогава, и сега математиката в университета си е една и съща.

# 610
  • София
Санака, така изглежда отстрани. Може да поразпиташ каква част не успяха да  завършат ФМИ у нас,  немски академични университети, холандски.. А и  по старата система все пак също имаше профили, доста нефелни откъм съдържание, да. Но дори и тогава  хората се ориентираха какво ще им е нужно навън и  си доучваха - сами, с външна помощ или с молба учителят в  "профила" да разгледа допълнително това или онова. На някои места самият учител проявяваше самоинициатива да помогне. Казвам го последното от първо  лице с 3 деца от такъв "профил".

Математиката е една и съща в университета и сега , и тогава, да, ама  степента на справянето с нея до огромна степен зависи от това с какъв набор от знания влизаш в специалността с много мат.  Най-голямото окапване е точно в  началото и наученото  (друг е въпросът, ако  е учено-недоучено) в профила е със сигурност  сериозно улеснение...

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 15:49 от Просто русалка

# 611
  • София
Е, за чужбина тези без профил трябва да си доучват, да. Да се подготвят по материал, който не са учили в училище, но се учи в съответната държава и съответно се изисква за изпитите. Но това не е такъв проблем, който иска ще го направи. По-големият поблем е чисто формалното изискване за профил/хорариум на чуждите университети. Не знам дали те започнаха да отчитат/признават взета матура ПП като равностойна на профил в дипломата. Според мен, би било редно да е така.
Иначе и сега има много, които не успяват да завършат ФМИ или чужди университети, въпреки че масово са с профил.

# 612
  • София
Има, да, и винаги ще има, то има и местни, които също не успяват, макар преди това да са учили по същата система  в гимназията, на техния си език. И въпреки това, макар да няма официална статистика,  лично аз смятам на база наблюдения над познати деца, че по-малко хора с профил окапват като круши в сравнение с предишната ситуация..

# 613
Някой знае ли какво ще се строи на мястото на старото Бритиш скуул, вчера имах работа в района и минах по улицата - всичко е изравнено със земята там…

# 614
  • София
Къде е било старото Бритиш? Аз знам само това във Витоша...

Общи условия

Активация на акаунт