Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 39 983
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
Затова и залитнах към неакадемичните училища, не е такъв тип дете засега, което да е концентрирано дълго време и да се занимава с книжки цял ден, иначе е спокоен, но го отчитам като грешка.

Къде ги тези деца, 5-6 годишни, които стоят концентрирано дълго време и по цял ден на столче гледат книжки Simple Smile Може и да има изключения де, но не са масовия случай. Моята девойка например като се храни дори не сяда на стола нормално, а на половината стол, в бойна готовност във всеки момент да изхвърчи:)))

# 676
  • София
Ох, същото е вкъщи - всеки път се разправя с баща си как се седи на стола. Аз съм ѝ свикнала вече, но той не се предава. Simple Smile Седнала на бюро издържа до 15 мин. Не знам в училище как успява да седи по цял ден, но и там си се върти и разсейва.

# 677
Ама естествено, всички малки деца са така. Който не е така, не е нормално просто.

# 678
  • в страната на чудесата
Е затова ги възпитаваме да контролират нагоните Simple Smile

# 679
Иначе Харвард - на върба😀

# 680
  • София
В ОТ какви са приемните изпити след 4 клас? Погледнах сайта им, но не намерих информация.
Моят дерт е същия, за който пита Бояна.
Синът ми е с дисграфия-макар да има голям напредък, все още му е доста крив почерка, разчита му се със зор. Ходи на уроци по БЕЛ и математика-знае доста неща, но с почерка не видях напредък. Ходил е и дълго на логопед- да не кажете, че това сме го пропуснали  Grinning 
Като направи някой тест за матурата и се депресирам за три дни напред.
Освен дисграфията си има проблем с последователните задачи, запазване на вниманието. Но не е нещо фрапиращо, даже ми се струва, че съучениците му са със същия проблем 🤣 Не е гледал твърде много екрани, няма устройства, не е пипал таблет вкъщи никога-такъв си е просто, не е от зяпане в екрана.
Търсим по-подкрепяща и стабилна среда. Най-вече от учители, защото неговите са потресаващо. Тази по БЕЛ уж го хвали, но това е в 20% от времето, в останалото ги нарича малоумни и им се подиграва. Не ми допада съвсем и средата в училище-аз не съм особено ощипана, не съм претенциозна и да смятам, че моето е най-нежното и умното, а другите са ужасно. Но ми се иска среда, в която да се чувства сигурен, да се отговаря на любопитството и енергията му, да има весели деца, да има учители, които ги вдъхновяват.
На Прогресивното писах-никакъв отговор, за Джани Родари съм скептична сякаш…
Мъжът ми също иска да го премести, но той не би се съгласил на Валдорфското или някое подобно.
Не искам да е академично, по-скоро нещо иновативно, с наблягане на науки, компютри. От него писател няма да стане, но много неща са  у интересни.
Гледах някои други, в които работят мои познати и ми харесва концепцията, но са двуезични. Той английски учи от три години, но не връзва изречения, няма как да учи на друг език.

# 681
  • София
В ОТ какви са приемните изпити след 4 клас? Погледнах сайта им, но не намерих информация.
Моят дерт е същия, за който пита Бояна.
Синът ми е с дисграфия-макар да има голям напредък, все още му е доста крив почерка, разчита му се със зор. Ходи на уроци по БЕЛ и математика-знае доста неща, но с почерка не видях напредък. Ходил е и дълго на логопед- да не кажете, че това сме го пропуснали  Grinning 
Като направи някой тест за матурата и се депресирам за три дни напред.
Освен дисграфията си има проблем с последователните задачи, запазване на вниманието. Но не е нещо фрапиращо, даже ми се струва, че съучениците му са със същия проблем 🤣 Не е гледал твърде много екрани, няма устройства, не е пипал таблет вкъщи никога-такъв си е просто, не е от зяпане в екрана.
Търсим по-подкрепяща и стабилна среда. Най-вече от учители, защото неговите са потресаващо. Тази по БЕЛ уж го хвали, но това е в 20% от времето, в останалото ги нарича малоумни и им се подиграва. Не ми допада съвсем и средата в училище-аз не съм особено ощипана, не съм претенциозна и да смятам, че моето е най-нежното и умното, а другите са ужасно. Но ми се иска среда, в която да се чувства сигурен, да се отговаря на любопитството и енергията му, да има весели деца, да има учители, които ги вдъхновяват.
На Прогресивното писах-никакъв отговор, за Джани Родари съм скептична сякаш…
Мъжът ми също иска да го премести, но той не би се съгласил на Валдорфското или някое подобно.
Не искам да е академично, по-скоро нещо иновативно, с наблягане на науки, компютри. От него писател няма да стане, но много неща са  у интересни.
Гледах някои други, в които работят мои познати и ми харесва концепцията, но са двуезични. Той английски учи от три години, но не връзва изречения, няма как да учи на друг език.

Вижте Светлина. Там застъпват много емоционалната интелигентност, индивидуалото отношение, работата с талантите на отделните деца. Имат и деца с много високи академични постожения, но и деца с много интереси и постижения в компютри, изкуства..

# 682
Зависи за коя паралелка желаете.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 19:28 от Yanina_

# 683
Иначе Харвард - на върба😀
Това не е ли могъщ нагон, също? Simple Smile

# 684
Здравейте,
Изчетох тонове коментари и мога да потвърдя, че информацията за Азбуки е оскъдна. Малкото мнения са по-скоро положителни, но все пак. Тази година обявиха по 4 свободни места за 4,5 и 7 клас и детето ми е прието. Предстои ни среща. Преди това правя последен опит за малко повече информация относно нивото на обучение по основните предмети (английският е ясен) спрямо СС и Питагор да кажем. Интересува ме също и средата каква е. И не напоследно място - таксата 23/24 - 5300; 24/25 - 6900; 25/26 - 8150. (edit: непотвърдена инфорамция)Това така ли е, защото не изглежда нормално. Не съм в течение с увеличението в другите ЧУ, навсякъде ли е в такива размери?
В коментарите често се споменава, че се влиза трудно, защото няма свободни места заради продължаващите деца от градината. Но не ми направи впечатление да има голям наплив за 12те свободни места. На какво се дължи това?
Харесали сме училището, избрали сме го, по-скоро проверявам дали не пропускам нещо, заради което да съжалявам в последствие. Преместването ще е от ДУ, планът изначално беше да си остане там до 4ти клас и после да се премести в ЧУ.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 14:00 от Milana16

# 685
  • в страната на чудесата
Ми докато вдигат заплатите на учителите ще растат таксите. Все пак хората искат да си запазят печалбата…

# 686
  • София
За Азбуки нямам дори косвени впечатления и нищо не мога да кажа за обучението, но по принцип основният наплив за ЧУ е в ПУК и 1 клас.
За таксите, ако са такива, каквито сте посочила за последните 3 години, на мен също не ми се струва нормално такова рязко увеличаване. Нищо не се е вдигнало толкова, включително заплатите на учителите.

# 687
  • София
Аз имам косвени впечатления от Азбуки, писала съм и преди. Имам доста познати с деца там и са доволни. Учат децата, играят, спортуват. Знам, че предлагат допълнителни занимания в самото училище след часовете. Не съм чувала за някакви сериозни проблеми, но и честно казано скоро не съм се интересувала подробно.

Относно таксите почти съм сигурна, че не е вярна информацията, ако е взета оттук. Скоковете изглеждат големи, но цената в СС за следващата година е същата и по спомен винаги са вървели горе-долу успоредно. Като за СС това са таксите за последните години за ПУК-3 клас (после са малко по-високи) - за 22/23 е била 6200 евро, за 23/24 - 6820, за 24/25 е 7500, а за 25/26 - 8215. Това е за обучение и храна, а за транспорт се доплащаше около 1300-1400 евро на година. Както се вижда, таксите си растат с 10% всяка година, колкото и да не ни харесва това.

# 688
  • София
С 10%, да, но посочените по-горе увеличения са значително по-големи. Може би информацията не е вярна.

# 689
С 10%, да, но посочените по-горе увеличения са значително по-големи. Може би информацията не е вярна.

Не е вярна информацията или сумите не съвпадат с годините, които съм посочила. Което е добре. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт