Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 847
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
Което поставя въпроса какво направих с оня парцел който им даде общината

Седи заграден и буренясал без абсолютно нищо. По табела срокът за приключване на строежа на училището е отдавна изтекъл. Като мина от там ще я снимам, че не помня датата на изтичане. Трябва да се види за какъв срок е отстъпено правото на строеж. То не е безкрайно. Иначе го губят. Това е такава корупционна сделка, прокарана в последните дни на Чобанов като зам. кмет, с малоумно-безумни мотиви в предложението до СОС.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 15:37 от Аncy

# 361
  • София
Най-вероятно ще намерят начин да построят на него нещо нямащо нищо общо с училище.

# 362
  • София
Най-вероятно ще намерят начин да построят на него нещо нямащо нищо общо с училище.
уви Sad

А е хубаво да строят училища, за да започне постепенно да отпада двусменното обучение. Ама нашето е “много искам, но нямам желание”.

# 363
Парцелът е бил предназначен за училище и детска градина по ПУП. И е за обществено обслужване. СОС по предложение на Чобанов, чието дете учи в Робърт Лаудер, дава съгласие вместо общинско училище и градина, правото на строеж да се преотстъпи на Шалом за построяване на частно училище, детска градина и забележете офиси. Бях чела докладната записка до СОС. Просто бях онемяла от наглостта, с която се мотивира това. Беше изкарал факта, че ще се построи ЧУ, а не общинско и градина, е от велика полза за общността. При условие, че всички знаем, че в това училище приемат само по произход. А в района местата в детските градини са мираж.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 10:50 от Аncy

# 364
  • в страната на чудесата
Общността си има достатъчно сгради и е доста хм, директна, в искането за прекратяване на договори 😂😂😂

# 365
А пък те точно Шалом да се оплачат от липса на имоти...

# 366
Говорим за общостта в смисъл квартала, а не еврейската общност. Т.е. изграждането на ЧУ, което приема по произход е от полза за общността на целия квартал. АХхаха. Такава беше мотивацията.

И да, тогава много ме ядоса всичко написано в мотивацията, именно знаейки колко сгради имат Шалом в центъра на София. Но една видна представителка(да не и споменавам името, майка ѝ е доста известна), която е и в ръководството на Шалом ми каза, че не вижда никаква несправедливост в цялата тази афера. И този парцел не е нищо особено, като местоположение и изобщо не привлекателен. Ахахха. Реално излезе, че те правят услуга, а не обратното. И факта, че детето на Чобанов учи в училището, докато същия им подарява парцел за милиони евро в центъра на София(докато други ЧУ, далеч по-утвърдени, с много по-голям принос за нивото на образование и с постижения, стоят под наем и от години имат подадени заявления за парцели и сгради в Общината) не го видя, като конфликт на интереси. Абе българска действителност.

Но ми е много интересно защо не го построиха. Наистина бяха започнали подготовка. Изгониха цветния пазар, за който аз страдах, че си купувах често от него евтино. Заградиха парцелa, разчистиха го от храсти и дървета, сложиха фургон и нещата останаха до там.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 12:15 от Аncy

# 367
Случайно се запознах с една дама от 134-то училище и я питах за това частно училище - войните в Украйна и Газа, световната политическа обстановка. Та май въобще няма да го построят това училище.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 23:18 от merilen

# 368
Най-вероятно парите от фондацията са секнали. А и съм сигурна, че са планирали ползване на някакви фондове, до които не са успели да се доберат.

# 369
  • в страната на чудесата
Всъщност големи раздвижвания се случиха след началото на войната в Газа
Мисля че доста неща не знаем… но всяко мнение ще е полезно.

# 370
Всъщност големи раздвижвания се случиха след началото на войната в Газа
Мисля че доста неща не знаем… но всяко мнение ще е полезно.

Строежът е стопиран много преди това. Разрешителното е от 2019 г.

# 371
  • София
Това не е съвсем вярно.
В края на 2020та смениха наредбата за училищни сгради, така че с решение на - в случая СОС - да може да се строят такива с намалени отстояние, че преди беше направо невъзможно в градска среда. Не само те се възползваха от това. Та чакане за СОС, генерална преработка на проект, одобряване... Поне година и нещо е отнело. Със сигурност имат или ново РС или добавка към старото в периода 2021-2022.
Чак през 2023-та започна строежът.
ПП: От юли 2023 им е разрешението за строеж. Няма такова от 2019-та в регистрите.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 17:48 от Red

# 372
Да, сега видях, от 2019 -та е старата виза за проектирана. Рвшвнивто да им подарят едни над 10 милиона евро е от края на 2019 г. РЗП от 9800 , или 15100 със сутерена звучи внушително.
https://council.sofia.bg/meetings-mandat-2019-2023/-/asset_publi … 19-12-2019-godina
Ако е от 06.2023 г. няма нищо общо с Ковид. Може би с войната да, но те са в перманентна война.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 20:33 от Аncy

# 373
  • София
Не знам дали е внушителна тази квадратура, по-скоро адекватната и полагаща се за период от ДГ до училище 12 клас на едносменен режим.
На ПЧМГ е даже малко отгоре.

# 374
Не знам дали е внушителна тази квадратура, по-скоро адекватната и полагаща се за период от ДГ до училище 12 клас на едносменен режим.
На ПЧМГ е даже малко отгоре.

Пет етажна офис сграда как ти се струва? На мен ми се струва подмяна на предназначението.
Отделно има проблем с паркирането там и премахването на доста дървета.

От кога Р. Лаудер има капациета и бройката учащи се подобни на ПЧМГ?

Общи условия

Активация на акаунт