Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 837
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
  • София
За всеки един строеж обикновено се налага да секат дървета. Не само у нас, навсякъде по света - е вероятно в Гренландия все пак не.
Но стана модерно избирателно да се развява един или друг случай с цел да се доказва допълнително "злата" същност на съответния инвеститор.

# 376
  • София
Проблемът в случая не са дърветата, а фактът, че под предтекст да се построи училище за общото благо /а всъщност само на определена общност/, общината подарява на заможна частна организация сосен парцел, като между другото разрешава строителството и на офис сграда. И като се добави, че подаряващият от името на общината има личен интерес от частната организация, работата съвсем се размирисва.

# 377
За всеки един строеж обикновено се налага да секат дървета. Не само у нас, навсякъде по света - е вероятно в Гренландия все пак не.
Но стана модерно избирателно да се развява един или друг случай с цел да се доказва допълнително "злата" същност на съответния инвеститор.

Да, но не:  "132 броя дървета, като при реализация на обекта ще се засегнат 106 броя, от които 7 броя върба, 37 броя ясен, 2 ореха, 26 тополи, 10 броя кестен, 11 джанки, 5 броя акация, 2 броя черница, 4 броя айлант и 1 брой гледичия, 1 ябълка. Застрашени са 2 броя - един кестен и един орех. Растителността е в преобладаващо добро физиологично състояние и на възраст между 10 и 50 години."
"....Г-н Диков добави като архитект, че тук действително ситуацията е доста комплицирана, особено предвид амбициозната програма, която са си поставили и която от Шалом разработват. " В П Р О Т О К О Л № 7 1 от заседанието на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори, проведено на 05.04.2022 г. има и други любопитни реплики.

И в случая не говорим за случаен инвеститор, а и обекта не е обичаен. Покрай уж доброто намерение за училище и детска градина, в които достъп ще имат само определен кръг лица, се промъква и една много внушителна офис сграда от 4 000 кв. м. Училището е 8 300 кв. м., а градината 2 600 кв. м. Далеч над всичко, което е обявено за сградата на ПЧМГ. И това нещо е на първоначлна проектна стойност 18 млн. евро. САМО ЗА УЧИЛИЩЕТО. В документите се промъква честичко: "амбициозната програма, която са си поставили и която от Шалом разработват", която ясно показва, че дори за Диков и чиновниците проекта е на максимума на възможностите, което поражда и проблеми.

И не, не е модерно. Просто "парен, каша духа". Ежедневието ни е отрупано с уж благонадеждни и заслужаващи доверие инвеститори, които направиха някои квартали достъпни само с високопроходими машини, но за сметка на това няма нито едно живо дърво. Ежедневно виждаме съвсем законни разрешения за строителство, като това на небостъргача на пл. Македония, в Лозенец на Артекс Златен век, или този до Парадайз. Това не ги прави разумни и адекватни, и най-вече полезни за хората. Напротив, те затрудняват живота и придвижването в кварталите в които са и изобщо не са от полза за обикновените жители на града ни. А само за инвеститорите си.

Квартала е хубав, именно заради зеленината, която все още е останала. Wink А не заради мега учебни комплекси с офис сгради.

Между другото сега видях, че правото на строеж е безсрочно. АХхахах.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 13:02 от Аncy

# 378
Здравейте! Ако има някой, местил ли е детето си от Питагор в Света София и би искал да сподели опит, може ли да ми пише на лично? Благодаря!

Аз изместих детето си след шести клас от ПЧМГ в СС и сега той е седми клас в СС. Абсолютно правилен избор, за който не бях сигурна в онзи момент дали ще е такъв. Мина през няколко етапа изпити и събеседване с психолог. Доста сериозен прием беше. Имаше обявени две места за седми клас свободни, мисля другото не се запълни. Не правят компромиси с никаква част от знанията на детето. Ако имате други въпроси пишете на лични.

# 379
  • София
В класа на средната ми дъщеря също в 7-ми клас дойде момче от ПЧМГ. Вписа се чудесно и много бързо.

# 380
И от какъв зор за една година само?
Иначе какво има да се вписва, те в 7 клас са големи деца вече.

# 381
  • София
Всеки си знае какъв зор има. И не е длъжен да го споделя.

# 382
И от какъв зор за една година само?
Иначе какво има да се вписва, те в 7 клас са големи деца вече.
Зорът беше голям. В ПЧМГ наистина се набляга на математика и природни науки, не така стои въпросът с БЕЛ например. Предвид матурите и изоставането по БЕЛ и английски избрах СС пред частни уроци и двамата сме доволни от този избор към днешна дата. Отделно в ПЧМГ имаше класа проблеми с проблемно дете, които тази година съвсем са се развихрили в класа, а ръководството мерки не взима, родителите също. В СС, макар и ново дете се приобщи бързо и гладко, благодарение и на деца, и на учители.
Относно вписването и приемането сте в голяма грешка - при големите деца процесите са много по-трудни и сложни от тези при децата до четвърти клас.

# 383
Благодаря за отговора! Късмет на детенце!

# 384
  • Sofia
Здравейте,някой има ли преки наблюдения за училище Веда?
База, отношение към децата, извънкласни занимания, ниво на обучение...всичко ще ми бъде от полза.
Благодаря!

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 12:32 от Не се сърди, човече

# 385
Ама разбира се. Законен и цивилизован.

Както и да е. На всички стана ясно какво и как.

Между другото действително на Доротея е било обещано на този парцел в ТЕХ парка тя да строи, защото на 24.02.2024 г. му е променено предназначенито и ясно е записано за " Нов корпус за частно средно училище "Наука за децата". Търга е от юли месец на 2024 г.

Ами, ето, значи това "обещание" може да се каже, че със сигурност е било само на база връзки...!
Коя е Доротея, че да й се обещае парцел на такова добро място? Създателка на едно все още недоказало се, без традиции, изключително компрометирано училище, което изстисква децата на всяка цена за високи резултати на НВО като смъква 1 клас надолу материала и подменя огромен % от децата на база симпатии/липса на симпатии към родителите.
То и изобщо да не я знаеш тази жена и това училище, ако влезеш за малко в социалните мрежи или да питаш случаен родител на дете в ЧУ, веднага ще се ориентираш за какво става въпрос.
В английския има една много подходяща дума - notorious - известен с нещо лошо.
Наскоро се зачетох в мненията за Иззи в google reviews. Доротея е отговорила на родители, които се оплакват от училището - говорейки им за семейни отношения, някакви лични неща... Направо онемях каква наглост, колко непрофесионално! Как може да си позволи един директор да плюе по клиентите си публично. И като я знам каква е актриса и как видоизменя истината, аз лично не й вярвам на нито една дума. Голяма излагация!

# 386
То е ясно, че ще навакса, но за друго говорим - приемен изпит с голяма конкуренция. Въпросът не е дали ще навакса, а дали ще е конкурентоспособен на децата, учили български в училище и с граматика, колкото и елементарна да е тя в първи клас.

Оказахте се права, на изпита в Британика и българският и математиката - доста зле. Английският - перфектен, ясно, след BSS... но разбирането на българския е голяма пречка и в математиката, дори. За структурираната граматика - факт е, че я има дори и в първи клас, явно изобщо не сме учили в часовете по български. Ще наваксаме лятото, не е кой знае какво материалът в първи клас, но явно трябва да се ориентирам към училище, в което приемът е по-лесен и английският е предимство...

# 387
Санака винаги е права🤣
За вашите критерии и ситуация наистина не знам, опитайте може би в "Свети Георги", ако можете да си позволите таксата, защото е по-висока от на всички други ЧУ. Макар че както всички са се засилили да вдигат непрекъснато таксите, може да се окаже, че вече не е чак толкова много по-висока...то се води двуезично училище, а си е по МОН. Не се сещам за друго ЧУ, където английският да е предимство... нивото на английския е много високо и в СС, и в КО, и в Азбуки, но всички те имат много високо ниво и изисквания и по математика, и по БЕЛ. В "Свети Георги" определено БЕЛ и Мат не са чак толкова...
Разбира се, нямам предвид ААУ и подобни, там английският е не просто предимство, ами и просто учат на английски...но те не са по МОН.
Доп. Канадското мече бе, как не се сетих веднага. (Мейпъл Беър). И там английският ще е предимство - все пак канадско училище - а доколкото знам, са лицензирани по МОН. Изискванията им със сигурност няма да са като на Британика...а и таксата им е нормална, май.
Сега видях на сайта им, 8400 евро, почти нормална🤣🤣🤣 и видях, че 50% от обучението е на английски. Вижте наистина там.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 16:07 от Татко Мецан

# 388
Ама разбира се. Законен и цивилизован.

Както и да е. На всички стана ясно какво и как.

Между другото действително на Доротея е било обещано на този парцел в ТЕХ парка тя да строи, защото на 24.02.2024 г. му е променено предназначенито и ясно е записано за " Нов корпус за частно средно училище "Наука за децата". Търга е от юли месец на 2024 г.

Ами, ето, значи това "обещание" може да се каже, че със сигурност е било само на база връзки...!
Коя е Доротея, че да й се обещае парцел на такова добро място? Създателка на едно все още недоказало се, без традиции, изключително компрометирано училище, което изстисква децата на всяка цена за високи резултати на НВО като смъква 1 клас надолу материала и подменя огромен % от децата на база симпатии/липса на симпатии към родителите.
То и изобщо да не я знаеш тази жена и това училище, ако влезеш за малко в социалните мрежи или да питаш случаен родител на дете в ЧУ, веднага ще се ориентираш за какво става въпрос.
В английския има една много подходяща дума - notorious - известен с нещо лошо.
Наскоро се зачетох в мненията за Иззи в google reviews. Доротея е отговорила на родители, които се оплакват от училището - говорейки им за семейни отношения, някакви лични неща... Направо онемях каква наглост, колко непрофесионално! Как може да си позволи един директор да плюе по клиентите си публично. И като я знам каква е актриса и как видоизменя истината, аз лично не й вярвам на нито една дума. Голяма излагация!
Споменават се и нелицеприятни практики с цел да задържат  ученици в гимназията или поне да им попречат да кандидатстват в АК,
например или да им намалят шансовете за друга гимназия.

# 389
Санака винаги е права🤣
За вашите критерии и ситуация наистина не знам, опитайте може би в "Свети Георги", ако можете да си позволите таксата, защото е по-висока от на всички други ЧУ. Макар че както всички са се засилили да вдигат непрекъснато таксите, може да се окаже, че вече не е чак толкова много по-висока...то се води двуезично училище, а си е по МОН. Не се сещам за друго ЧУ, където английският да е предимство... нивото на английския е много високо и в СС, и в КО, и в Азбуки, но всички те имат много високо ниво и изисквания и по математика, и по БЕЛ. В "Свети Георги" определено БЕЛ и Мат не са чак толкова...
Разбира се, нямам предвид ААУ и подобни, там английският е не просто предимство, ами и просто учат на английски...но те не са по МОН.
Доп. Канадското мече бе, как не се сетих веднага. (Мейпъл Беър). И там английският ще е предимство - все пак канадско училище - а доколкото знам, са лицензирани по МОН. Изискванията им със сигурност няма да са като на Британика...а и таксата им е нормална, май.
Сега видях на сайта им, 8400 евро, почти нормална🤣🤣🤣 и видях, че 50% от обучението е на английски. Вижте наистина там.

Благодаря, така се ориентирах и аз Simple Smile към мечето - в Св. Георги бяхме в детска градина; сега там е доста скъпо, може да съберем за до 4 клас... ще се пробвам и там. Другаде не вярвам да успеем, но ще се пробваме и в Азбуки, да видим...

Общи условия

Активация на акаунт