Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 779
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Светлина - приемат деца със СОП.

# 421
Момичета, кои училища приемаха деца със СОП и им обръщат внимание? Става въпрос за София, детето е във втори клас.
Артис, Светлина, Цар Симеон Велики.
Като най-много деца със СОП имат в Милеа

# 422
Здравейте,

Някой от вас има ли личен опит с Фюжън и с ЧОУДГ "Д-р Мария Монтесори" в Горна баня /не лицеят, а училището, което също използва базата на НУКК/?

Вкъщи отхвърлихме няколко варианта и в крайна сметка се колебаем между Фюжън и Монтесори за нашето дете.

Много харесахме Фюжън, обаче има няколко неща, които ни спират да вземем категорично решение да изберем него.

А за Монтесори не намираме информация, макар да бяхме на дни на отворените врати.

Затова пиша тук. Ще съм благодарна за отзиви Flowers Bouquet

# 423
  • София
Здравейте,

Някой от вас има ли личен опит с Фюжън и с ЧОУДГ "Д-р Мария Монтесори" в Горна баня /не лицеят, а училището, което също използва базата на НУКК/?

Вкъщи отхвърлихме няколко варианта и в крайна сметка се колебаем между Фюжън и Монтесори за нашето дете.

Много харесахме Фюжън, обаче има няколко неща, които ни спират да вземем категорично решение да изберем него.

А за Монтесори не намираме информация, макар да бяхме на дни на отворените врати.

Затова пиша тук. Ще съм благодарна за отзиви Flowers Bouquet

Ние сме във Фюжън, в прогимназия. Доволни сме. Нямаме опит с началните класове там. Какво точно ви интересува?

А за това другото училище в двора на НУКК май те са за подготовка за изпита в НУКК, не съм сигурна. Нещо ми се върти, че и Йордан Камджалов ги рекламираше, и той на всяка манджа мерудия. Питайте и в темата за НУУКК.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 16:14 от Magenta2022

# 424

Ние сме във Фюжън, в прогимназия. Доволни сме. Нямаме опит с началните класове там. Какво точно ви интересува?

А за това другото училище в двора на НУУКК май те са за подготовка за изпита в НУУКК, не съм сигурна. Нещо ми се върти, че и Йордан Камджалов ги рекламираше, и той на всяка манджа мерудия. Питайте и в темата за НУУКК.

Как се справя детето Ви с учебния материал, как оценявате напредъка, мотивацията?
Какво е усещането на детето Ви и на Вас за учителите, за съучениците, за начина на разпределение на предметите в деня?
Ходи ли с желание на училище?
Ако ползвате транспорт, времето в път изморява ли го?
Предвид целодневното обучение през седмицата стига ли му времето за самоподготовка и почивка/общуване с приятели?

Да, за това Монтесори училище питам, отскоро той се е присъединил към тях. Може да се използват за подготовка за лицея, но не е задължително, доколкото разбирам.

# 425
  • София
Детето се чувства много добре - харесва си училището, съучениците, учителите. Сега, няма според мен много деца, които да искат да ходят на училище вместо да правят нещо друго😀. Програмата е направена така, че между сериозните часове да имат разтоварващи занимания като спорт, музика, сценична креативност, нейтив английски, ...

Няма как да не е изморено вечер детето, все пак цял ден е в училище. Има страхотни учители по БЕЛ, английски, Мат.и останалите предмети, които много подкрепят децата и общуват с тях на техния език. Много ги харесва, с много от тях децата си общуват като с приятели.  

В прогимназия имат домашни само за уикенда, не знам как е в началните класове, мисля, че нямат домашни освен по изключение. Време за игра и спорт през събота и неделя има, но има и домашни за писане, не много, но по-творческите задачи му отнемат време, докато ги измисли.

За справяне с материала - за него не е проблем по нито един предмет. Не предвиждаме никакви уроци в 6 и 7 клас заради НВО. Мотивацията си зависи от всяко дете. Нашето не е особено амбициозно, ама и не обича да се излага пред останалите, та това също го дърпа. Проблеми с дисциплината няма.
Транспорт не ползваме, с колата ни е съвсем близо.

А за това другото училище в двора на НУУКК май те са за подготовка за изпита в НУУКК, не съм сигурна. Нещо ми се върти, че и Йордан Камджалов ги рекламираше, и той на всяка манджа мерудия. Питайте и в темата за НУУКК.

Как се справя детето Ви с учебния материал, как оценявате напредъка, мотивацията?
Какво е усещането на детето Ви и на Вас за учителите, за съучениците, за начина на разпределение на предметите в деня?
Ходи ли с желание на училище?
Ако ползвате транспорт, времето в път изморява ли го?
Предвид целодневното обучение през седмицата стига ли му времето за самоподготовка и почивка/общуване с приятели?

Да, за това Монтесори училище питам, отскоро той се е присъединил към тях. Може да се използват за подготовка за лицея, но не е задължително, доколкото разбирам.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 18:03 от Magenta2022

# 426
Всичко, което написа, е прекрасно и аз ти вярвам. Обаче за уроците само ми позволи да не вярвам.
Навремето аз така питах тук, преди 1 клас още, децата от ЧУ ходят ли на уроци за НВО. Отговарящите хъкаха, мъкаха, никой не каза нищо конкретно директно, но повечето отговори бяха в стил - Абе не знам точно, има май някои единични случаи, но всеки сам СИ ПРЕЦЕНЯ, може би някои искат да се застраховат, ама то, по принцип няма нужда. МОЕТО ДЕТЕ НЕ ХОДИ, казваха.
И аз пак настоявах, викам - да плащаш за ЧУ и същевременно за уроци, на мен ми изглежда безумно.
Абе виж сега - отговаряха - може и да има някои случаи, ама не е правило, общо взето часовете в училище са достатъчни, ама винаги може да има някои деца, които по-слабо се справят и не че има нужда, ама за презастраховане ...бла-бла-бла.

Е, сега детето ми е 6 клас и знам истината. ВСИЧКИ, абсолютно всички деца, ВКЛЮЧИТЕЛНО ОТ ЧУ, включително от най-добрите ЧУ, ходят на уроци за НВО, някои още от 6 клас. (Всички деца, които се целят в езиковите и математическите гимназии. Не тези от БУЗЕМА, разбира се. Но то в ЧУ няма дете/семейство, което да не се цели в елитна гимназия).
И ние сега втория срок тръгнахме на уроци по БЕЛ, защото там нещата не са идеални. В много добро ЧУ сме. Сега тръгнахме по бел, а догодина ще ходи и по бел, и на школа по математика. КОЙТО ВИ КАЖЕ НЕЩО ДРУГО, ЛЪЖЕ!!!
И за АК абсолютно всички ходят.
И в 4 клас, когато се кандидатстваше за СМГ, всички от нашето ЧУ, които се целеха в СМГ, ходеха на уроци - всички без изключение. А нашето ЧУ е със засилена математика 1-4 клас. Някои ходеха и на две школи. И повечето ходеха още от 2 клас.
Това е истината. Нямаше кой да ми я каже, когато аз питах тук. Е, нека сега поне всички да знаят и да не си правят илюзии.
Да, това е ужасно. И родителите по този начин само подклаждат истерията. Това е така. Но всички ходят на уроци в 7 клас, абсолютно всички. Факт.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 18:40 от Татко Мецан

# 427
  • София
Щом ти казваш и то с главни букви и множество удивителни, значи е така. Joy
По времето на голямата ми дъщеря на школи за АК ходеха само тези, които кандидатстваха в АК. За НВО никой не ходеше. По времето на малката - пак така, но имаше вече и деца, които ходеха и за НВО. При най-малкият, който завърши миналата година, вече много повече ходеха на уроци за НВО. Намирам го за абсолютно парадоксално, предвид, че изпитите сега са доста по-лесни оттогава, особено по мат. И причината не е, че сега има необходимост, причината е в родителите - "абе ние да се презастраховаме". Продължавам да твърдя, че за поне 90% от децата на нашето училище това е напълно излишно.

# 428
  • София
Ами няма да ходи нашето на допълнителни уроци. Отсега ми писна от цялата история около НВО. Голямата борба за великите гимназии в София, страшен зор и за какво точно. Както и да е, ние сме реалисти и мисля, че детето ще се справи без излишно напъване, познавам го и знам колко може. А и не се интересуваме от СМГ, ПЧМГ, двете немски, Испанската и Туес. И  още нещо - момче е, по-лесно е за приема, където има квоти.

# 429
Още преди 13 - 14 години се ходеше на уроци за НВО масово. Моето собствено дете ходи една година на БЕЛ за застраховка и за всеки случай. И повечето и съученици го правеха, никой не иска да остави на случайността толкова важен изпит. А и май беше по-трудно тогава.

# 430
Не само, че ще ходи на школи, но и ще му висиш на главата да видиш дали решава наистина, защото се преуморяват и започват да лъжат.

# 431
  • София
Ами няма да ходи нашето на допълнителни уроци. Отсега ми писна от цялата история около НВО. Голямата борба за великите гимназии в София, страшен зор и за какво точно. Както и да е, ние сме реалисти и мисля, че детето ще се справи без излишно напъване, познавам го и знам колко може. А и не се интересуваме от СМГ, ПЧМГ, двете немски, Испанската и Туес. И е още нещо - момче е, по-лесно е за приема, където има квоти.
Вие не се интересувате, но ако детето се заинтересува и се запъне, че иска някоя от топ гимназиите, ще го пратите на уроци и още как, пък било и само за презастраховане. По мои наблюдения децата от ЧУ масово си ходят на уроци за НВО и АК. Ако преди години са били единици тези, дето ходят, днес са единици неходещите.

# 432
  • София
sanaka, и е така, и не е..И ти идеално го знаеш.  Причината за този парадокс, а именно уроци при все  по-лесни изпити в сравнение с тези преди 7-8 години и преди това, не е само голо, неоправдано подклаждане на истерията от свръхамбициозни родители.  Въпросното презастраховане,  понякога съвсем оправдано при тази сложност на изпитите, се случва и с отличници от ЧУ, и с  такива от добри ДУ (или поне с добри преподаватели конкретно по мат и БЕЛ). Лесните изпити допускат, уви, струпване  в горния регистър на  точките и се стига до  затруднения в разпределението по бал .  97-98-99-100 точки по мат в момента се постигат с доста голяма лекота ( стига да няма някакъв елемент на невнимание/разсейване) и от деца със задълбочени познания, и от такива  просто без пропуски върху базовия учебен материал, които са упражнили достатъчно формата, дори понякога и от такива с определени пробойни, които са останали обаче скрити заради липсата на задача от конкретния материал в НВО. И сега да си предствим, че  всички тези се целят примерно в  ТУЕС (нарочно не избрах СМГ, за да няма излишни  пререкания). Знаят,  че загубена точка, две или три по мат  въпреки много добрата подготовка може  да им коства много и затова  ходят на уроци/курсове с идеята да научат  как точно да разпишат нещо, че да не им отнемат нищо,  да придобият още малко рутина, да научат някоя и друга хитринка.... А за да си "вържат гащите" съвсем, тръгват и на уроци по БЕЛ (въпреки че учителят  в училище е  съвсем ОК ) с цел да се докопат до някоя бонус точка или две, че да не останат навън заради БЕЛ.. Пооправят ли малко поне изпитите от МОН, ще понамалее и истерията,   и най-вече проблемът с презастраховането  на родители на отличниците с покритие, независимо дали въпросните идват от ЧУ или ДУ. А дотогава..

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 20:22 от Просто русалка

# 433
  • София
От тази гледна точка може и да има известен резон, но само чисто субективно според мен. Обективна нужда няма.

Още преди 13 - 14 години се ходеше на уроци за НВО масово. Моето собствено дете ходи една година на БЕЛ за застраховка и за всеки случай. И повечето и съученици го правеха, никой не иска да остави на случайността толкова важен изпит. А и май беше по-трудно тогава.

Да, от ДУ и тогава ходеха толкова масово, колкото и сега. От нашето училище не ходеха.

# 434
Именно, наглед е парадокс, но всъщност колкото по-лесни изпити, толкова повече ходене на уроци, защото успешното изкарване на изпита с много висока оценка вече опира до познаване на формални изисквания и трикчета, а не до знания. И това си е обективна причина та дрънка Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт