Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 700
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
Е, от какво положение да излизам? Joy

За протокола - аз и до 5-ти клас не съм проверявала домашни, сонтролни и т.н.

E как от какво да се заяждаш с Лейка.
Смяната на 5 училища в начален етап не играе никакъв фактор в светоглед на човека за ЧУ.
Това е само заяждане от твоя и моя страна.

Извинявам се за оФ топика, просто не се стърпях.
Миналата седмица бях аз тази си ти Simple Smile

# 556
  • в страната на чудесата
Виждам, Хоуп, че задълбоченото ти познаване на чуждите светогледи и опитът ти с ЧУ, НВО и т.н. не помага на изказа Simple Smile
… или свършихте аргументите?

# 557
  • София
Може да е сменила 5 училища, но с ясна тенденция за подобрение - мисля, че започнаха от Петър Берон и завършиха с ПЧМГ, като там детето е от 5 клас до гимназия - нищо странно не виждам в това.

Един от първите постове, които прочетох в темата за ЧУ в бг-мама, който помня и до ден днешен, е на Лейка - запечатал се е дълбоко в съзнанието ми. Описваше градацията на качеството в образованието между различните ЧУ. За мен и за избора ни на ЧУ този пост бе изключително полезен. И как него от 2 реда съм запомнила, а фермани от по страница и половина - не!

# 558
Според мен дискусията за профилите беше интересна и полезна. С оглед на това, че има ЧУ, които са гимназии - например ИА, АК, Златарски, ОТ и Уве - обсъждането на профилите не е офтопик, тъй като проблемът с тях е налице и в изброените от мен ЧУ.
Изцяло споделям написаното от Санака по въпроса. И докато в АК мисля, че има всякакви профили, без да съм много сигурен, то например в ИА няма профил математика, а това е ЧУ, към което определено има интерес. Златарски с неговото IB също не е в блестяща ситуация относно профилите ...В ОТ също няма профил математика и Санака е съвсем права. Как ще следваш инженерство, ако не си бил в профил математика? Хайде да речем ще влезеш в България, защото вече и с БЕЛ се влиза, ама още първия семестър какво ще правиш с ЛААГ и Мат. Анализа, че и с физиката, която в МЕИ използва много сериозен математически апарат от висшата математика?
И не е само математиката, както казва Санака. Например в ОТ няма и профили Б и Х.
Очевидно на много места ученикът не може да избере каквото иска, което не е добре. Също и наблъскването на всички науки до 10 клас.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 09:39 от Татко Мецан

# 559
Ще назубриш алгоритмите, ще вземеш изпита и ще разбираш накрая точно толкова, колкото и в началото.
В АК има профил математика, през годините отпускат и по един час ИУЧ.
На мен ми е безумен профил предприемачество. Масово и ЧУ са го навъдили.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 09:41 от Spensa

# 560
  • София
Спенса, за всеки влак си има пътници. Щом  въпросният профил се предлага, независимо  дали в ЧУ или ДУ, значи към него има интерес.

# 561
Именно, всички гореизброени от мен ЧУ имат профил предприемачество. А нямат математика.

# 562
  • София
Ами именно, търсенето определя предлагането.. Особено пък, щом и плащаш..Нали не мислиш, че  избралите някоя от тези ЧГ не са проучили какви профили предлага училището? И щом въпреки това са се записали, значи нямат проблем. Имат ли, или не се записват още от самото начало, или  до 11 клас правят всичко възможно за промяна. Едва ли точно частни училища при изявено желание от родители и ученици нямат  възможността/готовността/ресурса да предложат определен профил.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 09:45 от Просто русалка

# 563
Всеки си гледа от неговата камбанария. Аз търся къде да плащам, поне хорариум да напишем, но няма.
 Явно съм с някакви нереалистични възгледи. Като паралелка СХН без математика кой би записал, не разбирам, но хората записват.

# 564
В ОТ има профил БОЗ и Х.
Завърши го приятелско дете, преместило се от друго ЧУ където не предлагаха такъв.
Пък и ОТ предлагат курсове за кандидатстващите медицина та подготовката беше на ниво.

# 565
Ми Русалке, ако не ти стига балът на НВО, нито за АК, където има профил математика, и не искаш трети или четвърти ешелон, какво правиш? Гледаш другите частни гимназии, пък там няма профил математика. Какво като си проучвал?
И ето, системата не е добра - това искам да кажа, като Санака го каза преди мен, а вие взехте да й спорите.

Хоуп, сега няма Б и Х - ето
https://eduteh.eu/chastna-profilirana-gimnazia

# 566
То и в трети, и четвърти ешелон няма математика.

# 567
Именно. А защо някой от там да не иска да стане инженер. Особено от техническите такива.

# 568
  • София
Всеки си гледа от неговата камбанария. Аз търся къде да плащам, поне хорариум да напишем, но няма.
 Явно съм с някакви нереалистични възгледи. Като паралелка СХН без математика кой би записал, не разбирам, но хората записват.
Хората и ТУЕС избират, при това  с много висок бал,  а това е професионална гимназия само с общообразователна математика до 12 клас.  Няма профилирана.

Мецане, аз със Санака не съм спорила,  споделих позицията си, има съществена разлика между двете неща. Wink

Като не ти стига балът от НВО  за училище, спрягано за добро,  и  е такъв, че би те позиционирал в училище от 3-4 ешелон, в  99 % от случаите това се дължи именно на мат. И ако не си се справил с безумното като ниво НВО,  малкото ти точки са показател, че просто математиката не е твоето и шансът тепърва да наваксаш, у теб да се пробуди  заспал с години интерес, че и да  тръгнеш в посока инженерство след гимназията, е доста малък. Разбира се, има и изключения - деца, които  било заради неразположение и кофти кондиция в деня на НВО или някакви лични притеснения/стрес не са показали максимума  от възможностите си, а всъщност имат потенциала за справяне. Но такива  избират при създалите се обстоятелства пак по-малкото зло  спрямо бала си -  училище/паралелка, което може би не е  било сред  най-желаните първоначално, но все пак предлага търсеното..

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 10:06 от Просто русалка

# 569
  • София
Мецане, не е въобще нормална системата с профилите и тези, които твърдят, че е добра, нямат вече гимназисти или кандидат-гимназисти. А ние с тебе тепърва ще трябва да решаваме какви компромиси да правим с избора на гимназия. Но сегашният министър може пък да вземе да промени нещо с тия профили и да успее и да увеличи малко часовете по ООП Математика в гимназията, знаеш ли?
Русалка, много от децата избрали ТУЕС въобще не продължават в университет, така че не им пречи липсата на Профил МАТ.

Общи условия

Активация на акаунт