Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 711
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
  • София
И сега на децата от ЕГ им е по-трудно, отколкото на децата от МГ. И пак казвам - математиката е частен случай. За всички други профили това не важи. А нивото навън по математика може да бъде покрито с повече часове математика ООП и съответната промяна в учебната програма. И пак по-важния въпрос - какво става с тези деца, които искат да продължат в математически/инженерни науки, но училището им не предлага профил математика? Нали гледаме общото положение, а не частния ни случай?

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 20:20 от sanaka

# 541
  • София
Ми ще ти дам един пример, съвсем пресен, понеже  днес помогнах. Познато дете е в  училище, което според форумните определения е трети, ако не и четвърти ешелон. Не е глупаво, но просто мат не му е силата,  тя е и причината да е точно там. Децата около него са  все подобни случаи.  Майката (адвокат) се опитва и в гимназията да помага, ама много не й се получава. Таткото дори не се и пробва.  И чат-пат им решавам в чата/обяснявам някоя задача. И представи си на какво ниво е  свалено преподаването по предмета там, щом това дете с всичките му неясноти, пропуски,  отявлена ненавист към мат, е едва ли не отличник по предмета..И как няма да е, пишат се шестици на домашни, за да се минимизират негативите от несправяне на тестове дори и на това ниско ниво..Имащият/имащите решените задачи ги раздава/т на съучениците и те преписват, а учителят си затваря очите и за баланс пише шестици на кг.  Това училище защо да предлага мат, като знае, че нито ще има интерес от учениците, нито биха се справили с материала, нито вероятно самото то има подходящ учител за целта.. Все си мисля, че в определяните като добри училища си има не чак толкова ограничен избор на профили, а в другите на база  регистрирания интерес на учениците  от  няколко поредни випуска се предлагат просто такива профили, за които винаги има желаещи. Да, вероятно ще има някой и друг изгорял, но едва ли е  масово. Иначе щеше да се  чуе и тук, във форума.. Представих си само как ще ме погледнат до един членовете на това семейство, ако на майтап им кажа  детето да избере (ако случайно  се предлага) профил мат.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 20:18 от Просто русалка

# 542
  • София
Някакви частни случаи, които познаваме лично, можем да си посочваме страници наред. Въпросното дете може де иска примерно профил биология и пак да го няма. Въпросът е, че няма еднакъв избор и достъп до профили навсякъде, което опорочава цялата идея и система.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 23:22 от sanaka

# 543
  • София
Напълно съгласна съм с Русалка. В масовия случай децата имат далеч по-малко затруднения с БЕЛ отколкото с математика, и вероятността да финишират с нисък бал след НВО е не заради първия, а точно заради втория предмет. То е видно и от официалната статистика. Оттам насетне в такива по-нискобалови училища обичайно абдикацията от математиката е пълна, това е и в комбинация с много малкото часове по предмета в първи гимназиален етап. Единици и частни случаи биха били децата, търсещи профил Мат в такива гимназии. А когато се окажеш частен случай, си наваксваш самостоятелно. Това е положението, де да имаше пълна справедливост в този свят и по всякакви други въпроси.
Иначе беше много добро решение да се даде опция за явяване на ДЗИ ПП без да е изучаван предмета, това определено внася някакъв баланс.

# 544
  • София
Не е частен случаят очевидно, след като въпросното дете е , видиш ли, "корифеят" по мат. Останалите ще имат, почти гарантирано, точно толкова интерес (нулев) към мат, колкото и то. Но дори да  не е така,  още в хода на 10 клас човек може да се поинтересува какво ще предложи училището като профили на  въпросния випуск и ако го няма неговото, да се натисне управата чрез родители/класен заедно с други желаещи същото за откриването и на такъв профил. Ако това все пак  не  стане, може да действа по описания от Ред начин.  Ако пък профилът му е много важен и иска подготовката да е в училище, а не изнесена навън,  тоест и най-вероятно платена, не е като да няма възможност да се премести другаде. Трябват и малко инициативност/действия понякога..  Няма начин, каквато и да е системата,  всички до един да са доволни, уви. Но към момента за мен ощетените откъм избор  на профил са малко.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 20:40 от Просто русалка

# 545
  • София
Не знам защо забихте конкретно в тази математика. Цялата идея на новата система, цялата концепция почиваше на това, децата да могат след 10-ти клас да избират свобдно в кои предмети да получат задълбочени знания. На практика този избор масово не е свободен и е доста ограничен. Не се предлагат всички профили и то основни предмети не се предлагат, а в много училища изборът на трети/четвърти профил направо си се прави от училището. Дори и да приемем, че идеята е била добра /както казах, аз не съм й голям привърженик/, реализацията е много зле.

# 546
  • София
Дори в двете английски в София не е свободен изборът. Трети и четвърти профил са или по двойки, или в едната избираш трети профил от няколко предмета - три и след това четвърти. Тоест ако не харесваш нито един от трите предмета в трети профил го избираш по задължение. Какво остава за обикновена, а не за езикова гимназия. И после ти се пада някой пенсиониран и изкукуригал учител в профила и набързо намразваш предмета, за какви задълбочени знания да става дума. Който ще задълбава, ще го направи в университета.

# 547
  • София
За реализацията, че куца на много места, съм съгласна със Санака - дори и при наличен профил няма гаранция, че учителят е на място. Но  с написаното от Магента изцяло не съм..
Скрит текст:
Ми дай  да не ходят въобще на училище, понеже и извън профил може да им се падне изкукуригал пенсионер,  заради когото да намразят предмета, даже   е доста по-вероятно.. Затова  направо да отиват в университета и там да задълбават при липсваща база от училище (ако могат, разбира се). А че и и там може да попаднат на не една къса клечка, няма проблем, ще се научат  в край на краищата и само с едната практика -  подробност е, че докторите ще поразкажат играта на  доста пациенти дотогава,  адвокатите ще губят поголовно всякакви дела, къщите  на  архитектите ще падат, а от учители конкретно дори няма да има нужда. Животът си е училище сам по себе си, нали така, за какво да се стремим към добри училища, защо са ни и профили? Не може сериозно да се  мисли това, при това в тема за ЧУ.. Разбира се, че на доста места се учи много сериозно в профилите и учителите са си съвсем ОК. А че не  навсякъде е така, това е проблем на системата ни и с махането на профилите няма да се реши...

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 21:29 от Просто русалка

# 548
  • София
Ами затова казвам, че много се драпа да се набутаме в елитните гимназии, ама накрая пак дърво. Като има профил това значи да се осигурят достатъчно добри учители навсякъде по профилите. Ама кой специалист ще ходи да преподава на незаинтересовани гимназисти, повечето избрали профила по принуда. В университет се знае, че щом си отишъл си заинтересован и също си зрял достатъчно да се готвиш и самостоятелно, поне по част от материала. Никой не те вързал да стоиш на лекции и да слушаш изкукуригали или неадекватни хора (за медицината е различно). Просто отиваш и си взимаш изпита, ако си умен, ако не - не си за там . В профилите трябва да висиш две години задължително при тези, които са ти се паднали. Аз пък не се примирявам с глупави учители, не уча и детето да прави същото, казала съм му идиотите да ги игнорира. Има хора, от които не можеш да научиш нищо - нека да го осъзнават децата. А който иска, да е съгласен с всичко в образователната ни система. Супер е, няма спор!

# 549
  • София
Хаха, заинтересован си по подразбиране, казваш, Магента,  щом си в университета, наистина ли го вярваш...Имаш ли идея, че една немалка  част от следващите в този или онзи университет,  в тази или онази специалност, минават през висшето у нас тотално транзит - без капка интерес, без усилия, с преписване, с купени изпити и накрая без знания/умения. Но пък си имат диплома, то явно това е по-важното...

Къде някой тук е казал, че се примирява с посредствени учители, а и че учи детето си да го прави? Или че системата е супер? Такава е, каквато е, и щом не можем да се преборим да се промени (то в какво друго успяваме, де, че да успеем и тук), гледаме да сведем, всеки според представите и възможностите си,  до минимум негативите й върху децата. Иначе с каква цел са в точно тази тема родителите? Не е ли, защото вярват, че децата им в ЧУ ще се разминат поне с някои безумия..

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 22:05 от Просто русалка

# 550
  • София
Дано да има по-малко негативи за децата, които да се стремим да неутрализираме до 12'клас. Нататък вече да си решават сами. И без университет ще се оправи човек, стига да е смел да се занимава с това, което иска. Лекарите, юристите и инженерите ще трябва обаче още доста сериозно да поучат. Дано и за педагозите да стане по-сериозно ученето в университета.

# 551
  • София
Определено Нво или матурата не част от интереса ми към живота на детето ми. Не проверявам домашни, не гледам контролни и не избирам училища. Нито университети. Не ходя на изложения, на отворени врати и пр. Не пиша мотивационни писма и есета.
Наистина ли? Припомни ми колко училища смени в начален етап.

Иначе и аз не проверявам домашни, не гледам контролни, не избирам училища и университети /освен началното училище, де, някак си на 5 години не можаха да си го изберат сами Joy /, не ходя по изложения и не пиша мотивационни писма. НВО и ДЗИ са ми интересни и изобщо образованието. Всеки с интересите си.

# 552
  • в страната на чудесата
До 5 клас няма Нво и ДЗИ
Не ти прилича да излизаш от положение със заяждане
Но за протокола - смених 5, избрани от мен.
Предполагам, че не сме в зала, но все пак ще отбележа, че предишният ми пост, към който е твоята препратка, е в коментар на Нво в седми клас и ДЗИ в 12.
Интересите са много полезни очевидно, но няма нужда да допускаш, че всяка майчица следи Нво и матурата в подробности, които субектът им често не може да формулира…
Мисля, че нормалното развитие на децата от двата пола изисква самостоятелност от някаква възраст и тя не е след 20 години 😂😂😂

# 553
  • София
Е, от какво положение да излизам? Joy

За протокола - аз и до 5-ти клас не съм проверявала домашни, контролни и т.н.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 09:47 от sanaka

# 554
  • в страната на чудесата
Аз също. И каква е връзката с Нво?

Общи условия

Активация на акаунт