Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 730
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
Пак си е кофти, че нямат възможност да изберат това, което им трябва, независимо от гимназията. Т.е. всички гимназии да си предлагат повечето профили, това ще свали напрежението в седми клас. Или да ги разпределят след 10-ти...

# 526
  • София
Идеално е с профили, но това човек го разбира чак когато децата му достигнат, че и завършат втори гимназиален етап.

# 527
То е идеално, но ако не предлага училището профилите, които иска детето .. не знам.

# 528
  • София
От профили с математика/физика, математика/информационни, математика/география и подобни комбинации продължават нататък с  всякакви инженерни специалности,  информатика, математика в чист или приложен вид, физика,  архитектура, икономика.. Официална статистика едва ли има, но е видно по сформираните групи всяка година, че във всичките езикови ( за математическите  е ясно), предполагам и в Колежа не е много по-различно,  най-голям интерес има точно към тези профили.  Гледала съм и в някои частни профилиранията,   тенденцията е същата. А няма как да си толкова наивен/неориентиран да драпаш със зъби и нокти за профил, в който със сигурност се учи  яко математика (свален е материал от Анализ и Линейна алгебра в университета), или да недоволстваш, ако има и минимален шанс за твоя набор въпросният да не се предлага/да има риск да не  те "класират" за него (макар  официално по наредба  да не може да се правят класации и да са длъжни от училището да уважат  на всеки желанията). Избралите биология/химия сякаш  също се насочват масово към медицина, стоматология,  фармация , молекулярна биология, биотехнологии и  подобни.. За самия прием предвид съдържанието на изпитите  в БГ конкретно и на тези с мат, и на тези с биология/химия едва ли наученото им е от особена полза , но после ще е.  За навън е по-различно, полза има още за изпитите. Даже и много преди това, още с избора на профил, понеже за някои специалности нямаш шанс, ако не си  бил в  STEM профил.  С хуманитарните профили сигурно също е така  - за насочили се към журналистика, право, бг или друга филология, културология, лингвистика, история, философия ми се струва малко вероятно  при добро обучение да няма последващи ползи  (ако са избрали, разбира се,  съответните профили целенасочено, а не на принципа, че някой им е  казал, че там ще е по-лесно...

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 18:53 от Просто русалка

# 529
  • София
Профилите са в някаква степен предвидими за всяко училище, затова и при кандидатстване след седми клас е добре да се проучи наличната към момента информация. Общо взето рядко се стига до драми относно желаните профили по мои наблюдения (стига човек предварително да е бил наясно какво може и какво не може да очаква от съответната гимназия). Дори не ми е известен случай от близкото обкръжение, в който да е имало истински проблем при избор на профили.

# 530
  • София
Рядко се стига до драма с профилите в няколко училища в София. Масово изборът на профили е доста ограничен и това си е проблем. И в масовият случай полза от профилите няма особена /като изключим може би мат до някаква степен за кандидатстване в чужбина/. В масовият случай, тези, които се ориентират към висше образование в същата област на профилите, изучават същия материал, или тази част, която им трябва, в университета. За останалата част, както и за тези, които се ориентират към други области, толкова специализирани знания не им трябват за нищо. Аз не съм особен фен на профилите в този им вид от самото начало. Да, готино е от една страна в 11-ти и 12-ти клас децата да учат само това, което се предполага, че им  интересно, но за сметка на това цялата общообразователна подготовка по науките е наблъскана в първи гимназиален етап, което не е добре.

# 531
  • в страната на чудесата
Дълбоките ви и доста детайлни познания за маТериала и естеството на НВО и ДЗИ, при положение, че не сте учители, ме изпълва с респект и изненада… с децата ли учите?

# 532
  • София
Ако всички предмети се учеха до края, личното ми мнение е, че конкретно в 12-ти клас децата масово биха отбивали номера по предмети, които не са им пряко в сферата на интерес за кандидатстване.

# 533
  • София
Не, Лейка, просто можем да отворим ДЗИ и НВО и видим за какво става въпрос. На мен специално ми е интересно да видя какъв изпит е държало детето ми и принципно проявявам умерен интерес към това, което им се случва в живота. Joy. Ти сигурно не си отворила да погледнеш НВО, което е държало детето ти, което, ако ти повярвам, щеше да ме изненада. Joy

# 534
  • в страната на чудесата
Не не съм
И само защото не ме познаваш си изненадана.
Онези, които ме познават знаят.
Определено Нво или матурата не част от интереса ми към живота на детето ми. Не проверявам домашни, не гледам контролни и не избирам училища. Нито университети. Не ходя на изложения, на отворени врати и пр. Не пиша мотивационни писма и есета.
НО Помагам на кандидатстващи да вземат бележка, че са помагали на уязвими групи за CV…

# 535
  • София
Санака, за биология и химия ти знаеш, аз нямам преки наблюдения. Но за математиката определено ученото в профил е от полза. Не само в  чужбина, а и тук.. За чужбина е ясно, идеята за профилите е все пак с цел приравняване на знанията тук и там към края на 12 клас. Нужна ти е  като условие за прием профилираната математиката в доста чужди унита, нужна ти е за успешно полагане на изпит в тях, полезно ти е наученото, ако щеш, докато се напасваш на старта  още към чужда система на обучение, на чужд език  и понякога с по-различни методи на преподаване. Наличната база от гимназията помага много.  Но  е полезна и тук. Представи си, че  ти си от СМГ, аз от МГ Варна,  Х от ПЧМГ, а У от някоя езикова (има доста деца оттам във ФМИ). Успял е  У, било с ДЗИ,  било с изпит в СУ, да влезе я СИ, я КН..Ама е заобиколен масово  от такива  като нас, които  още от 8 клас (повечето даже от пети), не от 11 тепърва, са учили засилено/задълбочено мат. Волно или неволно преподавателите ще се напаснат към нивото на масата.  На У и така ще му е  по-трудно вероятно, какво остава ако не е бил профил..

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 19:27 от Просто русалка

# 536
  • София
Е, естествено, че на дете от нематематическа гимназия ще му е по-трудно, отколкото на дете от МГ, но ще се справи. А и математиката е частен случай, за останалите профили нещата изобщо не стоят така. Не са от полза после или поне не са необходими за после. Особено пък хуманитарните. За право със сигурност хуманитарен профил няма никаква полза. И какъвто и да е профил изобщо. Профили  в този им вид има от няколко години, а и преди това децата успешно се справяха и с прием, и с ученето във висшето образование. Но по-големият проблем е, че масово изборът на профили е силно ограничен. Отворих произволно учебния план на 19-то училище - не е от елитните, но не е и последна дупка на кавала. Няма профили математика, физика и химия. И това всъщност е масовият случай.

# 537
Е, то право вече се учи и в Сусурлево😀

# 538
  • София
На мен пък ми е интересно. Кандидатствала съм с изпит по литература и по история, та и историята погледнах като ДЗИ, макар че синът ми няма да се явява. По БЕЛ като си прави тестови ДЗИ вкъщи му ги проверявам. Малко трудно ще си ги провери сам в частта с отворените въпроси, а няма да взема учител само за това.
В училище си му ги проверяват учителите, но има сборници и за самоподготовка.
Университети не избирам, но понеже е непълнолетен ще трябва да го запиша аз, че няма право да се запише сам Simple Smile
Нищо странно не виждам в това.

# 539
  • София
Ами,  Санака, не е баш така.. Децата ми са по старата система на профилиране, никога са нямали пропуски по мат, даже винаги са били със засилен интерес към предмета,  но просто старите профили си бяха малко или много измислица откъм съдържание... Съдраха си  за****а от учене в началото, ходиха на нарочно предлаган на старта  десетдневен курс, за да  догонят нивото на завършилите гимназия навън или   МГ тук. Сега определено е  по-лесно. Това, че и преди децата са успявали, не значи, че е било по-добре.. Щом има опция на база ученото в гимназията после да им е  по-лесен преходът, значи сега е по-добре.

Бояна, дъщеря ми към момента на кандидатстване беше непълнолетна също, та попълвах  разни формуляри и  преди приема още.. Тогава записването беше лично и на място, като на чужденците по тази причина даваха по-голям времеви толеранс,  та имаше късмет поне към този момент да е  вече на 18. Но ако беше като сега и веднага след офертата от унито да трябваше да се запише онлайн, нямаше да го направи пак без мен..

Лейка,  човек може да следи неща и без да е учител, и без да е  свързано с детето му това следене, просто да го интересува материята, да му е кеф.... Виж колко хора пишат в темите за задачи по мат ( и стандартни, и състезателни) или  в тези за правопис/въпроси по БЕЛ..Много малка част от отговарящите са всъщност учители, но са наясно с  това какво и кога се учи,  какво се пада на изпити...

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 20:23 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт