Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 738
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
https://eduteh.eu/chastna-profilirana-gimnazia/profiles

Мецане не си на правилното място  Wink
Имат си го.

# 571
  • София
Надеждата за положителни промени в образованието у нас умира явно последна, Магента,
 въпросният министър декларира намерения за намаляване на езиковата подготовка като хорариум, тоест ще прецака и езиковите (те  и така си имат своите проблеми). Такива въжделения имаше, ако помня правилно, и при предишния си мандат,  споделяйки позицията, че езиковите паралелки/гимназии само стимулират миграцията, затова са нужни повече професионални.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 10:18 от Просто русалка

# 572
  • София
Защо всички трябва да учат повече математика? Не всички са математици. Според мен спешно трябва да се промени програмата по литература и то от първи клас нататък, защото е пълно с абсурдни произведения и целият подход води единствено до функционална неграмотност, а това се отразява на обучението по всички предмети.

# 573
  • София
Не повече математика, а повече часове по математика, тъй като сегашните са недостатъчни за усвояване на заложения материал. Това наистина е така. Отделен въпрос е поради каква причина това, както и всичките му други идеи, трябва да са за сметка на чуждоезиковото обучение, като има далеч по-разумни варианти.

# 574
  • София
Аз имах два часа математика седмично в гимназията и не знам дали са били достатъчно за усвояване на материала, но на всички хуманитари ни бяха в повече. Като има профили на хуманитарните тази математика просто е излишна. Ясно, че се мечтае за всестранно развити личности, но нито е нужно за всички, нито е постижимо. Според мен. Четенето с разбиране обаче е постижимо и не е лошо от началните класове да се тръгне в тази посока.

# 575
  • София
Аз пък се надявах да се орежат профилите - например да се намалят на три вместо четири или пък да им се намалят часовете  в 11 и 12 клас. Не ми пречи да се намалят също и часовете в профилите по 1ви и 2 ри чужд език в ЕГ, но само в профилите след 10 клас .

# 576
  • София
Че те ако  ги орежат в 11 и 12 клас точно часовете по първи и втори профил (двата езика), какво ще остане от тази езикова подготовка? При сегашното положение от ЕГ с първия език на хартия се излиза с В2 в края на 12 клас, втория въобще не си заслужава да го коментираме. Значи да чакаме да  стане вече В1 първият...В езиковите с немски примерно  точно в 11 клас, на прага на  изпита в 12-ти,  е съсредоточена най-съществената/важна  част от подготовката. Орежат ли се там часове, нищо чудно  от немска страна да се оттеглят в даден момент от предлаганата с  години програма на подкрепа в обучението..

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 10:53 от Просто русалка

# 577
  • София
Той и профилите планира да ореже, спокойно. Joy

# 578
  • София
На нас не ни пречи, защото ние искаме нормална държавна гимназия само с един чужд език и да се учи по всички останали предмети достатъчно и на ниво. Но такива в сегашната система май няма и затова ще сме принудени детето да избере езикова. Който е в ЕГ специално за двата езика, сигурно мисли по-друг начин.

# 579
  • София
Хората избират (ако имат  опцията с бала си) първо училището, а  едва после втория език. Никой  не избира дадена ЕГ и заради двата езика, но има ли опция, естествено ще се спре на такъв втори сред предлаганите, който му харесва, който иска да понаучи до някакво ниво/до доразвие още малко, ако преди това примерно го е учил.. На теория заради "мъдри" решения на управляващите   описаното с втория език често не се случва, но поне на практика на някои места самите учители успяват да надскочат заложената им летва и да са от полза..

# 580
  • София
Пък аз мисля, че като навсякъде по света е добре към пети клас да се започва с втори чужд език за всички. Така е и в страните с роден език, който се говори от 200-300 милиона души в света, български няма да казвам колко говорят. На никого няма да навреди да говори английски и да поназнайва още един език било немски, испански, руски или каквото иска.

# 581
  • София
Имам предвид, че ни е важно повече по всички предмети да има достатъчно часове и добро обучение, отколкото да има второи чужд език, който е компромис като брой часове. За втори чужд език има възможност и на курсове да се учи. Щото иначе програмата става компромисна във всичко - и часовете по науките се орязват и тези по втори чужд език не са достатъчни.

# 582
  • София
Имам предвид, че ни е важно повече по всички предмети да има достатъчно часове и добро обучение, отколкото да има второи чужд език, който е компромис като брой часове. За втори чужд език има възможност и на курсове да се учи. Щото иначе програмата става компромисна във всичко - и часовете по науките се орязват и тези по втори чужд език не са достатъчни.
В другите страни как го правят? Сигурно, защото нямат тъпотии като Гражданско образование, час на класния и религия. Честно казано, имам много малък личен опит с бг програмата и понеже е гимназиален, реално никакъв, но от общи впечатления от деца на приятели ми е ясно, че се взима на час по урок, няма време за упражнения, затова и толкова се ходи на уроци. Още при първите ми импулси да се сменя френското с българско училище ми обясниха, че в 9-ти клас е свалена математика от университетско ниво и без уроци няма да стане. Може и да не е така, но това изглежда логично на фона на другите глупости. Преди няколко години приятелка ме търсеше за помощ, защото детето и в началните класове има урок за Търновската конституция. То не знае какво е държавно устройство, видове държавно устройство, какво е конституция, но има урок, в който зубри щуротии копи-пейстнати от енциклопедия. Ей такива неща са трагедията в образованието ни и никакво орязване на профили и часове няма да ги преодолеят.

# 583
Ама какъв е тоя зор за математика, та математика? Аз съм учила в езикова гимназия и след това инженерна специалност по времето, когато се ходеше на изпити и оценките не бяха от тестове и ала-бала. На съучениците ми, които нямаха желание да кандидатстват с математика, от каква полза би им било да учат още и още математика? Те ходеха на уроци по БЕЛ и история, примерно, аз по математика. Зорлем да набутаме толкова много математика на всички, като реално погледнато какъв процент от децата реално ще се развиват в тази посока? Ей това не разбирам.

# 584
  • София
Много неща са трагедия в българското образование и затова търсим начини да се спасяваме от тях или да ги свеждаме до минимум, кой както може. До седми клас ЧУ са един такъв начин. Ама след седми поне за нашето семейство не са. Ще видим де.

Общи условия

Активация на акаунт