Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 40 756
  • 739
  •   1
Отговори
# 720
  • в страната на чудесата
Ми барем е завършил ученикЪТ

# 721
В Сендов по Сендов ли учат?

# 722
А в КО таксата за 7 клас е 16500лв, обаче те не приемат нови деца в 7 клас, така че тази информация е ирелевантна. За прогимназия 5-6 клас е мисля по-ниска, от сорта на 15900. И защото в 7 клас няма лятно училище, а в другите класове има, където целенасочено ги готвят за Кеймбридж изпитите. За ПУК - 4 клас е още по-ниска от тази за прогимназия.

# 723
  • София
На сайтът на Сариев пише, че основното им училище се казва Бъдеще, за това и го споменах.

# 724
  • София
Еми те примерите са малко и релевантни- някакви малки "бутикови" училища. За сравнение Класик  в Пловдив (което е от повече от 20г), таксата е 5410е без храна /7000е за IB.

# 725
  • София
А в КО таксата за 7 клас е 16500лв, обаче те не приемат нови деца в 7 клас, така че тази информация е ирелевантна. За прогимназия 5-6 клас е мисля по-ниска, от сорта на 15900. И защото в 7 клас няма лятно училище, а в другите класове има, където целенасочено ги готвят за Кеймбридж изпитите. За ПУК - 4 клас е още по-ниска от тази за прогимназия.

16100лв. е заедно с лятното училище през Юни

# 726
  • София
Еми те примерите са малко и релевантни- някакви малки "бутикови" училища. За сравнение Класик  в Пловдив (което е от повече от 20г), таксата е 5410е без храна /7000е за IB.
Пак е доста надолу от Софийските....

# 727
Ми докато вдигат заплатите на учителите ще растат таксите. Все пак хората искат да си запазят печалбата…
От сигурен източник:
Заплатите на учителите в частните училища се увеличават със закъснение от около една година спрямо тези в държавните училища, където увеличението обикновено е със задна дата – от 1 януари. При това,  увеличението е малко – средно с около 200 лв.

Това често се използва като оправдание пред родителите.
Заплатите в частните училища са съизмерими с тези в държавните.

Основните плюсове за учителите в частните училища са:

по-малък брой ученици в клас и подбор на децата.

# 728
Моят сигурен източник (работил в ПБ) ми е казвал заплата двойна на държавната. Беше преди години, де, но не вярвам да се е променило кой знае колко. Позитивите да работиш с малко и отбрани деца, идва на фона на доста други неща (напр. изискваща обстановка и родители, ръководство, преса за различни неща/деца, понякога и отдалеченост на училището от града - визирам всичко над околовръсното).

# 729

От сигурен източник:
Заплатите на учителите в частните училища се увеличават със закъснение от около една година спрямо тези в държавните училища, където увеличението обикновено е със задна дата – от 1 януари. При това,  увеличението е малко – средно с около 200 лв.

От сигурен източник, може да е вярно за едно училище, но не и обобщено за всички. И това е логично, защото качествените ЧУ не могат да си позволят да загубят добри учители.

Заплатите в ЧУ са по-високи от тези в държавните. Може в някои малки и не толкова успешни ЧУ да не е така. Но за тези от топ 10 е валидно. А нас именно те ни интересуват. Там са най-многото деца.

# 730
Моя приятелка работи в сферата.
Имам информация от 3 училища: СС, Азбуки и ПБ.
Разликите в заплащането е съвсем малка.
Със сигурност не е двойно на заплатите в държавните училища, единствено може би в сравнение с заплащенто на новопостъпилите млади учители.
Като в частните, за разлика от държавните, няма официално диференцирано заплащане.

# 731
Ахаах, ама то много зависи какво разбирате под съвсем малка.
За един малко е 100 лв., за друг 500, за трети 1000.
Като гледам учители от ЧУ напускат и отиват в други ЧУ, но не е и в държавни, с изключение на частни случаи, касаещи 2-3 топ специализирани гимназии.

Аз не знам кой и кога е казал, че заплатите в ЧУ са двойни. Може ли да покажете това твърдение?

# 732
  • София
Моят сигурен източник (работил в ПБ) ми е казвал заплата двойна на държавната. Беше преди години, де, но не вярвам да се е променило кой знае колко. Позитивите да работиш с малко и отбрани деца, идва на фона на доста други неща (напр. изискваща обстановка и родители, ръководство, преса за различни неща/деца, понякога и отдалеченост на училището от града - визирам всичко над околовръсното).

Ето тук се каза за двойните заплати.

Аз съм чувала също, че в ДУ учител с достатъчно стаж взима нелоша заплата, а изискванията към тях са по-ниски, отколкото в ЧУ. В последните години май доста се вдигнаха заплатите и с разните добавки за клас, стаж и т.н., професията вече не е толкова нежелана.

Но информацията ми все пак е тип ЕЖК и въобще не съм наясно със сектора, та не бих спорила с никого.

# 733

Ето тук се каза за двойните заплати.

Аз съм чувала също, че в ДУ учител с достатъчно стаж взима нелоша заплата, а изискванията към тях са по-ниски, отколкото в ЧУ. В последните години май доста се вдигнаха заплатите и с разните добавки за клас, стаж и т.н., професията вече не е толкова нежелана.

Но информацията ми все пак е тип ЕЖК и въобще не съм наясно със сектора, та не бих спорила с никого.

В ДУ заплатите вече не са никак лоши, да. Но те се формират с много допълнителни пари за консултации, класен ръководител и т.н. В ЧУ заплатите не се формират така, до колкото знам. Преди години ПБ може и да е можело да си позволи двойни заплати. Сега не мисля, че могат. Директорката им преди години си сменяше всяка година джипа мерцедес с последен модел или фейслифт.

Аз лично съм доволна, че в ДУ вече е добре заплащането, защото дъщеря ми сега вече в държавна гимназия има няколко прекрасни млади учители.

# 734
И аз така знам, че заплатите на учителите в ЧУ и ДУ не се различават много, макар че може би се формират на различен принцип, както каза Фенси. Почти са еднакви и ми се струва абсурд в някое чу да вземат двойни заплати на ду.
Освен, разбира се, учителите чужденци в АК, ФЛ, ДШ и тям подобни, но те са дет се вика извън контекста на българското образование,🤣

Общи условия

Активация на акаунт