Смяна на кариерата

• 1 069
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте. Имам следния казус:

В момента работя като програмист. Имам техническо образование. Обмислям смяна на кариерата си понеже това, което работя не ме прави щастлива. Искам да работя с хора и да помагам на хора. Насочила съм се към това да изучавам психология. В момента съм на 30 години. Мислите ли, че смяната от едното в другото е непосилна и че на тази възраст е късно за това?

Благодаря ☺️

# 1
  • София
Няма възраст за това. Щом това искате го направете. Непосилни неща няма стига да се приспособите от такава смяна на професията.

# 2
О, съвсем не.
Има ли желание всичко може да се направи.
Моя съученичка се преквалифицира от спедитор на програмист на 50 год., приятелка от специалист в телекомуникациите в детска учителка на 45 год.
Щом имате яснота кое би ви направило щастлива - действайте! Успех!

# 3
  • Melmak
Разбира се, на 30 си! Имаш да работиш още 35 години до пенсия, освен ако не се пенсионираш рано.

Моята психоложка е на далеч повече годинки от теб, а е била юрист и се е преквалифицирала.

# 4
Никога не е късно за промяна, щом тя ще те направи по-щастлива.

# 5
Никога не е късно да се преквалифицираш. Много е хубаво, че си намерила какво всъщност те прави щастлива, това е най-трудната стъпка и вече си я минала. Успех!

# 6
Напълно е възможно, имах колега програмист, който беше учил и психология. Работеше и двете, имаше си малка практика като терапевт, имаше си и работа като програмист. В един момент имаше съкращения и той си се прехвърли към психотерапията, сега само това работи.

# 7
Аз съм юрист и на 37 години реших да се отдам на мечтата си да бъда художник. Сега се занимавам с рисуване и  водя школа по изобразително изкуство. Безумно, но хората го правят постоянно 🙂

# 8
Работата като програмист е много изсмукваща. Мисля че преквалификацията е прекрасна идея.

# 9
Важното е, че сте открила това, което Ви вдъхновявава. Много хора не успяват цял живот. Оттам насетне всичко останало е осъществимо. В коментарите по-нагоре са дали примери за такива успешни истории. Смело напред и успех!

# 10
  • София
Много хора коренно сменят професиите си през годините - ако правиш нещо различно и то ти носи вътрешно спокойствие и удовлетворение - значи си е твоето нещо.

Аз знам, че това, което правя има още години живо ти също ще бъда "изсмукана" и ще се преориентирам към нещо друго. За мен е важно, това, с което се занимавам, да ме прави щастлива и да го върша с желание.

Не искам да бъда от онези намусени хора, които работят нещо, само заради заплатата и заради идеята, че трябва да носят пари у дома.

# 11
  • SF
Мисля, че е идеална възраст да смениш. Вече си зряла и знаеш какво искаш. Действай и успех!
И на 40 нямаше да е късно, но не отлагай, щом не се чувстваш удовлетворена.

# 12
Аз съм юрист и на 37 години реших да се отдам на мечтата си да бъда художник. Сега се занимавам с рисуване и  водя школа по изобразително изкуство. Безумно, но хората го правят постоянно 🙂
Възхищавам Ви се, това е много вдъхновяващо! Браво! Радвам, се че все пак има хора, които не следват живота по очертанията и следват това, което ги прави щастливи истински.

# 13
Няма какво да ви притеснява смяната на професия, щом сте се насочила към психологията.
 Към момента педагози и психолози стават и хора , които са работели по 20 тина години като продавачи в магазини и шивачки.
Нито има критерий за адекватно обучение при новопостъпилите учители  , нито има някаква регулация при психолозите.
Проблем ще е , ако сте решила да се пробвате да практикувате  в някоя държава, където се залага на качествено образование, личностни способности и устойчивост, но на българските ширини това не важи, затова действайте смело.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 17:01 от Serendipity*

# 14
Аз работя като графичен дизайнер от около 10 години. В работата ми се изисква постоянно да съм креативна, което с времето уморява и изсмуква. Щеше ми се да знам какво друго ми се прави и какво обичам, но нищо не ме влече сякаш толкова.
Може би нещо с гримиране или мода, дори да продавам парфюми, все си мисля, че ще е крачка назад и в крайна сметка не се престрашавам да опитам. Така че успех на Вас и щом имате мечта, следвайте я!

Общи условия

Активация на акаунт