Кредитна карта, въпроси и отговори

• 4 881
  • 131
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Леле, четях ви досега и не се обаждах, беше ми много любопитна темата, но има изказвания дето в земята ме удариха....
Да се представя все пак, банков служител съм и претендирам да имам добра финансова грамотност. Все пак от 18 години работя в тази сфера.
Не работя и никога не съм била в сивия сектор. Не съм крила данъци и нямам неплатени сметки или каквото и да е, но 30 % да спестявам в днешно време... Това си е мисия невъзможна, поне за средно статистическия гражданин, който взима 2000 на месец.
Не казвам, че не съм спестявала, пътувала съм много, ма като казвам много си е много. По 30 хил км на година и то само в България. Но времената се променят, сега ипотека, деца, коли, сметките са ми 2 хил на месец и едната заплата е отишла. Храна и дрехи с моята заплата, ами трудно е и да спестявам, не се оплаквам, но са силни думи. Сега ако взимате над 3 хил и сте сам, да оптимизират се нещата.
КК имам, ползваме я доста, научила съм се. Нямам кеш бек, но две покупки на месец дори и за хляб,/ тъй като трябва да имам 2 покупки на месец/, така такса годишна нямам са постижими. След като ги внеса веднага и лихва нямам. В чужбина пък ми трябва за хотел, пак ги внасям и такса нямам.
Често купувам техника, гуми за колите, гражданска отговорност плащам с КК и разсрочвам после на 6, 9 или 12 вноски. Лихва пак нямам, така че за мен е плюс.
Много може да говори човек, всеки знае себе си и преценява възможностите си, говорим за финансиране все пак.
На всички ви пожелавам да не стигате до банки, а само със собствени средства да действате.
Лека и успешна вечер ви желая.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 21:36 от Didolinaaa

# 46
Didolinaaa, ОББ? 😊

# 47
Black cat,  занимавам се с оценка на риска от 25г, финансовата ми култура е доста висока, и добре знам какво пиша. Не случайно не живея в София, защото съм наясно там как изчезват по-високите доходи Simple Smile
20% са чистите спестявания, 10% са авариен фонд - лечение, въпреки че имаме застраховки, ремонт на коли, ремонти по имоти, отива за данъците, за застраховките имущество, ГО и каско. Каското имаше отстъпка 200лв ако го платя на една вноска, т.е ако имам парите предварителни спестени, ще имам по-малки разходи с 200лв. 5% от данък НИ не са кой знае каква сума, но все пак. Мразя да купувам на вноски и да плащам на вноски, защото забравям кога са плащанията и ми създават напрежение само, а и цената обикновено е по-висока.

# 48
  • на последния етаж
Въпрос към притежателите на ПИБ карти: от кога са картите ви с условие за отпадане на таксата за годишно обслужване при достигане на оборот от 10к? Моята е от 2019 и досега винаги са удържали тази такса. От банката ми обясниха, че не съм заявила изрично, но аз дори не съм била уведомена за такаква възможност!?

# 49
Моята е от 2022 и тогава беше активна тази промоция,  бяха я пуснали малко преди това ако не се лъжа. И тогава изискването не беше 10К, а по-малко. Явно важи само за новоиздадени карти. Освен да я пуснете за закриване и след това - заявка за нова карта.

# 50
Разгледах КК на Инвестбанк и на ПИБ. Първите са с по-добри условия. Но ако реша да ползвам, Револют ще трябва да стане неизползваем.

# 51
Промоциите на ПИБ бяха за 30г.на банката,може би 2023г.Закрих старата и си извадих нова промоционална.И мисля ,че беше 7200 лв годишен оборот да правиш,за да няма годишна такса.Това се отнасяше за златна кредитна карта, по която и кеш бека е 0.75 на 100 лв

# 52
Моята КК на ПИБ е от декември 2023. Тогава 7500 лв. беше минималният годишен оборот за стандартната карта, за да не се плаща такса, кешбекът е 0.5%. За златна карта беше по-голям оборота, но не си спомням колко. В момента минималният оборот за стандартните карти е 10 000, за златните - 20 000 лв. годишно. Промоцията е все още в сила, като за първата година не се плаща такса, тези обороти са за втората и следващите години.
DeVa, погледни и КК на Пощенска, чувала съм хубави неща за тях, но нямам опит. Аз навремето така се бях ядосала на Уникредит, че просто видях промоцията на ПИБ и веднага отидох там, тъй като ми предстоеше пътуване, а бях закрила тази на Уникредит. Така че не съм разглеждала подробно останалите предложения.

# 53
ПИБ си актуализират праговете периодично, та трябва да се следят.
Праговете за таксата и  праговете за кешбек се различават. За кешбек са по-ниски - оборот от 4000 лв за шестмесечие при стандартна и 6000 лв при златна кредитна карта. Ако оборотът е под тези суми, кешбек не се начислява.

Дева, кредитната карта на Инвестбанк има ли такса?

# 54
Да, има. И тя беше около 45 лв.

П.П. 3.91 на месец.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 19:46 от DeVa®

# 55
  • В заешката дупка
За мен въпросът по-скоро се свежда до: Защо да нямам КК? Кои са негативите? И отговорът не е особено сложен: да не можеш да си покриваш харчовете в гратисния период, т.е. да харчиш повече отколкото получаваш. Това обикновено става като имаш ниски и/или нерегулярни доходи или не можеш да си контролираш харченията. Тогава най-вероятно КК не е за теб.

Но ако не си в тези групи, КК дава разни предимства и улеснения - по-големи или по-малко, в зависимост от начина и живот и навици, а и самите условия на КК. Някои предимства и удобства, примерно, може да са: защита от измама, безплатна застраховка при пътувания, застраховка на някои, закупени с КК стоки, оферти, разсрочени безлихвени плащания, изграждане на кредитен рейтинг,  бонуси, кеш-бек, награди…. Защо да не се възползвам от подобни предимства и удобства ако нищо не ми коства?

# 56
Доста провокативно мнение.
Много съм далеч от групите, които си изброила в първия си абзац и нямам необходимост от предимствата и улесненията, които си изброила във втория.
За мен е важно да харча личните си средства и това харчене е въпрос на дисциплина и финансова култура. На лизинг не купувам.
Кредитната ми история е добра, без да съм имала някога КК.
Та възможно ли е твоята истина да не е моята истина?
Защо да се възползвам от нещо, от което нямам нужда? За единия кешбек ли?

# 57
Ако взема да се гътна, че хич не съм в първа младост, дъщеря ми въобще няма да се сети с моята КК да се занимава. Та по-добре да не рискувам, за единия кеш бек.  А то и колко ли ще бъде? Револют ми е сметнал оборота за м.г.
Скрит текст:
Битовите сметки ги имам в Ексел, сега с точност не мога да кажа, но са не повече от 2500.
Даже и от месечните такси не мога да се освободя.
За хората, които харчат много, сигурно е добър избор КК. За мен е излишно главоболие.

# 58
  • В заешката дупка
За мен кредитната карта им предимства и създава удобства за хора с добра финансова култура и стабилни финанси, и за които думата “кредит” не предизвиква паник атака (което не би трябвало ако първото условие е налично). Кеш-бекът е най-малкото предимство. Изредила съм доста. Не е и никакво главоболие боравенето с КК (пак при горните условия). Не знам дали всичко това се разбира, особено когато човек никога не е ползвал КК. Както и да е. Ако някой обаче има предразсъдъци към “харченето на чужди пари” и не иска да купува нищо на кредит, защото да, с кредитната карта точно това се случва - ползва се кредит и не се харчат веднага личните пари (което може да е също предимство) + ако има нагласата, че боравенето с КК е голямо главоболие, всичко това вече го отблъска от КК на едно по-скоро ирационално ниво, особено когато подробностите и практичната част не му е познати от личен опит. Не ме линчувайте сега. Simple Smile Но, да, ако човек има подобни нагласи и мисълта за КК му създава дискомфорт  - най-вероятно КК не е за него.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 14:46 от ЧеКа

# 59
  • Sofia
Никакво главоболие не ми е. Направо ме вербувахте тука и аз да си извадя. Laughing Mr. Green

Харча доста през картата, защото плащам всичко с нея.

Общи условия

Активация на акаунт