Кредитна карта, въпроси и отговори

• 6 113
  • 154
  •   1
Отговори
# 30
За мен лично КК си е форма на овърдрафт, при това безплатен. До еди кое си число погасявам от дебитната. Така примерно си платих мечтания диван, макар че бях пред заплата. Умишлено не държа голяма сума по сметка. И двете карти ги ползвам като портомоне. Освен това понякога пускат оферти за безлихвено разсрочване на покупки.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 13:57 от Mama2288

# 31
Нямам толкова големи разходи, не пътувам в чужбина и не ползвам коли под наем. Не си струва за някакъв нищожен кешбек да местя постоянно пари от сметка в сметка.

# 32
Преди доста години се наложи да си издам КК точно за рентване на кола. Нямаше друг начин. От тогава си я ползваме активно, нямаме никакви платени лихви за нея и разходи, но имаме всяка година върнати пари от натрупани обороти. За нашето семейство носи само удобства. Почти всичко плащаме с нея и я захранваме ежемесечно, срещу 50 стотинки. Аз кеш вече почти не ползвам. Имам и дебитна карта с минимална месечна такса, защото от кредитната няма как да захранвам картите на децата.
Та явно доста хора се плашат от думата кредит, без да са проучили в детайли даден продукт. А може и да не им е необходим, разбира се.

# 33
Такси не плащам, кеш също съм минимизирала и мразя. Но КК за момента не ми е нужна. С Револют се справям чудесно.

# 34
За мен лично КК си е форма на овърдрафт, при това безплатен. До еди кое си число погасявам от дебитната. Така примерно си платих мечтания диван, макар че бях пред заплата. Умишлено не държа голяма сума по сметка. И двете карти ги ползвам като портомоне. Освен това понякога пускат оферти за безлихвено разсрочване на покупки.
Точно, има толкова хора които държат да имат опция за овърдрафт, но се изказват твърдо против кредитните карти... Не е едно и също да имаш кредитна карта която използваш разумно и да се овъртолиш в кредити или да не можеш да си правиш сметката, поне не е задължително да е. Ясно е че банките разчитат точно на такива клиенти и явно има достатъчно от тях за да си струва услугата да е в такъв вид, но не са всички.
Не е нужно всеки да има, аз за себе си също съм преценила че няма да ми е от полза и съответно нямам КК. Но на всеки навиците, размерът и характерът на похарченото са различни, в някои случаи може да си е изгодно.
Прехвърлянето на суми пък точно на днешно време колко занимавка е? Аз и без това не държа в основната си картова сметка големи суми, а ги местя от спестовна или друга когато ми трябват да са там. Т.е. аз пак прехвърлям.

# 35
  • София
Ами то само битовите сметки(които хич не са ниски, особено зимно време) и храната за месеца да се прекара през КК и вече е натрупан немалък оборот, а има и много други разходи. Тук жени са ми казвали "ама той мъжът ми плаща сметките", не пречи да се платят онлайн с въпросната КК, апък помежду си да се оправите финансово. Самото прехвърляне, не е "постоянно", смятам, че веднъж месечно да се отдели една минутка е елементарно и неангажиращо, хората си губят времето с далеч по-безсмислени неща ежедневно. Пожелавам на всеки да е с толкова голям доход, че няколкостотин лева да са му адски незначителни и ненужни. Аз лично съм научена да ценя парите си и имам желание да съм финансово грамотна и да ги управлявам по най-оптималния начин.

Постът не е насочен конкретно към дамата по-горе, да не се приема лично, по-скоро представя и другата гледна точка за хора, които тепърва ще четат и ще се ограмотяват по темата с КК.

# 36
Излиза, че КК е по-изгодна и може би необходима за семейство. В нашето за момента имаме една, но може и да се промени това. Не се бях светнала за кешбек, честно. Може би защото моята банка няма. (Той този термин не е много точен, къде тук е кеш-ът?) Но по груби сметки 833 лв. на месец разходи, независимо какви, могат да се правят. За сам човек е по-трудно и може би наистина безсмислено.

Някой спомена около 500 лв. кешбек от коя банка обаче? Коя ще ми препоръчате, тъй като имам опция да задействам нещо. Имам една спяща сметка в ПИБ, ДСК, колкото и да ми се иска (преди години през сметка на свекърва ми, която тя почти не ползва перяха пари), има някои ползи и при нея и може би ни е вариант. Мисля също така и за ТБИ... Там може ли да се открие сметка на под 18г. и да има ел. банкиране?

Последен въпрос, някой ползва ли данъчното облекчение, ако правилно съм разбрала за такова, ако предимно плащаш безкасово? Как работи то?

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 15:15 от Mama2288

# 37
То не е само за онлайн а за безкасово, има на сайта на НАП обяснено и за него. Също е с лимит до каква сума на година, де.

# 38
Данъчното облекчение е за минимум 80% похарчени онлайн средства, от постъпилите. Аз не харча толкова.
Местенето и сега го правя, имам 4 сметки  в една банка, депозити, касичка, депозит в друга, Револют. Наистина за мен е допълнително време да следя и КК, а най-вече, за моите разходи не си струва занимавката. Тези няколкостотин лв. кешбек се получават за суми над 10000, не просто така. И за да се покрие таксата за обслужване. За семейства сигурно е изгодно. За мен не.

# 39
Да се включа и аз - дълги години имах КК от Уникредит, тъй като там ми е основната сметка. Но беше по някаква промоция, без годишна такса. По тази причина приемах факта, че няма кешбек. Но когато решиха, че трябва да плащам по 25 лв. на година (50% от таксата), се разделих с тях. Сега имам КК от ПИБ, одобриха ме, без да имам никаква сметка при тях. Моята е стандартна, с 0.5% кешбек, когато я сключвах при 7500 лв. оборот на година беше без такса, сега разбрах от темата, че вече е 10 000 лв. минималния оборот за освобождаване от такса. Кешбек се получава на 6 месеца, при минимален оборот за тези 6 месеца от 4000 лв. Има някакви ограничения за сумите, които могат да се получат като кешбек, но аз никога не съм изразходвала такива големи суми, обикновено съм малко над минимума. Но все пак - картата няма такса, има кешбек, има застраховка за пътуване в чужбина, а както беше казано - преди години не можеше да се резервират хотели, а и други плащания в чужбина без КК. Не агитирам никого, просто това са фактите - всеки решава дали да ползва кредитна или дебитна карта. Погасяването е веднъж месечно, винаги го правя в срок, така че досега лихви не съм плащала.

# 40
На ПИБ трябва да се следят праговете, че те много обичат да си ги вдигат без много шум.

# 41
lalence11, полезно и изчерпателно мнение с конкретика! Благодаря  много! Simple Smile За сега живея сама и не правя такива големи суми като разходи, но скоро няма да е така и се замислих дали няма да ми е полезно.
Иначе големите разходи  ги "минах- данъци, телевия, сметки, поръчки на неща по ремонта и се чудя дали ще мога да достигам  този минимум. Годината календарна ли е или от дата до дата?

# 42
Защото ако човек не може да спестява, значи нещо не е наред с доходите и разходите му. Под 30% спестявания за мен са флаг, че трябва да търся други доходи или да преразгледам разходи

И моето мнение е същото. Даже 30 са малко, за мен, но зависи от моментната ситуация все пак.

lalence11, много ти благодаря за подробностите! Flowers Hibiscus

Овърдрафт и въобще кредити не ползвам и затова не ми е нужна КК.

# 43
Егати. За пореден път се убеждавам, че съм от работещите бедни. И 1 лв не успявам да спестя откак имам деца. Добре че си приключих ипотеката.....

# 44
nteri, годината е съгласно датата на сключване на договора, не е календарна, мисля, че стартира от месеца след издаване на картата. При мен картата е издадена в края на декември, шестмесечните ми периоди са 20.01. - 20.07, 20.07-20.01. Предполагам, че това е и годината. Ако се издаде на 25.03, напр., би трябвало годината да е 20.04 - 20.03.
Само да допълня - този оборот е важен само за освобождаване от годишна такса поддръжка, ако не се достигне, мисля, че таксата е 45 лв., съизмерима с останалите банки.

Общи условия

Активация на акаунт