Кредитна карта, въпроси и отговори

• 4 903
  • 131
  •   1
Отговори
# 15
Ако някой не намира смисъл в притежаването на кредитна карта, не е нужно да си вади, нито пък да набива канчетата на тези, които искат да се възползват от предимствата на продукта.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 22:45 от Дидичка

# 16
Значи 10000 лв. годишно. Ами не е за мен тогава.

# 17
Имам кредитна карта заради блокирането на депозити по хотели. 2010 аха да не ме пуснат да спя в хотела, защото не приеха нито дебитна карта, нито пари в брой за депозит. Ония си искаха да блокират сума по КК.
Нямах такса за първата година, сега е 45 лв на година, но от кешбека вадя над 200лв и не ги страдам.
Никога не съм плащала лихва по КК, дори и да изляза на минус в деня на засичане на картата, до ден два правя погашението.
Реално ми е дебитна карта, защото харча мои пари, но с екстрите на кредитна .

# 18
  • София
Доста адекватно са обяснили тук преимуществата на КК и за мен е инструмент именно за хора с добра финансова култура и добра дисциплина. Основните плюсове:
1. Плащаш навсякъде/включително битови сметки/ с нея аналогично на това да го правиш с дебитната си карта, като единственият ти ангажимент е да си погасиш(превеждаш за секунди/внасяш) в срок задължението - така не се трупат лихви. Бонусът тук е кешбекът, който на годишна база може да не е никак малък. Разликата: Аз и ти сме изхарчили Х пари за 2024та, само че аз съм ги прекарала през КК и сега си връщам няколкостотин лева, а ти не.
2. При взимане на коли под наем в 90% от случаите ще потрябва КК.

Често ми се случва познати да се стряскат от думата "кредитна" и почти винаги е породено от незнанието и неразбирането на този инструмент. И все пак за лично спокойствие винаги остава вариантът, в който си надвнасяш от личните си пари по картата и си харчиш само тях, както са разяснили в предишни коментари. Така не "взимаш" нищо от банката и се възползваш от предимството на кешбека.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 02:46 от Mascotte7373

# 19
Абсолютно винаги си задавам въпросът, ако някой ми дава нещо безплатно (безплатен кредит, безплатно плащане, безплатен телефон), какво печели от всичко това. За КК аз също нямам двоумение дали лъжат нещо че е безплатно. това наистина е така, и аз проучвам за такава. Имам колега, който си прави сметките до стотинка и всяка година сменя банки кредитни карти, следи и взима винаги безплатни КК, върнаха му 300 или 400 лв. мин. година, сега е с нова. Затова и нямам съмнение, познавайки го, че е изгодно. НО - Бях в една банка, пред мен младо момиче, казваше че е назначена на изп. срок и ѝ трябва сметка. Служителката веднага ѝ предложи и КК. И ѝ обяснява как работи. И момичето: и ще харча пари, които още нямам?  - мислех че се шегува и иронизира, но подписа и беше много щастлива. Така че банката от някой е на 0-ла, но от други е на +. Така е и с "безплатните" кредити - учат те да свикваш с кредитите. Днес си на 0-ла лихва, ама следващият кредит няма да е. Имам и друг пример с КК - друг колега се предизвиква да плаща всичко с КК, дори неща, които не му трябват, само за да мине минимума, за да вземе кешбек-а. Все едно не са негови тия пари, трябва човек много точно да си прави сметката и да не се хвърля на нещо, само защото е изгодно. Като промоции в магазин - дай да го вземем щото е с 50 ст. по - евтино, и го мяташ в някой забравен шкаф. И това е целта. Да харчиш повече щото е изгодно. От страна на банката няма измама, измамата е в главите ни. По принцип банката печели % и от оборота минал през КК така че не е на абсолютна 0-ла и не чака само лихвата. Така е и с безплатните карти на EasyPAY напромер. Примерно плащаш на ПОС терминал - 3% взима банката собственик. Но заплаща някакъв % (не знам какъв) и на EasyPAY.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 05:55 от Seiko7075

# 20
Може ли някой да ми обясни защо имате кредитна карта?
От моя гледна точка:
Това е най-голямото набутване, което мога да си представя.
За хора с финансови проблеми/ниски доходи е един водовъртеж, от който няма измъкване, но потъването е почти гарантирано
За хора с добра финансова култура, стабилни доходи и налични средства е безсмислено.
Кешбек не е обяснение - толкова е нищожен, че по никакъв начин не компенсира таксите и "капаните".
Имам познат, който има много добри доходи, но има и "припада" по кредитната карта Wizz на ДСК, 'щото около два пъти пътувал с домашните (почти) без пари. Всичко плащал с нея и трупал нужните точки.
Да, ама при пътуванията вече цените на билетите са никакъв проблем, ако си достатъчно гъвкав и навреме планираш. Ще спестиш 100 евро на фона на 2000 похарчени в чужбина (примерно). В същото време е клиент на ДСК и плаща безумни такси за всичко. Няма никакъв смисъл.
А и Уиз... и само Уиз ... а, нЕма нужда.
Това обаче, са мои разсъждения, за мен е глупост, НО! не е задължително да се приемат и да са верни в общия случай.
Така че много бих искала да разбера - защо имате кредитна карта? Защо харчите чужди (на банката) пари?

За мен лично има 3 причини:

1. По-лесна резервация на неща под наем - автомобили, апартаменти, веднъж дори лодка. Възможността на кредитните карти да блокират предварително сума, без да я взимат, дава гаранции на даващите неща под наем. Доста често, особено при наем на кола, задължително трябва кредитна карта.

2. Високият клас карта дава някои предимства - за мен е важен най-вече дългият гратисен период (до 60 дни имам по ЦКБ) - няма друг продукт, който да ти дава безлихвен заем за 60 дни - трябва и дисциплина, разбира се, опасно е това Wink ; също приоритетно обслужване при оспорване на транзакции, застраховки от всякакъв вид и други - достъп до салони на летища.

3. Другата ми карта е ФиБанк - Емаг - ползва се само за пазаруване в емаг, струва 5 лв/месец, но дава безлихвено разсрочване на всичко до 12 месеца и точкова програма, с която се възвръщат до 10% от стойността на покупките. За миналата година имам 547 спечелени точки, обменени за продукти на стойност 547 лв.

# 21
Тези 300 лв. кешбек за какви разходи са получени, Сейко?

# 22

Нямам представа. Но беше нещо от рода 1% от похарчената сума ако е минал примерно похарчени над 10 000 - 15000 лв. през нея за 12 месеца. Ако не ги е похарчил не ги взима. Може да си го сметнеш по обратен ред - примерно 30 000 лв. Имаше някакъв максимум примерно 500 лв. Аз предпочитам да си ги държа на депозит в TBI нa 3% Simple Smile. Нямам чак и такива годишни разходи, особено през карта. И да се чудя какви още глупости да си докупя до 15000 лв. няма смисъл. Като в "Милионите на Брустър".

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 10:19 от Seiko7075

# 23
Аз получих първата си кредитна карта като ,,бонус'' към ипотечния ми кредит. Не я исках, ама ме заплашиха, че ако не я взема ще ми вдигнат лихвата по ипотечния кредит , а картата нямала такса. Та, тази карта си седеше в едно шкафче докато изтече (срока на пластиката). Като получих нова пак я прибрах, но в един момент започнаха да не ми стигат парите, все исках 20-50 лв от някой до заплата. И започнах да плащам с кредитната, вместо да търся. Сега плащам всичко от кредитната и на заплата погасявам, преди да дойде периода с лихва. Така просто имам спокойствие, че имам една заплата на разположение ако изникне нещо спешно. Сега получих втора кредитна карта - купих си стока на изплащане и се оказа, че това врътката на безлихвеното изплащане. За декември имаше някакъв кешбек, а аз само преместих едни 700лв от едната кредитна в другата за 3 дни и ги върнах обратно. Имах 60лв кешбек, което си ми е една вноска от купената стока. Но по принцип на основната ми кредитна карта нямам кешбек (май), имам 20лв годишна такса, която ми сложиха след като махнах ипотеката.

# 24
Благодаря на всички!
Идеята ми не беше да бъда убедена "за" или "против", моето мнение по въпроса дали АЗ да имам е категорично.
Но разбрах гледната точка на тези, които имат кредитни карти.
Тези, които се обосноваха, явно имат необходимата висока финансова култура и дисциплина, която не им позволява да "се хлъзнат" да харчат пари, които нямат. 
Имам и много обратни примери около мен, които "ще му мислят после". Явно банките печелят от тях.
Всеки преценява за себе си

# 25
  • Sofia
... аз съм попадала в ситуации, в които е било задължително да имам КК - в рент а кар компании са ми блокирали сума, в хотел също за депозит, който се освобождава няколко часа след напускането.
Вече са много малко бизнесите, които изискват непременно да разполагаш с кредитна карта в примерите по-горе. Пътувам доста из чужбина и всички депозити за хотели + rent-a-car си ги правя с дебитна безпроблемно. От поне 5 г. насам не съм срещала никакви трудности в това отношение.

Ох, заинтригувахте ме с тая кредитна сега... Simple Smile Големи сте подстрекатели! Боравя с щателно изпипан бюджет и правя големи покупки с карта на годишна база, та явно продуктът е като за мен.
Обаче, всичките ми сметки са в UniCredit и към момента не искам да ги закривам. Ако си разкрия сметка с кредитна карта в друга банка, колко често ще трябва да прехвърлям пари от сметката си в UniCredit към тази с кредитната, за да погася "дълга"? Всеки месец, предполагам? И въобще, това удачен вариант е, като за моя случай? Simple Smile

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 12:14 от Не се сърди, човече

# 26
Аз пък не намирам смисъла, на rent car да искат кредитна, а не дебитна карта. Ако имам в дебитната карта 10 000 лв. и искат да ми блокират 5000 - да ги блокират, после ще ги рефунднат. Така или иначе правят същото и с кредитната карта. Каква е разликата между наличен дебит 10000 лв. и лимит на кредитна 10000 лв.? Сега като плащам с Mастеркарт дебитна ми дава блокирана сума и след 1-2 дена си ги взема окончателно. Сигурно има някаква банкова подробност но аз не съм и много в час с това.

# 27
  • Sofia
Аз пък не намирам смисъла, на rent car да искат кредитна, а не дебитна карта. Ако имам в дебитната карта 10 000 лв. и искат да ми блокират 5000 - да ги блокират, после ще ги рефунднат.

Те не я refund-ват (което би идвало със съответната такса, защото се води входящ валутен превод), а просто "освобождават" блокираната сума. Т.е. няма допълнителни такси за теб.

Относно другото – зависи, на някои места (особено в САЩ) все още предпочитат кредитна карта, но според моя скорошен опит – като не разполагаш с такава, приемат и дебитна. Няма драма.
Ти може да не намираш смисъл, но точно за rent-a-car в Щатите масово изискват кредитни карти.

# 28
1% ми е Cashbacka,  винаги където мога плащам с тази карта, периодично си прехвърлям пари от разплащателната сметка към кредитната карта. През нея харча минимум 1000лв на месец - храна, сметки през сайтовете на операторите + всички резервации за почивки

# 29
Относно другото – зависи, на някои места (особено в САЩ) все още предпочитат кредитна карта, но според моя скорошен опит – като не разполагаш с такава, приемат и дебитна. Няма драма.
Ти може да не намираш смисъл, но точно за rent-a-car в Щатите масово изискват кредитни карти.
Е явно няма и да го разбера Simple Smile. Няма значение, така или иначе никога няма да взимам rent car.

1% ми е Cashbacka,  винаги където мога плащам с тази карта, периодично си прехвърлям пари от разплащателната сметка към кредитната карта. През нея харча минимум 1000лв на месец - храна, сметки през сайтовете на операторите + всички резервации за почивки

А има ли минимална изхарчена, годишна сума, която трябва да прескочиш за да вземеш cashback?

Общи условия

Активация на акаунт