Инвестиционни застраховки

• 1 085
  • 15
  •   1
Отговори
  • София
Търся вариант да спестявам за децата, а детският спестовен влог ми се вижда много дебелашка опция. Не съм икономист, имам някаква прилична обща финансова култура. Търся отзиви за инвестиционните застраховки MetLife на Болерон. Хареса ми нормалната цена на застрахователната услуга, има избор на фонд по отношение на консервативност/риск (е, не може да ги разпределиш като в Евробъдеще по проценти, но все пак); хареса ми добрата дигитализация, опростените и чисти условия. В България са от 99 година, трябва да има хора, чийто полици са приключили и имат опит.
Споделете, моля! 🪷

# 1
С тези точно нямам, но с други:
- лошо управлявани
- скъпи
- с фиксиран падеж.
Последното е много коварно, защото ако борсите са в срив точно на падежа не можеш да изчакаш да се възстановят, а духаш супата.

По-добре инвестиция в някой ЕТФ.

# 2
  • София
Тази не е с фиксиран падеж. Отворен край е. Само до 6тата година има такси, ако искаш да си дръпнеш спестеното. Това не ме притеснява, идеята е да се събира за следване. От 6тата година насетне - отворена до 80тата ти годишнина. Колкото до управлението - едва ли аз бих се справила по-добре сама, ако тръгна да си пазарувам на борсата... В най-добрия случай ще ми отнеме време, за да се ориентирам, а аз го нямам.

# 3
Интересно, ако от 99 години са в България, защо аз не съм ги чувала. Е, по-малко години съм в България от това число 99 Simple Smile, но все щях да ги чуя. Нямам и никакви познати, които да са ги ползвали, което само по себе си е показателно. Предполагам, че сега излизат на българския пазар, а ако са били, очевидно не са направили фурор и не са предизвикали интерес. В описанието "За нас" пише, че са софтуерна компания, такива нямат 99-годишен опит в никоя държава, не и на планетата Земя.

Аз не бих разчитала на печалби от подобни схеми, и ето защо:
Когато ползваш застрахователна компания, те наблягат на застрахователния елемент - и това е абсолютно разумно и очаквано. Тоест, не толкова печелиш от инвестициите си, колкото правиш разходи за застраховка.
Ако наистина искаш да застраховаш живота на теб и съпруга ти, това е съвсем друга тема. Застраховайте си се, давайте си сумите, които са ви поносими, нищо лошо няма. Но такива компании просто не са насочени към инвеститорски печалби. Аз имам икономическо образование, това е моят опит, вярно не с Болерон, както написах - не ги бях чувала, но с други фирми. Приела съм го и разделям нещата: застрахователи - за застраховки, инвестициите са друга бира.

# 4
Застраховките са за покриване на рискове, не за спестяване.
Категорично не от мен, обяснили са вече защо. В дългосрочен план винаги нещо прецаква плановете, някоя криза, срив в световен мащаб и накрая получаваш едно голямо нищо. Ядох я тази попара.

# 5
Мислили ли сте за инвестиционно злато?

# 6
Инвестиционните застраховки имат някои други предимства, но те са нишови, само за определени хора. Например парите не са секвестируеми, а също така при смърт може сумата да се прехвърли без данък на кое да е лице (на любовницата например). Това не става с наследството.
Но негативите са, че комисионата за покупка е много висока, таксата за управление също е много висока и на всичко отгоре се управляват лошо - при спад спадат бързо и много, при пик се качват слабо и бавно. Това за тези, с които имам опит. И най-лошото е ако имат фиксиран падеж. Да се инвестира в ЕТФ, следящ S&P  е много по-евтино и по-изгодно според мен.

# 7
  • София
Четвърта година съм, не мога да говоря за доходност, но мои познати имат и са доволни ( цялото семейство има).
Не съм коментирала с тях, не са ми толкова близки, в общ разговор е ставало на въпрос.

Таксите са високи, както ЧС е казала, трябва особено търпение и да не ти е основна надежда за слънчеви старини.

За мен е добър продукт за слабо запознати хора, рискът е относително премерен и като бонус - имаш лична застраховка.

# 8
Точно тия ми ги рекламираха преди няколко години, преди Ковид. Според мен не си заслужават. Не помня точните числа, но доходността им от справките за 5 години назад беше значително по-ниска от рекламираната прогнозна, като разбира се имаше дребен текст, че не е гарантираната.

Също така като проверих фондовете в които те реинвестират и тяхната доходност беше почти двойно по-висока от това, което получаваш като клиент. Та ако инвестираш директно получаваш хем по-висока доходност, хем повече гъвкавост. Който не разбира и не му се занимава може да инвестира в S&P 500, Nasdaq и подобни индекси, които имат много добра доходност и сигурност в дългосрочен план. Единствено трябва да се подбере посредника и при по-висока сума да се прочете как се декларират данъците пред НАП.
Interactive Brokers са добър и много популярен посредник.

От стандартни застраховки не съм се интересувал, та не знам ако на застраховката се гледа като на водещия елемент дали си заслужават повече, но се съмнявам.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 14:42 от bboiko

# 9
  • София
Uncommon, имах предвид 1999 година - тогава са стъпили в България, т. е. от 25 години са тук. И ми е ясно, че едва ли са най-доброто инвестиционно решение по принцип.
Инвестиционно злато съм мислила, да. Не ми е много удобно, защото аз нямам някаква голяма спестена сума, която да изхарча. Но имам доходи, от които (ако не си отпускам въображението 😜 ), спокойно мога да отделям всеки месец по някакви 300 лева например. Някак не си представям всеки месец злато за 300 лв. После то има и такси за съхранение... Щото вкъщи не е опция.
От тези борсови индекси нищо не отбирам.

# 10
Не е нужно да разбираш. Просто се регистрираш при посредник, избираш някой от известните индекси и всеки месец вкарваш пари. Същото е както и при златото. Ти ако мислиш да купуваш физическо злато и да го държиш у дома, просто не става на практика. Там също се инвестира в индекс, които следи цената на златото. Има за всякакви ресурси, но реално трудно се диверсифицира.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 21:21 от bboiko

# 11
Имам инвестиционна застраховка Живот към Метлайф, но я разглеждам именно като застраховка Живот с каквато цел и е направена. Ако целта ви е да имате застрахователна защита , си направете застраховка, ако искате чиста инвестиция, инвестирайте в акции, както са ви посъветвали. Иначе, се надявам да си доживея края на застраховката и от позицията на времето да кажа дали си е заслужавало и като инвестиция😀

# 12
  • Out of the Mix
За мен е не.

ETF - и и S&P500.

С посредници не бих се занимавал.

Нискорисков фонд няма смисъл. Дръж ги в банката тогава.

Бих вложил по две еднократни суми в балансиран и високорисков портфейл, примерно S&P500 и BlackRock, или нещо такова за дълъг период, поне 20+ години, дори 30, без да ги пипам, без всеки ден да гледам и да се "вайкам".
Смисълът е да е дългосрочно.
Да имаш и гъвкавост да продаваш, излизаш бързо, ако искаш, да добавяш нови суми.

Преди години имаше добри застраховки, сега няма.

Допреди 10-15 г. дори по класическите спестовни техническата лихва, заложена вътре в премията беше висока и в съчетание с доходността от резервите не беше зле. Сега няма смисъл и не си струва.

Но, както и ЧС каза, ако се търсят покрития + други екстри, добре, но да се разчита на адекватна доходност, по-скоро не.

Ако пък никак не му се занимава на човек, и просто иска месечно да му отиват някъде едни пари, фондове колкото щеш от ранга на Амунди и тем подобни.

Има и чисти инвестиционни застраховки, избираш един или два фонда и това е, но резултатът няма да е толкова добър, ако директно вложиш, без посредника застраховател.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 09:50 от Revoker

# 13
  • София
Попрочетох някои неща, определено е непозната за мен материя. Като оставим настрана пазарни процеси и тънкости, това ми стои ми като наливане на средства в джоба на най-богатите.
А тези ЕТФ могат ли да се търгуват на името на непълнолетен?

# 14
  • София
Добре, пообразовах се малко по темата. Благодаря за мненията на всички! 🌸
От това, което разбрах, Xetra е най-ликвидната борса, но ти взима 3 евро на сделка (2 такса +1). От друга страна Tradegate е почти без такса, но ако решиш да продадеш, може да се случи да чакаш с дни. Много време ще ми отнеме да се ориентирам в т нар "скрити спредове" - кой знае колко такси ще изникват в процеса на откриване на сметка (в Унгария примерно) , превалутиране и подобни.
Някоя добра душа да сподели откритията си, за да не изгубвам още 2-3-5 дни в четене? 🙃

Общи условия

Активация на акаунт