Кредитна карта, въпроси и отговори

• 4 893
  • 131
  •   1
Отговори
# 75
При овърдрафт мисля, че няма гратисен период, лихвата започва да се начислява веднага.
Различните банки имат различни условия, аз например в ДСК нямам минимум, който трябва да изхарча, за да получа кешбек. Но пък и максимумът на кешбека е доста по-нисък от коментираните в темата - 200 лв.

# 76
  • София
https://www.postbank.bg/Individualni-klienti/Karti/Credit-Cards/ … ost-Moite-nagradi
Това е програмата за бонуси на Пощенска банка.
Аз съм доволна, без годишна такса съм, периодично получавам по 200 л. във виритуална карта от бонусите. Плащам абсолютно всичко с нея, по-удобно ми е. Иначе портмонета, едри, дребни, стотинки - не ми се занимава.
Не, че се хваля, но по-горе потребителка даде идея да споделяме условия на банките, към които имаме кредитни карти.
Не убеждавам никого - всеки да си управлява дебита и кредита както намери за добре. Сега има избор на всичко. Не сме като по соца - само със спестовните книжки на ДСК.

# 77
  • на последния етаж
А за лимитите какво ще кажете? Ще преиздавам моята и се чудя има ли смисъл от карта с по-голям лимит? Имам финансова дисциплина и не се е случвало досега да имам забавяне, но знае ли човек.

# 78
  • Down south
Винаги е добре да имаш по-голям лимит.
За всеки случай.

Относно темата - ползвам само кредитни карти, ползвайки чуждите (на банката) пари ми носят доста плюсове.
И да, cash back, точките при покупки на билети, застраховки при наемане на автомобили и т.н. не са никак за подценяване.
Често при отваряне на нова карта,  банките отпускат безлихвени периоди от 14-16 месеца.
При отваряне на кредитна карта в магазини и до 24 месеца.
Не виждам, защо да плащам за холно обзавеждане например, сума от 5К накуп, като мога да разделя сумата в 24 месеца и да не я усетя.

Мисля, че ще мине още малко време, докато в България кредитните карти станат удобна практика.
Четейки темите, виждам че вече е въведена нещо, като кредитна история?

# 79
А за лимитите какво ще кажете? Ще преиздавам моята и се чудя има ли смисъл от карта с по-голям лимит? Имам финансова дисциплина и не се е случвало досега да имам забавяне, но знае ли човек.

Зависи много от разходите, които правите. Високия лимит никога не е излишен.
Лимита на картата може да го смените по всяко време, не само, когато преиздавате картата.
По-скоро разгледайте различните видове КК  и привилегиите/отстъпките, които предлагат - стандартна, златна, премиум и т.н.

# 80
Аз нямам, но скоро ще си изкарвам. Това, което за мен звучи най - удобно (моя приятелка го прави) е като отидеш на почивка вместо да се чудиш колко пари да взимаш с теб и да смяташ и пресмяташ непредвидени разходи, да си вземеш кредитната карта, да си плащаш и като се прибереш просто си вкараш парите, които си похарчил. Аз пътувам по няколко пъти в годината и после път ми се наложи да плащам за медицински разходи около 1000 лева, а дебитната карта не я бях пуснала за разходи в чужбина и ситуацията беше малко неприятна. С кредитната карта това няма да го има, отивам, харча, после си ги внасям.

# 81
След доста четене тук и след това проучване, реших да си извадя кредитна карта само и единствено заради кешбека.😁 Искам да благодаря  на всички, които отделиха  от времето си, за да напишат предимствата. До сега не знаех, че съществува такъв  банков  продукт.
От всички банки, които проучих и условията,  които имат, най-подходящи за мен  и за моя начин на живот се оказа  ДСК Galaxy. Няма такса, ако се направят 24 транзакции годишно с картата, има кешбек 1%, до 200 лв годишно, като на мен това ми е достатъчно.
Кешбека се начислява в края на всяка календарна година, независимо кога е издадена картата.
Ще я зареждам през ТБИ с банков превод ( безплатно). За сега съм доволна. В дск директ можеш да си следиш транзакциите и похарчената сума до момента.
 Имам въпрос, някой знае ли къде може да се види натрупания кешбек до момента? Момичето в офиса ми каза, че имало такава опция, но аз поне не я откривам.

# 82
Секция "Карти" - "Бонус програми".

# 83
Видях го това, но нищо не ми излиза там. Изписва ми, че нямам активни кампании за лоялност. 
Преди 2 дена я взех, направих 2 транзакции с нея. На информация, съответната сума е блокирана, а не е отишла още в усвоен кредит, да не е заради това? Simple Smile

# 84
Да, след като се осчетоводят транзакциите, в някакъв момент ще се появи.

# 85
  • гр.Пловдив
След доста четене тук и след това проучване, реших да си извадя кредитна карта само и единствено заради кешбека.😁 Искам да благодаря  на всички, които отделиха  от времето си, за да напишат предимствата. До сега не знаех, че съществува такъв  банков  продукт.
От всички банки, които проучих и условията,  които имат, най-подходящи за мен  и за моя начин на живот се оказа  ДСК Galaxy. Няма такса, ако се направят 24 транзакции годишно с картата, има кешбек 1%, до 200 лв годишно, като на мен това ми е достатъчно.
Кешбека се начислява в края на всяка календарна година, независимо кога е издадена картата.
Ще я зареждам през ТБИ с банков превод ( безплатно). За сега съм доволна. В дск директ можеш да си следиш транзакциите и похарчената сума до момента.
 Имам въпрос, някой знае ли къде може да се види натрупания кешбек до момента? Момичето в офиса ми каза, че имало такава опция, но аз поне не я откривам.

Пластиката с мечка ли е ?

# 86
Не, с море и сърфист. Joy
>
Ето линк към картата и условията.

# 87
Здравейте,

Изтеглих ипотека и ми направиха кредитна карта в ОББ. Като казаха че една година е без такса. Има уж кешбек с някакви бонус точки. Някой да има подобна карта да може да сподели?
 А и изниква въпрос какво да я правя след една година, да затворя ли?

# 88

Аз и назад писах, че при условие че имате ТБИ и ползвате Касичка с 1% лихва в TBI и реално си е същото. Да, вървите с месец назад, но ако харчите примерно 1200 лв. на месец и ви стои в касичката и си прехвърляте в НЕОН-а , не е ли едно и също? Не го разбирам. Дали ще прехвърлям после да погасявам от ТБИ в Кредитната на ДСК ... И на двете места си тече 1% лихва върху 1200 лв. Само че, разликата е да ги имаш тези 1200 лв., един месец предварително в касичката. Тук вече говорим и за предвидими разходи и хора с финансова дисциплина, без драми в живота от типа "изникна ми неочакван разход". Е колко неочакван разход ти покрива 3-5 хил. лв. лимит една кредитна карта? Предпочитам да си ги имам в наличност и то в пъти повече.
Пример - харчите през кредитната 1200 лв./мес. Кешбек - 1 лв. при 1%/год . Имате в Касичката на НЕОН-а 2400 лв. прехвърляте от нея 1200 лв. в дебитната НЕОН, харчите си ги, но в Касичката остават 1200 лв., които се олихвяват пак на 1%/год. (1 лв.), без излишни сметки, главоболия. Да не говорим, че лихвата в Касичка се изплаща всеки месец, и се натрупва тип "сложна лихва" Simple Smile и ако оставите левчето от предишния месец, започва да тече лихвата върху него от следващия ден на новия месец малко смешно с левчето, но е добър пример. Още повече, че от дебитната може да си теглите кеш от банкомат, без излишни такси, докато от кредитната не може. Най-важното без излишните покупки, с които ни принуждават да харчим повече щото ще вземем по - голям кеш-бек. Това си е психология на търговията, изгодност. Много хора чувам около мен как едва ли не е голямата далавера да пазаруваш с кредитна, щото левчето нали на месец да го хванеш. Четох скоро в един финансов форум за някакъв имал 3 или 4 кредитни карти, с кешбеци и като ги закрил, се "видял в пари най-накрая". Ако целта Ви е само и единствено кешбек-а както казвате, не виждам смисъл, още повече при условие, че имате TBI карта и приложение. Разликата в случая е, че с Кредитната те стимулират да ХАРЧИШ за да спечелиш допълнителни пари (кешбек-а), а с Касичката на ТБИ е да СПЕСТЯВАШ за да спечелиш допълнително пари (лихвата върху наличната сума). Поне за мен, има огромна разлика. Не отричам предимствата на кредитните карти, имат различни други привилегии, но вие сама написахте - основно заради кеш-бек-а, но като видях, че имате и ТБИ ... написах поста.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 05:51 от Seiko7075

# 89
Здравейте,

Изтеглих ипотека и ми направиха кредитна карта в ОББ. Като казаха че една година е без такса. Има уж кешбек с някакви бонус точки. Някой да има подобна карта да може да сподели?
 А и изниква въпрос какво да я правя след една година, да затворя ли?
Това, че я имаш, не означава, че трябва да я ползваш. Държиш я една година и я връщаш.
Имам колеги, на които също бяха издадени КК при същите условия заради намален лихвен процент при теглене на кредит.
Тези, които не ги активираха ги върнаха.
Тези, които ги активираха, не могат да ги закрият, отлагат до безкрай, защото “точно сега не е момента” и не могат да се лишат от лични средства, за да възстановят парите в тях.

Общи условия

Активация на акаунт