Кредитна карта, въпроси и отговори

• 4 905
  • 131
  •   1
Отговори
# 90
Seiko7075, уважавам това, че си доста активен в този подфорум и си поднесъл  наготово полезна информация на потребителите тук, но не мога да разбера в тази тема защо през 1 пост репликираш обяснявайки едно и също с различни думи.
Както написах изчетох голям обем информация преди да взема това решение, не само тук във форума, но и в сайтовете на банките. Имам се за финансово грамотен човек,  а и доста финансово дисциплиниран. Темата тук я изчетох 2 пъти  и очевидно не успяваш разбереш как точно действа този финансов инструмент или поне не искаш да разбереш. Няколко  пъти съфорумци са го обяснили.
Трудно някой ще ме накара да харча пари, които не съм запланувала, както написах имам финансова дисциплина.
Разликата е с касичката на ТБИ е, че получаваш 1% лихва на ПОХАРЧЕНИТЕ пари, т.е разходи, които така или иначе ще се случат, няма как това да ме стимулира да похарча повече.  Написах, че ще ползвам картата основно заради кешбека,  като имах предвид не, че ще харча на поразия, за да спестя 1%, а че нямам нужда от пари на кредит ( имам доста прилична сума спестени пари за възрастта си) и че не се вълнувам от точковите  програми ( обмяна за wizzair или сума за гориво, емаг и т.н.). Затова и подчертах, че е спрямо моя начин на живот.
Давам пример. Вчера съм платила телефоните ( моя и на майка ми) 60 лв. Така или иначе щях да ги платя тези 60 лв, нямаше да ги държа в касичката, за да се олихвяват, но ще в края на годината ще взема 0.60 ст. обратно за тях.
Друг пример- предстои ни дообзавеждане на апартамента- така или иначе ще купим ламинат, който струва 1000 лв, като платя с картата,  ще ми се върнат 10 лв. Но няма да го купя заради кешбека, а защото наистина ми трябва и е било  плануват разход. Тези  пари така или иначе няма да останат в касичката, а ще са похарчени. Не знам как по-ясно да го обясня.
Вчера например си купих рогче-2.10, платих с карта и ще има кешбек, ама нали не си купих рогче, заради него, а защото ми се прияде.  Simple Smile
Спестените ми пари си стоят в касичката да се олихвяват  на 1%, но разходите си вървят. Дори другия плюс е, че ще стоят 1 месец повече в касичката и хем ще взема кешбек за похарчените пари на банката, хем за това, че моито си стоят в касичката.  На падеж  възвръщам похарчената сума само с един клик ( пиша си Ибайна  на сметката на кредитната карта) и нареждам плащане от тби към сметката ми дск. И няма НИКАКВА ЛИХВА, а само връщам похарчената сума до момента.  Не разбирам каква чак толкова гимнастика е като става за секунди, още повече, ако си го запазиш като шаблон. Grinning
Казах това е моя избор, не съм казала да си извадиш.Joy Затова написах предимствата за мен.
Избрах ДСК, защото ремонта ще се случва поетапно, а и вече сме направили големите разходи ( баня и кухня) и не искам да се ангажирам с разни големи суми за достигане, както е на ПИБ.
24 транзакции годишно са по 2 транзакции месечно, като платя сметката за телефона и тока и са готови.  А 200 лв на година са си добра сума за дошла ей така, без много пресмятане на годишен и шестмесечен  оборот.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 10:30 от nteri

# 91
Така обяснено най-накрая го разбрах. Струва си!

# 92
Така обяснено най-накрая го разбрах. Струва си!

Разгеле 😊 😜 🥳 И аз се изкефих за теб!

# 93

Разгеле 😊 😜 🥳 И аз се изкефих за теб!

Старите хора, имат нужда от повече обяснения. НО това е все пак частния случай на nteri , като заговори за стотинките, които печели от всяко плащане, разбрах че е моят човек и ще се справи. Но има хора, на които не им пука, че ще си погасят картата на каса, с някаква такса, или от банкиране, платено от друга банка, изпуснат срокове, стремят се да пазаруват дори и ненужни неща само и само да се целят в кешбек-а. В случая, на nteri ще е изгодно за кешбека.

# 94
Здравейте,

Изтеглих ипотека и ми направиха кредитна карта в ОББ. Като казаха че една година е без такса. Има уж кешбек с някакви бонус точки. Някой да има подобна карта да може да сподели?
 А и изниква въпрос какво да я правя след една година, да затворя ли?
Това, че я имаш, не означава, че трябва да я ползваш. Държиш я една година и я връщаш.
Имам колеги, на които също бяха издадени КК при същите условия заради намален лихвен процент при теглене на кредит.
Тези, които не ги активираха ги върнаха.
Тези, които ги активираха, не могат да ги закрият, отлагат до безкрай, защото “точно сега не е момента” и не могат да се лишат от лични средства, за да възстановят парите в тях.

Аз бих я ползвал ако наистина има кешбек, обаче уж мина транзакция, а никакви точки в приложението не виждам. И се чудя дали трябва да влизам в този кредитен лимит от 2 хиляди лева за да се осчетоводява правилно.
А и как така не може да се закрие, просто се възстоновяват парите до 2х лева и това е.

# 95
За приложението Uwin на ОББ ли говорите? Аз прочетох за него едва наскоро в едни консултантски анализи. Не съм го прегледала твърде обстойно, но според мен просто има намаления за определени магазини/фирми. Ако ми пасват, ще ги ползвам, но някои са подигравка, 2% на Колев и Колев. На обувки за 60 лв., това прави... Office 1, на принтирането, което използвам 7% е... Хиполенд също 7% и т.н. Не е кешбек, нито в ОББ ми го рекламират/препоръчват. Ще се замисля и аз дали да не сменя КК.

Наскоро гледах оферти за ипотека на ОББ и не пишеше нищо за КК, т.е. аз го разбирам като да няма такова условие.

# 96
…А и как така не може да се закрие, просто се възстоновяват парите до 2х лева и това е.
Има известна разлика между “не могат” и “не може”.

# 97
КК към ипотечен/потребителски заем е опция. Там идеята е, че ако закъснееш с вноската за да не те изкарат в просрочие ще си изтеглят вноската от КК (докато има пари в нея) и така започват да текат 45 дни гратисен период, в който да платиш вноската по кредита през КК . За Банката далаверата е, че кредитът не се води просрочен и няма нужда да заделя резерви за него.

# 98
Слагам и тук, ПИБ отново променят праговете за кешбек:

Отказвам се от картата в ПИБ и ще си ползвам уиз картата. Тъкмо занулих кредитите към Уиз и ще трупам за следваща почивка.

# 99
Закрих  и аз моята КК към  ПИБ, те и без това и с други такси се оляха и тотално ме отказаха от нея.
Пуснах заявка за КК към ДСК, но ме викат в офис да подписвам, такива ли са по принцип и за всичко ли ще ме викат. Мразя офиси, имам два електронни подписа и потвърдена самоличност онлайн, не виждам за какво да ходя в офис.

# 100
Аз направо отидох в офис на ДСК, защото имах и доста въпроси, на които едно много компетентно момиче отговори изчерпателно. Около 15-20 минути отне самото вадене, защото имаше доста неща и декларации за разписване.
Иначе продължавам са съм доволна, вече съм натрупала 4 лв кешбек.Joy Всичко можеш да си следиш през дскдирект- транзакциите и кешбека. Сега на 20ти ми предстои за първи път да "погася" задължението през ТБИ, ще пиша после дали всичко е било ок.

# 101
По въпросът за кешбек, след като специално ги питах в ЦКБ защо нямам, а уж ми е много специална картата за много специални клиенти, ми обясниха, че кешбек нямат, но ми дадоха цяла книжка с обекти, в които ползвам отстъпки и то не лоши на първо четене при пазаруване. В Уникредит същото - кешбек (за мен поне) нямали, но и те ми дадоха списък с обекти с отстъпка. В на ЦКБ книжката има някои много интересни - по 10-20-30 дори % за почивки в определени обекти - хотели, ресторанти, някои бижута. З гуми цели 35%, това чак ми е нереалистично, хем един комплкет гуми са 1000+ лв...

# 102
Уникредит не предлагат кешбек по картите си. Не помня някога да са имали. Иначе редовно ги питам, когато се случи са ида в офис, но уви.

# 103
  • Sofia
На мен постоянно ми превеждат, но някакви много дребни суми – макс до 20 лв. Simple Smile

От пазаруване на храна за вкъщи или посещение на ресторанти в определени дни.

# 104
Това не е от конкретна банка, а е от Мастъркард. Трябва регистрация в сайта им и при плащане с картата във вторник връщат 10 % от храна и ресторанти.

Общи условия

Активация на акаунт