Отговори
# 45

Много благодаря, търсех ориентир някакъв просто.

metome, аз така или иначе съм подала иск, но сега изведнъж реши, че иска да се споразумяваме и няма никакви други претенции. Знам и какъв е минималният размер, но не искам да му се размине само с толкова.

# 46
  • Буркина Фасо
мисля, че посочената сума не е за ориентир.

# 47
  • София
Имай предвид, че ако подпишете споразумение, той плаща издръжка от датата на подписване.
Аз затова не подписвам, тъй като гоня година назад.

# 48
Имай предвид, че ако подпишете споразумение, той плаща издръжка от датата на подписване.
Аз затова не подписвам, тъй като гоня година назад.

Ето това беше важна подробност, която щях да пропусна, а и адвокатът не ми я каза в разговор за 1мин по телефона.
Оставам си на варианта без споразумение тогава. Да определя съда колко ще бъде.

# 49
  • Далечният изток
А вие въобще искате ли издръжка за 1 година назад?

И за 1 година назад може да се споразумеете принципно.

# 50
  • София
По исков ред ще трябва децата да се срещат със Закрила на детето, това е доста травмиращо преживяване, не искате ли да им го спестите? Щом е склонен да се споразумява тоя баща си струва да се опита, според мен.

# 51
  • над кукувичето гнездо
В споразумението може да включите клауза, че издръжката се дължи от датата на фактическата раздяла.
Може да ви се струва голяма сумата със задна дата, но по мое мнение не си заслужава нервите и времето, което ще изгубите в дела.
По-добре си договорете помежду си изгодна издръжка занапред, отколкото да рискувате с времето в съда да излезе с някой номер и да ви отсъдят минималната. Не се знае съдът какво ще отсъди. Може да е повече, но може и да е по-малко. Освен това след година може да заведете дело за актуализиране на издръжката.
Играйте с малко по-голяма сума, 600 лв примерно, за да имате една идея място за пазарлъци и да сте сигурна, че ще вземете 500. Не са малко, но не са и много.
Отделно може да имате клауза за извънкласни занимания, здравни разходи, за облекло на децата и пр., в които да се споразумеят отделни суми за тези пера. Може да са и с различна периодичност, а не месечно.
Опечете си питката добре, миналото е минало, направете си го занапред да е добре.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 08:22 от hala_penka

# 52
Много благодаря за съветите. Ще обсъдя всичко с адвоката относно споразумението ако все пак стигнем до там.

Бояна, среща със служител от Закрила на детето вече имахме, тъй като в иска сме посочили да влязат в сила привременни мерки.
Проблем нямаше там, жената беше мила и приятна.

hala_penka, тази клауза е включена и в иска, да дължи издръжка от датата на фактическата раздяла. При споразумението обаче, той може да откаже да я плати.  Дотук е минал месец и половина, но докато се споразумеем ще станат повече.

# 53
  • над кукувичето гнездо
По мое мнение, не си заслужава да си тровите нервите за сума, която вероятно ще дадете на адвокат, ако нещата се проточат с иска.
Опечете си питката със споразумението. Не показвайте, че бързате. Бъдете ясна, че това е крайният вариант.

# 54
Здравейте мили хора по съдба... като самотен родител имам нужда от вашите препоръки за адвокат в София, ще се наложи да водя дело за издръжка. Бащата на детето не дава никакви пари, бебето е на три месеца и половина, но нито сме живели заедно, нито помага с някакви грижи откакто се роди. Вижда я за час- два веднъж в месеца, максимум два пъти и в тези моменти дори не се радва на детето, а всячески се конфронтира с мен. Няколко пъти обещава да дава пари, само и само да не минаваме през адвокати, но си оставаме само с обещанията. Затова моля насочете ме ако можете за добър адвокат, ако ми дадете и някакъв ориентир колко горе долу ще ми струва тази ситуация с дело за издръжка, ще сте ми от голяма помощ. Трудно ми е финансово като самотна майка, нямам помощ от родители и близки и наистина съм напълно сама в грижите за детето.
Благодаря предварително!

# 55
Аз влизам да кажа, че съм доволна от социалния доклад.
Делото за привременните мерки се е гледало в понеделник и влизат в сила веднага.
Определили са издръжка до излизане на официалното решение за развод от 300лв на дете. Толкова им се е откъснало от сърцето на съдията, но пак бива.

# 56
  • Буркина Фасо
нормално.

Общи условия

Активация на акаунт