Малко помощ за медицински софтуер - кой е и какво прави?

• 422
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте,
Това са 2 снимки с телефон от монитор на компютър на който са инсталирани 2 медицински програми, естествено без личните данни. Качил съм ги в облак защото снимката обединява двете снимки е с висока резолюция и ако трябва да я качвам тук няма да се види нищо. А от тоя линк ако я свалите локално ще може да се увеличи в максималния ѝ размер ако не можете чрез браузъра си.
https://postimg.cc/sM07yZmM

ЗА 1-ТА СНИМКА:
Първата снимка е на Global registry на ДКЦ със зареден модул „Проверка на здравноосигурителен статус“ и изглежда е за изтегляне или усвояване за плащане от НЗОК на издадено направление на пациент в случая бланка 3. Основния бутон отдолу е ИЗТЕГЛИ, което ще рече, че е за това.
И сега след като в Статус пише, че е ИЗТЕГЛЕНО означава, че пациента е минал на преглед и направлението е усвоено от ДКЦ-то и после то ще иска от НЗОК да му се преведат парите за него, нали така ако правилно съм разбрал? Демек тоя прозорец показва, че е направена справка по ЕГН на пациента и са се показали данните. Но не пише кога е усвоено вероятно защото не е сниман целия прозорец и в дясно има още данни?
И другото което ме интересува за тая 1-ва снимка е: каква е тая функция на програмата за долната част където пише "Изберете следните данни" и може да се натиска на полета за избор за "Звено изп.", :Лекар изп.", "Ценова схема" и "Група".
1-во това съкращение "изп." какво означава - изпълнител ли? Така предполагам, демек ДКЦ-то си избира от списъка пациента при кой лекар е бил на преглед и за кое звено за болести, така ли? Но ако е така ме интересува дали може да се променя информацията за лекар изп. след като пациента ВЕЧЕ е бил на преглед при друг лекар? И дали може вече изтеглено направление да се отмени и после пак да се тегли, демек усвоява преди да е платено от НЗОК?

ЗА 2-ТА СНИМКА:
Тука имаме някаква програма за която не е ясно името ѝ, а иконата ѝ в системната лента на операционната система е под формата на бяла докторска чанта с дръжка и по средата червен кръг и в него бял кръст. А в заглавната лента на заредения модул на софтуера пише: „Амбулаторен лист СИМП“. СИМП разбрах, че е Специализирана извънболнична медицинска помощ, така ли? Модула изглежда дава информация по въведеното ЕГН на пациента и в дясно се показва при кой лекар е минал на преглед така ли?
После отдолу се дава номер на амбулаторния лист чрез който пациента е минал прегледа, така ли? След номера има дата и начало и край на час и веднага под него е информацията на издаденото направление от личния лекар! А после отдолу в дясно е „Основна диагноза“ с наименование и код по МКБ и която информация е от личния лекар по направлението – това за диагнозата съм го сверил.
От ляво е че е за консултация и вида на прегледа – Амбулаторен и първичен.
Това което ме интересува тоя модул на програмата какво прави – просто дава информация за извършения преглед, така ли? И предполагам тоя номер на Амбулаторния лист, както и датата и часа за начало и край трябва да съответства на амбулаторния лист, който пациента подписва при прегледа от доктора, който е показан в горната част до данните на пациента, така ли?
И сега ако дадено изтеглянето на дадено направление от ДКЦ може да се отмени от него и после пак същото да се тегли от същото ДКЦ при друг лекар информацията в тая програма може ли и тя да се променя и да показва един път едно, а после друго?

Благодаря предварително на отзовалите се и които имат опит с тия софтуери защото ние пациентите няма как да знаем кое какво е и всеки ни будалка както си иска.

# 1
Снимка 1 е за справка за издадено направление, което става ясно, че вече е било използвано.
Няма начин там да се промени статутът - вече е отчетено като използвано. Нищо по този документ вече не може да бъде променяно - той е заключен.

Снимка номер 2  - всичко правилно сте разбрали, това е електронният вариант на амбулаторния лист, който се разпечатва и се подписва лично от пациента.
Вече обясних, че не може направлението да се "изтегли". Така че амбулаторния лист също не се променя - до 3 дни се заключва.

Ако ви интересува дали може с едно направление да минете на повече от един преглед при различни лекари - не, не може.

# 2
Ако е това е Хипократ - в Ютюб има доста клипове с инструкции

# 3
Снимка 1 е за справка за издадено направление, което става ясно, че вече е било използвано.
Няма начин там да се промени статутът - вече е отчетено като използвано. Нищо по този документ вече не може да бъде променяно - той е заключен.

Снимка номер 2  - всичко правилно сте разбрали, това е електронният вариант на амбулаторния лист, който се разпечатва и се подписва лично от пациента.
Вече обясних, че не може направлението да се "изтегли". Така че амбулаторния лист също не се променя - до 3 дни се заключва.

Ако ви интересува дали може с едно направление да минете на повече от един преглед при различни лекари - не, не може.
Благодаря за разясненията! Казвате, че: "Така че амбулаторния лист също не се променя - до 3 дни се заключва.", но ако не са минали 3 дни или въобще РЕАЛНО и физически още не е започнал прегледа при показания доктор, като пациента още не е влязъл през вратата на доктора? Става въпрос за същия ден с разлика от часове.
А за изтеглянето на направлението, значи след като се изтегли първоначално при даден доктор където се предполага, че пациента е минал на преглед тая информация веднага се подава от програмата авоматично в НЗОК, така ли? А ако е така след като е изтеглено веднъж и се прави справка чрез Глобал регистри на 1-та снимка защо полетата за ИЗБОР НА СЛЕДНИТЕ ДАННИ са активни и може да се натиска на тях и да се променя ведъж избраната информация при изтеглянето на направлението?
А за "Ако ви интересува дали може с едно направление да минете на повече от един преглед при различни лекари - не, не може." ами трябва да ви кажа, че: >>> НЕ Е СИГУРНО! <<<

"Ако е това е Хипократ - в Ютюб има доста клипове с инструкци"
Ами търсих го тоя Хипократ, но според мен не се връзва с тоя софтуер на снимката защото иконата в заглавната лента е различна. На Хипократ е черно човече с разперени ръце и крака и облечено със зелена престилка, а това на 2-та снимка е чанта с кръст. Или ако това е модул на Хипократ за  „Амбулаторен лист СИМП“, но не ми се вярва иконата да е различна... Не знам

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 13:55 от petar-

# 4

Благодаря за разясненията! Казвате, че: "Така че амбулаторния лист също не се променя - до 3 дни се заключва.", но ако не са минали 3 дни или въобще РЕАЛНО и физически още не е започнал прегледа при показания доктор, като пациента още не е влязъл през вратата на доктора? Става въпрос за същия ден с разлика от часове.
А за изтеглянето на направлението, значи след като се изтегли първоначално при даден доктор където се предполага, че пациента е минал на преглед тая информация веднага се подава от програмата авоматично в НЗОК, така ли? А ако е така след като е изтеглено веднъж и се прави справка чрез Глобал регистри на 1-та снимка защо полетата за ИЗБОР НА СЛЕДНИТЕ ДАННИ са активни и може да се натиска на тях и да се променя ведъж избраната информация при изтеглянето на направлението?
А за "Ако ви интересува дали може с едно направление да минете на повече от един преглед при различни лекари - не, не може." ами трябва да ви кажа, че: >>> НЕ Е СИГУРНО! <<<

"Ако е това е Хипократ - в Ютюб има доста клипове с инструкци"
Ами търсих го тоя Хипократ, но според мен не се връзва с тоя софтуер на снимката защото иконата в заглавната лента е различна. На Хипократ е черно човече с разперени ръце и крака и облечено със зелена престилка, а това на 2-та снимка е чанта с кръст. Или ако това е модул на Хипократ за  „Амбулаторен лист СИМП“, но не ми се вярва иконата да е различна... Не знам

Това не е Хипократ. Мисля, че е Глобал медс. В случая не е важно, защото има доста разработчици на мед софтуер, но като цяло си приличат, на практика са едно и също и съдържат една и съща информация. Цветовете са според предпочитанията , могат да се променят.
Допълвам към предния си пост, че въвеждайки информацията, която има от мед направление, тя не отива в НЗОК. Отива в НЗИС. Преди това ЕГН на пациента минава проверки в НАП, НОИ, НЗОК - При тези проверки се установява, дали е осигурен, дали е пенсионер, както и дали направлението е активно, дали е регистриран в болница. Ако всичките проверки минат успешно, чак тогава се регистрира направлението като започващ преглед.
Тоест, ако това направление вече е ползвано някъде другаде - веднага ще излезе на проверката, че е използвано.
Дори да приемем факта, че даден момент се получава някакъв проблем с националната система и все пак втори лекар успее да регистрира същия талон, то при затваряне на прегледа ще му даде грешка и няма да може да бъде отчетено като извършен преглед - НЗОК няма да плати за тази дейност.
Всички ваши данни за прегледи са на ваше разположение и можете да се запознаете с тях след получаване на код в РЗОК.
Ако смятате, че някой е злоупотребил с вашите данни, подайте оплакване пак в РЗОК.

# 5
"Тоест, ако това направление вече е ползвано някъде другаде - веднага ще излезе на проверката, че е използвано."
Ами да излезе, че е използвано - 1-ва снимка и тия са го дръпнали без да влизаме на преглед, а само си записахме ред. Но не можахме да минем в деня поради лични причини. И на следващата седмица като искаме да идем при друг доктор и не става, че е направлението е усвоено от друг! И станаха скандалите. И тия от ДКЦ-1 Враца се сбъркаха какво да правят и трябваше да звъня на шефа и тоя се прави на ударен защото знае. че направлението е откраднато! А ние първоначално не минахме на прегледа защото ние сме били първи по ред, но някой е бутнал пари и някаква жена ни изпревари и ние не знаем кой сме по ред и после и от регистратурата не ми казват защото знаят, че някой е взел пари и ни е прередил. А аз го разбрах от друг монитор, че тия всичките така се сбъркаха и доктори и сестри, че всеки ми показва какво е пишело на неговия монитор!
А за тая 2-та снимка значи излиза, че показва амбулаторния лист за преглед, но той се случи след направата на тая снимка и имам МНОГО доказателства за манипулации и документни електронни престъпления.
Е как така се създава амбулаторен лист за преглед предварително и без още пациента да е влязъл на преглед?!????

Лелеле, на тоя доктор-директор му взех "главата" и ще има оставки, а и досъдебни производства, ухаааа как го усещам и това ще ми е поредното дос. производство при кскетите и милиционерите за КОРУПЦИЯ!

Добре де, а не знаеш ли за 1-та снимка след като направлението е вече усвоено защо могат да се избират още данните за доктора извършил прегледа? - след "ИЗБЕРТЕ СЛЕДНИТЕ ДАННИ". Нали то е изтеглено вече защо това меню е активно и се показва нарочно другия доктор, а не тоя към който е изтеглено направлението? това нарочно са го избрали преди да направят снимката за да ме заблуждават!

Обаче не е истина тия от това ДКЦ-1 Враца колко са брутални, нагли и нахални!!! А само реват, че тая боница е утънала в дългове и че няма пари, а корупцията е на макс баце!
Ама така, като всеки го е страх и не смее да пише жалби затова тая корупция вилнее така. А тия т.н. доктори или по точно корумпираните от тях - така случайно да си спомнят за Хипократовата клетва дето са изричали? Че един ден всеки ще отговаря за делата си, това май го забравят, а са висишисти учили са не малко и знаят какви са принципите на живота и битието. А там няма прокурорски и милиционерски чадъри!

А чакай, че се сещам и друго. Аз естествено извадих код от РЗОК-Враца и в досието няма прегледа от другия доктор към който направлението е откраднато и където не сме били на преглед? Но информацията там знам, че може да се трие от докторите защото при друг скандал аз гледам едновременно като говоря по телефона и като изтрият/променят текст в амбулаторен лист и веднага се променя в електронното досие. Не знам дали могат да трият и самите амбулаторни листове, но явно може след като сега го няма.

И друго което е: "Цветовете са според предпочитанията , могат да се променят." значи тук не говорим за тема на прозорец, тъмна светла и т.н., а икона на софтуера в системната лента, което си е авторско изображение. Като знам тия сестри и доктори колко разбират от компютри едва ли някой ще тръгне да пипа точно там! А и за смяна на тая икона със сигурност няма инструкции в хелпа на програмата!

А за 1-та снимка това съкращение "изп." какво означава - изпълнител ли?

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 19:57 от petar-

# 6

Общи условия

Активация на акаунт