Европа по времето на Тръмп

• 46 672
  • 977
  •   1
Отговори
# 105
Според мен пък няма да се върнат към нормалността скоро американците. Те в момента са в тенджерата и са в позицията на жабата. Докато и дали ще се усетят изобщо не мога да прогнозирам.
Като гледам пламенната защита на един нарцистичен мегаломан от последователите му не залагам големи надежди.

# 106
Като видях администрацията на Тръмп, то даже още по-добре, че няма да зависим от тях откъм информация и разузнаване. Вижте кой е шефът на ФБР - леко казано е психопат. Написал детска приказка за несправедливостта към малкото кралче приличащо на Тръмп + взел е пари от руска агенция за филми спонсорирана от Путин.
Проблемът е, а може би и успокоението, че Тръмп до 4 години няма да има помен от него и америка може да се върне към нормалността си като лидер в демократичния свят. Да видим.
А какво да кажем за Тулси Габард - шефката на разузнаването на САЩ, която руснаците наричат "наша девочка".

# 107
Дано е така, Ре. Че другото ми се вижда доста плашещо за децата ни. Много ме тревожи тази перспектива на света.

# 108
Няма значение дали се радват или не, ще си останат лоялни гласоподаватели, защото за тях алтернативата е винаги по-лоша. Няма значение той какво прави и ще направи, ще продължат да си гласуват постарому

# 109
Аз пък точно се надявам за моите деца и внуци(все още нямам такива), светът да се промени, а не да е подвластен на сегашния неолиберален тоталитаризъм.

# 110
И аз не вярвам скоро да има нормализиране в САЩ. Дори и да се усетят някои, ще е късно. Тръмп спокойно може да си управлява завинаги, достатъчно е да обяви едно военно положение. Докато милиардерите са с него, а те са, защото им е обещал парчета от баницата при подялбата на света, няма кой да го бутне. Избори? Демокрация? Свърши тая.

Да слезем на земята ли? ОК, на тази земя трите големи автокрации, под шапката на Китай, си поделят света. Европа не успява да реагира, да се консолидира и да се еманципира, поради което ЕС се разпада и потъва в междуособни война и колониални зависимости като Украйна. Вероятно източна Европа минава към Русия, а Западна - към САЩ, както си беше, но без благините за Запада, произтичащи от демократичните управления.

На тази ли Земя трябва да слезем? Да, Русия държи в момента силните карти за Европа, след като си инсталира агент на президентското място. Да, шансовете на Европа да избегне горния сценарий са примерно 40% в краткосрочен план до 2-3 години, но нарастват до 70-80% дългосрочно от 5 години нататък. Какъв избор имаме тук, освен да се надяваме и да се борим по силите си? Тръмп изоставя Европа и го каза категорично. Нещо повече, той целенасочено смята да вреди на Европа. НАТО е аут, напълно компрометирана организация, която при Тръмп начело на САЩ няма никаква защитна функция за Европа. Най-много да предава разузнавателните си данни на Москва. Не дай си боже да САЩ да ни нападнат и военно, вече и това не изключвам. Тогава вече сме обречени.
Какъв избор имаме, да питам реалистите?
Същите, които вярват, че Путин се бори за мир и искал само малко от Украйна и нищо от Европа.

Европа има няколко малки кОза. Единият е, че в много американски оръжия има европейски компоненти. Както и обратното, между другото.

Другият коз са зачатъците на отбранителни способности с потенциал за бързо развитие. Имаме граждански сателити като Галилео, които могат да се приспособят за военни цели. Имаме самолети като Грипен, Мираж и Рафаел, които са конкурентни на американските ефки, но производството им е малко (най-вече поради популярността на американските самолети и липсата на достатъчно поръчки). Имаме германската бронетехника, която, честно казано, е по-добра от американските ейбрамси. Имаме достатъчно заводи за боеприпаси (тук България се отчита). Имаме британски, германски и френски далекобойни ракети. Вярно, за сателитното насочване трябва да се поработи, но опции има.
Ядрената защита може да дойде от Франция и Великобритания, защото Тръмп планира и това да прекрати. Мерц вече работи по въпроса.
И най-важното, имаме необходимото образовано население, което да свърши всичко това.

Кое може да попречи? Единствено подривната дейност на проруските партии и зомбираното от тях население, което радее за "националния интерес" и "да бъдем реалисти".

Европа сериозно изостана в две ключови области: изкуствения интелект и космическите технологии. Но Русия е още по-изостанала, така че ако САЩ не продължат предателството си още повече, имаме някакъв шанс да наваксаме. За момента Тръмп смята,.че е достатъчно просто да ни зареже, за да паднем като зряла круша в ръцете на Русия. Предполагам,.че затова разни европейски лидери му ходят на крака да го клатят и да му се подмазват - печелят време. Аз съм малко песимист, често казано. Не мисля,.че ще имаме повече от няколко месеца до една година, преди Тръмп да изтегли всичко от ЕС и тогава Русия ще удари. Искат да подпишат примирието в Украйна, за да се освободи ресурс. Русия окомплектова армия от три милиона о половина души, половината от бюджета. С американското разузнаване на страната на Русия, Източният блок а под много, много голяма опасност.

# 111
...
Европа сериозно изостана в две ключови области: изкуствения интелект и космическите технологии.
В естествения интелект също има голямо изоставане.
И капаците са с доста големи размери.
Е, за естествения интелект трудно  ще се настигне изоставането, което се наблюдава в САЩ в момента.

# 112
  • София
Има вече 8-9% дърпане от Тръмп,  а сме едва първия месец. След още месец-два може и да са 20%. Що пък не и един импийчмънт до края на годината?

# 113
Републиканците владеят всичко. Благодарение на Тръмп. Няма да го импийчнат, това е самоубийство за тях.

# 114
Не знам каква опция имат Европа.
Още в самото начало го написах - няма как да издържи на противопоставяне със САЩ и Русия. Могат да пробват връзки с Китай, ако продължат по тази траектория ама пак ще е притисната от голяма неприятелска страна.
Има си лидери да ми мислят.
За реализъм апелирам да не се пишат някакви грандиозни планове, които няма как да се реализират на практика. И 5 години са малко дори при идеални други условия, но може да се сложат основите да кажем.

Остава и другото...иска ли населението на Европа да направи жертвите за такъв скок.
Никак не съм сигурна.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 14:46 от flambe

# 115
  • София
Знаете ли, преди години четох спомените на Людмила Гурченко, украинка по произход от Харков, съветска актриса. Била е дете и е преживяла войната в родния си град. Там описва по време на окупацията как нацистите са правели гонки на пазара. Обграждат пазара, пускат кучета, които да подгонват хората към камионите с газ. Спасяват се находчивите и бързите. А селските лелки, които от страх да е си загубят бохчите, хукват заедно с тях точно към камионите.
И нас ни чака това. Или осъзнаваме какво предстои и вземаме мерки, или продължаваме да блеем по форуми, парламенти и т.н.

# 116
Е, до дни ще се разбере какво са решили лидерите на Европа.

Мен лично не ме е страх от руски ботуш, просто защото всякакви страшки как ще дойде да ни натисне за мен са пропаганда. Целяща уж да сплотява европейските граждани.

Говоря така за Европа, защото нито мога да влияя на решенията, нито (както написах) харесвам някой от лидерите й.
Политиката й от години ми е чужда и не я одобрявам. И не става въпрос за Русия.

# 117
  • София
Помня съветския ботуш и много ме е страх от руския. В Путин виждам много характеристики на Сталин/Хитлер, за съжаление и в Тръмп.

# 118
Петрофф, извинявай за последно ти отговарям защото вече се уморих.
Много добре знам какво иска Москва, чела съм го много внимателно и съм чела достатъчно за същността на исканията им.

И то не е, че искат възстановяване на състоянието след ВСВ.
А личните ми предпочитания са всички да се върнат към процеса на разведряване по време на Студената война.

# 119
Само ако може ние да сме от другата страна тоя път. Иначе нека се разведряват.

На мен не ми харесва изобщо това, в което се превърна русия и не искам тука никакви подобия на техните закони, репресии, мишкуване и ръководство. Дори да не ни настъпят пак с ботуша, а само да инсталират копейките си и техните идеи.

Европа ме устройва прекрасно.

Общи условия

Активация на акаунт