Европа по времето на Тръмп

• 46 873
  • 977
  •   1
Отговори
# 450
Е, те всички претендентки за мис свят се борят за мир, и какво от това... реално нищо. Заявявянета ИСКАМЕ МИР е супер тъпо без реални предложения и действия.

# 451
Само не разбрах според теб какво трябва да правим, Дорис. Разбрах само какво не трябва и че сме в грешка.

Aми аз съм от онази група непуполярни в момента хора, които смятат, че цялата общественост трябва да натиска управляващите за постигане на МИР. Не е моя работа да кажа кой и какво да направи. В крайна сметка след като сме ги избрали и им плащаме - те трябва да се опитат да следват желанията и натиска на народа си. Те си имат каналите, механизмите, хората това да достигне до когото трябва и да започнат да се изслушват искания и условия.

Да, знам, че много от вас повдигат вежди и под мустак си мрънкат "Какава наивност!". Но мирът започва с когато на протестие се развяват не знамена на воюващите, а плакати ИСКАМЕ МИР!

Украйна е съгласна да приеме незабавно 30-дневно прекратяване на огъня - това от днес. Не мога да коментирам това пак някаква маневра ли е или наистина се тръгва в тази посока.

Тая група хора е непопулярна главно в русия, а относно плакатите, не знам дали разбра къде са сега хората, дето се опитаха да издигат такива.
Пробваха и с бял лист, но и те се озоваха зад полярния кръг.

Та този пацифистки пост пак не е с точен адресат....

# 452
Тоест искаш същото, което искаме всички.
И също като нас не знаеш как да го постигнем.
Не разбирам критиките.

Ще ти обясня - част от хората искат мир, ама да е по-мирен за Украйна. И се почва с условията /но гаранции, територии, репарации даже се споменаха и т.н./
Другите викат: що пък да е по-мирен за Украйна? Как така Русия в момента е победител, пък ще преме това?
И мир няма! Има приказки, и словоблудство с мира и протакане и търсене на причини да няма мир!

Ей там е разликата!
Казах как може да бъде постигнато, кое не е ясно! Трябва да определя кой какво да подшушне на някой си ли?
Къде са протестите за мир? Къде и как настояваме нашето ръководство, ръководството на ЕС да търси пътища за постигане на мирно решение на конфликта? Седим и гледаме как дават пари за оръжие ... това е и се тюхкаме, че видиш ли нямаме гаранции, че Русия няма да ни нападне. А какви гаранции имаме за Турция, Румъния, Гърция, Сърбия, че и Македония?

Дай да видим някакви примери! Те няма как да са с пряка корелация - митинг = постигане на мир. Движението за мир по време на Виетнамската война е един от най-ясно тълкуваните примери за това как обществото може да окаже натиск. Движението срещу ядреното въоръжаване (1970-те – 1980-те) също промени хода на историята и надпреварата в Студената война. Протестите срещу войната в Ирак (2003) - да не спряха войната, но оказаха съществено значение. В момента има много силни движения в подкрепа на Палестина и да, те оказват влияение върху правителства, международни организации и обществените нагласи.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 21:21 от the Дорис

# 453
Украйна е съгласна да приеме незабавно 30-дневно прекратяване на огъня - това от днес. Не мога да коментирам това пак някаква маневра ли е или наистина се тръгва в тази посока.

Украйна от известно време е готова за това, но Русия твърдо заявява, че не иска.

# 454
Искаш да кажеш, че Русия не иска да изчака докато доставят новите оръжия на Украйна и после пак да се почват? Еми ... ти щеше ли да се съгласиш на временно примирие, а не на преговори за мир, като имаш предимство в момента?

# 455
Искаш да кажеш, че Русия не иска да изчака докато доставят новите оръжия на Украйна и после пак да се почват? Еми ... ти щеше ли да се съгласиш на временно примирие, а не на преговори за мир, като имаш предимство в момента?

Само казвам, че твоята теория и радостта от това, че Украйна искала, не струват. Агресорът решава дали да спре.

# 456
Дишайте спокойно, Украйна подписа споразумението и съм на 99% сигурна, че Русия също ще подпише.
Вероятно никога няма да разберем точните граници на това, което Украйна губят в момента, но с оглед на това което можеха да загубят в бъдеще...дано са преговаряли умно.

# 457
  • София
Да видим дали Русия ще подпише, че май на нея ѝ се искаха тези минерали.

# 458
Да видим дали Русия ще подпише, че май на нея ѝ се искаха тези минерали.

Преди няколко дни според Блумбърг са казали, че ще подпишат - с условия, естествено. Да има яснота около условията на мирния договор, да има глас за това кои страни да участват в миротворческата мисия.

# 459
  • София

Само казвам, че твоята теория и радостта от това, че Украйна искала, не струват. Агресорът решава дали да спре.

Ако се блъскаш в стената, по вашата логика стената е агресора. Само дето ти си тоя, който по всяко време може да спре да се блъска умишлено в стената. Спорът идва от това, че ние казваме "спри да си биеш главата в стената, няма да завърши добре за теб", а вие повтаряте "мир чрез сила, блъскай глава, докато стената се премести".

# 460
  • София
Дорис, извинявай, че ти противореча, но не съм видяла да казваш какво трябва да се направи, както твърдиш. Видях само, че искаш да има протести за мир, но тъй като аз на протести съм ходила, трябва да те уверя, че всички са били за мир. Никога не сме били на протест срещу войната и не сме скандирали войната да продължи.

Дано наистина Русия склони на споразумението. Аз лично не го вярвам изобщо, но много ще се радвам, ако се случи.

# 461
Ако се блъскаш в стената, по вашата логика стената е агресора. Само дето ти си тоя, който по всяко време може да спре да се блъска умишлено в стената. Спорът идва от това, че ние казваме "спри да си биеш главата в стената, няма да завърши добре за теб", а вие повтаряте "мир чрез сила, блъскай глава, докато стената се премести".

Ако някой е дошъл и издигнал стената на изхода на къщата ти за да не можеш да излезеш, тогава да, агресор е стената. И принципно трябва да се разбие, защото не си отишъл ти да търсиш някъде стена и да я удряш с глава, а ти е натрапена злоумишлено. Сега, вярно е, че може и да не успееш, но това именно е лошият прецедент, че силният е Господ бог и може да прави каквото си иска. За теб явно това е нормално, но за мен не - и по морално-етични причини, и поради факта, че живея в малка и слаба страна, близко разположена до Русия. За теб да ни натиска Русия явно е гот, за мен не е. Това са разликите между нас.

П.П. И още една разлика - стената все пак си стои на място и имаш избор, а не настъпва да влиза в дома ти, нали?

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 09:15 от Черна станция

# 462
Ползата от тези преговори е,че Украйна и САЩ си изясниха отношенията. Това е добре. А Русия си продължава по старому...

# 463
Отговор от Русия още няма.
И примирие още няма. Дори и да се съгласят тепърва ще уточняват  техническите детайли.
Според Ермак най-вероятно следващата седмица.

# 464
Русия винаги е целяла отрязване на Украйна от Черно море като минимум. Ако не могат да завземат Одеса, ще искат контрол върху пристанището.
За предаването на територии шега ли е? Че то това е основното искане на Русия - да си вземе всичко, което и вписано в конституцията им, без значение дали са го превзели или не.

Не знам дали съм истерясал, но съм обезпокоен от развоя на събитията изобщо. Не е добър знак за бъдещето на Европа и на Източния блок в частност. Шансовете да вземем завоя намаляват, струва ми се. Събитията се развиват по-бързо, отколкото можем да реагираме. Западна Европа сигурно в един момент ще се консолидира и ще изгради отбраната си, но за нас може да е късно.

Фолксваген ще произвеждат военно оборудване за Германия. Имали 50% свободни мощности.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 17:11 от Petrof

Общи условия

Активация на акаунт