Европа по времето на Тръмп

• 46 757
  • 977
  •   1
Отговори
# 750
Хайде, хайде. Последните централи в Германия ги затвориха съвсем скоро. А повечето преди десетина години. Не са измрели още специалистите. Ако трябва Франция ще удари едно рамо.

Орбан писал: "Аз съм Марин" Laughing

# 751
Кажи едни нещо в Европа, което се е задействало толкова бързо. Нещо станало за година две от идея до реализация. Дай пример. Ако някой реши да отваря наново АЕЦ то ще има комисии, проучване, пресмятане, протести на зелени, гласувания, аргументи, контра аргументи... От умрял писмо.

# 752
Кажи едни нещо в Европа, което се е задействало толкова бързо. Нещо станало за година две от идея до реализация. Дай пример. Ако някой реши да отваря наново АЕЦ то ще има комисии, проучване, пресмятане, протести на зелени, гласувания, аргументи, контра аргументи... От умрял писмо.
Ще видим, нека се състави правителството в Германия. Ако се разберат, нещата ще станат много бързо.
Досега ЕС нямаше причина да бърза за никъде.

Ако се дава за пример управлението на Тръмп с укази, не, мерси. Прекалено много прилича на еднолична диктатура.

# 753
От идея до гласуване и приемане-не знам, разтегливо е.
Но от решение до налагането му от всички държави членки, си има 4 до 5години, за транспониране на директивите в своите закони - заложени са в общите правила за управление.

# 754
Не говорим за промяна на законодателствата, нито за някакви общи директиви.

# 755
А за какво говорим?
Как по друг начин се спускат общите цели в ЕС?
Laughing

# 756
  • София
В Европа миньорите са на изчезване. За откриането на рудник са необходими 10-15 години в зависимост от страната, но десет години са най.малкият срок. Сега с новият акт за критичните сурини е поставена цел този срок да падне на 27 месеца, но поне за момента всичко е силно пожелателно,  У нас държавната геолого-проучателна служба бе ликидирана 2004 година и оттогава централизирани геоложки проучания не се провеждат. И последно за иновациите и ракетите ,  в САЩ за тях отговаря Мъск в ЕС Захариева.

# 757
Аз не разбирам какво всъщност предлага компанията кибици песимисти.
То ми е ясно какво, но не смеят да си кажат: лягаме пред Путин/Тръмп (по географска дължина) и толкова. Нали?

# 758
Аз не разбирам какво всъщност предлага компанията кибици песимисти.
То ми е ясно какво, но не смеят да си кажат: лягаме пред Путин/Тръмп (по географска дължина) и толкова. Нали?

В пост 750 е дадено добро начало. Няма нищо общо нито с Путин, нито с Тръмп.

# 759
Напротив, има много общо. Защото Тръмп/Путин няма да ни чакат да се индустриализираме бавно, славно и по правилата. Това трябваше да го правим преди 10 години.

# 760
  • София
оставам с впечетление, че Тръмп и Путин са деидустриализирали Европа и са и наложили Зелената сделка, въпреки огромната съпротива от четата на фон дер Лайен. ЕС произвежда предимно директиви и стратегии, но за съжаление търсенето им все още е ниско и няма на кого да ги продаваме. Проблема на ЕС е че в този му вид каквито и пари да му се изсипят, той не може да ги изхарчи ефективно. Просто системата не работи, то затова досега на няколко пъти изсипваха по стотина милиона с цел да се направи еропейска търсачка алтернатива на Гугъл, айде да познаем от три пъти има ли я и дали  ще я има. ЕС няма университет в топ 10 но ще разчита на нови технологии. САЩ се измъкнаха от кризата 2007 г с помоща на фракинга, а в Европа го забраниха. Сега ЕС ще се превъоръжава и ще прави алтернативен военнен съюз, но дискретно мълчи какво ще прави с военният съюз в който все още членува.

# 761
какъв песимизъм бе Петроф?   Европа загуби тоя  гейм с 1000 на 1.   Ако искаме играта да не я загубим пак така,  трябва коренно да се смени тактиката, започвайки с признаването че сме се ос@@ли грозно.  Честолюбието ни дълго ще страда, но the winners take it...

Нека ти дам пример.   Суровина, която е много тежка и/или огненопсана и/или отровна (азотната киселина, че се скъсахме да я обсъждаме) може да дойде до Европа от Китай или от САЩ само по море. Това по международна конвенция. Отнема от 8 до 9 седмици само плаването, плюс още месец пристанищна логистика.  Ако утре, 01.04,   си я поръчам от Китай (не знам остана ли завод в европа) и те я имат на склад и имат свободна цистерна, тя ще дойде в Ротердам около 15.06.   После още 1 седмица  (щото спедитора ми е брат ) и е при мен.  Допуснали сме, че междувременно хутите не са затворили Червено море,  на пристнището няма буря или опашка за разтоварване на опасни стоки и докерите не са в стачка.
Къмто 30 юни, аз ще мога щастливо да си закача цистерната за поточната линия. 
Сега си предсрави, че доставката закъснее с 2 седмици.  Моят цех седи и чака, през това време  фиксираните ми разходи се качват с 4% процента само от чакането, не броим неустойките.   Понеже  ЕК допусна китайски и донякъде щатски суровиннен дъмпинг (енергията вече я бистрихме) над 25% от суровините и компонентите се доставят едниствено по тази схема.  Това на Agile and Resilient прилича ли ти?   Понеже всичкото е лесно, сега и въглеродни квоти за корабоплаването. И не, не се радвам, но реалността Е такава.

Можеш да викаш до прегракване  "долу Путин и долу Тръмп", или бодряшкото  "много сме, силни сме", да ме наречеш кибик, русороб, и там стандартния низ, ама как това ми помага да произведа навреме?

Един инженер се "прозвежда" за 4-5 години.Cпоред един лидерите на френския алианс на инженерите само във франция до 2030 ще има недостиг на около 50000.   

https://www.linkedin.com/pulse/ing%C3%A9nieurs-en-p%C3%A9ril-une … uc-bretones-opmte
https://www.studyrama.com/formations/filieres/ecoles-d-ingenieur … -interview-109209

# 762
  • София
Интересно как в момента работят заводите и веригите за доставки... Сигурно поръчват суровината в последния момент, а корабите никога не закъсняват...

# 763
"Веригата за доставки, на която разчитат производителите на взривни вещества, обаче е заплетена, глобална и пълна с пречки. Правителствата и производителите трябва да стимулират гражданската химическа промишленост да премине към военно производство, да опростят регулациите, за да могат да се строят нови фабрики и опасните товари да се движат из континента - и дори да осигурят доставки на най-основните материали, които в момента се доставят от Китай.

„Една координирана национална отбранителна стратегия би имала за цел да осигури ресурса от памук - вид далновидност, която не виждам в момента“, заяви Михаел Блендингер, президент на Асоциацията на германските оръжейници и търговци на оръжие.

Статията https://www.bloombergtv.bg/a/4-analizi/142667-evropa-izpitva-ned … ma-nuzhda-ot-tyah

За това писах пред два дни. Суровините идват отновно от Китай. И хиляда нови завода да има, и бързо да се обучат хора, доставките на основните суровини са все от Китай, и ако Китай да кажем стане с обратната си страна нагоре и спре доставките за Европа, какво се случва?
Пишем го няколко човека, трият ни, а къде в тези постове ви се привиждат Путин и Тръмп, така и не разбрах.

# 764
Краткосрочно до година-две определено сме изгубили играта. Разчитаме на късмет и на липса на организация у големите акули, защото ако ни подпукат от две страни днес, няма да устоим по никакъв начин. За наше щастие Украйна пречи на този сценарий.
Средросрочно до 5 години и особено дългосрочно няма причини за никакъв песимизъм. Нямало инженери? Ще има, стига да има политическа воля. И азотна киселина ще има. В крайна сметка Китай произвежда около 1/3 от световното производство.

Нашият памук сорт става за производство на барут. При посещението на Папегер са говорили и за това.

Общи условия

Активация на акаунт