Също така чух, че да бъдеш включен в програмата за безплатен Енбрел трябва са си минал една част от курса ( да си го взимал за даден период от време на свои разноски).
Това бяха думите на моят лекар.
Аз съм се консултирал с хора учени професори в тази област и те точно обратното казват. Никога да не се приемат и 2-те лекарства едновременно или едното или другото. Изрично съм ги питал за това. Проблема който се явява при едновременно взимане е че много бързо намаляват белите кръвни телца в организма и това води до много по сериозни странични ефекти. Дори и го изпитах върху себе си, преди да се допитам за малко ги бях смесил и го имах този проблем!!!
Както писах Енбрел това са анти тела и действат много по бързо на организма от другите лекарства и затова ефекта от него е по добър. Но ако ми следваш написаното ще разбереш каква ми е логиката. Ако имаш много голямо количество TNF протейн, със сулфасалазин едва ли ще има действие дори след година приемане. За сметка на това с Енбрел след 3 месеца по интензивно лечение и вече ще имаш нормално ниво на TNF протейн. Но не може да разчиташ на бързо лечение той не лекува а помага да се справяш по добре с болеста. Затова се взима ударна доза в началото и след това плавно се намалява да си поддържаш ниско ниво на TNF. Както споменах по горе ако постигнеш ремисия с минимално количество Енбрел (1 инжеция на 2-3седмици) правиш една кратка почивка от 1-2 седмици да се изчисти организма от Енбрел и ако ти действа сулфасалазин може спокойно да си караш на сулфасалазин с години в ремисия, това и аз ще направя когато ми свърши безплатната рецепта. Не си мисли че ще се излекуваш с Енбрел то не е вълшебен илач!!!
Но и с Енбрел може да си караш години наред без нужда от обезболяващи, както аз съм сега вече съм почти 3г съм само на Енбрел и не взимам обезболяващи защото няма нужда, само в началото има нужда от обезболяващи докато спаднат оттоците и преминат възпаленията. Пробвал съм да го намалявам но по рядко от 25мг на 3 седмици не съм постигал. То се и вижда от изследванията дори сега съм на около 10 дена 25мг защото ако го взимам по рядко се вдига TNF !
Ако все пак си в някаква начална фаза започнал си със сулфасалазин и има ефект (намалели са ти оттоците, нямаш възпаления, болки) няма смисъл да минаваш на Енбрел. Аз бях принуден да търся друго лечение, защото на 8мия месец на сулфасалазин и безболяващи ефекта беше никакъв. Тогава дори не знаех за него, но като търсиш и намираш изход.

Ако не е тайна как се е случило при теб и на колко години си бил ?