ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 Тема 4

• 24 246
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
Честита Баба Марта и от нас с Джоуни 🥰

Val, много хубаво бебе имаш, странно си приличат с моята.

Няма да ви казвам колко голяма е моята, че имаше някои страдат, че са им големи бебетата, моята на 3.5 месеца беше вече 7кг 😁😍 Нали тя се роди и голяма, майка каза, бебе отгледана на 1 месец се роди, затова пък моите кг не мърдат надолу, само 10 от раждането, а още 20!?

Иначе си хапва моята, но например онзи ден за 6 часа имаше едно бързо кърмене 😳 че бяхме в детския център и там тотално не и се занимава с хранене, обича децата тя. И дори след 6те часа, пак не беше супер гладна 🧐

На моята сега най-интересни са и крачетата,  откакто си ги намери. Даже я видях как се събужда, още не си е отвориля очичките, изритва бързо завивките да провери там ли са крачетата 😄

Снощи имахме гала представление, от 21ч до полунощ. Като казах на баща и по това време “виж я колко е сладка” се почуди от всички възможни имена на света как я наричам още сладка след 3ч приспиване 😂 1ч играх куклен театър, направих бицепс, много и хареса. После един час книжки и истории, преди това 1ч нещо друго си. Накрая пак заспахме двете заедно на нашата спалня, гушнати😄

Lunaticka, виж как добре се справяш, щом и Галинчо вече си научила да знае “не” 👏🏻👏🏻👏🏻 Това да те крепи и мотивира, другото му е….. м…… Тя междудругато като се гъ*не свеки, твоя мъж друга песен ще запее, ама може да ти е минала младостта, така че свиркай си, гредай детето ти да е добре. Например, моя приятелка учителка ми казва “много е важно да научат какво означава “не”, забележи. Ама аз и викам, то няма аз за какво да и казвам не още, тя е на мама глезанката 😍😆 ще разчитаме на баща и.

Ето го моето сумисче 😁😍
*изправила съм я напълно в коша да види патиците, че дойдохме специално при

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 11:39 от MayaJane

# 106
Mommy, ето ме, чета ви, но мръднахме малко на първата мини почивка, която се оказа успешна откъм спане, плуване и кротуване по заведения. Успях и аз да си почина малко, най-малкото не мислех кога и как да ям и да свърша нещо вкъщи.

Разкажи малко как прилагаш Ferber. Имаше ли много плач, или бързо схвана за какво иде реч?

Между другото в хотела ни предоставиха легло с юрганче и много ниска възглавница за беба. Тя още първата нощ заспа мигновено щом я положих на него и я завих. Нямаше нужда от допълнително приспиване на гърда. Дали заради новата обстановка, или заради удобното легло, но си спа добре там. Даже се зачудих дали да не взема такъв комплект и за вкъщи. Zimk, недей да го четеш това. 😉
Не сме гледали строг час на заспиване, но не е било и много късно. Има все пак някакви закономерности - все още се буди на 3-4 часа и всяка сутрин в 8 отваря кротко очи, независимо кога е заспала и започва да се усмихва, дори и да е гладна.
Започнах отново да си записвам дрямките и съня. Целим се да има 3-5 часа сън през деня, разпределен на 3-4 дрямки, в зависимост от плановете за деня. Предпочитам първият ѝ буден прозорец да е по-дълъг, но ако трябва да излизам с количката, спи доста дълго сутринта и я оставям. Гледам поне две дрямки да са ѝ вкъщи и да са на нейното легло, а не само да се клатушка навън. Вече я будя за хранене, противно на съветите на акушерката да не будя спящо бебе. На денонощие се събират 12-13 часа сън. Това означава, че има и една късна дрямка към 18-19, която преди се опитвах да избегна, което водеше до преумора и трудно заспиване вечер. Така с нея има около 2 часа до приспиването в 21 и не става такъв киселаж.
Не може да заспива самостоятелно все още, колкото и да е уморена. Днес след басейна така се беше отпуснала на топлото и си лежеше сгушена, но пак не се унесе сама. Като я взех, заспа за секунда и пак я сложих да спи.

Maya, много изразителна Джоуни.
Мислех си за вас, че нашата учителка по Sing and sign разказваше как в Англия този концепт върло се конкурирал със sensory.
Ние се записахме на още един музикален курс от края на март. Мисля да се пробвам и на пилатес с бебета, само да избера удобен. Завърших моя курс за тазовото дъно.

# 107
  • Sofia
Момичета питах и в друга тема, но знаете ли до кога се носят на рамо бебчетата за да се оригнат? Нашия бебо вече много тежи и не знам до кога ще може да се разнасяме. До колко месеца е този период?

# 108
Момичета питах и в друга тема, но знаете ли до кога се носят на рамо бебчетата за да се оригнат? Нашия бебо вече много тежи и не знам до кога ще може да се разнасяме. До колко месеца е този период?

Според мен ако бебето не повръща след ядене, не е задължително да го носиш до оригване. Аз отдавна не го оригвам след хранене, сигурно вече от 2 месеца. Само ако стане веднага или ако си го разнасям с мен така или иначе.

dana, супер върви, имаше плач само първата вечер и нощ и след това само леко проплакване, не повече от 5 минути. А вчера даже без плач си заспа. Но сега се чудя друго - той хубаво заспива сам и не плаче, но за втори път ми се случва да стои буден по часове. Не знам и аз дали са часове или просто се буди и пак си заспива. Нито мрънка, нито плаче, кротува си и се мята в леглото, може би се мъчи да заспи. На мен снощи ми се стори, че много време е бил така и го взех при мен да спи, въпреки че не плачеше… нямам идея как да реагирам при такива ситуации. Щеше да е по-лесно май ако спяхме в отделни стаи, но уви. Между другото при нас белия шум май не действа много или го пускам на много тихо. Но иначе имам чувството, че ще ми гръмне главата, ако го усиля повече. Колко силно трябва да е пуснат?

Редактирам се да се “похваля”, че и на мен ми дойде, точно 4 месеца след раждането. Grinning Към кърмещите - ако ви намалява кърмата около цикъл, кога обикновено се случва - преди да дойде или след?

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 09:12 от mommy22

# 109
  • Sofia
Момичета само съвет от мен - след минали 1,2,3 цикъла задължително минете на АГ преглед. Тогава се вижда дали има последствия след секциото (за родилите със секцио).

# 110
Аз на контролен при доктора,който извърши секциото,не съм ходила.Ходих при репродуктивната.Тя ми каза 6 месеца след секциото да отида задължително.Преглед+цитонамазка,за да види как зараства матката и дали има някаква инфекция.

# 111
Да, аз ходих на такъв преглед при гинеколог след три поредни цикъла вече и той беше много учуден, че докато къпмя имам цикъла и то напълно редовен... ами късмет. Така бях и сред първото раждане. Физиология, какво да се прави.

Много са ви сладки бебчетата. 🥰

И моята прави бръм бръм бръм, и после цялата и блуза/боди мокри.  Все с лигавник си стои, но пък излязоха едни пъпчици на гънките на шията, та спряхме лигавниците да не търкат нежната кожа и да не разраняват пъпките. Как се справяте с вечно течащите лигички и мокренето на дрешките.....

# 112
Пробвахме пюре от тиква и се прие доста по-добре от очакваното! Амели по-недоверчиво, но сякаш и хареса в един момент, Матю от самото начало хвана лъжицата и право в устата. Изяде няколко лъжици и спря сам, имаше по пръстите малко и ги разглежда разглежда.. Учудих се, защото преди ден опитах да им дам АМ, за да видят друг вкус освен кърма и реакцията беше на отвращение, разочарование и неразбиране, защо мама прави това. После въпреки че бяха сити, се кърмехме още веднъж, за да закрепим връзката си след този първи гняв хаха! Явно млякото АМ, което имаме тук за всеки случай не е добро. Затова пък пюренце може и ще дадем и днес!

При над странно е, че сричките ги сменят на различни периоди. Почнахме с гууу, после аааа, после уааа, бръм, и си практикуваме новата за седмицата. Те си знаят какво практикуват.

Амели почна са прави опити за обръщане, а Матю прекарва деня по корем и докато не заспи не спира да се върти.
Обожават да се гледат в огледалото и телефона, много се усмихват на собствения си образ.

Със сигурност много обичат вече, а има едно упражнение, което води до смях на глас. Хващате десен крак с дясна ръчичка, ляв с лява и търкаляте от ляво надясно - на английски някой го нарече Rotisserie roll хахахах

Честита баба Марта, да са ни живи, здрави и засмени бебчетата!

# 113
Mommy много се радвам, че има успех метода. Би ли споделила малко повече как го правиш. Търсих, но не намерих нещо като схема. Съня при нас през деня е само на ръце, вечер заспива на ръце и се буди през нощта. Някакъв ад е. Започва да тежи, а и не искам да му създам асоциация за сън само на ръце, люшкане и шъшкане. 🥲

# 114
Gerimal, пиши ми на лично, ако имаш конкретни въпроси и ще ти отговоря. Ако имаш възможност си вземи книгата на Фърбър, много лесно се чете и можеш да прочетеш набързо частите, които те интересуват.

Малко повече информация в скрит текст:
Скрит текст:
Аз си го правя по моя схема и не следвам всичко по учебник. Примерно, като плаче и усетя, че има нужда от повече гушкане, го взимам от кошарата и го гушкам за малко. В книгата препоръчват също да следваш метода за нощно време и за дрямки, но аз започнах само с нощния сън, а пък той сам започна да заспива през деня. Понякога се намесвам и го приспивам, но става много по-бързо и почти винаги накрая сам си заспива.

Накратко - придържай се към един час на ставане и го следвай стриктно (при нас е 7, но ако той се събуди в 6:30, ставаме. Идеята е да не спим до по-късно). Също вечерният час е добре да е по едно и също време. Да имате ритуал за приспиване (примерно масаж, книжка, музика, бял шум). Първата вечер следвах интервал 3,3,3,5,5,5,10,10 и натам пак по 10. Втората не се наложи, той заспиваше сам. Третата следвах 5, 10, 12. Четвъртата 5,10,12 пак и така. Не си спомням дали се наложи дори да влизаме третата вечер, той само помрънкваше и накрая си заспа. По принцип препоръчват да започваш от 10 след третия ден, ако не се лъжа, но аз си преценявам спрямо ситуацията.

Важно е да не се отказваш, поне 2-3 дни може да има повече плач, но ако следваш правилно метода ще стане бързо. Учиш бебето да заспива само - това е важно умение, което е добре за него да усвои, така че не се чувствай като лоша майка. В книгата много добре е обяснено всичко и доста можеш да се надъхаш да започнеш. Съветвам те да помислиш добре дали е за теб и ако решиш да пробваш, да не се отказваш поне 7 дни. Казват, че до 7 дни вече повечето деца заспиват без проблем сами. Нерядко, като при нас дори до ден-два има огромен ефект.

Има ли бебчета, които не гукат много и не издават звуци? Моето основно мрънка, кашля и пищи, когато иска внимание. През другото време рядко чувам “агу” и тн.

# 115
Момичета, вчера пътувахме към бабите, съответно сме на ново място и на мен ми е по-хладно тук (свикнала съм на по-топло вкъщи). Съответно реших по-често да проверявам бебчо по главичката и сега ми се стори по-топла от обичайното (не го проверявам всеки ден). За първи път реших да премеря температурата и ми отчете 37.5 (под мишничките). Доколкото знам, до 37.5 се счита за нормална температура при бебетата. Но как е при вас, отчитал ли е термометърът 37.5, без бебето да е болничко или да се разболява?

Допълвам: mommy, при мен се усеща промяна в кърмата няколко дни преди цикъл, а като ми дойде сякаш се оправят нещата. Но е динамично - някои дни успявам повече да изцедя, други не толкова.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 16:59 от Harmony25

# 116
Dana, благодаря 🤗 Записахме се и ние на музикален курс и на масаж за бебета. Курса за бебета музиканти започва този петък, таткото иска да сме извън града.”, както вече се бяхме уговорили, та не знам 🤗 Повода ще е срещата на малката и голямата дъщеря, голямата на 23, Джоуни утре на 4 месеца…..to be continued 😁

Джу, цели бонбончета са ти!

# 117
Има ли бебчета, които не гукат много и не издават звуци? Моето основно мрънка, кашля и пищи, когато иска внимание. През другото време рядко чувам “агу” и тн.
Нещо средно сме ние. Малката по принцип гука, даже по-скоро пее, но обикновено не е свързано с нашето присъствие Joy Когато сме покрай нея, някои звуци се опитва да ги имитира, но в повечето случаи, ако издаде звук, то е от недоволство, точно мрънкане. А кашлянето е сутрин. Вместо да ревне, че е будна и гладна, тя тихичко, тактично си кашля.

# 118
Здравейте мили октомврийски мами, преди да изпадна в полу-подробно описание на моята мъка и тази на моята бебка, вече на 4 месеца и 1/2, мернах няколко предходни публикации, но за съжаление има цели две теми с по 50 страници, които пропускам….

Видях, че Скади е описала режима на спане. При нас е почти 1:1, спи от 23 до 7 непробудно, после заспива веднага чак до следващото хранене в 10, ако не я събудя даже 10:30, след което дневните дремки може да са от 30мин до 90мин, но най-често са точно 45 Мин. Общи за денонощие прави около 13 часа сън, което съвпада с нормите (12-14 часа). Аз лично констатирах, че всеки използва различно на поразия терминологията за дневен сън и нощен сън и е трудно да преценя дали в момента в който залезе слънцето ли визират под “нощ”, така че просто гледам сумарно за деня. Така или иначе бебето само ще си търси повече сън, ако не му е достигнало.

BlackAngel, Честито бебче!

Вафличка, Косопадът не е ли нормален поради промяна в хормоните? Какво ще покажат кръвните изследвания освен, че са характерни като за след бременност? И аз имам страшен косопад, чух, че едва ли не цялата коса, която е трябвало да падне през бременността, пада сега. При мен в действителност през бременността почти нищо не ми е падало, а обикновено знам какво количество пада при къпане и ресане. Казват, че косопада трае около 6 месеца след като започне.

Памперс сменяме на около 4 часа, ако е само пишкано. Акано веднага, стига да е будна. Рядко съм констатирала да е твърде мокър и да съм си казала “уф, трябваше преди 1 час да го сменя”, но е имало и такива случаи. Ползваме Лупилу, Памперс хармони и Памперс премиум.Памперс Актив и Пуфис са едни пластмасови затвори. Ужасни да.

За клизмите - първо да кажа, че 1/2 като се използва, останалото се хвърля. Пише го на инструкциите, да не се използва повторно при останало количество.
Отделно - моята бебка се запичаше постоянно около още от 2ри месец, напъваше се направо до болка и плач и изкарваше твърди, ОГРОМНИ акита… педиатърката каза да ползваме клизма  още на същия ден и допълнително при нужда. Обясни, че са се “наслоили” старите изпражнения в червото, преседяло са, стегнали са, и ви седят там, а новите се опитват да “пробият” около тях. Затова понякога ака рядко, но много малко. Та, направихме една, (между другото при нас ефекта беше едва ли не веднага като изваждах накрайника, за секунди) след около седмица още една (пак отне малко, 2-3 минутки) и от тогава вече над 2 месеца си ака нормално. НО!!! До 3 месеца и 1/2 тя беше на смесено хранене от 1/4 кърма и 3/4 АМ. Не знам дали е от това. Трета бележка под линията е, че в началото сменихме и 3-4 вида млека, докато намерим кое ѝ допада и е ефектно и срещу рефлукса. От над 2 месеца сме само на Хип АР. Няма запек, изхожда се всеки ден, понякога по 2 пъти на ден.

Захранване не съм започнала, всеки момент искам да започна, имам зелена светлина от педиатърката (между 4 и 6 месец каза), но заради проблем с ритуала на храненето все отлагам. По-надолу съм описала проблема.

Цикълът ми дойде още на 1вия месец, вече 3 пъти, но е като зацапване.. даже единия път се чудих сега това цикъл или овулация е? Толкова бегло беше. Даже по ежедневна превръзка едва имаше следи, но пък като почнах да си записвам тия зацапвания са горе-долу на 29-35 дни.

Още не се обръща сама. Според мен просто не иска. Като ѝ помогна веднъж, ѝ стане интересни и сама се опитва да повтори. Оставя я на страна и тя веднага иска да се завърти по корем. Обаче ако цял ден не съм ѝ помагала, сякаш забравя и не прави дори опити да се върти. А реално може от гръб по корем. От корем по гръб никога не се е въртяла сама и затова седя до нея неотлъчно при първите знаци за умора да в обърна аз. Сама няма да успее, дори като се измори.

АшлиСилвър, съветвам те да направиш 1-2 клизми през няколко дни или седмица, да изчистиш твърдото ако тип “пластелин”, щом ака всеки ден. Звучи ми като същия случай при нас.

Juji, направо не знам как си се справяла досега с мъкнене на вана в спалнята. Аз ползвам вана със стойка и според мен си заслужава хилядократно!!! Взехме допълнителен шезлонг/хамак за вана и все още го ползваме. Реално не пълним ваничката, а я използваме като.. като умивалник, смисъл, маркуча се изтича в WC директно, ваничката е да не пръска вода навсякъде и да не ни се сцепват гърбовете (обожавам тази стойка). Преди ММ държеше бебе с една ръка, като мием гръбчето, а като мием коремчето си я слагахме да си легне отгоре. Аз поливам с душ-слушалката и мия с другата. Сега бебе вече натежа, но и да се държи стабилно по коремче, така че вече само я придържаме като за всеки случай върху хамачето.

Ръмжащи звуци не знам, но през 2-3 дни има нов звук и си го повтаря, защото ѝ е интересно. Последно беше зациклила на “кхиии”, като едно такова съскащо-прегракнало.

Бебка понякога заспива сама, аз лично съм избрала да ѝ позволявам да си смуче пръстчетата и ръчичките засега и това много я успокоява и се унася и заспива. Друг път пък точно това я превъзбужда и сякаш иска повече да ги смуче и се налага да ѝ ги задържа, да ѝ “шшшшъъъъъ”-ткам тихичко и да ѝ поклащам крачетата. Като е що-годе спокойна се случва директно в креватчето. Ако съм изпуснала момента и се е преуморила и е кисела, си я дондуркаме. Не отнема повече от 10-Тина минути да се унесе, изобщо не ме притеснява пристрастяване, защото не е всеки път.

Оригване установих, че доста успешно ми се получава като я сложа на крака  ми да поседне, придържайки я леко напред на гърдите, ако е заспала придържам челюстта да не клюмне главичката напред и лекичко я раздвижвам наляво-надясно. Видях го в ютюб. Важно е да се придържа да не е баш седнала, тя се опитва да се опъне ако е будна, но не е добре.

Аз се изгубих, че все нещо ново объркваше “плановете” ми за режим и изобщо за гледане на бебка… но на кратко, след всичките мъки с кърменето, оказа се, че имам хипоплазия на млечната жлеза, аз съм една от онези жени, които всичко правеха на макс и просто нямат кърма. Но докато го разбера ми отне 3 месеца, 3 консултанта по кърмене, 1 мамолог, много жени роднини и чужд акъл и 1 психолог. Но човекът, който ми помогна най-накрая беше моето бебче, на което просто му дойде в повече целия стрес и тая вечно плачеща майка и храненето се превърна в източник на невероятен стрес за бебка. В една стара книга описанието на “анорексия при бебета” съвпадаше със състоянието - отказваше да яде, само като види шишето (или гърдите ми голи) и започваше да пищи и да реве и единствения начин да в нахраня беше докато спи.

По този начин най-накрая осъзнах, че кърмата не е най-доброто за моето бебе и че най-доброто е да е психически здрава, да се храни, да е спокойна. А това ще стане само ако аз съм спокойна. Общата продължителност на моите мъки с цеденето продължиха общо 3 месеца и половина, преди да спра лактацията си. Но на бебка ѝ отне седмица да спре да плаче като види шишето, а още 2 седмици да започне да приема волеви хранене, будна, в съзнание.

Ооообаче от тогава се плаши от други неща. Веднъж котката смачка хартиена торбичка и ме стресна, аз подскочих, тя беше в ръцете ми и се стресна - бебето не можеше да си поеме въздух от рев, червена, с отворена уста все едно вика, ама замръзнала без звук. Веднъж пък татко ѝ вижда на бебефона, че мърда и си смуче пръста, мисли, че се е събудила и влиза в стаята с думите “има ли едно будно бебче” - тя се оказа, че не е била будна още и така де уплаши, онзи рев дето като след ваксина надава - един писклив, като рев на птица, на кратки интервали, висока чистота, кратки писъци и така 10 минути. Успокоява се в банята на хладно като я занеса, измия ѝ лицето с мокра ръка и я събуя като за смяна на памперс.

Вчера бяхме на гости с колата, влизаме в апартамента с кошчето за кола и докато си извадя палтото роднини не се сдържаха да я извадят веднага да я гушнат преди да съм си оставила палтото и тя пак се уплаши от новата обстановка и останалите непознати, докато се завъртя и същия писък. Веднага я отнесох в друга стая да сме насаме, но не можах да я успокоя цял час. Кротна се за малко, поседяхме така 30 минути - 40 минути, извиках баба ѝ, която вижда през ден да видим с малко по-познат човек как ще реагира и веднага се разплака отново. Пак цял час и просто си тръгнахме….

Мамчета, направо щеше да ми се пръсне сърцето, реве уплашена, не мога да в успокоя, пея ѝ, пробвам и с любимата ѝ играчка, пробвам и с “фъъъррр” като я вдигна във въздуха, съблякох я цялата гола за мъничко, смених дори памперс, нищо не помогна… по пътя в колата заспа и хлипаше насън. Като се събуди я нахраних и вече си беше весела, усмихваше се, но още хлипаше от време на време заради този плач близо 3 часа…

Мама ми каза, че влиза вече в този етап, където ще прави разлика между познати и непознати и ще се плаши, че трябва много по-плавно да въвеждам непознати хора и като цяло е било много глупаво от страната на домакините да я награбят така, вместо да ме изчакат, но аз се тревожа дали просто не я “счупих” с тази аверсия от хранене, когато за последно се опитах да я кърмя на сила преди 1 месец и за първо път бях аз причината тя да се уплаши от мен самата. Сякаш имам чувството, че вече ми няма доверие. Това беше в края на Януари.

Вашите бебчета плашат ли се по този начин?

# 119
Да, стряска се понякога и започва жално да плаче.
Бъди спокойна, Шишарче, всичко ще е наред, има и по-чувствителни дечица.

Общи условия

Активация на акаунт