ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 Тема 4

• 23 865
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
Оставям идея за активности с бебето по месеци:
https://www.healthyyoungminds.com/developmental-activities-for-children/

# 451
  • София
Цитат на: mommy22

Моето бебе в скок на растежа ли е, какво е. Спи по 3 часа накуп през деня, не мога да го събудя. И му се доспива много бързо. Като е буден постоянно мрънка и се чудя какво да го правя. И аз пея, местя го от стола на шезлонга, на активната гимнастика. Вече никъде не иска да стои. Само да го носим, да “ходи” и да седи иска. Като е буден нищо не мога да свърша, добре че поне дълго време спи. Ако пък го събудя по-рано от дрямката гледа лошо и е страшно кисел докато не стане време да спи пак. През нощта е горе-долу. Поне 2-3 пъти се буди, пък сега си хапва добре. На режим не мога да го накарам да бъде през деня, та нямам идея как да оправим нощния сън.

И при нас е така и се чудех къде бъркам...
Само дето с храненето е зациклил на ~120мл и не иска повече и това е.  Наддава ок, но това ядене на често по малко ме побърква🤪

# 452
Цитат на: mommy22

Моето бебе в скок на растежа ли е, какво е. Спи по 3 часа накуп през деня, не мога да го събудя. И му се доспива много бързо. Като е буден постоянно мрънка и се чудя какво да го правя. И аз пея, местя го от стола на шезлонга, на активната гимнастика. Вече никъде не иска да стои. Само да го носим, да “ходи” и да седи иска. Като е буден нищо не мога да свърша, добре че поне дълго време спи. Ако пък го събудя по-рано от дрямката гледа лошо и е страшно кисел докато не стане време да спи пак. През нощта е горе-долу. Поне 2-3 пъти се буди, пък сега си хапва добре. На режим не мога да го накарам да бъде през деня, та нямам идея как да оправим нощния сън.

И при нас е така и се чудех къде бъркам...
Само дето с храненето е зациклил на ~120мл и не иска повече и това е.  Наддава ок, но това ядене на често по малко ме побърква🤪

Аааа и при нас стана така с яденето, от 3 дни яде през 3-3.5 часа по 100 мл. През нощта се буди супер много. През деня яко мрънка, постоянно да го занимавам или да стои с биберон.

Вие кога ще ги отучвате от биберон? Чудя се дали да не го махнем скоро, за да стане по-лесно… той много си го търси.

# 453
Махнах нашия миналата седмица, след като цяла нощ се буди, защото плюеше биберона и не можеше да си го намери сама. Мина сравнително безполезнено, но пък трябваше да върна люшкането за приспиване, така че сега с това се боря.

Моми, на мен ми звучи като да минавате през 5-тия скок. Нарушен сън, липса на интерес към хранене, повишена прилепчивост са все признаци. И ние сме в клуба Simple Smile

# 454
Оххх, то не е имало спокоен момент при нас. Не знам и аз вече как да обясня странностите в поведението му.

Много по-различно дете от дъщеря ми е. Сладък ми е и много го обичам, но с нея ми беше по-лесно. Беше много по-спокойна и самостоятелна. Малкият е безкрайно енергичен и прилепчив. И има открито предпочитание към женски пол. От баща си не иска да бъде приспиван, но пък бабите му нямат никакъв проблем. По този повод, имаме и малък “проблем” с привързването. ММ не успява да изгради засега силна връзка с бебето, особено защото той не толерира да бъде приспиван. С голямото дете винаги сме се редували и така те си имаха време за гушкане и опознаване. Уж сутрин става с него, но само го храни и го оставя сам да се занимава, когато е най-спокоен. Не знам, надявам се да е въпрос на време, защото в момента усещането ми е, че не е привързан към децата ни еднакво. Което също не знам дали е нормално, майките с повече от едно дете да кажат. При мен пък в момента вниманието е 90 процента върху по-малкото, нормално, не се чувствам виновно, защото и на нея съм ѝ отделяла цялата си енергия на тази възраст.

moonlit, ще споделиш ли как точно го махнахте биберона? Моят син дори като е буден и мрънкащ си го търси. Гледах в интернет, че някои майки продупчват с игла, режат и т.н, уж било много ефективно. Още не ми стиска да го махнем, но другия месец паралелно със захранването може би.

Има ли бебенца, които не харесват пюрета? Не знам дали споделих, ама моето го пробвах с едно пюре от круша преди седмица и беше пълен ужас. Страх ме е сега какво ще бъде като реша пак да опитаме, което ще е след 2-3-4 седмици. Дано поиска тогава поне нещо да яде.

# 455
Моми, нямаше особена стратегия, махнах го от раз. Не бих казала, че имаше проблеми, не си го търси, но пък пак я приспивам с люшкане, може би затова. Кофти работа е люшкането, защото е силна асоциация за сън, но определено ми е трудно да я премахна.

# 456
mommy22 Не се отказвай. Опитай с нещо друго щом това не му харесва. В началото моето бебе не искаше купени пюрета. Хапваше само домашни. А плодове все още не обича, мръщи им се и ги плюе.
След няколко дни ще започна да въвеждам месото.

# 457
И аз обмисля махането на биберона, докато е буден не го търси, но без него не заспива.
Относно пюретата - мръщи им се малкия, първите няколко лъжички, докато свикне с вкуса. Днес му направих пилешко месо /добре, че ми беше останало малко домашно/, малко морков, лук и картоф. Сварих всичко и пасирах - е няма такова ядене - без мръщене, изяде си 160 гр от мах. Опитвам абсолютно всичко, преди да му го дам и готовите пюрета някак имат много странен вкус, за мен. Купувах само от морков - ми не е вкус на морков, някак странно е.
Не се отказвай, давай по малко, даже и само да мацнеш на устата, не цяла лъжичка. При нас от купешките, чисти круша, слива и ябълка не се приеха. Много кисели ми се струват. Винаги ги смесвам с тиква. А от зеленчуковите, като не хареса особено нещо ми добавям пащърнак и хапва.
ММ се е притеснил, че малкия не му се радва много, мен ме гушка, ляга на мен и се отпуска, а при него не. Пък аз му се чудя на акъла - аз съм залепена до детето 24/7 - храня, къпя, обличам, играя, приспивам.... Всичко. А той, когато го помоля да го гледа, докато сготвя, например, го държи 10 Мин, след това го слага в столчето и му дава играчка, защото бил тежък, болят го ръцете, изморен е от работа и т.н. Ако малкия започне да мрънка, ММ само повтаря "тати, недей де", докато си зяпа в телефона. Ам, пич, какво очакваш? Пък мен нищо не ме боли, аз не го разнасям по цял ден.
Имаше една много хубава картинка във фейсбук, преди време, на една мадама, която тегли не помня колко 3,4,5 деца в едно колички, като на влакче. Надписът беше "Мама не е кон! Конят се изморява" та и ние така 😄
Скрит текст:
Ако ми позволите да се оплача, от както свършиха болничните и вече съм в майчинство, доходите ни значително намаляха. Даже този месец е доста зле положението, защото се поизръсих за РД на голямото дете, който бившия ми мъж организира 😒
И следващите не се очертават розови, защото изплащам един голям стар кредит, та намекнах няколко пъти на ММ, че не може да го караме така. Той си прави пас. Вчера му казах, че той ще гледа малкия 2 пъти в седмицата, а аз ще работя в ресторанта на една приятелка. Той категорично отказа. Днес ми казва, да сме поразчистели и каквото ни е излишно, да продаваме - колело на дъщеря му, някакви вещи, които не използваме.... 😳😲🤯😲😳🤯 То няма лошо, ама се почувствах като клошар. Бих подарила такива неща, на хора, които се нуждаят. Но да стигна до там да ги продам, за да си купя храна на децата........ Психиката ми вече е режим "не ми пука и нищо не ме учудва". Казах му, че има един месец срок да реши дали се стяга или стяга багажа. Още по-тъпо ми стана, като видях пост във ФБ, за един мъж от София, с 3 деца, получава заплата 120 лв на ден и търси допълнително работа, за да издържа семейството си. Да, в София стандарта е друг, но този човек получава 2 пъти повече от моя и търси още.
Имам чувството, че влача всички на гърба си и вече започвам да се уморявам психически. Постоянно мисля за всичко, ама наистина всичко - пари, храна, домашни, памперси, закуска, пюрета, чистене, пране, всички домашни задължения, вече започвам да планирам връщането си на работа, анализирам всичко, вървя един ход пред всичко и всички..... и не знам до кога.
Извинете, ако ви натоварих с нашите драми ... Къде блях и аз, като го взех този, не знам. Но не искам да лишавам малкия от баща. То не е виновно, горкото.
А и за капак днес пак ми се обадиха от училището и вече се притесних. Този път средното дете е споделило нещо, с класния и той иска да го обсъдим, не било за телефона. Ще откача и това да мисля до утре, да знаеш, че детето ти има проблем, който отказва да сподели с теб..... Чувствам се провал, като майка, сериозно. Децата ми ми нямат доверие и не ме чувстват достатъчно близка.
Олекна ми малко 🙂

# 458
Мерси, момичета, ще опитвам различни вкусове като започнем официално захранването. Иначе е киселичка крушата, да, аз я пробвах.

leylah, не си провал майка, не си го и помисляй. Нямам съвет за теб, според мен добре си постъпила. Този човек трябва да се вземе в ръце, ако иска да си запази семейството. И честно да ти кажа, колкото и да си гледала, някои неща лъсват много повече като се появят децата. Та ти може би нямаше да разбереш що за стока е преди детето. Даже в групата имаме такива примери. За средния син - силно се надавам да не е толкова страшно, колкото са ти го представили!

Относно мисленето за всичко - ММ е по-ангажиран от твоя, с голямото дете основно. Но на мен се падат да не кажа всички задължения по дома и децата. Засега не се чувствам претоварена, а той е много уморен напоследък, по командировки ходи и в късни срещи стои. Натоварена му е работата, но изкарва добри пари, така че чисто финансово сме прекрасно обезпечени и нямам притеснения. Макар да ни предстои основен ремонт на ново жилище и с немалък кредит, пак ни е широко около врата засега. И аз вече мисля за работа след майчинството, малкия на 99% влиза в ясла от септември и ако не съм бременна тогава, януари най-късно трябва да се върна на работа. Междувременно се занимавам с един страничен проект, но той е съвсем в зародиш и засега само разходи имам по него. Ще видим до къде ще го докарам. Само тренировките ми липсват много, трудно ми остава време и енергия да тренирам. Sad

А ММ се държи по същия начин с бебето, ама като му го кажа не приема критиката…

# 459
  • Sofia
Памперси аз ползвам на Пуфис от раждането. Наскоро пробвах и Пайне - не пропускат нито едните, нито другите. Купих за плуване little swimmers , но не сме ги ползвали още.
Има ли тук момичета с регистрирана фирма на тяхно име? Ако има имал няколко въпроса и може да ми пишете на лични да не спамим тук.
Лейла и на теб не ти е лесно - дано намериш някакъв баланс. Аз също съм в шок от разходите през последните месеци.

На мен ми липсва работната рутина и цялата домашна работа постоянно ме дразни много. Не е моето по цял ден готвене и чистене. Добре че бебо е кротичък и много се пасва като усети, че излизаме на разходка. Сега кандидатстваме и за ясла, но в София си е ужас.

# 460
И моите деца са много различни.
Моят не използва биба. Ама защо толкова рано ще ги отучвате от бибите?
Иначе рязането на биба е ефективен начин.

Ние сме на 180мл, когато е АМ и се чудя дали да го увеличавам.

Има ли други пълзящи?

На мен не ми липсва работната рутина, супер ми е вкъщи.

На някои пюренца е нормално да се мръщят.

Лейла, прочетох те, аз също мисля за всичко и правя всичко, ММ ми помага де, но като цяло аз опъвам. Разбирам те, трудно е! Ще се справиш.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 21:17 от *Sweety*

# 461
На първата дете бибата мечката я изяде , когато беше на годинка и малката така и казах. Помогна ми това че наскоро си беше метнала едната биба при мечката в зоопарка и оттам идеята.

Сега малката не иска биба, но все по-често порзва гърдите ми за приспиването освен за хранене, и нещо не съм много айляк 🙄

И ние пети скок явно, както го описват така сме, с тази разлика че всеки ден е различен, няма някакво еднакво положение няколко последователни дни.

Ами който няма домашно месо за варене на пюрета, какво прави...аз нямам.

Leylah,
Аз съм по скоро за раздяла с такъв човек и лоши отношения, но много труден период е сега и не знам дали да не изчакаш.
Понякога сядам и пиша плюсове и минуси да видим кое надделява. Странно е, но ми помага да видя цялата картинка.

# 462
На мен пък изобщо не ми пречи, че бебка заспива на гърда. Даже си имам супер лесен метод за приспиване така, а и за нея е приятно

# 463
При нас тя почти беше отбита, кърмата беше много малко и след това някакси процесът започна отново и колкото повече време минава, толкова повече малката си търси да суче. А едната гърда вече съвсем не я иска, само аз цедя там, и въобще..🫣
Веднъж като спреш да отделяш толкова време да се цедиш, и усетиш свободата, а после пак например да не можеш да излезеш навреме като днес, а да кърмиш половин час, после тепърва с шишето, не е лесно, пак разполагаш със съвсем малко време за всички други неща.. Не ме свърта, а и поне да имаше кърма, а то едва, едва и се изнервям. Но ще продължим още малко.
Моите тесни канали,  да бяха поне нормални. Но да не се оплаквам, че почти на 40, пак произведоха доста кърма първите месеци.

# 464
На мен изобщо не ми пречи бибата. Детето е на 5 месеца. Има време да я махаме. Надявам се да не си смуче пръста, по-добре да смуче биба. А и тя не я търси, често я плюе.
Съседчето е на 3 години и още заспива с биба. Ние сигурно ще я махнем към първата годинка.

Общи условия

Активация на акаунт