ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 Тема 4

• 23 788
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
След 10 дена правим 6 месеца, засега съм въвела тиква, пащърнак, морков, ябълка, ориз, банан, картоф. Ние също имаме проблем с яденето и наддаването става трудно. Нямаше голям интерес към храната и по пример на едно майче тук, не си спомням кой беше, го оставих да рови в три пюрета сам и аз отстрани с лъжичка и му стана интересно.
Вчера бяхме при гастроентеролог, рефлукса му не е изчезнал още, но лекаря се изказа положително… каза, че е готов за въвеждане на месни продукти. Имам прясно замразени разфасовки на домашен заек засега. Ще изчакам още една седмица и ще го въведа. ЛЛ иска да вкарвам жълтъка, но и за него ще изчакам още, рано ми се струва. Поръчала съм си био зеленчуци и плодове и елда и киноа. Още се цедя и все по-често се чудя докога ще имам нерви за това.
През нощта все още става в 12-3-6. Изморително е, в три кърмя по принцип, но понякога нямам сили и храня с АМ. Последните нощи не можех въобще да се държа будна, след всяко хранене държа бебока 30 мин прав, иначе той не заспива с приспиване, сам в леглото обича. Не защото аз не искам да го гушкам, той обича да си лежи на спокойствие.
Сега готвя ябълка на пара, ще ѝ добавя круша от пюре (нов продукт) и ще дам картоф с тиква първо и за десерт ябълка с круша. Правя така, защото бързо му писва един вкус и така задържам по-дълго вниманието към храната. Имам още какво да пиша, но се събуди 😂.

# 556
Дана, направи нещата както сама прецениш. Щом не си готова, изчакай колкото е нужно

Никога не бих се занимавала дори да питам доктор кога да захраня, с какво и т.н. Всеки си има мнение. Моята каза вече да замествам хранене, аз не съм съгласна например. Казвам ок и си правя каквото си знам.

Жужи, ти "биеш рекордите", много рано започна (на 2-3 месеца?) и вече май всичко си давала..

Sweety,
Някои дават сок от първи месец, други след 2 години.Писахме по тази тема доста тогава. Знаем и заръките на СЗО.
Почна бебката ми на два месеца и половина и пиеше сокче  само, дори често разредено с вода, и то по мъничко, писах  ви тогава милилитрите. Чайче и давах по малко също. После чак след месец започна да опитва различни пюренца, защото тя пожела, включих и биберон за плодове с бананче.
Същинското захранване може би чак сега набира сила,  всъщност повечето при нея е запознаване с храната, опознаване и опитване.
Далеч не всичко е дадено. Тя избира като цяло. Например днес имаше избор - варени и отделно сложени морков, варена тиква и варена ябълка, намачкани, разредени с преварена вода като нещо средно между пюре и супа - избра и хапна само тиквата, около 80 грама с водата. Simple Smile Тя се поомазва с пръсти, пъха в устата, бърка с лъжичката, хвърля и омазва навсякъде, после аз и додавам колкото иска, предлагам мляко, ако иска. Много се радва, когато и ние опитваме и  хапваме с нея.
Така чеее... не зная за какви рекорди става въпрос Simple Smile

За месото и жълтък - аз въведох пуешко, пилешко и заешко, десетина дни след това жълтък.

Mommy,
Само киселото мляко, което и дадох много малка мини доза е кйм педагогическото захранване. Иначе се придържам към ЗВБ и собствения си усет. ( И сокчето към старата школа ) ЗВБ има подход и с пюрета, за която мама я е страх да почне с парченцата от рано, като мен. Въпросът е да се дава свобода и инициатива на бебето, иии да има сили човек да чисти..... 🤔
Днес купих мушама. Но как да опазя дрехите чисти, всички видове лигавници маха и хвърля долу... Sad

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 16:14 от Juji 1

# 557
Дана, направи нещата както сама прецениш. Щом не си готова, изчакай колкото е нужно

Никога не бих се занимавала дори да питам доктор кога да захраня, с какво и т.н. Всеки си има мнение. Моята каза вече да замествам хранене, аз не съм съгласна например. Казвам ок и си правя каквото си знам.

Жужи, ти "биеш рекордите", много рано започна (на 2-3 месеца?) и вече май всичко си давала..

Sweety,
Някои дават сок от първи месец, други след 2 години.Писахме по тази тема доста тогава. Знаем и заръките на СЗО.
Почна бебката ми на два месеца и половина и пиеше сокче  само, дори често разредено с вода, и то по мъничко, писах  ви тогава милилитрите. Чайче и давах по малко също. После чак след месец започна да опитва различни пюренца, защото тя пожела, включих и биберон за плодове с бананче.
Същинското захранване може би чак сега набира сила,  всъщност повечето при нея е запознаване с храната, опознаване и опитване.
Далеч не всичко е дадено. Тя избира като цяло. Например днес имаше избор - варени и отделно сложени морков, варена тиква и варена ябълка, намачкани, разредени с преварена вода като нещо средно между пюре и супа - избра и хапна само тиквата, около 80 грама с водата. Simple Smile Тя се поомазва с пръсти, пъха в устата, бърка с лъжичката, хвърля и омазва навсякъде, после аз и додавам колкото иска, предлагам мляко, ако иска. Много се радва, когато и ние опитваме и  хапваме с нея.
Така чеее... не зная за какви рекорди става въпрос Simple Smile

За месото и жълтък - аз въведох пуешко, пилешко и заешко, десетина дни след това жълтък.

Mommy,
Само киселото мляко, което и дадох много малка мини доза е кйм педагогическото захранване. Иначе се придържам към ЗВБ и собствения си усет. ( И сокчето към старата школа ) ЗВБ има подход и с пюрета, за която мама я е страх да почне с парченцата от рано, като мен. Въпросът е да се дава свобода и инициатива на бебето, иии да има сили човек да чисти..... 🤔
Днес купих мушама. Но как да опазя дрехите чисти, всички видове лигавници маха и хвърля долу... Sad

Juji, аз купих мушама, с детска шарка, много симпатичне….и ще се пребия като я сложа над килима, няма такова хлъзгаво нещо. Приготвила съм е редено килимче за нея и там се пързаля.
Пуешкото от къде го взе, имам предвид под каква форма? Ние купуваме редовно пуешка шунка, но не знам дали точно пък шунка ще и дадем.
Имам цяла ч 😁книга да чета за захранването, с рецепти, всъщност още не съм я поръчала даже, не я ща онлайн, че няма и да я чета, взела съм тази за майки-кърмачки и тяхното хранене и имам ли време пък и искам с мъничката да четем заедно, тя аз моята, тя нейната 🤔 не знам какво първо да хвана ако не е мъничка. Майка е на гости, нашата е модерна, лакира си нактите 😁 нека и е здраве, аз се радвам на компанията, лирично отклонение.
А, и зъбче си имаме,  😁🎉🥳долно дясно, мяйка го откри.
Та, според каквото погледнах набързо от идеите, като започнем, сьомга например ще и дам на парче и тя да си го яде както иска. Ти даде ли риба, какво каза, че забравих?

Някой беше питал за курс за първа помощ за бебета и деца, моят беше вчера, но аз не бях 😁 май съм развила алергия та оттам хремата, пътувам пак съм доктора в момента. Mini First Aid Course се казва, нз дали имат онлайн опция, аз търся присъствен.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 20:02 от MayaJane

# 558
Maya,
Честито ви зъбче 🥳🥳🥳🥳🥳🥳
Мисля да слагам мушамата само под столчето за хранене или където се храним, ще нарежа парчета. Ако стъпваме боси може би няма да има пързаляне?
Взех готови бурканчета най-напред. Пуешкото на Плазмон и на Гербер не и харесаха, уважи само Тиква и ябълка с пуйка на Хип. Иначе имаме много хубава месарница с добро месо, на вкус като едно време. По сто пъти обаче проверявам за бучки всичко, което блиндирам,  даже ги прецеждам през цедка за по-сигурно. Вярно ли е, че само с готвене на пара се запазват витамините?
Бързо оздравяване,  Мая. ❤️

# 559
Maya,
Честито ви зъбче 🥳🥳🥳🥳🥳🥳
Мисля да слагам мушамата само под столчето за хранене или където се храним, ще нарежа парчета. Ако стъпваме боси може би няма да има пързаляне?
Взех готови бурканчета най-напред. Пуешкото на Плазмон и на Гербер не и харесаха, уважи само Тиква и ябълка с пуйка на Хип. Иначе имаме много хубава месарница с добро месо, на вкус като едно време. По сто пъти обаче проверявам за бучки всичко, което блиндирам,  даже ги прецеждам през цедка за по-сигурно. Вярно ли е, че само с готвене на пара се запазват витамините?
Бързо оздравяване,  Мая. ❤

Благодаря, Жужи 🤗
Е, и месото ли на пара? Всъщност рибата може и ми даваш сега много хубава идея.
Иначе казват на пара или фурна, не във вода, че там ще останат витамините.

# 560
Честито зъбче, Juji! Hug
И при нас сънят нещо се промени напоследък, но гледаме да се нагаждаме. Според мен това е прословутата "регресия". 5 месеца всичко беше наред е сега изведнъж промяна към по-зле. Резултатът е, че, ако искаме да се наспим, по някое време през нощта взимам малката в нашето легло.

# 561
Джу, успокоение е, че не съм единствената в групата върнала се на работа.  Надявам се, че адаптацията при теб върви добре. В офиса ли се върна или работиш от вкъщи?

Аз вече изкарах една седмица в офиса и оцелях! 😀 Имам си график на кърмене, защото малчо не иска шишето и това е. Извръща главата и прави физиономии като усети АМ, все едно давам отрова. Общо взето го кърмя в 07:45 преди да изляза за работа, После се прибирам в 11:30-12:00 да го кърмя и след час, час и половина изяжда около 70-80 гр зеленчуково пюре. След това се прибирам около 17:00 и пак го кърмя. Доста е изморително, защото водя и взимам и баткото от ясла, но знам, че е период, който ще отмине. Вчера бяхме на преглед за 6 м и ваксина и педиатърът ми даде бележка, че кърмя в случай, че работодателя ми я изиска. По закон имам право на допълнителен час и половина на ден заради кърменето. Не мисля, че ще ми я изискват, но се изненадах приятно, че все пак има законова подкрепа за кърмещите майки.

# 562
Аз съм заместила изцяло обедното хранене. Има 5 хранения с АМ и едно с пюре. Наддава   идеално и се чувства добре. Опитах да увелича интервала между храненията, но той си е гладен на 3 часа и се отказах, за сега. Основно се водя по него. Не всеки ден, но след обяд давам плодово пюре или каша и дохранвам с АМ.
Dream доста натоварен график имате. Аз изпитвам ужас, че трябва да се върна на работа в края на годината. И то вероятно ще бъде Декември, когато ни е най-натоватено. От дъъъълга почивка - директно в пълната лудница. Притеснявам се и как ще се събера - толкова съм се откъснала от служебните дела, че не знам как ще се адаптира обратно там. Пък и постоянно ще мисля малкия как е в яслата....
Онзи ден ходихме на гости, на сестрата на ММ. Тя го гушна и той веднага започна да плаче и да се протяга към мен. Прави ми впечатление, че когато някой дойде вкъщи и го гушка - няма проблем, но когато е на непознато място, все едно се страхува и ме търси постоянно. В яслата до нас има детска кухня. По-натам ще се запишем, ще ходим всеки ден, ще поиграем в двора, поне малко от малко да му е познато мястото.
Малчо заспива сравнително лесно при мен, но реша ли да го преместя в кошарата се буди, а в нея заспива много трудно. Ако успея някак да го преместя без да го събудя, си спи в нея цяла нощ без проблем. Говорихме за сваляне на нивото - аз съм си дала срок до края на следващата седмица да оправя дрешките под нея и да я сваля, защото днес го видях как се е хванал отстрани и се е изправил почти до седнало положение.
Вчера най-накрая взех биберон за плодове - веднага стана любимата му вещ вкъщи 😄 Вчера излизахме, напълних му го с ябълка и разходката беше чудесна. Докато се прибирахме, вече беше раздробил и изсмукал почти цялото съдържание и като ревнааа.... Тичала съм с количката към вкъщи 😄

# 563
Здравейте не съм се включвала скоро но ви чета редовно. Ние вече направихме 7 месеца..   На последната консултация бяхме 8кг и 65 см. Трябваше да имаме ваксина но я отложихме защото нослето му беше запушено.след няколко дена започна и кашлица и започнахме с предписаните лекарства.3/4 дена беше ад ,не искаше да яде нищо нито пюрета нито Ам само спеше и то на ръце.Преди два дена го водих на друг педиатър за преглед за мое спокойствие и добре че отидох .Искаха веднага в болница да ни вкарат защото имал хрипове много.Изписаха ни антибиотик и инхалации и слава бого помогнах за почти два дена.Сега вече сме малко по добре и в понеделник сме отново на преглед на частно.По повод захранването което може да св повтарям започнах на 5++  с зеленчуков пюре.В началото правих пюретата , само в самото начало дукато въведа повечето зеленчуци .Сега сме на купешки започнахме и месните пюрета въвела съм пуешко,пилешко,свинско и телешко,пробвах и заешко но не му хареса.От 2 седмици започнах и жълтък да давам.Следобед давам безглутенови каши и плодови пюренца.Имаме заместен обяд напълно и почти и следобеда съм заместила напълно.Харесва му хапва с удоволствие .Вече въвеждам глутен от 3 дена някъде.Засега всичко е наред .По повод косопада положението беше ужас при мен след раждането капеше напарво кичури .Сега има малко подобрение според мен .Хормоните ми напарво пощуряват вече вечно ми е горещо ,вечно се потя ,за килограмите чак не искам да казвам застой на едно място .Ограничавам се в храненето но не мърдам на доло с тез килограми което за мен е голям комплекс.А забравих да кажа направих резервация за първата ни почивка с малкия през май месец на спа .Надявам се да сме здрави и да можем да идем .

# 564
Много здрав и щастлив да расте.Истински герой🩵.
Аз досега имах спор със свекърва ми и отстоявах тезата си само да съм "срещу".
Отворихме на въпрос по колко различен начин се отглеждат децата днес.И наистина се замислям защо преди е можело,а сега-не.Говоря за всичко.Преди никой не е чел СЗО,не е влизал по форуми,а са отглеждани живи и здрави деца.Е,даже съседката ми(на 29г жена),след третия месец е хранила само с кисело мляко.Спряла й е кърмата,малката не е искала АМ и си ядене по 5 кисели млека на ден.Нито е болнава,нито нищо.А е почти на десет вече.Аз съм отглеждана също с мляко,у то от 20-ия ден,понеже майка ми тогава ме е оставила.На три месеца вече са ми мачкали с вилица всичко,което са яли.Пък съм жива вече 33г😁.Къпали са със сол,махали са стабилно със свинска мас,па и това съм преживяла.Не казвам,че одобрявам всичко,но някак си света днес е информиран и живота ни става по-труден.Аз лично съм против дъвкането  на храна за бебето(особено с развалените ми зъби),а вчера младо момиче дъвчене и си хранеше детето в едно заведение.Даже й обясняваше,че няма нито пасатор,нито друг уред,а само й дъвче.
Ние вече сме по-добре.Кашля 3-4 пъти дневно.

# 565
Lunatichka и аз много мислих по този въпрос. За съжаление много неща не са същите, като преди 30-40+ години. Всичко около нас става толкова изкуствено и нормално децата да правят някакви реакции.
Храната, торове, пестициди, фуражи, антибиотици, тъкани, бои, химията е навлязла с такава сила, че лошо да ти стане.
За дъвкането на храната - абсурд. Също и облизване на биберони и лъжици. Правила съм го с големите ми деца. Сега не!  Кариесите се получават от бактерия, която живее в устната кухина и се храни с остатъци от храната. Облизвайки биберона на детето - директно предаваме бактерията. Някакъв вид Стафилокок беше. Да не говорим да му сдъвчеш храна.
Не знам СЗО от кога съществува и се занимава толкова с изучаване на ползите и вредите за децата. С доста неща не съм съгласна. За някой усещам, че си държа на моето, в някакъв момент се замислям, че не съм права и си променям мнението.
Някога децата са отглеждани със значително по-чиста храна, с памучни и вълнени материи, необработвани с химия. Заобиколени от значително по-малко пластмаси. Въздухът, ако щеш, е бил друг.
Мисля, че това са и причините да има все повече деца с различни видове алергии, за които не сме и помисляли.
Трябва да си намираме баланса - нищо крайно не е хубаво.
Seana бързо оздравяване. Темата на снимката ви много ме грабна - аз съм луда по мотори. Всъщност си взех А категорията, докато бях бременна в 5 тия месец. Преди това карах без, но много разумно 😇

Моят мъник днес става на 6 месеца 🥳

# 566
  • Sofia
Честити 6 месеца. Приятно изкарване.
Да попитам при мамите с момчета кога планирате забелване? Другата седмица дано не забравя да питам педиатърката.

# 567
Да,така е.Малко се отклоняваме от темата,но да си кажа.Преди селата бяха населени,отглеждахме всичко домашно,а сега-ГМО боклуци.Преди на една улица имаше един автомобил,а сега-в къща по 2-3.
Не ме анатемосвайте,ама му дадох диня днес.Не да яде,а да си смуче сок от бибката за плодове.Много му хареса.Днес ни готвих супа и след като сложих зеленчуците,му отделих и пасирах малко. Без сол,без допълнителни бульони,без подправки и без месото.Ами изяде с кеф около 60гр,а от пюретата едвам яде по 30гр.Нито един вид сякаш не му харесва особено.Има огромно желание да се храни,но май не с пюрета.Страх ме е обаче с рефлукса да опитам друг метод на захранване.

# 568
И аз днес имам 6 месечно. Честито и на другите юначета! ❤️

Ох, това с дъвченето на храна е ....ужааас!

Бебко иска да суче само сутрин, вечер и през нощта.. чудя се защо така, през другото време предпочита АМ да пие, а имам още кърма. Дали му е по-лесно с АМ? Май откакто хапва пюренца на обяд разреди сученето.

# 569
И моята често е така  със сукането - сутрин и вечер... Мисля, че защото така се успокояват.  Сукането не е само хранене, ами и топлина, грижа, нежност, сигурност и спокойствие за бебчетата. Търси гърда винаги като е изнервена и това я успокоява.

Честити месечинки!
А болните да оздравяват напълно.

Общи условия

Активация на акаунт