Неинвазивен пренатален тест или биохимичен скрининг?

• 713
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте. Бременна съм и терминът ми е за 23ти септември. Гинекологът ми обясни, че между 11та и 13та седмица мога да направя изследванията, свързани със Синдром на Даун и други синдроми. Въпроса е, че той ми каза да направя неинвазивният тест. Но доколкото виждам има биохимични скрининги, които са на много по-ниска цена. Може ли да ми обясните каква е разликата между двете? Кое бихте ми препоръчали да направя от двете. И съответно ме интересува къде за следните градове- Бургас, Пловдив или Стара Загора. Ще е чудесно ако ме ориентирате и като цени в съответните медицински центрове. По принцип гинеколога каза, че нямаме основателни причини да си мислим, че може да има проблем с плода, но все пак е хубаво да се направят тези изследвания. А прозореца между 11та и 13та седмица наближава. Много от моите приятелки не са си правили изобщо такива изследвания, а и чух най-различни мнения, че има случаи когато излиза голям шанс например за Синдром на Даун и накрая детето се ражда абсолютно без никакъв проблем. Само дето бременната се притеснява около 6 месеца до раждането.

# 1
  • Sofia
Накратко:
БХС е просто статистика. Изчисления на базата на измерванията на плода и съотношението на Вашите хормони.

Чрез неинвазивния пренатален тест изследват ДНК на самото бебе. Следователно достоверността му е доста голяма - над 95%.

# 2
Аз съм правила и двете, защото с БХС може да се изчисли и рискът от прееклампсия. При мен беше висок и си имах назначена превантивна терапия.

# 3
Благодаря много. А имате ли някакви препоръки в следните градове къде точно мога да направя този тест?

# 4
  • Sofia
Аз съм правила и двете, защото с БХС може да се изчисли и рискът от прееклампсия. При мен беше висок и си имах назначена превантивна терапия.
С БХС могат да се изчислят и рисковете за интраутеринна ретардация на плода и преждеврененно раждане (не е само прееклампсията). Но много зависи къде се прави БХС. Например в Майчин дом не ги изчисляват тези 3 риска.

fullofdreams, избери си някоя марка Неинвазивен пренатален тест и им се обади по телефона. Те ще ти обяснят дали работят с тези градове.

# 5
Дори съотношението на хормоните може да покаже проблеми.
Не е добре да се пропуска БХС за сметка на пренаталния.

# 6
При следваща бременност ще пропусна БХС,ако искате да си купите спокойствие изберете пренеталния.

# 7
  • Sofia
Както писахме по-горе, БХС измерва три допълнителни риска (ако е направен на определени места) - риск за прееклампсия, риск за интраутеринна ретардация на плода и риск за преждевременно раждане. Това не се предлага от пренаталните тестове.
Аз лично не бих си го спестила.
А по отношение на синдромите - да, по-удачно е да се направи пренатален тест, стига финансовата част да не е проблем.

# 8
  • София/Севлиево
Аз правих и двете с малкото дете (с голямото нито едно,но тогава времената бяха други).

# 9
  • Sofia
То едното не изключва другото. Двете се допълват.
Аз с първото правих само БХС, нямам спомени 2012 г да е имало пренатални тестове. После с второто и третото направих и двете.

# 10
Имаше една история тук във форума на дама пропуснала БХС, с отлични резултати на пренаталния. Имаше проблем с бебето, прави какво ли не като тестове за да открият проблема, но не и не, накрая пусна второто БХС и там се видя точно на кръвните, че става дума за моларна бременност. Наложи се прекъсване след 20г.с. А можеше да го хванат много по- рано.

Разказвам по спомен.

Та всеки на свой собствен риск отказва задължителни изследвания през бременността.

# 11
  • Sofia
Да, защото на БХС се гледат и нивата на ЧХГ. А именно ЧХГ е първият индикатор за моларна бременност.

# 12
Използвам да попитам, бихте ли ми казали кой показател показва риска от прееклампсия?
Имах изключително неадекватна лекарка, която следеше бременността ми, развих тежка прееклампсия и едва на умрях, родих и съответно доста малко бебенце. Вече сме добре, но би ми било интересно да намеря някои отговори.
Благодаря!

# 13
  • Sofia
Използвам да попитам, бихте ли ми казали кой показател показва риска от прееклампсия?
В резултатите от моя БХС пише следното :
"Рискът от прееклампсия и изоставане растежа на плода се базира на демографски характеристики на бременната, анамнеза за придружаващи заболявания и акушерка анамнеза, средно артериалното налягане (МАР), доплерово изследване на маточните артерии, серумен PIGF и серимен PAPP-A."

И изглежда по този начин :
Скрит текст:

# 14
Да, точно PIGF и PAPP-A са показателите. С първата бременност АГ-то ме прати за БХС в Майчин дом и отделно пуснах тест за PIGF, защото (както писаха по-горе) в МД не правят скрининга за прееклампсия. С втората бременност БХС направих в Цибалаб, тъй като там имат разширен пакет. Риска за прееклампсия ми го изчисли докторката, при която правих феталната морфология, на базата на резултатите от БХС и ФМ.

Общи условия

Активация на акаунт