Болки в кръста при тийн

• 651
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте! Аз съм едва на 18 и от няколко дни ме боли кръста. Първоначално беше само при ставаме от седнало положение, а сега постоянни усещам дискомфорт. Има усещане като напрежение и е некомфортно и при ходене, спане, седене (най-вече). Нямам спомен да съм вдигала кой знае колко тежко освен раницата за училище. Особено днес болката не е спирала, а Волтарен няма особено голям ефект. Чудя се какво ли може да е ? Болката засега е постоянна, по целия кръст, ниско долу, най вече в средата. Когато опитам да си оправя стойката и да изправя все едно си опъвам кръста назад.

# 1
Да си бягала, скачала или да си правила някакви резки движения?
Пробвай с няколко дена почивка с лежане  настрани или по гръб,  като в този случай под коленете да има няколко възглавници. Също пиене на милгама Н, но се консултирай с възрастен или личния лекар. Избягвай седене на стол за дълго време, бягане и дълго ходене.
Ако не мине, ще трябва да направите ядрено магнитен резонанс на лумбален дял.

# 2
Скоро да очакваш менструация? Понякога ми се е случвало седмица преди това да имам такива болки.
Ако не си се натоварвала скоро, не наближава М или отмине и болките продължават, най-добре да те види лекар.

# 3
Имаш ли сколиоза или кифоза?
Или да си вървяла много дълго с тежък багаж в ръка?

# 4

До колкото знам никога не стм имала проблеми с гърба. А единственото тежко е дигането на раницата ми което става по няколко пъти на ден

# 5

До колкото знам никога не стм имала проблеми с гърба. А единственото тежко е дигането на раницата ми което става по няколко пъти на ден

Раниците са много тежки, вярно е.
Добре би било все пак лекар да те види, ортопед, вместо да се чудиш дали Волтарен, дали друго..

Не се плаши, но една консултация ще ти бъде от полза, мисля.
И дотогава почивка, да няма резки движения и по-лека чанта 😉

Желая ти да мине бързо! 💐

# 6
Здравейте! Аз съм едва на 18 и от няколко дни ме боли кръста. Първоначално беше само при ставаме от седнало положение, а сега постоянни усещам дискомфорт. Има усещане като напрежение и е некомфортно и при ходене, спане, седене (най-вече). Нямам спомен да съм вдигала кой знае колко тежко освен раницата за училище. Особено днес болката не е спирала, а Волтарен няма особено голям ефект. Чудя се какво ли може да е ? Болката засега е постоянна, по целия кръст, ниско долу, най вече в средата. Когато опитам да си оправя стойката и да изправя все едно си опъвам кръста назад.
Точно там е центъра на тежестта на тялото и боли най-вече от неправилно разпределение на тежестта (неудобни обувки ?) , от прекомерно натоварване ( фитнес ?) или малко вероятно при невралгия. Щом Волтарен не действа , някакво хапче за болка, ибупрофен най-добре, разбира се ако нямаш някакви противопоказания.

# 7
Точно там е центъра на тежестта на тялото и боли най-вече от неправилно разпределение на тежестта (неудобни обувки ?) , от прекомерно натоварване ( фитнес ?) или малко вероятно при невралгия. Щом Волтарен не действа , някакво хапче за болка, ибупрофен най-добре, разбира се ако нямаш някакви противопоказания.

Ами, преди няколко дни (горе долу когато започна болката) започнах да нося едни големи джапанки вкъщи, възможно и от това да е… Иначе на фитнес не ходя. Волтарен не помага, пих нимезил и като чели мааалко ме отпусна, а нурофен изобщо не помага.. Ще видя ако няма подобрение ще ходя на доктор. А при какъв трябва да ида?

# 8
При невролог.

# 9
Най-добре първо при личният лекар , той да прецени още от какво ще имаш нужда. Случайно да си с плоско стъпало ?

# 10
Най-добре първо при личният лекар , той да прецени още от какво ще имаш нужда. Случайно да си с плоско стъпало ?
Не, нормално ми е стъпалото

# 11
Напълно подкрепям за сколиоза и кифоза .Трябва да отидеш на лекар и снимка да ти направят .Ако болките са постоянни Колкото по рано я хванеш , толкова по добре.

# 12
Напълно подкрепям за сколиоза и кифоза .Трябва да отидеш на лекар и снимка да ти направят .Ако болките са постоянни Колкото по рано я хванеш , толкова по добре.

Случайно някой да знае дали е възможно тази болка/ напрежение да е породена от силен стрес? Минавам през тежък период.

# 13

Случайно някой да знае дали е възможно тази болка/ напрежение да е породена от силен стрес? Минавам през тежък период.

Може и от стрес да е, но би трябвало да има и някаква друга причина, а стресът само да е подсилил нещата.

Нямаш ли някой възрастен - майка, баща, сестра, роднина.. Нищо фатално няма да споделиш с някой в къщи и заедно да решите какво да правите. Вече си голямо момиче и би могла и сама, но повярвай ми, по-добре е да те придружи някой при личния лекар, а още по-добре при ортопед. Просто много младите хора не обичат да ходят на лекар (и с основание 😉), забързани са и колкото по-малко трае прегледа, толкова по-добре се чувстват. А ако идеш с майка си или друг близък, той ще зададе много въпроси на лекаря и ще бъде по-ползотворно отиването.

И не се страхувай. Нищо лошо няма, просто е добре да те види лекар, вместо сама да се лекуваш.

Тези големи джапанки ги забрави. Носи само удобни обувки, в къщи също предвид че чехлите вече навсякъде са качество "разболей  ме", можеш и в къщи ако ти е студено, да носиш удобни спортни обувки само за в къщи, може и стари да са, но твои!
Никога не слагай обувки на друг човек, нито пък вземай обувки, завещани ти от друг, затова че не ги носи.

Обърни внимание и на позицията на тялото - когато си седнала на стол, учиш или работиш - стойката трябва да е правилна, за да не натоварваш гръбначния стълб (да няма учене/писане в полулегнало положение). Или изкривена на една страна

Раницата също е от значение (да не от онези меките, които младите момичета обичат, и която стига чак до дупето. Такива раници се отразяват лошо на гърба.

После сподели ако искаш, как е минало.

# 14
Причината да изкачвам толкова, е защото сега в семейството имах други проблеми и исках малко да отминат. Утре ще ида на неврохирург в Токуда, ако трябва той ще ме препрати към други специалисти, скенери т.н, ще споделя утре

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 01:11 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт