Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-10

• 18 940
  • 297
  •   2
Отговори
# 240
Изчакайте 5- 6 месеца, няма да има проблем.
Минаха 9 месеца

# 241
  • Ланкър, планините Овнерог
Не съм имала кръв, но и бая след лъчетерапията се осмелих въобще.

# 242
Здравейте! Много ще се радвам на попадна тук на актуалната информация. Става въпрос за G1 ендометриоиден карцином на матката, начален стадий, показано на изследване след кюртаж. Препоръката е лапароскопска хестеректомия или по метода Давинчи. Тъй като сме от  Варна ни препоръчват операция в Плевен. Моля за препоръка към кой да се обърнем, някой скоро оперирал ли се е там? Колко е струвало като сума. Как са условията, какво искат като изследвания, прегледи? Препоръки за София Майчин дом евентуално? Също така трябва ли да се чака летния период да отмине?
Благодаря на всички!
За Плевен с две ръце препоръчвам д-р Александър Любенов в "Сърце и мозък"-Плевен.
Той ме оперира м.октомври, лапароскопска хистеректомия със запазени яйчници. Имах възможност да избирам между обикновен лапароскоп и робота ДаВинчи.
Д-р Любенов е началник отделение по Обща и онкогинекология. Професионалист и човек с огромно сърце. Всички там са невероятни специалисти.
Здравейте,
може ли да споделите каква беше цената на операцията.
Благодаря предварително!

# 243
Здравейте! 2 месеца след хистеректомия съм , роботизирана. Нормално ли е да продължава зацапването и до кога? След първият месец звънях на док.  и каза че е нормално, но сега вече ми е неудобно да звъ на. Не е много , не е ярка кръв, но го има... Някой с подобен опит?

# 244
Evelinapa, при мен след лапароскопска тотална хистеректомия зацапване имаше около 2-2,5 месеца. За твое спокойствие пак се обади или отиди до хирурга.

# 245
Evelinapa, при мен след лапароскопска тотална хистеректомия зацапване имаше около 2-2,5 месеца. За твое спокойствие пак се обади или отиди до хирурга.

Благодаря,  те казаха, че 2 месеца е нормално. Ще изчакам още малко и ще звънна. Поне се успокояват когато има някой като мен..

# 246
Има ли някой с хистеректомия при 4ти стадий рак на маточната шийка?

# 247
Писах в темата за пременопаузата, но понеже съм се паникьосала, ще питам и тук. На 52 г съм. След като през декември 2 пъти ми зацапа и не дойде, от 26.12 зацапа трети път и ден, два по-късно започна цикъл. В началото беше ОК, но от вчера се усили, има съсиреци, не спира. Понеже са празници и гинекологаът ми не работи, отидох на първия, който намерих. На външен ехограф видя удебелена лигавица 10-12мм. Каза, че е много. Чакаме да спре, ако спре - вагинален ехограф, ако не, ще изпише лекарства за спиране. Ако се наложи, ще насочи за абразио. И се зачетох, че удебелената лигавица не е безобидна. Може да е атипична и да е всъщност предраково състояние или вече да има рак. Чакането и неспиращото кървене допълнително ме тормозят. Моля да споделите от вашия опит, има ли вероятност тази удебелена лигавица да е доброкачествена?

# 248
Да,не е задължително да е нещо злокачествено.Най-доброто за Вас,е абразиото.Предполагам и личния гинеколог ще го предложи.Нищо страшно,а задължително ще има и заключение от патолог,което ще потвърди за какво става на въпрос.Ще реши и въпроса с кървене, анемия...и т.н.

# 249
Melange, както пише Неда, да, има вероятност да е доброкачествено. Моята беше 12 мм, за което ми казаха, че няма какво да се мотая с размисли. Каквото посъветват да се направи, направи го без колебание. Облекчението после е огромно. Материалът ще се изследва и тогава ще е ясно окончателно дали е доброкачествено или не. Обикновено опитните гинеколози знаят какво да очакват от гледна точка на злокачествени образувания, т.е. щом няма такива съмнение, вероятно е доброкачествено, но сигурното е изследването на материала след/преди процедурата/операцията.

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 20:43 от Calm

# 250
Сalm, а при теб при 12мм лигавица какво излезе? Може да си писала, но не съм чела всичко в притеснението си.

Аз не съм ходила при моя гинеколог, който е онколог, тъй като почива. Отидох при първия, който намерих, че работи и не ми е казвал дали му се струва доброкачествено или не. Последно преди 5 месеца бях при гинеколога, при който по принцип ходя и не е казвал да има удебелена лигавица. Час за него имам на 19 януари и да видим как ще успея да чакам дотогава.

# 251
При мен беше 10 мм и всичко беше ок.Няма как да ви кажат,какво е.Също и това ,че преди 5 м не е имало проблем,е в реда на нещата.Лигавицата на матката ,се променя в рамките на 28 дни,това е "цикъл",който завършва с менструация и възстановяване на ендометриума.И всичко започва отначало.Най-често по хормонални причини(както в пременопаузата) настъпват отклонения,и тогава ,по скоро като превенция,се прави абразио и тестове.Друга причина за абразио,е терапевтична-спиране на кървенето.
Не съпоставяйте ,не сравнявайте.Доверете се на лекаря си.

# 252
Благодаря, Неда!
Има час чак на 19.01 - чакането и неспиращото обилно кървене ме притесняват и започвам да чета и да мисля.

# 253
Ако кървенето не спира,това е по-притеснително,като спешност.Прецени ,и може да опиташ ,да посетиш гинеколога,по-рано.

# 254
Той не работи до 19.01. А защо е по-спешно? Чела съм тук за момичета са 20 и повече дневен цикъл.

Общи условия

Активация на акаунт