Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-10

• 10 139
  • 195
  •   1
Отговори
# 30
  • Ланкър, планините Овнерог
При мен махнаха всичко, но пак беше странно за лекарите, че толкова бързо ме хванаха вълните. Шевът ми е надлъжно на корема, доста време беше твърд и релефен. Беше ми леко безчувствено върху него.

# 31
Аз съм 3г след операцията и по шевовете имам тук таме като топчета. И са безчувствени по цялата дължина. Всякакви подутинки имах, дост а време, но май не съм много фактор, че съм разпорена на длъж и на шир. Иначе съм със запазени яйчници и още нямам никакви вълни, док каза, че докато те работят всичко ще е ок. Може би просто ви е дошло време за менопаузата. При всички случаи бих се консултирала,  при най-малкото притеснение. Ама да ви изпишат с такова црп си е ...  мямам думи.

# 32
Здравейте! Предстои ми операция за отстраняване на матката,заради голяма миома(отворенаоперация). Много съм притеснена и наплашена от това което ме очаква. Ако някой може да ми помогне със съвети и да ми каже горе долу как стоят нещата...престой в болницата, процедури ..изследвания...
Много съм се сдухала тия дни и въобще не мисля адекватно...
Имам нужда от малко кураж и съвет ...хора които са минали вече по тоя път...

# 33
Здравей, не е толкова страшно! Важното е да се раздвижиш навреме. Аз нямах болки. В сряда операция, в събота си бях вкъщи. Официално ме изписаха в понеделник 🙂. По меки храни в началото. Купи си хубав пробиотик омнибиотик, свещички срещу запек.

# 34
Не съм оперирана до сега,нито съм влизала в болница,освен при двете ми раждания,които бяха нормални и самият престой в болницата ме плаши достатъчно...Не съм мрънкало,нито някоя лиглаа...раздвижване не ме плаши..бих дала всичко от себе си при първа възможност.  Плаши ме неизвестното...кое..как се случва...анестезията също...Офф не знам...
Благодаря за отговора Hug
Много се радвам,че при Вас е минало леко и без болки!

# 35
Аз съм раждала секцио и раздвижването хич не е лесно. На мен ми предстои същата операция след две седмици и аз нищо не знам. Много е притеснително.

# 36
Аз съм раждала секцио и раздвижването хич не е лесно. На мен ми предстои същата операция след две седмици и аз нищо не знам. Много е притеснително.

Моята е другата седмица и напълно Ви разбирам как се чувствате !

# 37
Здравейте, не намирам отделна тема за рак на шийката на матката, затова пиша тук. След биопсия се доказа инвазивен карцином. След петскен ми казаха стадии IIIC. това е резултата от ЯМР. Някой има ли мнение за онкологията в Шумен. Някакви други добри онколози да ми препоръчате?

# 38
Здравейте момичета! Стискам палци на всички да се справите с препятствията! Имам въпрос, дали някой е прокървявал 5 месеца след хистеректомия, коремна операция, запазени яйчници. Имам час за доц Танчев, но чак на 26 март. Не е много, по-скоро като малко съсирече. Дали може да е конец или гранулационна тъкан? Леко съм се с спекла 🥲

# 39
  • Ланкър, планините Овнерог
Snowflakes86, аз бях същата - не бях влизала в б-ца, освен за ражданията. 10 дена бях в б-ца след хистеректомията, но си бях като на хотел. И аз бях с отворена операция (4ч). Първите 2 дена бяха тегави, после след раздвижването вече бива. Много е важно движението, лекарите ще ти кажат. Къпането или по-точно НЕкъпането ми беше мъката, но се преживява.
irenadubai, съжалявам, че ти предстои това. И аз съм с РМШ, 1ст, но не знам какво да те посъветвам, при всеки е различно, а и нямам наблюдения над онкологията в Шумен. Аз съм в София. На онколог отидох чак на края след операцията и лъчетерапията, което не знам най-правилното ли е, но така се случи.

# 40
Момичета на които предстои - минава и заминава операцията. По мое мнение не е по-тежка от раждане. Лошото е, че е без щастливите моменти. Започва се със спиране на ядене вечерта, после прочистване на червата. Излизането от упойката е най-тегавия момент - трае около 24 часа. След това е раздвижването с помощ от рехабилитатор или подобен специалист. Както казва Гига, страшно е важно, особено заради евентуални сраствания. Слушате инструкциите и не се залежавете! Не се вдига тежко и не се прави секс колкото месеца ви кажат от болницата. После имате контролни прегледи, евентуално махане на конци и да си вземете епикризите.
Irena, с друг вид рак съм и нямам идея за Шумен. Виждам, че има заразени лимфи - и аз имах. Предполагам, че заради това си насочена към онколог. Дано някой с РМШ се включи за препоръка. Ако ли не, намери общата група за рак - там сме с всевъзможни гадини.

# 41
Здравейте, не намирам отделна тема за рак на шийката на матката, затова пиша тук. След биопсия се доказа инвазивен карцином. След петскен ми казаха стадии IIIC. това е резултата от ЯМР. Някой има ли мнение за онкологията в Шумен. Някакви други добри онколози да ми препоръчате?

Ако имаш възможност се лекувай в онкологията "Дървеница" в гр.София.Честно казано там са най-добрите, а уменията и опита на онколога и хирурга са 90% от успеха при лечение.
Минала съм през тази диагноза преди около 5г.Важно е да се стегнеш психически и физически и да се лекуваш.
Пожелавам ти късмет и успех!

# 42
Горе главите на тези, на които им предстои!
Аз бях така декември месец, колко неща ми минаха през ума... ама минава. А трябваше, заради децата да се усмихвам и да се радвам на празниците...

Моята операция беше лапароскопска и ме изписаха на същия ден. За уточнение, не съм в Бг. Обаче аз така исках, че хич не обичам да спя по болници. Раните ми (5 на брой по 1 см) бяха покрити с едно нещо наречено дермабонд, което изглежда точно като моментно лепило и можеш да се къпеш веднага с него. Нямах никакви други превръзки. Този дермабонд падна след 3 седмици.

Преди операцията  ми сложиха една лепенка зад ухото и казаха, че е за да не ми се гади от упойката след това и наистина нямах никакви проблеми с излизането от упойка.

За прокървяваенто ми казаха в следоперационния период е ок, но после ако се случи, веднага да им се обадя на докторите.

# 43
Аз имам две отворени гинекологични операции и според мен от решаващо значение е какви обезболяващи ни слагат, защото преди 20 и повече години имам секцио в известна болница и тогава ни обезболяваха с течен аналгин, а на другите две операции ми слагаха морфин, разбира се в друга болница. И морфина си е морфин!

# 44
И при мен операцията беше през декември, и аз треперех и питах тук в темата, но сега вече всичко е минало. Продължават следващите процедури, тъй като и при мен беше онкологично. Но операцията се забравя. За съжаление, поне при мен, но предполагам, че и в другите болници в България, следоперативния период не премина по начина, по който Poinsettia е описала, но не е страшно. При мен беше с робот, което си е лапароскопска операция, но ставането от леглото беше едва на следващия ден. Идва рехабилитатор и той те раздвижва. Иначе не съм имала сериозно гадене или нещо друго от упойката, само ужасно главоболие два дни, но аз съм по принцип с мигрена и вероятно нещо отключи кризата. В дните, докато бях в болницата, бях с превръзки на раничките и няма къпане, което е най-неприятното. После се къпеш с водоустойчиви превръзки, докато ти махнат конците. При отворените операции не знам колко продължава този период, при лапароскопските е 8-10 дни. 
Така че - кураж на всички, на които им предстои такава операция.

Общи условия

Активация на акаунт