Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-10

• 10 141
  • 195
  •   1
Отговори
# 45
Сигурна съм, че при всички,преди операцията е било трудно психически..независимо каква е била,но това чакане до въпросния ден,другата седмица направо ме изнервя адски много...лично мен. Близките ми постоянно ми повтарят как трябва да съм спокойна преди това (да не вземе кръвното да скача),но уви...
Ако има някой с отворена операция да  сподели горе долу,колко време трае самата операция като часове? Ясно ми е,че е според-зависи...,но все пак...
Наистина всяко мнение и съвет са безкрайно ценни за нас,тези които ни предстои....
Благодаря Ви,момичета!

# 46
Аз съм с отворена операция. Но при мен бяха 2 в 1 със стомах и сериозен перитонит, та даже и не знам колко часа беше. Обаче в това отношение малко си завиждам на късмета - беше по спешност и вобще нямах време да мисля. Иначе се възстанових сравнително бързо, като иматв предвид, че 2 седмици по-рано ми беше секциото. Първите 3 дни бях на легло, на четвъртия седях 10 мин, на петия ме раздвижиха. Много вървене трябва. Боли по-малко и става по-бързо. С лепенка бях 2 седмици още, поради естеството на операцията. След това вече се изкъпах и без. Ходих с колан 4 месеца, но имах бебе и исках да си го гушкам. Хексалгина много ми помогна в първите нощи и дома и то основно заради лягането и ставането. Иначе през деня не съм била обезболяващи. Захранвах се повечко време,  но пак заради другите екстри основно. Та не е страшно. Всичко минава.

Пп аз от първите 3 упойки нямах странични ефекти, обаче от последната като ме събудиха ми беше адски студено. Направо се тресях. Само това беше.
Горе главата и късмет Simple Smile

# 47
Аз съм с отворена операция - отстранена матка с миоми и тръби. Операцията ми е била около час и половина. Бях с пълна упойка. Възстанових се сравнително бързо. На мен по принцип ми е лошо от упойките, защото ми пада кръвното от тях, но се преживява. Само трябва да си спокойна, всичко ще бъде наред.

# 48
  • Ланкър, планините Овнерог
При мен е била около 4ч операцията (всичко махнато+23л.в.+апендисит). Пълна упойка+епидурален катетър. Първата нощ след това бях на монитор. Едва ми оправиха кръвното - много ниско беше, а и ми се гадеше. Постоянно хвърчаха акушерките при мен.

# 49
На момичета, на които предстои отворена операция - не е толкова страшно. Аз се възстанових напълно за месец. Оперирах се в Майчин дом на 20.12. Направете си алергичен тест за упойки - на мен от болницата ми казаха, че няма нужда, но аз за всеки случай реших да се тествам и излезе, че имам някаква непоносимост към хистамини, та пих 2 дни хапчета и сутринта преди операцията ми сложиха инжекция. Личен лекар може да даде направление, тестовете за всяка упойка се заплащат. Около 50 лв. ми излезе в Александровска в София.
Добре е да уговорите евентуални кръводарители, ако ви поискат. На мен заради ниския хемоглобин ми искаха две талончета от кръводарители, за да ме оперират. Не ми кръвопреливаха, но ми взеха талончетата.
Аз също бях 24 часа в реанимация с монитор за следене на показателите и обезболяващи. Самата операция е продължила час и нещо, имах и допълнителна спинална упойка за намаляване на болката. Излязох безпроблемно от упойка 2 часа след операцията, само ми беше много студено и усетих как ми слагат бутилка с топла вода. На следващия ден рехабилитатор раздвижва, трябва по-мъничко да се движите колкото и да ви боли, за да няма сраствания. В Майчин дом не са много словоохотливи относно следоперативния период, бързат да изписват - мен искаха да ме изпишат още на 23.12, но останах още една вечер, защото не успях да отида по голяма нужда. Добре, че беше гинеколожката, при която се следя. След изписването ми предписа още антибиотик, защото ми даваха само 2 дни, пробиотици, клексан, разхлабващ мармалад. Направи ми подробна схема за захранване - първите дни зеленчукова супа, картофено пюре, сухари, обикновени бисквити, много течности - чай, кафе, компот (никакъв натурален сок), печени ябълки/тиква/круша. След седмица варено/печено пилешко и нетлъсти меса с варени картофи, моркови, ориз. Зеленчуци и плодове поне две седмици след операцията. Всеки ден по малко ходене, след първата седмица вече и разходки навън по 5 мин, след няколко дни по 10 и така се увеличава постепенно. Първите дни почивка и лежане, никакво вдигане на тежко повече от 2 кг доста време след операцията.
Ако сте в държавна болница, може да ви поискат еднократни постелки за леглото, вземете си малка бутилка с вода за реанимация.

# 50
На момичета, на които предстои отворена операция - не е толкова страшно. Аз се възстанових напълно за месец. Оперирах се в Майчин дом на 20.12. Направете си алергичен тест за упойки - на мен от болницата ми казаха, че няма нужда, но аз за всеки случай реших да се тествам и излезе, че имам някаква непоносимост към хистамини, та пих 2 дни хапчета и сутринта преди операцията ми сложиха инжекция. Личен лекар може да даде направление, тестовете за всяка упойка се заплащат. Около 50 лв. ми излезе в Александровска в София.
Добре е да уговорите евентуални кръводарители, ако ви поискат. На мен заради ниския хемоглобин ми искаха две талончета от кръводарители, за да ме оперират. Не ми кръвопреливаха, но ми взеха талончетата.
Аз също бях 24 часа в реанимация с монитор за следене на показателите и обезболяващи. Самата операция е продължила час и нещо, имах и допълнителна спинална упойка за намаляване на болката. Излязох безпроблемно от упойка 2 часа след операцията, само ми беше много студено и усетих как ми слагат бутилка с топла вода. На следващия ден рехабилитатор раздвижва, трябва по-мъничко да се движите колкото и да ви боли, за да няма сраствания. В Майчин дом не са много словоохотливи относно следоперативния период, бързат да изписват - мен искаха да ме изпишат още на 23.12, но останах още една вечер, защото не успях да отида по голяма нужда. Добре, че беше гинеколожката, при която се следя. След изписването ми предписа още антибиотик, защото ми даваха само 2 дни, пробиотици, клексан, разхлабващ мармалад. Направи ми подробна схема за захранване - първите дни зеленчукова супа, картофено пюре, сухари, обикновени бисквити, много течности - чай, кафе, компот (никакъв натурален сок), печени ябълки/тиква/круша. След седмица варено/печено пилешко и нетлъсти меса с варени картофи, моркови, ориз. Зеленчуци и плодове поне две седмици след операцията. Всеки ден по малко ходене, след първата седмица вече и разходки навън по 5 мин, след няколко дни по 10 и така се увеличава постепенно. Първите дни почивка и лежане, никакво вдигане на тежко повече от 2 кг доста време след операцията.
Ако сте в държавна болница, може да ви поискат еднократни постелки за леглото, вземете си малка бутилка с вода за реанимация.

Радвам се,че сте се възтановили! Пожелавам Ви само положителни емоции занапред:hugs:!
Може ли да попитам кой Ви оперира в Майчин дом?  На кой етаж бяхте? С екип или по ЗК? Кога Ви приеха,предполагам ден по-рано?

# 51
Snowflakes86,
Благодаря Simple Smile Аз влязох с настройката, че решавам проблем и продължавам напред, само исках да мине, защото почти месец знаех датата на операцията и това мислене какво, как е много изнервящо.

Оперира ме д-р Светлозар Славов, лежах в Първа гинекология на 6-ти етаж. Бях с избор на екип по ЗК. Гинеколожката ме свърза с него и ходих на преглед в частния му кабинет, след няколко дни ми се обади старшата акушерка на отделението в Майчин дом и ми каза дата за операция. Приеха ме два дни по-рано, защото хемоглобинът ми беше много нисък (85) след последния цикъл и трябваше да ми кръвопреливат, но гинеколожката ми беше предписала Феритиб и при приема бях с хемоглобин 112 и не се наложи кръвопреливане.

Момичета, стискам ви палци всичко да мине безпроблемно Flowers Four Leaf Clover

# 52
  • София
Моята операция беше преди 10 дни също при д-р Славов - лапароскопска, тотална хистеректомия. Аз лично съм много доволна от него. Възстановяването ми върви добре. Оперираха ме в понеделник, в четвъртък ме изписаха. Утре ще ми махат конците. Вече ям на практика всичко, без да прекалявам, излизам и на разходки. Даже и един шкаф подредих 😊 днес. Радвам се, че се престраших и  е зад гърба ми. Тези от вас, които са и с премахнати яйчници, пиете ли някакви добавки за  предизвиканата  менопауза?

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 22:46 от annie13

# 53
Момичета благодаря на всички за съветите и отговорите,наистина е много полезно! Сега обаче имам друга тревога и питане. Моя цикъл позакъсня и днес реши да ме изненада, а операцията е за другата седмица...Ако не свърши до въпросния ден, проблем ли е или отстраняването на матката не зависи от цикъл?  Има ли някой правил операцията по време на цикъл?

# 54
  • Бургас
Не съм правила, но беше ми казал при констулция доктора в цикъл може ако е хистеректомия, ако е само отстраняване на миома - не може.

# 55
Snowflakes86,
и на мен ми дойде точно преди операцията  - гинеколожката ми предписа дицинон, и в болницата ми биха и ме оперираха по график.

# 56
Момичета благодаря на всички за съветите и отговорите,наистина е много полезно! Сега обаче имам друга тревога и питане. Моя цикъл позакъсня и днес реши да ме изненада, а операцията е за другата седмица...Ако не свърши до въпросния ден, проблем ли е или отстраняването на матката не зависи от цикъл?  Има ли някой правил операцията по време на цикъл?

На мен ми бяха казали, че и по време на цикъл могат да ме оперират. Въпреки това ми изписаха и пих дуфастон за отлагане на цикъла. И въпреки дуфастона цикълът ми дойде вечерта преди операцията в болницата. Прекарах нощта със силни менструални болки и притеснения как ще стигна до операционната сутринта, без да се потопя в кръв. Но всичко минава по един или друг начин.

# 57
Малко глупав може да Ви се стори въпроса...за което се извинявам, но ми е интересно как така с цикъл...? В операционната не се ли съблича гол...Няма ли превръзка...като няма бельо? Това е много стресиращо допълнително, но както казвате...трябва да се преживява.Наистина се извинявам, че задавам такива въпроси, ако някой иска може да отговори...Аз дори това не знам как се влиза в операционна..

# 58
Snowflake, гол се влиза в операционна - с една специална мушамена престилка. Относно цикъла не мога да съм от полза, защото моят беше спрян от химиотерапията преди това, но бих посъветвала да се консултираш първо с лекаря, който ще те оперира, а после чисто технически дали да останеш с долно бельо и превръзка, например, попитай сестрите при приема. Пациентът се подготвя в стаята, в която е настанен, т.е. сестра дава инструкции какво да съблечеш, какво да се вземеш евентуално. После следва придвижване до операционната заедно със санитарка или сестра. След това събуждат от упойката или в операционната, или в интензивното, където се престоява 24 часа, вързана на разни следящи машини.

# 59
Момичета благодаря на всички за съветите и отговорите,наистина е много полезно! Сега обаче имам друга тревога и питане. Моя цикъл позакъсня и днес реши да ме изненада, а операцията е за другата седмица...Ако не свърши до въпросния ден, проблем ли е или отстраняването на матката не зависи от цикъл?  Има ли някой правил операцията по време на цикъл?
И аз бях в подобна ситуация, ама то при мене цикъла се точеше по две седмици. Питах, казаха ми че няма проблем, но цикъла ми свърши предния ден. В предоперационната ме питаха дали искам превръзка, те имат от тези дебелите едновремешните, които можеш да стиснеш между бедрата за известно време. В операционната така или иначе почистват всичко и отвътре и отвън с йод. Пак казвам, че не съм в Бг и там сигурно е различно, но според мен питай доктора и ако е ок с операцията по план си вземи една, две дебели превръзки за твое спокойствие.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 19:50 от Poinsettia

Общи условия

Активация на акаунт