Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-10

• 10 043
  • 195
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте момичета и Честита Баба Марта! Имам един въпрос към вас. Предстои ми хистеректомия с премахване на матка и маточни тръби, поради обилен и болезнен цикъл и ендометриоза. То по време на операцията ще се види дали яйчниците ще се запазят. Та операцията е края на април. Безработни съм в момента. Имам желание да ме назначат тези дни във фирма на познати, за да мога да взимам след това болнични, а и не се знае ендометриозните клетки доброкачествени ли са. Въпроса ми е колко е законния болничен при най-добрия вариант премахване на маточната тръби и матка. И ще ми изплатят ли болничен ако съм започнала работа месец и половина преди операцията. Ако знаете разбира се. Дълго стана, но реших да разасня ситуацията. Благодаря предварително!

# 16
Тук има информация - https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/vremenna-n … rabotosposobnost/
Ако имате 6 месеца осигурителен стаж и работите към момента на операцията.
Първият месец болничният е от болницата, след това с лекарска комисия може още по 1 месец, но не знам дали още може 6 месеца или са ги намалили.

# 17
Благодаря за отговора. Имам 18години трудов стаж, но от 1 година не работя. Предполагам че няма да е проблем за болничните. Благодаря още веднъж!

# 18
Здравейте,

В началото на миналия месец ми направиха  хистеректомия, заради рак на ендометриума. На 41 години съм. Процедурата беше с ДаВинчи и възстановяването беше много бързо. Въпреки, че имам още месец възстановяване исках да попитам как е секса след такава операция. Мен направо си ме е страх. Нямам шийка, а шевове. Ами ако се отворят, ако боли. Бихте ли споделили. Няма никой покрай мен да има опит с такава операция.
Благодаря

# 19
Poinsettia, не ви ли казаха кога може? Първо трябва да зараснат раните. При мен беше месец след лъчетерапията, което означаваше (понеже чаках два месеца да я започна) три месеца след операцията. Не съм лекар, но си мисля, че  месец трябва да изчакате. Попитайте лекуващия лекар най добре.

# 20
Poinsettia, на мен след хистеректомията (тотална) ми казаха поне две месеца без вдигане на тежко и без секс. Моят рак беше на друго място, така че от гледна точка на евентуална лъчетерапия не знам. Иначе същите страхове имах, но нищо не може да се разкъса, ако е заздравяло вече.

# 21
  • Ланкър, планините Овнерог
Аз се престраших кажи-речи 6м след операцията и 3-4м след лъчето. Боли и за това ползваме богато кол-во лубрикант на водна основа.

# 22
Здравейте!
Преди 3години ми правиха хистеректомия,защото имах много миоми по матката, яйчниците са запазени.
Бавно се възстанових,имах дълго време розово течение.
Престраших се да правя секс едва една година след операцията и не съм имала проблеми. Обаче се разделих с този партньор и със сегашния след секс и по време на секс получавам пак бледо розово течение примесено с кръв ,но не ярка. И така няколко дни след половия контакт имам бледо течение,както ,когато свършва цикъла. С предишния партньор секса беше по-бавен,а сега е по-интензиезивен.Притеснявам се, защо се получава така! Моля,ако на някоя жена се е получавало така и има обяснение,да сподели.
 Ясно е,че ще посетя лекаря си ,но ще е чак след месец.Дотогава  ще се тормозя и притенявам! Моля за съвет!

# 23
  • България
На мен не ми даваха да правя секс 6 месеца. С отворена операция бях - матка и десен яйчник ми премахнаха.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 17:47 от Je suis

# 24
  • София
Здравейте момичета,  искам и аз да споделя нещо с вас 🙂 На 50 години съм и на 17.01 с отворена операцията ми отстраниха матката заедно с търбите заради миома 7см и още 3-4 по 3.5см и още няколко който били по-малки.На 5 ден бях изписана с CRP 171 било нормално!!!! и почна моето ходене по мъките.След пореден преглед ми изписаха два антибиотика за да сваля и температура която поддържах..Така оказа се инфекция на оперативната рана..Почнаха и превръзки всеки ден ходех не ме приеха..не било нужно..и така до преди 15 дни ми свалила и дренажите.Сега раната заздравя, но не знам дали да почна да я мажа с Теразал?Имам и едно подуване и леко удебеляване от гоната страна през цяло на разреза това нормално ли е, не ме боли и ми казаха,  че ще се махне след 5-6 месеца?Имам си и яйчници , но и топли вълни почнаха през нощта, някоя дали е имала да сподели дали е нормално?Пия масло от вечерна иглика, от преди операцията но изпотяването сега започна след операция!
Благодаря ви предварително, момичета и се извинявам за дългият пост:)

# 25
Вече ок ли е операция? Да не се потите от температура? Аз съм с подобна операция, вече две години, много рядко имам вълни. Но нормално, вече съм на 47.

# 26
  • София
Нямам температура за радост вече, но потенето е като на вълни ми става топло и около главата и шията е потенето 🤔 и то само нощем.

# 27
  • Ланкър, планините Овнерог
Мен вълните на менопаузата ме започнаха на 6 ден след операцията.

# 28
Благодаря на отзовалите се.
Докторите ми казаха 12 седмици, ама мен и тогава ще ме е страх 😁.
Химио и лъче терапия не съм имала.
Вълни започнаха да ме обливат седмица след операцията, но аз имам хипотиреоидизъм и се неутрализират с вълните. 😁
Най-хубавото последствие от моята операция е, че свалих доста килограми без да се опитвам. Апетитът ми се нормализира. Имала съм голяма киста на единия яйчник, та затова май беше целия апетит преди и все за сладко, плюс дългия ПМС всеки месец.

# 29
  • София
Мен вълните на менопаузата ме започнаха на 6 ден след операцията.
Ясно,  понеже доктора при изписването ми каза,  че щом имам яйчници който си функционират няма да има промени след операцията в организма...и аз не очаквах тези  вълни..
А за шева (при мен е естетичен ..уж)имали някой от вас да сподели дали е имала подутина не е полезнена но ме дразни и притеснява като я гледам:(

Общи условия

Активация на акаунт