Бързи здравословни въпроси и отговори – 51

• 22 567
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
Това за 3-4 пъти и аз съм го чела някъде. При добро храносмилане и перисталтика. Познавам един такъв индивид. Хапче не пие. Жив и здрав. Но и веднъж дневно смятам за достатъчно. За по-дълго аз самата не се чувствам ок ако пропусна ден. Освен че се подувам, то и физически ми тромаво.

# 646
На мен ми е напрегнато, ако пропусна.

# 647
Но за 3-4 пъти на ден не съм чувала никога.

Аз колкото за майтапа го написах, Grinning , но като оставим шегата настрана, наистина съм попадала на такава информация в различни медицински статии. Говорим за реномирани източници, разбира се. Трябвало да се изхождаш след всяко хранене, в общи линии (не диария, естествено). Иначе, и на мен ми се струва ненормално много. Grinning

# 648
  • пустинята Гоби
Аз, ако си седя вкъщи по цял ден и хапвам 3-4 пъти на ден, като нищо ще ходя след всяко хранене до 00.  И това без да се тъпча, като цяло съм с нормално тегло. Когато бях най-слаба и ядях умерено, ходих задължително сутрин и вечер, ама тогава нямах стрес в живота и бях айляк.

# 649
Еха 3-4 пъти на ден да се ходи по голяма нужда! Ненормарно е за мен. Ако човек ходи по толкова пъти на ден, според мене има проблем със стомаха и червата.
Когато не мога да се изходя и нямам позиви или леки такива, ставам много нервна. Стомахът ми се подува, като че ли съм бременна в третия месец, имам тежест в стомаха.

# 650
Еха 3-4 пъти на ден да се ходи по голяма нужда! Ненормарно е за мен. Ако човек ходи по толкова пъти на ден, според мене има проблем със стомаха и червата.
Когато не мога да се изходя и нямам позиви или леки такива, ставам много нервна. Стомахът ми се подува, като че ли съм бременна в третия месец, имам тежест в стомаха.
Да, при 3-4 пъти на ден - има проблеми, я има полип, я някое друго заболяване. Аз много обичам за запек да пия чай от суха арония. Много прокарва и безболезнено, но чаят трябва да е с по-тъмен цвят с повече арония. Чудесно средство е.

# 651
  • София
Аз ходя точно 3 - 4 пъти на ден, много рядко 2, 1  - по-скоро не ми се случва.
Но поемам огромни количества храна.

# 652
Принципно се препоръчва да ходиш по 3-4 пъти ... на ден. Simple Smile
Аз съм така.
Почти не съм чувала хора да ходят редовно, камо ли пък по няколко пъти на ден.
Аз ако не ходя ден-два значи е тежък запек при мен.
🤣  
Храня се по 2-3 пъти основно с няколко междинни хранения.
А съм така цял живот. За мен не е нещо ненормално.
Но има и друго, че аз почти никога не съм се стискала ако ми се ходи.
Обикновено хората се притесняват я да не издадат звук, я че била мръсна тоалетната. И стискат до вкъщи или да се приберат от някъде.. имам приятелка, която с дни не е ходила, щото гаджето й било там.

Стомахът ми е даже доста здрав, през живота си съм имала стомашно разстройство броени пъти. От антибиотик също не съм имала проблеми, дори да не пия пробиотик.
Слабото звено ми е друго. 😀

# 653
Ходенето по голяма нужда от гастроентеролог знам , че стандартите са от 3 пъти на ден до един път на 3 дни. Броя на изхожданията зависят от всеки организъм индивидуално. Факторите, които определят броя са възраст, здравословно състояние, количество храна, вид на храната, килограми, движение, спорт и други.

Специално за олията и маслата също е индивидуална реакция. Високо мазнинна и белтъчна диета води до запек. Течностите и фибрите помагат за перисталтиката.

# 654
  • някъде другаде
Обикновено ходя всяка сутрин. Ако пропусна цял ден чувствам тежест. За това вечер гледам да ям круша.

# 655
Принципно се казва, че колкото пъти се храни на ден човек, толкова пъти трябва да се изхожда, рядко са такива хора, но 1път  на ден си е задължителен! Така, че това на 2-3-4 дни ходене, не е нормално дори и да няма дискомфорт, това са токсини които стоят в организма, отделно че вредят на самите черва.
Били сме със сина ми няколко пъти в гастроотделение и всеки път са ме питали колко пъти се изхожда и ако не е всеки ден, се смята за проблем.

# 656
Така, че това на 2-3-4 дни ходене, не е нормално дори и да няма дискомфорт, това са токсини които стоят в организма, отделно че вредят на самите черва.

Абсолютно е така! Чак да няма никакъв дискомфорт, ако ходиш веднъж на 4 дни, примерно, не ми се вярва. Аз си имам тежест, подуване, липса на чувство за лекота, специфично усещане за блокаж, спорадични газове и др.
Ами, много е гадно, но дългосрочно решение за момента не съм намерила. Според мен, при някои злощастни хорица си е някаква вродена особеност на организма, над която е много трудно да се повлияе.
Аз, например, си имам запек още от ранните детски години. Rolling Eyes

# 657
Е, хайде сега, на всяко хранене... За кърмачетата е така, ама почти - някои са през хранене, някои на всяко.
Наистина тялото на всеки е с различен ритъм. 1-2 пъти дневно или на 1-2 дни си е нормално.  3 и повече дни е проблем. Само се постарах да науча децата, че не е драма да се ходи по голяма нужда и в градина и в училище... Подходящи мокри кърпички в раницата и да не се притесняват, а да си следват нуждите на тялото.
При необходимост за разхлабване давам сушени сливи, компот от кайсии, меки круши Smiling Imp понякога с две глътки мляко след тях... Това последното работи безотказно.

# 658
Едно време бабите и дядовците оставяха  боза да ферментира и се пие, нещо като кефир се получава. Против запек.

# 659
Три сушени сливи сутрин и чаша хладка вода и всичко е топ. Нямам проблем по принцип, но понякога ми се иска да се освободя от някоя натоварваща ме храна, която рядко ям и ми действа така.
Аз ям много фибри и се е случвало да ходя и по 3 пъти на ден. Чак съм изненадана какво нещо се е събрало в мен, като се има предвид, че всеки ден посещавам тоалетната по такава нужда.

Общи условия

Активация на акаунт